Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ρεσιτάλ πιάνου στη μνήμη της Κάλλας

Στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας είναι αφιερωμένη η μουσική βραδιά, που διοργανώνει όπως κάθε χρόνο το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Ατενέουμ, στο Ηρώδειο, στις 16 Σεπτέμβρη, ανήμερα της επετείου του θανάτου της (φέτος συμπληρώνονται 29 χρόνια).

Ο σπουδαίος σολίστ του πιάνου Μιχαήλ Πλέτνιεφ θα δώσει ρεσιτάλ με έργα Μότσαρτ και Σούμαν, καθώς η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη και στον παγκόσμιο εορτασμό των 250 χρόνων από το θάνατο του Μότσαρτ αλλά και των 150 χρόνων από εκείνον του Σούμαν. Βραβευμένος σολίστας, μαέστρος και συνθέτης ο Ρώσος καλλιτέχνης έχει κατακτήσει τη θέση του μεταξύ των σπουδαιότερων πιανιστών του κόσμου. Εχει εμφανιστεί ως σολίστας με σημαντικούς μαέστρους (Κλαούντιο Αμπάντο, Ζούμπιν Μέτα, Βαλερύ Γκέργκιεφ, Μπέρναρντ Χάιτινγκ κ.ά.), όπως και με τις σπουδαιότερες ορχήστρες του κόσμου. Εχει δημιουργήσει την Εθνική Ρωσική Ορχήστρα (1990), και παράλληλα εμφανίζεται και ως προσκεκλημένος μαέστρος με μεγάλες ορχήστρες. Οι ηχογραφήσεις και οι ζωντανές ερμηνείες του ως πιανίστας αποδεικνύουν ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικό ερμηνευτή με τεράστιο ρεπερτόριο. Οι μεταγραφές για πιάνο των έργων του Τσαϊκόφσκι: «Καρυοθραύστης», «η Ωραία Κοιμωμένη», «Δεύτερο Κοντσέρτο για Πιάνο» και «Εποχές» συμπεριλαμβάνονται στο ανθολόγιο του 1998 «Οι μεγάλοι Πιανίστες του 20ού Αιώνα» (Philips Classics). Το 1996 το άλμπουμ του με τις Σονάτες του Σκαρλάτι πήρε το βραβείο Γκράμοφον. Εχει τιμηθεί με το Γκράμι 2004 για τη μεταγραφή για δύο πιάνα της «Σταχτοπούτας» του Προκόφιεφ, που ερμηνεύει με τη Μάρθα Αργκερίχ.

Κυριακή 10/9
  • Γιάννης Ρίτσος
    Γιάννης Ρίτσος
    «Η κωμωδία των παρεξηγήσεων» του Σαίξπηρ, που παρουσιάζει ο θεατρικός οργανισμός «Θεατρικό σανίδι - Πολιτισμός», φιλοξενείται, στο Κηποθέατρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Νίκαιας, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη. Παίζουν: Θάνος Καληώρας, Νίκος Αλεξίου, Σωτήρης Βάγιας, Μπάμπης Κλακιώτης, Θεώνη Σκαλέρη, Γιάννης Ματαράγκας, κ.ά. Είσοδος ελεύθερη.
  • Αφιέρωμα στον ποιητή της Ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσο, στις 8.30μ.μ., από τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», στο Ρέντη (Ανοιχτό Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»), με ερμηνευτές τους Δημήτρη Μπάση, Μαρία Δημητριάδη και «Τρίφωνο». Θα παρουσιαστούν τραγούδια από τους κύκλους «Επιτάφιος», «Ρωμιοσύνη» και «Τα δεκαοχτώ Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας».
  • H φλόγα της «Κάρμεν» ανάβει στο Ηρώδειο, στην ομώνυμη μουσικοχορευτική παράσταση φλαμένκο, σε σκηνοθεσία του Emilio Sagi, με τη μούσα του Κάρλος Σάουρα, Αΐντα Γκομέζ στο ρόλο της Κάρμεν.
  • Την κωμωδία του Μπεν Τζόνσον «Βολπόνε», παρουσιάζει σήμερα στο Αλσος Βεΐκου, το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης και αύριο στον Κορυδαλλό, σε μετάφραση - σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη. Τα σκηνικά είναι του Francis Hook, τα κοστούμια της Πηνελόπης Συρογιάννη, η μουσική του Διονύση Τσακνή. Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Πάνος Σκουρολιάκος, Τάσος Παλαντζίδης, Μαρία Γεωργιάδου, Ηρώ Λούπη, Χρήστος Ευθυμίου, Λαέρτης Βασιλείου, κ.ά.
  • Σταμάτης Κραουνάκης, «Σπείρα - Σπείρα»
    Σταμάτης Κραουνάκης, «Σπείρα - Σπείρα»
    Στην πλατεία Βάρναλη στη Δραπετσώνα (9μ.μ.) παρουσιάζεται ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη, στην ελεύθερη μετάφραση του Μ. Χουρμούζη, από τον θεατρικό οργανισμό του Νέου Φαλήρου «Κάτω από τη Γέφυρα», σε σκηνοθεσία του Νίκου Δαφνή.
  • Ρέγγε «διαδρομές» από τους «Locomondo», στο Ανοιχτό Θέατρο Αλσους Ηλιούπολης.
Δευτέρα 11/9
  • «Χορικά: Αιωνία θητεία στο κάλλος» από τον Σταμάτη Κραουνάκη και την ομάδα «Σπείρα Σπείρα», σήμερα και αύριο, στο Αίθριο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Η μουσική παράσταση, βασισμένη στον ποιητικό λόγο της τραγωδίας και της κωμωδίας, έχει «ντυθεί» με ήχο σύγχρονο από εννέα συνθέτες.
  • Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας παρουσιάζει, στο Ανοιχτό θέατρο Ηλιούπολης, τους «Ορνιθες» του Αριστοφάνη σε διασκευή - σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Παίζουν: Γιάννης Μπέζος, Φώτης Σπύρος, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Στέλιος Δρίβας, Δημήτρης Βογιατζής κ.ά.
  • Συναυλία της Αλίκης Καγιαλόγλου στο Ηρώδειο.
  • Την παράσταση «Μια νύχτα με τον Σαίξπηρ» παρουσιάζει το «Προσκήνιο» σήμερα στο θέατρο Παπάγου, και την Τετάρτη στο Ανοιχτό Θέατρο Αλσους Ηλιούπολης, σε σκηνοθεσία Αντώνη Καλογρίδη. Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Αλέξανδρος Παρίσης, Μαρίνα Ασλάνογλου, Χρήστος Βασιλόπουλος, Στέλιος Μάινας, Χρύσα Ρώπα, Νατάσα Καλογρίδη, Πέμη Ζούνη, κ.ά.
Τρίτη 12/9
  • «Ορνιθες» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
    «Ορνιθες» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
    «Ενα τραγούδι για την Κοκκινιά», τιτλοφορείται η συναυλία του συγκροτήματος μπουζουκιών «Δρόμος», στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας. Είσοδος ελεύθερη.
  • Το φημισμένο Κουβανέζικο συγκρότημα «Monterrey» προσφέρει ένα πρόγραμμα με λατινοαμερικάνικους ρυθμούς και τραγούδια, στις 9μ.μ., στο Κηποθέατρο Παπάγου.
  • Συναυλία τζαζ του σαξοφωνίστα Γιώργου Θωμόπουλου, στην Ελευσίνα.
Τετάρτη 13/9
  • Τιμώντας την επέτειο της καταστροφής της Σμύρνης (14 Σεπτέμβρη 1922) η Αννα Βαγενά, σε συνεργασία με το «Μουσείο Λαϊκών Οργάνων», θα δώσει τρεις παραστάσεις με το έργο «Αγγέλα Παπάζογλου», στον προαύλιο χώρο του Μουσείου στην Πλάκα, στις 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη.
  • Η Παιδική Σκηνή του ΚΘΒΕ παρουσιάζει την παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα - Σαν το σκύλο με τη γάτα», σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου, στο Ανοιχτό Θέατρο Αλσους Ηλιούπολης.
  • Ο Μανώλης Φάμελλος εμφανίζεται μαζί με αγαπημένους συναδέλφους του σε δύο διαφορετικού περιεχομένου συναυλίες, σήμερα και αύριο, στο Αίθριο του Μεγάρου Μουσικής.
Πέμπτη 14/9
  • Ενα αισθησιακό χορευτικό υπερθέαμα που επιμελήθηκε η έμπειρη Ισπανίδα χορογράφος Κάρμεν Μότα, το «Fuego» ξεδιπλώνεται από σήμερα μέχρι και το Σάββατο (9.15 μ.μ), στο Θέατρο Λυκαβηττού.
  • Η παιδική Σκηνή του θεάτρου «Αργώ» της Αιμιλίας Υψηλάντη παρουσιάζει, στην Ελευσίνα, «Το μεγάλο ταξίδι του μικρού γίγαντα» της Μαριάννας Κάλμπαρη, σε σκηνοθεσία Δέσποινας Σιδηροπούλου. Παίζουν: Αιμιλία Υψηλάντη, Πέτρος Αλατζάς, Μαρία Κατσένου, Ειρήνη Μαργαρίτη, κ.ά.
Παρασκευή 15/9
  • Μουσικές, τραγούδια και χοροί από την Κάτω Ιταλία, στο Θέατρο Πέτρας. Συμμετέχουν: «Asteria», «Encardia», «Sed Nove», «Ιώ» και «Χαονία».
  • «Κάρμεν» με την Αΐντα Γκομέζ
    «Κάρμεν» με την Αΐντα Γκομέζ
    Συναυλία του Γιάννη Αγγελάκα και της πολυπληθούς παρέας των Επισκεπτών πραγματοποιείται στο Θέατρο Βράχων Βύρωνα.
  • Ψαράδικο πανηγύρι στο Κερατσίνι (λιμανάκι Αγίου Γεωργίου) με τραγούδια από την Μαριώ και την Λένα Αλκαίου.
  • Συναυλία των Θοδωρή Ξυδιά και Νίκου Δημητράτου, στο Ανοιχτό Θέατρο Αλσους Ηλιούπολης.
  • Οι Αλκίνοος Ιωαννίδης, Χρήστος Θηβαίος, Λιζέτα Καλημέρη, David Lynch, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Σταύρος Λάντσιας, Θεόδωρος Κοτεπάνος, Βαγγέλης Καρίπης, Βάσω Δημητρίου, Δημήτρης Γιαννόπουλος και άλλοι καλλιτέχνες συμπράττουν (10μ.μ.) σε μια ξεχωριστή βραδιά στο παραθαλάσσιο μπαρ «CULT» (25ης Μαρτίου 28 - Αγ. Νικόλαος Αρτέμιδος - τέρμα λεωφορείων παλιάς Λούτσας).
Σάββατο 16/9
  • Συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» με θεατρικά και κινηματογραφικά έργα του συνθέτη, στην Ελευσίνα. Τραγουδούν: Δημήτρης Μπάσης, Μαριλένα Λευκιμμιάτη.
  • Τα «Παλαιινά Σεφέρια» προσφέρουν μια βραδιά με κρητική μουσική παράδοση και νέες συνθέσεις με αφετηρία τις πηγές της, στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων, στην Πλάκα.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ