Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Αρνητικό αντίκτυπο στη δημοτικότητα του Βρετανού Συντηρητικού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, είχε η δημοσιοποίηση φωτογραφίας μικρού παιδιού που υπέφερε από αναπνευστικά προβλήματα και περίμενε τους γιατρούς στο πάτωμα κρατικού νοσοκομείου. Στο μεταξύ, δημοσκόπηση της εταιρείας ICM διέψευσε προηγούμενη «σφυγμομέτρηση» της διάθεσης των Βρετανών ψηφοφόρων που έδειχνε να διαμορφώνεται απόσταση 14 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ του πρωθυπουργού Τζόνσον. Η νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι η δημοτικότητα των Συντηρητικών παραμένει στο 42% και των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν στο 36%.

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- «Θεωρώ σχεδόν βέβαιο ότι δεν υπάρχει κανένας που να επέζησε πάνω στο νησί», δήλωσε ο επικεφαλής της νεοζηλανδικής αστυνομίας για τους οκτώ αγνοούμενους μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στο Ουάιτ. Οι 27 από τους 31 τραυματίες που νοσηλεύονται έχουν εγκαύματα σε πάνω από το 70% του σώματός τους. Οι νεκροί επίσημα είναι 6. Στα μέσα Νοέμβρη οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει για αύξηση της ηφαιστειακής δραστηριότητας, ωστόσο τα τουριστικά πρακτορεία συνέχιζαν κανονικά να οργανώνουν επισκέψεις στην περιοχή.

ΡΩΜΗ.-- Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας «Swg», η «Λέγκα» συγκεντρώνει το 33% της πρόθεσης ψήφου. Ακολουθούν το Δημοκρατικό Κόμμα με 18%, το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» με 15,5%, οι ακροδεξιοί «Αδελφοί της Ιταλίας» με 9,8%, η «Φόρτσα Ιτάλια!» με 5,3%. Το νεοσύστατο κόμμα «Ζωντανή Ιταλία» του Ματέο Ρέντσι συγκεντρώνει 4,6%. Το 8% απάντησε ότι «ταυτίζεται έντονα» με το λεγόμενο «Κίνημα της σαρδέλας» (που εστιάζει την κριτική και εναντίωσή του στη «Λέγκα»), το 17% ότι «ταυτίζεται αρκετά» και το 14% ότι «συμπαθεί το κίνημα αυτό και τις πρωτοβουλίες του».

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.-- Η ειδική μονάδα αντιμετώπισης εκρηκτικών μηχανισμών της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ εξουδετέρωσε δύο ισχυρούς μηχανισμούς στο (δευτεροβάθμιο σχολείο) Κολέγιο Χουά Γιαν, στη νήσο του Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσαν οι αρχές. Εκπρόσωπος της αστυνομίας ισχυρίστηκε ότι οι μηχανισμοί είχαν τηλεχειρισμό, ήταν «πλήρως λειτουργικοί» και μπορούσαν να ενεργοποιηθούν ακόμα και μέσω κινητού τηλεφώνου, ήταν σχεδιασμένοι έτσι ώστε να σκοτωθούν και να ακρωτηριαστούν άνθρωποι.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ενα 24ωρο μετά την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στη Σομαλία με στόχο ηγετικά στελέχη των Σομαλών τζιχαντιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ», σημειώθηκε επίθεση πέντε ένοπλων ανδρών χτες έξω από το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα της χώρας, Μογκαντίσου. Η ένοπλη φρουρά του Προέδρου απώθησε τους δράστες και σκότωσε τουλάχιστον τρεις εξ αυτών.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Αλγερινό δικαστήριο καταδίκασε χτες σε ποινές φυλάκισης 15 και 13 ετών καθώς και σε πρόστιμα 16.000 δολαρίων και 8.000 δολαρίων αντίστοιχα τους πρώην πρωθυπουργούς Αχμεντ Ουγιαχία και Αμπντελμαλίκ Σελάλ που διετέλεσαν στο αξίωμα αυτό στη διάρκεια θητείας του πρώην Προέδρου Α. Φ. Μπουτεφλίκα. Η καταδίκη αποφασίστηκε ενόψει των προεδρικών εκλογών αύριο Πέμπτη 12 Δεκέμβρη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ