Παρασκευή 10 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Πολυεθνικές μεταλλάξεις και κέρδη

Ο Μαρξ στα «Οικονομικά και Φιλοσοφικά χειρόγραφα» του 1844 λέει: «Η καθολικότητα του ανθρώπου εμφανίζεται πρακτικά στην καθολικότητα που καθιστά όλη τη φύση, ανόργανο σώμα του, στο βαθμό που η φύση είναι: α) το άμεσο μέσο επιβίωσής του και β) το υλικό, το αντικείμενο, και το όργανο της ζωτικής του δραστηριότητας. Η φύση, δηλαδή, η φύση που δεν είναι ίδια το ανθρώπινο σώμα, είναι το ανόργανο του ανθρώπου». Ο άνθρωπος ζει από τη φύση, σημαίνει ότι η φύση είναι το σώμα του, με το οποίο βρίσκεται σε διαρκή σχέση, αν δε θέλει να πεθάνει. Το ότι η υλική και πνευματική ζωή του ανθρώπου συνδέεται με τη φύση, σημαίνει απλώς ότι η φύση συνδέεται με τον εαυτό της, γιατί ο «άνθρωπος είναι μέρος της φύσης». Και οι αντιθέσεις: ποτέ τόσο πλούτος δεν έχει παραχθεί σήμερα και ποτέ τέτοια φτώχεια δεν έχει υπάρξει. Ο λόγος για τα μεταλλαγμένα προϊόντα και ο πολυεθνικός μύθος των εταιριών ότι θα χορτάσει «ο κάθε πεινασμένος», και πώς τα μεταλλαγμένα τρόφιμα είναι «ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπιστούν, οι μελλοντικές ανάγκες της διατροφής». Και όμως, όλα αυτά είναι προσχήματα των πολυεθνικών εταιριών.

Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές - αν η παγκόσμια παραγωγή μοιραζόταν χωρίς ανισότητες, τότε: Σε κάθε άνθρωπο αντιστοιχούν 1,5 κιλό δημητριακά και ξηροί καρποί την ημέρα, μισό κιλό κρέας, γάλα και αυγά, 3/4 του κιλού φρούτα και λαχανικά - ποσότητες που φτάνουν και περισσεύουν για ένα άτομο. Το πραγματικό πρόβλημα είναι η φτώχεια και οι ανισότητες. Ενα δισεκατομμύριο - διακόσια εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα! Αυτή είναι η εικόνα του καπιταλισμού. Οι πολυεθνικές εταιρίες, έχουν σχέδια και δίνουν μάχες για να κερδίσουν την κοινή γνώμη σ' όλο τον κόσμο. Είκοσι από τις μεγαλύτερες εταιρίες βιοτεχνολογίας έχουν επενδύσει 250 εκατομμύρια δολάρια σε εκστρατεία διαφημιστική που εξυμνεί τις «αρετές» των μεταλλαγμένων προϊόντων. Στην Αμερική «οι έξυπνες ιδέες» για το κέρδος φυτρώνουν. Οι σπόροι σαν τους «Ράουνταπ Ρέντι» («Μουσάντο») είναι αυθεντικοί στα ζιζάνια και οι σπόροι αυτόματα παράγουν δικά τους εντομοκτόνα. Επιστημονικές έρευνες, όπως προκύπτει από ανακοινώσεις, φανερώνουν ότι οι μεταλλαγμένοι σπόροι δεν αυξάνουν σημαντικά τη σοδειά. Περισσότερες από δέκα χιλιάδες εφαρμογές κατέδειξαν πως ήταν αρκετά μικρότερες από την απόδοση των καλλιεργειών, όπως κλασικά ξέρουμε. Στη μητρόπολη του καπιταλισμού ΗΠΑ - και στην άλλη της ΕΕ του αίματος και του χρήματος - το «Ράουνταπ» απειλεί πάνω από εκατό φυτικά είδη με εξαφάνιση. Η βιολογική ρύπανση μαζί με αυτήν της οικονομικής απληστίας πηγαίνουν χέρι - χέρι. Η «Μουσάντο» και οι άλλες πολυεθνικές σχεδιάζουν σε computer τις νέες αντοχές του εδάφους. Στειρώνουν τους σπόρους (μετά την πρώτη σπορά), έτσι ώστε οι αγρότες να ξαναγυρίζουν σ' αυτούς για τη νέα σπορά της γης. Ενας κύκλος αδυσώπητος για κέρδη τρελά. Οπως η αγροτική οικονομία του Τρίτου Κόσμου θα πεθαίνει, εξαιτίας του κόστους παραγωγής (αυτοί φυλάνε τους σπόρους για την επόμενη σοδειά), όπως και όλοι οι αγρότες στις φτωχές χώρες της Γης.

Στην Ευρώπη τα ΜΜΕ έχουν «αναλάβει» να «πείσουν» για το νέο εγχείρημα. Στη Βρετανία η «Τάιμς», η «Γκάρντιαν», η «Ντέιλι Μέιλ» και η «Εξπρές» καθημερινά αφιερώνουν άρθρα μισθωμένων υπνωτηρίων των πολυεθνικών εταιριών. Στην Αμερική, η «Ουάσιγκτον Ποστ», η «Λος Αντζελες Τάιμς» και η «Σικάγο Τρίμπιουν» στο ίδιο μοτίβο. Η «Βιοτεχνολογία σώζει», είναι το κύριο θέμα τους. Και στην Ελλάδα σιγά - σιγά αλλά σταθερά προσπαθούν να περάσουν το νέο μήνυμα. Πολυεθνικές μεταλλάξεις δηλαδή: Οι εταιρίες βιοτεχνολογίας και τα «επιστημονικά εκστρατευτικά σώματα» βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Σχέδια για αστρονομικά κέρδη, όπως και τα κέρδη από τις «τρελές αγελάδες» συμπληρώνουν τους σχεδιασμούς των πολυεθνικών κανιβάλων.

Η πείνα στον κόσμο παράγεται από την ανισότητα. Ο καπιταλισμός με νέες ποιοτικές μορφές προσπαθεί να προσκομίσει κέρδη εις βάρος του πλανήτη. Εις βάρος της ποιότητας και εις βάρος της ίδιας της ζωής του ανθρώπου. Ιδιότητες που είναι αμετακίνητες και αμετάβλητες γιατί στηρίζονται στην εκμετάλλευση. Αυτό το ζιζάνιο της ιστορικής και προϊστορικής βαρβαρότητας του κεφαλαίου καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με τα αντισώματα της ταξικής πάλης μας. Μέχρι «ο άνθρωπος να επεκτείνει τη φύση μέσα από την πράξη». Σύμφωνα με τις ανάγκες του. Οχι σύμφωνα με τα κέρδη των μεταλλαγμένων πολυεθνικών εταιριών.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ