Τετάρτη 10 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΚΟΠΙΑ.-- Η επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ δημοσίευσε την εκλογή του Αλβανόφωνου στελέχους του κόμματος DUI, Ταλάτ Τζαφέρι, στη θέση του νέου προέδρου της Βουλής. Θυμίζουμε ότι η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση και τα 3 αλβανικά κόμματα προχώρησαν στην ψήφισή του, προκαλώντας τις αντιδράσεις του εθνικιστικού VMRO και σοβαρά επεισόδια εντός του κοινοβουλίου στις 27 Απρίλη.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- «Τελείωσε η εποχή της βίας και του εξτρεμισμού», είπε χτες στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης ο απερχόμενος Πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, που διεκδικεί ξανά τον προεδρικό θώκο στις προεδρικές εκλογές της 19ης Μάη. Στο μεταξύ, χτες, ανέβηκε στους 42 ο αριθμός των νεκρών ανθρακωρύχων από την έκρηξη που σημειώθηκε πριν μια βδομάδα σε ορυχείο της βόρειας επαρχίας Γκολεστάν, μετά τον εντοπισμό των σορών άλλων πέντε ατόμων.

ΣΕΟΥΛ.-- Ο υποψήφιος του φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Μουν Τζε-ιν φερόταν να προηγείται με 41,4% στις χτεσινές προεδρικές εκλογές στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με τα exit polls. Στη δεύτερη θέση ακολουθούσε ο επίσης συντηρητικός υποψήφιος του κόμματος «Ελευθερία», Χονγκ Τζουν-πιο, με 23,3%. Η ορκωμοσία του Μουν αναμένεται σύντομα, στο φόντο των ραγδαίων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με επίκεντρο την Κορεατική Χερσόνησο. Ο νέος ηγέτης φέρεται να τάσσεται υπέρ μεγαλύτερης «αυτονομίας» της Σεούλ από την Ουάσιγκτον.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ