Κυριακή 10 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Νηφάλιος μέθη

1. Αργά ή γρήγορα ο καθένας θα αναμετρηθεί με τη χειρότερη αρρώστια που ξεπήδησε από τις παρούσες κοινωνικές συνθήκες: την καταστροφή κάθε επιθυμίας. Ευλογημένος αυτός που δε θα περιμένει να τον καταβάλει η αρρώστια και της επιτεθεί πρώτος.

2. Κανένα σκάνδαλο δε με ξαφνιάζει, γιατί αυτή είναι η φύση του συστήματος.

3. Ο μαθουσάλειος Βίος των τριών πολιτικών οικογενειών είναι βουτηγμένος ολοκληρωτικά στη ματαιοδοξία του. Μιμούμενος με παιδαριώδη τρόπο τη ζωή των Ευρωπαίων ηγετών, παρουσίασε το τελευταίο του επίτευγμα στον ελληνικό λαό: το ταμείο της φτώχειας. Κάποτε που θα καταφέρουμε να αποδώσουμε στον εαυτό μας αυτό που του αξίζει, θα θυμόμαστε το ταμείο της φτώχειας σαν μια από τις χειρότερες προσβολές που μας έχουν κάνει.

4. Τον τελευταίο καιρό κάποιοι δημοσιογράφοι έχουν αναλάβει ένα κέντημα: να παρουσιάσουν τον Γιάννη Ρίτσο στις αληθινές, όπως ισχυρίζονται, διαστάσεις του. Ετσι είναι η ζωή. Ο κύκλος των διώξεων κατά του ποιητή έδωσε τη θέση του σ' αυτόν της κολακείας, και, όταν και αυτό δεν έπιασε, φτάσαμε στην εποχή της αγυρτείας. Ομολογώ ότι διασκέδασα με το νέο προφίλ ενός αγνώστου σ' εμένα Ρίτσου, που θύμιζε έντονα υπαρξιστή της δεκαετίας του '60, όπου στο βάθος ενός καφέ τύπου Ντε Μαγκό στο Παρίσι ένας μισάνθρωπος παρατηρεί τον κόσμο σαν θεατρική παράσταση. Κάπως έτσι. Είναι γνωστό πως η αγυρτεία, που είναι συνεπής με τη φύση της, οφείλει να μη βλέπει το αντικείμενο με το οποίο καταπιάνεται. Απλά το χρησιμοποιεί ανάλογα με τις τρέχουσες ανάγκες της δημοσιότητας, δηλαδή της μόδας που τρέφει την κοινή γνώμη. Ποτέ άλλοτε δημοσιογράφοι δεν ανέλαβαν να διαχωρίσουν έναν δημιουργό από την πολιτική του περιπέτεια. Για να θυμηθώ τον Οκτάβιο Παζ, το σώμα του Ρίτσου έχει υποστεί χειρουργική επέμβαση με σκοπό να ξεχάσουμε πώς ήταν. Η προσπάθεια να προκαλέσουν μια συζήτηση δεν πέρασε, για τον απλό λόγο ότι ο ποιητής είχε «γράψει» τόσο πολύ στον κόσμο με το πρόσωπό του, ώστε ο πολίτης που θα αναλάμβανε την υπεράσπιση του ποιητή θα βρισκόταν στην παρανοϊκή κατάσταση να μιλά για τον εαυτό του. Αυτό κατορθώνουν οι μεγάλοι ποιητές. Τι απομένει; Αλλη μια φάρσα, αφού η απόπειρα για το νέο πορτρέτο του Γιάννη Ρίτσου άφησε πίσω της ένα άδειο κάδρο.

5. Ο ρατσισμός των οικολόγων στηρίζεται στο ότι κατά βάθος αρνούνται να δεχτούν πως και ο άνθρωπος είναι φύση.

6. Δωρεάν συμβουλές: ο Συνασπισμός θα πρέπει να αφεθεί, για το καλό του, στην αγκαλιά της θείας πρόνοιας. Μόνο αυτή είναι επιφορτισμένη να επιβάλει τη θέλησή της σ' αυτούς που διαχειρίζονται τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Αυτοί που σφετερίστηκαν την αθωότητα του Συνασπισμού, αφού τον εκτίναξαν στα ύψη και τώρα τον έβαλαν να κάνει κούνια στα χαμηλά, γυρίζουν γύρω από τη Μέκκα των σφυγμομετρήσεων. Ο Συνασπισμός ας τους συναντήσει και οι αριθμοί θα γίνουν πάλι δικοί του. Συμβουλή δεύτερη: Οι Αριστεριστές θα πρέπει να έλθουν εις γάμου κοινωνίαν με τους ευαγγελιστές. Αν ενώσουν τις προφητείες τους για το τέλος του κόσμου, δε θα μένει παρά να μας χαρίσουν και τη χρονολογία γι' αυτό. Επειτα ας μας καλέσουν να περιμένουμε μαζί την καταστροφή του συστήματος, αρκεί να προσκομίσουν αναπαυτικές σεζλόνγκ και άφθονο καφέ.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ