Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Εμείς, ρε, προχωράμε...

Και τι σε νοιάζει εσένα, ρε, για τη γλώσσα, υποκριτή! Εσύ αν αγαπούσες την Ελληνική, δε θα γινόσουνα εικαστικός, δουλιά που, ως γνωστόν, αποστρέφεται τις λέξεις. Τα χρώματα και τα σχήματα είναι τα δικά σου γράμματα και αυτά εσύ να φροντίζεις. Για τη γλώσσα έχουμε τον υπεύθυνο υπουργό Παιδείας, που - αν χρειαστεί - αλληλογραφεί και με τους αρχιεπισκόπους! Και τον συνάδελφό του, βέβαια, του Αιγαίου, που επιβλέπει τα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας και τα συνέδρια που γίνονται εκεί «εις την Αγγλικήν γλώσσα».

Η γλώσσα, φτωχέ καλλιτέχνη, είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους. Και είναι όργανο για τη γεύση και όχι για το λόγο. Περισσότερο είναι χρήσιμη για την πέψη και το στομάχι παρά για την ομιλία. Και εσύ αντί να στρωθείς στο φαγητό, φωνάζεις γιατί σε κάλεσαν στο Αιγαίο και σου απαγόρευσαν να «ομιλείς εις την Ελληνικήν». Καταλάβαμε, μη συνεχίζεις, τον υπαινιγμό σου... Μέσα από τη γλώσσα βάζεις θέμα Εθνικής Κυριαρχίας. Μου έγινες και Ρήγας Φεραίος, άχρηστε βαφέα!

Θέλεις, ρε, να μας περάσουν για αμόρφωτους οι καλεσμένοι μας; Να πούνε πως δεν ξέρουμε ξένες γλώσσες; Και τι σκατά τα θέλουμε τόσα φροντιστήρια; Και τα ξένα κολέγια και τα ξένα πανεπιστήμια; Να παίρνουμε, απλώς, τα λεφτά του κόσμου; Αν δεν ομιλείς άλλη γλώσσα, κάτσε σπίτι σου. Το Αιγαίο ήταν πάντα χώρος συνάντησης πολιτισμών. Ξέρεις, ρε, πόσα ποτάμια χύνονται στο Αιγαίο; Δεν ξέρεις, αλλά γνώμη έχεις τι γλώσσα πρέπει να ομιλείς εσύ και οι άλλοι ντόπιοι Πικάσοι! (Κόβεσαι στις εξετάσεις και δε θα ξαναδώσεις εσύ για την Τρίτη Λυκείου, σου το δηλώνω)!

ΗΓλώσσα, κακομαθημένε - είσαι και δάσκαλος σε ΤΕΗ να δηλητηριάζεις τα παιδιά μας - χρειάστηκε ένα εκατομμύριο χρόνια να φτάσει στο σημερινό της επίπεδο, άξυστε! Λες πως μίλησε με την πρώτη Αγγλικά ο άνθρωπος, όχι, βέβαια. Πρώτα κουνήσαμε τα χέρια, ύστερα το κεφάλι και μετά τη γλώσσα. Και αυτή μη νομίσεις πως ανταποκρίθηκε με την πρώτη. Μας παίδεψε για αιώνες, πρώτα με τις άναρθρες κραυγές της και μετά με τις άγραφτες και τις γραπτές σαχλαμάρες της. Μας έβγαλε το λάδι μέχρι να μας πει «god save the queen», μας άλλαξε τον αδόξαστο μέχρι να μας πει «god save imperialism», που ήταν ο σκοπός μας! Και συ θέλεις στη Σύρα να γυρίσουμε τον πολιτισμό προς τα πίσω. (Κρατάτε γερά εσείς του πανεπιστημίου του Αιγαίου, μην ακούτε αυτόν τον κοκορόμυαλο, που ντύνεται Δίας στις γιορτές του Επιμελητηρίου, δεν είναι καλά ο άνθρωπος)!

Οχι, αξύριστε και ακούρευτε, κανένας δε θα σου κάνει το χατίρι, και βγάλε τις μπογιές από τα νύχια σου! Το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου μιλάει διεθνείς γλώσσες. Φοινικικά! Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν μια αναλαμπή στην ιστορία. Μετά τη Λατινική ο κόσμος προχώρησε. Και η Γαλλική πόσο λες ότι άντεξε, ούτε διακόσια χρόνια. Αγγλικά λοιπόν, όλοι! Και με την άδεια του ΟΗΕ, παρακαλώ, που την έχει πρώτη στις πέντε επίσημες γλώσσες του κόσμου!

Είδες, εσύ, πουθενά την Ελληνική, να φιγουράρει, ρε, σε κανέναν σχετικό κατάλογο; Τι μιλάνε μήπως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Γιατί, λοιπόν, εσύ θέλεις να ομιλείς Ελληνικά σε διεθνές συνέδριο; Γιατί το διοργανώνει, λες, η πατρίδα σου και, επιπλέον, γίνεται στη Σύρο. Σιγά το πράγμα, εθνικιστή, ε, εθνικιστή! Είδες κανέναν να φωνάζει για την Αμχαρική; Γλώσσα ήταν και αυτή και χάθηκε, παραπονιέται κανένας; Είδες πουθενά να κουβεντιάζεται τίποτα για τις ανατολικές γλώσσες; Ξέρεις πόσες απ' αυτές εξαφανίστηκαν και κανένας δεν είπε κουβέντα; Αυτές, λες, δεν είχαν ψυχή και αξία; Λοιπόν, κατούρησε η φοράδα στο αλώνι, λέω εγώ, αν χαθεί και η Ελληνική, τι έγινε! Ασε, που, ακόμα, δεν έχει ξεκαθαρίσει το γλωσσικό. Ποια Ελληνική υπερασπίζεσαι; Πρέπει να μας πεις, ψευτοδελμούζε!

Υστερα, αλλά πού μυαλό εσύ να σκεφτείς, η Αγγλική ξέρεις πόσες λέξεις Ελληνικές χρησιμοποιεί; Απειρες! Γιατί δε βλέπεις την επιρροή που ασκούμε απάνω της (και απάνω τους); Υπάρχει πουθενά πολιτικό ή οικονομικό φόρουμ στον κόσμο, που να μην ακούγεται και κάποια Ελληνική λέξη; Αλλά εσύ συνήθισες να βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο, απαισιόδοξε! Μήπως, όμως, πίστευες, για να έρθουμε στα πολιτικά, πως θα έμπαινε η χώρα στην ΟΝΕ; Και, όμως, μπήκε - και μπήκε με τα τσαρούχια της και όχι με τις γόβες, όπως την κατηγορείς εσύ και οι όμοιοί σου! Μήπως, όμως, ίσως, πίστευες, πως η Ελλάδα θα όργωνε ποτέ τα Βαλκάνια και ο υπουργός των Εξωτερικών της ψωροκώσταινας - και μάλιστα αυτός ο συγκεκριμένος υπουργός - θα καθόριζε τα εκλογικά αποτελέσματα αυτών των χωρών; Και, όμως, και αυτό έγινε.

Αλλά, στραβέ, τσαρλατάνε, σε αφήνει, λες, ο φανατισμός σου, να δεις την επιθετική πολιτική της πατρίδας σου; Δε σε αφήνει. Και στέκεσαι στις λεπτομέρειες της γλώσσας. Λες και η γλώσσα θα σου δώσει να φας! Λες και η γλώσσα κράτησε - μέσα από τόσες και τέτοιες περιπέτειες - ζωντανή τη φυλή μας; Κάτσε εκεί εσύ με τον Μακρυγιάννη, εμείς, ρε, προχωράμε... προχωράμε!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ