Πέμπτη 11 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Σε συμφωνία για «μηχανισμούς» που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή των επικείμενων παλαιστινιακών βουλευτικών, προεδρικών εκλογών τον Μάη και τον Ιούλη κατέληξαν αργά προχτές βράδυ στο Κάιρο αντιπροσωπείες της ισλαμικής Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, και της Φατάχ που κυβερνά τη Δυτική Οχθη. Η συμφωνία προβλέπει τη θέσπιση ενός «εκλογικού δικαστηρίου» και τη διασφάλιση των «πολιτικών ελευθεριών» στη διάρκεια προεκλογικών εκστρατειών και της ψηφοφορίας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ενας 67χρονος πυροβόλησε στο εσωτερικό κλινικής στην πόλη Μπάφαλο, στη Μινεσότα, διότι ήταν δυσαρεστημένος από την περίθαλψη που του είχε προσφέρει, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και άλλοι τέσσερις να τραυματιστούν.

ΝΤΟΧΑ.-- Ο Καταριανός υπουργός Ενέργειας και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Qatar Petroleum» (QP) Σαάντ αλ Καάμπι υπέγραψε συμφωνία για την πρώτη φάση διεύρυνσης σχεδίου γεωτρήσεων φυσικού αερίου στο τεράστιο υποθαλάσσιο κοίτασμα του Περσικού, North Field, με στόχο την αύξηση της παραγωγής υγροποιημένου Φυσικού Αερίου κατά 40% έως το 2026. Η δεύτερη φάση για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος σχεδιάζεται να ξεκινήσει το 2027.

ΡΙΑΝΤ.-- Ποινικό κώδικα γράφει για πρώτη φορά στο δικαστικό της σύστημα η Σαουδική Αραβία, προωθώντας μεταρρυθμίσεις που εντάσσονται στο γενικότερο σχέδιο εκσυγχρονισμού της χώρας για την εξασφάλιση των γεωπολιτικών συμφερόντων της και την «απεξάρτηση» της οικονομίας της από το πετρέλαιο που αποτελεί τη βασική πηγή κρατικών εσόδων.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Τη χορήγηση σημαντικής οικονομικής βοήθειας στον Λίβανο, εάν και όταν συγκροτήσει νέα κυβέρνηση, υποσχέθηκε ο Καταριανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, μετά τις συναντήσεις που είχε προχτές στη Βηρυτό με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Διευκρίνισε ότι η συγκρότηση κυβέρνησης είναι «εσωτερικό θέμα του Λιβάνου» και ότι η χώρα του διατηρεί καλές σχέσεις με όλα τα λιβανέζικα πολιτικά κόμματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ