Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Το κέρδος δεν έχει αναστολές...

Η Επιτροπή Ναρκωτικών Ουσιών του ΟΗΕ αποφάσισε πριν από λίγες μέρες να αφαιρέσει την κάνναβη από τη λίστα «Κατηγορίας 4», όπου κατατάσσονται οι «επικίνδυνες και εθιστικές ουσίες». Η απόφαση πάρθηκε με οριακή πλειοψηφία, ύστερα από ψηφοφορία μεταξύ των κρατών - μελών της Επιτροπής, και στηρίχτηκε αναφανδόν από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Είχε προηγηθεί η σύσταση που εξέδωσε ο ΠΟΥ πριν από ένα χρόνο, να αφαιρεθεί η κάνναβη από την «Κατηγορία 4» της διεθνούς Συνθήκης για τις Ναρκωτικές Ουσίες του 1961, αναγνωρίζοντας «θεραπευτικές» ιδιότητες σε συστατικά της, όπως η 9-δ-Τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και η κανναβιδιόλη (CBD). Γι' αυτό η υποβάθμιση της επικινδυνότητας της κάνναβης από τον ΟΗΕ χαιρετίστηκε ιδιαίτερα από τη βιομηχανία της «φαρμακευτικής» κάνναβης, σε συνδυασμό με την απόρριψη μιας άλλης πρότασης, να συμπεριληφθεί η ουσία THC στη σύμβαση του 1961, γεγονός που θα αύξανε μία σειρά από ελέγχους στο φυτό της κάνναβης που την περιέχει.

* * *

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η παγκόσμια βιομηχανία της «φαρμακευτικής» κάνναβης αναμένεται μέχρι το 2026 να έχει κύκλο εργασιών 148,35 δισ. δολάρια. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς ότι οι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον αναπτυσσόμενο τομέα έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν. Επιχειρηματίες του χώρου, που διαμαρτύρονται για το «αυστηρά ρυθμισμένο πλαίσιο» γύρω από την κάνναβη, δήλωσαν σε διεθνή ΜΜΕ ότι περιμένουν τώρα να χαλαρώσουν οι όροι. Επισημαίνουν μάλιστα ότι για να ολοκληρωθεί το βήμα, χρειάζεται «μεγαλύτερη φιλελευθεροποίηση της χρήσης κάνναβης και οικονομική στήριξη της έρευνας». Διεκδικούν δηλαδή μεγαλύτερη κρατική στήριξη στην έρευνα και στις επενδύσεις. Γίνεται έτσι φανερό το πραγματικό υπόβαθρο της απόφασης του ΟΗΕ, που συνδέεται με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Τα όποια νομικά εμπόδια προέκυπταν από την υψηλότερη κατάταξη της κάνναβης στις λίστες επικινδυνότητας της Επιτροπής Ναρκωτικών Ουσιών του ΟΗΕ, έκαναν ακριβότερες και καθυστερούσαν τις επενδύσεις σε έναν ιδιαίτερα κερδοφόρο και αναπτυσσόμενο τομέα. Τώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της «αγοράς», η απόφαση του ΟΗΕ θα «χαλαρώσει τη γραφειοκρατία» στα κράτη και θα διευκολύνει την έρευνα και τις επενδύσεις στην καλλιέργεια, τυποποίηση και εμπορία της «φαρμακευτικής» κάνναβης, μειώνοντας τα κόστη και αυξάνοντας τα κέρδη. Διαμορφώνονται δηλαδή προϋποθέσεις, ώστε να γίνει πιο ελκυστική και πιο αποδοτική η επένδυση συσσωρευμένων κεφαλαίων σ' αυτόν τον τομέα, όπως ξεκίνησε να γίνεται και στη χώρα μας, με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται με κυβέρνηση ΝΔ.

* * *

Στον απόηχο της απόφασης του ΟΗΕ, μια σειρά ΜΚΟ που ζητάνε την πλήρη αποποινικοποίηση της καλλιέργειας και χρήσης κάνναβης, χαιρετίζουν με κοινή τους ανακοίνωση την εξέλιξη και ισχυρίζονται ότι αντανακλά «την πραγματικότητα μίας αναπτυσσόμενης αγοράς φαρμακευτικών προϊόντων με βάση την κάνναβη». Η «αισιοδοξία» τους ότι δεν είναι μακριά η πλήρης απελευθέρωση της καλλιέργειας και χρήσης της κάνναβης, με «θεραπευτικό» μανδύα, πηγάζει από το γεγονός ότι η διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και η απενοχοποίηση (αν όχι η διαφήμιση) του συγκεκριμένου ναρκωτικού ενθαρρύνουν τη συζήτηση γύρω από τη νομιμοποίηση της κάνναβης και για «ψυχαγωγικούς» - όπως λένε - σκοπούς. Σήμερα, περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν νομιμοποιήσει την καλλιέργεια κάνναβης για «θεραπευτικούς» λόγους, ενώ σε πολλές από αυτές, το επόμενο βήμα είναι η αποποινικοποίηση και της λεγόμενης «ψυχαγωγικής» χρήσης. Αλλωστε, οι τζίροι από το παράνομο εμπόριο της κάνναβης αποτελούν «δέλεαρ» για επιχειρηματικούς ομίλους που διεκδικούν να τη διαθέσουν «νόμιμα» στην αγορά σε διάφορες μορφές, αλλά και για το κράτος, που προβάλλει το επιχείρημα ότι το παράνομο εμπόριο ενός «ακίνδυνου» τάχα ναρκωτικού στερεί πολύτιμα φορολογικά έσοδα από τους προϋπολογισμούς του.

* * *

Μόλις την περασμένη βδομάδα, ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε στοιχεία από την Εκθεση του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος ESPAD που διενεργήθηκε το 2019 σε 35 ευρωπαϊκές χώρες, για την ευκολία πρόσβασης που έχουν στην κάνναβη οι σημερινοί 16άρηδες μαθητές. Τα στοιχεία είναι περισσότερο από ανησυχητικά, με το 32% όσων συμμετείχαν στην έρευνα να δηλώνουν ότι έχουν μεγάλη ευκολία πρόσβασης στην κάνναβη, κυρίως στην Ολλανδία (51%), στη Δανία (48%), στη Γερμανία (42%), στην Αυστρία (42%), στην Ισπανία (41%), στην Ιταλία (37%) και στη Γαλλία (34%). Στις περισσότερες απ' αυτές τις χώρες, η χρήση κάνναβης έχει αποποινικοποιηθεί πλήρως ή ισχύουν πιο «ελαστικοί» όροι. Η κάνναβη είναι επίσης το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό στους Ευρωπαίους μαθητές, με χρήση 16%. Κάτω απ' αυτό το πρίσμα, η απόφαση του ΟΗΕ είναι μια μεγάλη αβάντα σε όσους προωθούν τη ναρκωκουλτούρα, αμβλύνοντας τα αντανακλαστικά της νεολαίας και δυσκολεύοντας το έργο της πρόληψης απέναντι στα ναρκωτικά, ειδικά στις κρίσιμες μαθητικές ηλικίες. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι το καπιταλιστικό κέρδος δεν έχει αναστολές. Και ότι στο όνομά του μπορούν να γίνουν τα πιο ειδεχθή εγκλήματα σε βάρος της συνείδησης, ακόμα και της ζωής του λαού και της νεολαίας.


Κ. Μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ