Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Κρίσιμος ο προσανατολισμός της πάλης

«Εχει σημασία ο προσανατολισμός και η μαζικότητα του κινήματος και όχι αποκλειστικά οι μορφές πάλης με αιτήματα είτε συντεχνιακά κυριολεκτικά, είτε αμυντικά, είτε διαχειριστικά. Βεβαίως, ο ανεβασμένος αγώνας απαιτεί ανεβασμένες μορφές πάλης. Το θέμα είναι όμως ο αγώνας να κατευθύνεται, πρέπει να κατευθύνεται στο θέμα της εξουσίας, ανεξάρτητα πώς θα εκδηλώνεται κάθε φορά ή σε κάθε φάση ο συσχετισμός δύναμης ανάμεσα στα δύο βασικά αντίπαλα στρατόπεδα που υπερασπίζονται τους δύο διαφορετικούς δρόμους ανάπτυξης.

Κανείς κλάδος μόνος του, αμυντικά - συντεχνιακά κ.λπ. Τώρα συντονισμός (υγεία - μεταφορές - αγροτικά - ενέργεια - συλλογικές συμβάσεις ιδιωτικού τομέα κ.λπ.).

Ορόσημο αποτελεί η μεγαλύτερη επιτυχία της απεργίας στις 23 Φλεβάρη.

Προέχει η αλλαγή συσχετισμών

Προέχει η αλλαγή συσχετισμού δύναμης στο επίπεδο της κοινωνίας, στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, παντού, στη δημιουργία μαζικού λαϊκού μετώπου που αντιπαρατίθεται στο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης από τη σκοπιά της πάλης για την κοινωνικοποίηση, τον παραγωγικό συνεταιρισμό, τον πανεθνικό σχεδιασμό, τον εργατικό έλεγχο, την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Μόνο μια εξουσία μπορεί να υλοποιήσει μια άλλη πολιτική ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού, με το λαό πρωταγωνιστή, η εργατική λαϊκή εξουσία. Οσο πιο κοντά έλθει, τόσο θα απομακρύνουμε τα χειρότερα, θα ξεκινήσει η απόπειρα της οικοδόμησης μιας νέας κοινωνίας.

Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία δείχνουν ότι ούτε ένα βήμα εμπρός δεν μπορεί να γίνει χωρίς το λαό, ταυτόχρονα όμως αν ο λαός δεν έχει βάλει πλώρη για τη λαϊκή εξουσία, τότε, όσο και αν παλεύει, ο αγώνας του μπορεί να αξιοποιηθεί από την αστική τάξη και τους συμμάχους της για εναλλαγή και τίποτε άλλο.

Είναι άλλο πράγμα να έχεις μερική επιτυχία ή και αποτυχία λόγω συσχετισμού δύναμης, και άλλο πράγμα να μην παλεύεις για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης. Και αλλαγή συσχετισμού δύναμης σημαίνει ότι αυτή πρέπει να έχει στόχο την εργατική λαϊκή εξουσία».

(από την προχτεσινή συνέντευξη της Αλ. Παπαρήγα / ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ