Τρίτη 10 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

1859 Στην Αθήνα ξεσπούν τα Σκιαδικά, που φανερώνουν το μίσος του αστυνομικού οθωνικού κράτους κατά των νέων, αλλά και τη μαχητικότητα της «Χρυσής Νεολαίας».

1897 Η κυβέρνηση ζητά τη μεσολάβηση των Μεγάλων Δυνάμεων μετά την ήττα των ελληνικών στρατευμάτων στον ελληνοτουρκικό πόλεμο. Οι Μεγάλες Δυνάμεις «ανταποκρίθηκαν» στο κάλεσμα της ελληνικής άρχουσας τάξης. Σε λίγο, αυτές οι δυνάμεις επέβαλαν στην Ελλάδα το Διεθνή Οικονομικό Ελεγχο, σφραγίζοντας με τους ντόπιους πράκτορές τους την οικονομική και πολιτική υποτέλεια της χώρας.

1910 Οι σιγαροποιοί του Πειραιά κατέρχονται σε απεργία. Πιστεύοντας ότι η εισαγωγή των μηχανών στη σιγαροβιομηχανία ευθύνεται για τα προβλήματά τους, οι απεργοί προβαίνουν σε καταστροφές μηχανολογικού υλικού.

1910 Συνέρχεται η πρώτη Βαλκανική Σοσιαλιστική Συνδιάσκεψη. Ηταν η πρώτη απόπειρα του νεαρού τότε σοσιαλιστικού κινήματος στα Βαλκάνια για συντονισμό των ενεργειών στις χώρες της περιοχής.

1944 Εκτέλεση 92 πατριωτών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Ανάμεσά τους 10 γυναίκες.

1947 Ψηφίζεται από την αμερικανική Βουλή το σχέδιο Τρούμαν.

1956 Οι Αγγλοι αποικιοκράτες εκτελούν δι' απαγχονισμού τους Κύπριους πατριώτες αγωνιστές Καραολή και Δημητρίου.

1980 Ο Γεώργιος Ράλλης ορκίζεται πρωθυπουργός, διαδεχόμενος τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1994 Ο Νέλσον Μαντέλα ορκίζεται Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ