Παρασκευή 10 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία «UK Oil & Gas Investments PLC» ανακοίνωσε χτες ότι βρήκε πετρέλαιο, και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες (ενδεχομένως κοντά στα 100 δισεκατ. βαρέλια), κοντά στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε αναγκαστική διαθεσιμότητα τέθηκε χτες υψηλόβαθμος επιθεωρητής των μυστικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ, με τις κατηγορίες της κακής διαγωγής και της διάπραξης πιθανής εγκληματικής δράσης.

ΤΣΑΡΛΕΣΤΟΝ.-- Ο 33χρονος λευκός αστυνομικός Μάικλ Σλάγκερ, που σκότωσε το περασμένο Σάββατο τον 50χρονο Αφροαμερικανό Ουόλτερ Σκοτ στο Νορθ Τσάρλεστον (Νότια Καρολίνα), είχε διαπληκτιστεί μαζί του πριν το φονικό επεισόδιο δήλωσε χτες σε ΜΜΕ ο αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού που βιντεοσκόπησε το γεγονός, Φέλντιν Σαντάνα. Ωστόσο, το γεγονός αυτό παρουσιάστηκε από τον αστυνομικό ως επίθεση και ότι δήθεν από αυτοάμυνα πυροβόλησε. Ωστόσο, το ψέμα δεν άντεξε και το τελευταίο 48ωρο πραγματοποιήθηκαν σειρά από διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τα ασταμάτητα κρούσματα ρατσιστικής αστυνομικής βίας.

ΣΟΦΙΑ.-- Ενας εργάτης σκοτώθηκε χτες όταν καταπλακώθηκε από τσιμέντα ενός παλιού ξενοδοχείου κατά την προετοιμασία διαδικασίας κατεδάφισης στο θέρετρο Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, σε απόσταση περίπου 10 χλμ. βόρεια της Βάρνας. Αλλοι τρεις συνάδελφοί του αγνοούνται και εικάζεται ότι έχουν επίσης εγκλωβιστεί ή καταπλακωθεί από ερείπια του 11οροφου κτιρίου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Διέψευσε χτες ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιβιτσα Ντάτσιτς, τις φήμες ότι σερβικές εταιρείες πωλούν όπλα στη Λιβύη. Υπογράμμισε ότι καμιά σερβική εταιρεία δεν έλαβε άδεια πώλησης όπλων στη Λιβύη μετά το ξέσπασμα της κρίσης στη χώρα, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν τέτοιου είδους αιτήματα.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Περίπου 3.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν, το βράδυ της Τετάρτης στο κέντρο του Μοναστηρίου (Μπίτολα), ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι. Είχε προηγηθεί εκδήλωση του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης (Σοσιαλδημοκρατική Ενωση (SDSM)), του Ζόραν Ζάεβ, στην οποία παρουσιάστηκαν νέες αποκαλύψεις για πιέσεις και εκφοβισμούς ψηφοφόρων στο Μοναστήρι στη διάρκεια εκλογικών αναμετρήσεων στη χώρα, ώστε να ψηφίσουν υπέρ του κυβερνώντος κόμματος, VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.

ΤΟΚΙΟ.-- Ενα τζετ των ιαπωνικών αερογραμμών με 228 επιβάτες επέστρεψε στο Τόκιο, από όπου είχε αναχωρήσει, μετά από πρόβλημα που παρουσίασε ο δεξιός κινητήρας του αεροσκάφους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ