Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Το πετρέλαιο

Η περίπτωση των τιμών του πετρελαίου είναι ένα από τα πλέον εύγλωττα παραδείγματα των συνεπειών που έχει η «απελευθέρωση» των αγορών και η δράση των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών. Ισως, επειδή εδώ η «απελευθέρωση» συνοδεύεται από το πιο αποκρουστικό, το φονικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού, τους πολέμους, την απροκάλυπτη βαρβαρότητα και το αίμα των λαών. Πάντως, όπως και σε άλλους τομείς, και σ' αυτό το χώρο «επωφελής δράση» για το κεφάλαιο είναι η με κάθε τρόπο κατάληψη των πλουτοπαραγωγικών πηγών των πετρελαιοπαραγωγών χωρών από τις πολυεθνικές. Κι, από εκεί και πέρα, ένα ατελείωτο αλισβερίσι που μοναδικό στόχο έχει να πολλαπλασιάζει τα κέρδη στα μονοπωλιακά συγκροτήματα του κλάδου και στους κερδοσκόπους των χρηματιστηρίων. Κέρδη που αποσπώνται μέσα από την επικράτηση των μονοπωλίων στην άντληση και διύλιση του «μαύρου χρυσού», από τις κάθε είδους χρηματιστηριακές κομπίνες και κερδοσκοπικές απατεωνιές. Στο διά ταύτα, οι λαοί των χωρών που παράγουν πετρέλαιο λιμοκτονούν, ενώ οι λαοί στις χώρες του αναπτυγμένου καπιταλισμού εκβιάζονται να πληρώνουν όλο και πιο ακριβά τα απαιτούμενα για τη σύγχρονη ζωή καύσιμα.

Οι πάντες γνωρίζουν ότι στον κλάδο των πετρελαιοειδών έχει στηθεί ένα απίστευτο πανηγύρι κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές. Ενδεχόμενα ο κλάδος να είναι από εκείνους τους χαρακτηριστικούς όπου ...ανθούν ταυτόχρονα όλα τα στοιχεία του σύγχρονου καπιταλισμού. Υψηλά επίπεδα επενδύσεων, μεγάλη συγκέντρωση κεφαλαίων, ραγδαίες εξελίξεις στη συγκεντροποίηση της παραγωγής, ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης και απόσπασης υπεραξίας, αναπτυγμένο σύστημα οικονομικών κινήτρων και φοροαπαλλαγών, διευρυνόμενες σχέσεις και διασυνδέσεις με το τραπεζικό κεφάλαιο, κ.ο.κ. Τρεις-τέσσερις οικονομικοί κολοσσοί διεθνώς, τσεπώνουν αστρονομικά ποσά κερδών. Το ίδιο περίπου γίνεται και στη χώρα μας, όπου δύο επιχειρηματικοί όμιλοι, του Λάτση και του Βαρδινογιάννη, ελέγχουν πλήρως την αγορά, έχοντας πολλαπλασιάσει τα τελευταία χρόνια τα κέρδη τους.

Εκείνο που ίσως δε γνωρίζει ο πολύς κόσμος είναι ότι παράλληλα με τον κλάδο των «πετρελαιάδων», χρυσές δουλιές γίνονται και στο επίπεδο των χρηματιστηριακών παραγώγων και των συμβολαίων για την εξέλιξη των διεθνών τιμών. Ενας ακόμα τρόπος για να ξεχειλώνουν οι τιμές των καυσίμων, ένα καθαρόαιμο φαινόμενο του καπιταλισμού, που δείχνει και το άκρον άωτον της σαπίλας του συστήματος, αφού οι εμπλεκόμενοι κερδίζουν όχι ορίζοντας τιμές για να αγοράσουν πετρέλαιο, αλλά ...μαντεύοντας πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές του πετρελαίου.

Στη χώρα μας κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες, διάφοροι αναλυτές και οικονομικοί παρατηρητές κλιμακώνουν ένα απίστευτο παιχνίδι κατατρομοκράτησης των εργαζομένων, σαν να έρχεται τάχα η συντέλεια του κόσμου, εξαιτίας της αύξησης των ...διεθνών τιμών του πετρελαίου. Κι όλα αυτά χωρίς ποτέ, ούτε μία στιγμή, να έχει παρουσιαστεί έστω και ένα συμβόλαιο αγοραπωλησίας πετρελαίου. Πρόκειται για έναν αισχρό προπαγανδιστικό αποπροσανατολισμό, που στόχο έχει όχι μόνο να δικαιολογήσει, αλλά και να νομιμοποιήσει το κύμα των ανατιμήσεων και της ακρίβειας που υπάρχει στην αγορά.

Το κύριο στην όλη υπόθεση είναι ότι όσο η πλουτοκρατία κερδίζει το συνολικό ...στοίχημα, οι εκπρόσωποί της θα συνεχίσουν να λυμαίνονται το πετρέλαιο, μαζί με τον υπόλοιπο ορυκτό πλούτο της γης, ενώ οι λαοί θα υποχρεώνονται να πληρώνουν όλο και βαρύτερο τίμημα...


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ