Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ελιο Ντι Ρούπο

Γρηγοριάδης Κώστας

Ορκίστηκε την Τρίτη πρωθυπουργός του Βελγίου ο «σοσιαλιστής» Ελιο Ντι Ρούπο καθώς και η 13μελης κυβέρνησή του, ύστερα από ανεπιτυχείς προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης που κράτησε πάνω από 17 μήνες, όπου ωστόσο, παρά την τυπική απουσία κυβέρνησης, τα αντιλαϊκά φιλομονοπωλιακά μέτρα προχωρούσαν κανονικά.

Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε επιτευχθεί συμφωνία έξι κομμάτων (της Βαλονίας και Φλάνδρας των σοσιαλιστών, των φιλελευθέρων και των συντηρητικών) για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με στόχο την ψήφιση μέτρων λιτότητας, καθώς και τις περικοπές δαπανών ύψους 11,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, με πρόσχημα το έλλειμμα της χώρας να φτάσει στο 3% του ΑΕΠ το 2012.

Μια πρώτη αντίδραση των εργαζομένων ήρθε την Παρασκευή 2/12 όταν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα διαδήλωσαν στο κέντρο των Βρυξελλών ενάντια στις περικοπές δαπανών και στα μέτρα λιτότητας. Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν τρεις βασικές συνδικαλιστικές οργανώσεις που για χρόνια συμμετέχουν στους λεγόμενους «κοινωνικούς διαλόγους» προωθώντας την ταξική συνεργασία, ωστόσο τώρα εμφανίζονται με «αγωνιστικό» προσωπείο καθώς πιέζονται από τους εργαζόμενους.

Οι διαδηλωτές διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο δρομολογούμενο σχέδιο αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς και στις περικοπές στα επιδόματα ανεργίας, που προωθούνται όπως και σε άλλες χώρες της ΕΕ, στην από κοινού επίθεση του κεφαλαίου στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.


Κ. Χ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ