Πέμπτη 11 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΝΑΧΟ.-- Τα ενδεχόμενα τεχνικού προβλήματος ή ανθρώπινου λάθους εξετάζονται για το δυστύχημα της μετωπικής σύγκρουσης δύο τρένων, την Τρίτη το πρωί, στη Βαυαρία της Γερμανίας, 60 χιλιόμετρα από το Μόναχο, όπου σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι, τραυματίστηκαν σοβαρά 17 και 63 ελαφρά. Τα «μαύρα κουτιά» (από τα τρία έχουν βρεθεί τα δύο) αναμένεται να δώσουν απαντήσεις για τα δεδομένα της πορείας των τρένων και των συνθηκών του δυστυχήματος. Στη μονή σιδηροδρομική γραμμή που βρέθηκαν ταυτόχρονα τα δύο τρένα, εξετάζεται το αυτόματο σύστημα αλλαγής διακλάδωσης και φρεναρίσματος για την αποφυγή σύγκρουσης.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Δεκάδες χιλιάδες νεαροί ειδικευόμενοι γιατροί προχώρησαν χτες σε 24ωρη απεργία, μετά την αποτυχία των τελευταίων συνομιλιών με εκπροσώπους του βρετανικού υπουργείου Υγείας. Οι απεργοί διεκδικούν μισθολογικά αιτήματα και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.-- Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες στην Ανατολική Ουκρανία, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν, έπεσε πάνω σε νάρκη στην περιοχή της γραμμής αντιπαράθεσης στα δυτικά του Ντονέτσκ, ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης και τους πολιτοφύλακες της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, που δεν την αναγνωρίζουν. Ο οδηγός και μια γυναίκα σκοτώθηκαν επί τόπου και ένας ακόμα άνδρας υπέκυψε στα τραύματά του αργότερα.

ΣΑΝΑΑ.-- Βομβαρδισμός αεροσκαφών της Σαουδικής Αραβίας στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, είχε χτες ως αποτέλεσμα το θάνατο σκηνοθέτη της υεμενίτικης τηλεόρασης, της συζύγου και των τριών παιδιών τους.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Οι υπουργοί Γεωργίας και Αρδευσης Αιγύπτου, Αιθιοπίας και Σουδάν συναντήθηκαν χτες στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, με εκπροσώπους των δύο γαλλικών εταιρειών ARTELIA και BRL, που έχουν αναλάβει την εκπόνηση μελετών για τις επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία του «Μεγάλου Φράγματος Αιθιοπικής Αναγέννησης» στην ευρύτερη περιοχή.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Δύο κρούσματα του ιού «Ζίκα», που μεταδίδεται από τα κουνούπια, έχουν καταγραφεί στη Φινλανδία από το περασμένο καλοκαίρι, ανακοίνωσε χτες το φιλανδικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Ο αντιπρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Εμερσον Μνανγκαγκάουα, ανακοίνωσε ότι η χώρα έχει άμεση ανάγκη 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε τρόφιμα, για να αντιμετωπίσει τις τεράστιες καταστροφές που προξενεί η παρατεταμένη ξηρασία στο 70% των αγροτικών καλλιεργειών και των κτηνοτροφικών μονάδων.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Τρεις Μαλινέζοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν χτες πριν τα χαράματα, όταν το στρατιωτικό όχημα στο οποίο επέβαιναν, πάτησε σε εκρηκτικό μηχανισμό στην περιοχή Μόμπτι του κεντρικού Μάλι.

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.-- «Πάγο» στο σχέδιο της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και τη θέσπιση περιορισμών στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στις βιομηχανίες κατά το ένα τρίτο έως το 2030 έβαλε αργά το βράδυ της Τρίτης το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, με 5 ψήφους υπέρ και 4 κατά. Κατά της πολιτικής Ομπάμα είχαν προσφύγει περισσότερες από 25 πολιτείες με Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ