Πέμπτη 11 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- «Ιδιωτικές συναντήσεις» με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και τους πρέσβεις του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είχε χτες στη Νέα Υόρκη ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, στρατηγός ε.α. Χ. Ρ. Μακμάστερ, με επίκεντρο τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπέντζια, τόνισε ότι ο Μακμάστερ τούς έκανε «μία πολύ καλή ενημέρωση» που «βοήθησε πολύ». Πρόσθεσε πως συμφωνεί στα περισσότερα σημεία με την αμερικανική πλευρά, υποστηρίζοντας την ανάγκη ρωσοαμερικανικής συνεργασίας.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Πάνω από το 50% του τσιμεντένιου τείχους μήκους 144 χλμ. που φτιάχνει η Τουρκία στα σύνορα με το Ιράν, για να αποτρέψει κύματα μεταναστών, τζιχαντιστών ή κυκλώματα λαθρεμπόρων, έχει ήδη κατασκευαστεί, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Οικιστικής Ανάπτυξης. Την κατασκευή του τείχους έχει αναλάβει το τουρκικό μονοπώλιο «ΤΟΚΙ», που έχει αναλάβει την κατασκευή ανάλογου έργου και στα σύνορα της Τουρκίας με τη βόρεια Συρία.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Ο Μελχιόρ Βατελέ, ανώτερο στέλεχος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, χαρακτήρισε χτες άκυρη τη συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση του Μαρόκου με την ΕΕ για την αλιεία, επειδή δεν σέβεται τα δικαιώματα των αυτοχθόνων της αυτόνομης περιοχής της «Λαοκρατικής Αραβικής Δημοκρατίας της Σαχάρας» (γνωστής και ως Δυτικής Σαχάρας). Το Μαρόκο δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της χώρας και τη θεωρεί νότια επαρχία της, αφότου έπαψε το 1976 να είναι αποικία της Ισπανίας.

ΜΟΝΤΓΚΟΜΕΡΙ.-- Τη νοτιοανατολική Πολιτεία των ΗΠΑ Αλαμπάμα επέλεξε χτες η κοινοπραξία των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών «Τογιότα» και «Μάζντα» για να φτιάξει νέο εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων. Το νέο εργοστάσιο θα φτιαχτεί στην περιοχή Χάντσβιλ της κομητείας Λαϊμστόουν, θα απασχολεί 4.000 εργαζόμενους με στόχο ετήσια παραγωγή 300.000 αυτοκινήτων, και αναμένεται να λειτουργήσει το 2021.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Λευκού Οίκου, Στιβ Μπάνον, παραιτήθηκε χτες και από τη διεύθυνση της ακροδεξιάς ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «Breitbart News Network», στον απόηχο των αποκαλύψεων που έγιναν πρόσφατα από το βιβλίο του δημοσιογράφου Μάικλ Βολφ «Φωτιά και Οργή: Μέσα στον Λευκό Οίκο του Τραμπ», στο οποίο φέρεται να εκθέτει τον Αμερικανό Πρόεδρο, μέλη της οικογένειάς του και άλλα πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντός του.

ΚΙΤΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η κυβέρνηση του Ισημερινού επιβεβαίωσε ότι αναζητεί «διαμεσολάβηση», επιφανούς προσωπικότητας ή μίας άλλης χώρας, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την τύχη του Αυστραλού ιδρυτή της ιστοσελίδας αποκαλύψεων «WikiLeaks», Τζούλιαν Ασάνζ, που παραμένει από το 2012 στην πρεσβεία της λατινοαμερικάνικης χώρας στο Λονδίνο.

ΑΝΤΑΝΑΝΑΡΙΒΟ.-- Το πρόσφατο καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα «Αννα» από τη Μαδαγασκάρη έχει προκαλέσει σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό το θάνατο τουλάχιστον 33 ανθρώπων, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων 22.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ