Τετάρτη 11 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Με καθυστέρηση δύο μηνών ανακοινώθηκε προχτές το βράδυ ότι έγγραφα που είχαν χαρακτηριστεί απόρρητα και χρονολογούνται από την περίοδο που ο Τζο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (2009 - 2017) βρέθηκαν στα γραφεία της «δεξαμενής σκέψης» «Penn Biden Center» στην Ουάσιγκτον, τα οποία ο νυν Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει χρησιμοποιήσει ενίοτε ως τόπο εργασίας. Δικηγόροι του Μπάιντεν βρήκαν τα έγγραφα τον Νοέμβριο, όταν άδειαζαν τα γραφεία αυτά, και τα παρέδωσαν στα Εθνικά Αρχεία, τα οποία είναι αρμόδια για τη διαφύλαξη των εγγράφων αυτού του είδους, σημείωσε ο νομικός του σύμβουλος, Ρ. Σάουμπερ.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ψήφισε μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο που προβλέπει την ανανέωση της ισχύος νόμου για την εφαρμογή του ισραηλινού ποινικού κώδικα στους Εβραίους εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο που υποβάλλει προς ψήφιση η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου.Ο νόμος αυτός, που ισχύει μετά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών του 1967 και την κατοχή της Δυτικής Οχθης, προβλέπει ότι οι περίπου 475.000 Εβραίοι έποικοι στη Δυτική Οχθη έχουν τα ίδια δικαιώματα με όσους ζουν στο Ισραήλ και ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια από την Κνέσετ.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Η ακτιβίστρια κόρη του πρώην Προέδρου του Ιράν, Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, καταδικάστηκε χτες σε 5ετή κάθειρξη. Η ποινή σε βάρος της Φαεζέχ Χασεμί έγινε μερικούς μήνες αφότου ο εισαγγελέας της Τεχεράνης είχε απαγγείλει σε βάρος της κατηγορίες για «προπαγάνδα εναντίον του συστήματος». Κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει τον Σεπτέμβριο ότι είχε συλληφθεί για «υποκίνηση ταραχών» στην Τεχεράνη, στη διάρκεια των διαμαρτυριών που ξεσηκώθηκαν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ