Σάββατο 10 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η Οχτωβριανή Επανάσταση...

«Σύντροφοι - λέει - ομπρός, επάνω τους!»\ Κι ενώ πάνου στο Νέβα οι πάγοι κοκκινίζανε\ με ενός παιδιού το κέφι, με την παλικαριά\ του ανέμου, πατήσαν τα Χειμερινά Ανάκτορα»

(Ναζίμ Χικμέτ, αποδ. Γ. Ρίτσου)

Ενενήντα χρόνια έχουν περάσει από την ιστορική - μεγάλη Οxτωβριανή Επανάσταση. Από την κατάληψη των Χειμερινών Ανακτόρων του Τσάρου - από τους Μπολσεβίκους. Οι επαναστατημένοι εργάτες, φαντάροι, ναύτες ήταν οι κινητήριοι μοχλοί της πρώτης στον κόσμο νικηφόρας σοσιαλιστικής επανάστασης του 1917. Εθεταν τους πρώτους διεθνείς όρους στην Ιστορία του Παγκόσμιου Εργατικού Κινήματος, για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της παγκόσμιας κομμουνιστικής κοινωνίας - με ορμητήριο το διαλεκτικό εργαλείο της πάλης των τάξεων. Αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο επίτευγμα στην Ιστορία της Ανθρωπότητας. Ο Οκτώβρης του 1917, ο Λένιν και η έφοδος υπήρξαν οι αφετηρίες μεγάλων κοινωνικών αλλαγών για όλο τον πλανήτη - για τους «κολασμένους», τους προλετάριους.

Ο μεγάλος Τούρκος ποιητής, ο επαναστάτης διεθνιστής Ναζίχ Χικμέτ (1902-1963) έτσι κατέγραψε το κοσμοϊστορικό γεγονός («Πέτρογκραντ 1917», αποδ. Γ. Ρίτσος):

«Στα χειμερινά Ανάκτορα ο Κερένσκι./ Στο Σμόλνι, τα σοβιέτ κι ο Λένιν./ Μέσα στο δρόμο, τα σκοτάδια, το χιόνι, ο άνεμος κι αυτοί./ Κι αυτοί το ξέρουν τι είπε Εκείνος:/ «Εχτές πολύ νωρίς, αύριο πολύ αργά,/ η μόνη στιγμή είναι σήμερα»./ Κι αυτοί: «Εντάξει, ξέρουμε», είπαν./ Κι αυτοί ποτέ/ δεν ξέρανε άλλοτε μια γνώση τόσο αμείλικτη και τέλεια./ Πάνου στο χιόνι, η νύχτα,/ πάνου στο χιόνι, ο άνεμος/ κι αυτοί,/ επιστροφή απ' το μέτωπο, με τις ξιφολόγχες τους,/ με τα καμιόνια τους, τα μυδράλιά τους,/ τις νοσταλγίες τους, τις ελπίδες τους, τις άγιες/ ορέξεις τους/ και τα μεγάλα τους τα μάτια ολάνοιχτα μες στα σκοτάδια/ βαδίζουν./ Βαδίζουνε προς τα Χειμερινά Ανάκτορα./ Ο μπολσεβίκος Κίτοφ, από το Πουτίλοβσκι-ζαβόντ, λέει:/ «Σήμερα, είναι μεγάλη μέρα, σύντροφοι,/ μεγάλη μέρα./ Και θυμίζω, σε κείνονα που θα 'χε κατά νου/ να πλιατσικολογήσει,/ πως από δω και πέρα τα Χειμερινά Ανάκτορα/ κι ολάκερη η Ρουσία/ είναι η περιουσία του εργάτη και του αγρότη»./ Ο άνεμος,/ το χιόνι,/ τα σκοτάδια./ Αυτοί, πονηροί σαν τα σκοτάδια,/ ατρόμητοι σαν τον άνεμο,/ βαδίζουν/ Βαδίζουν ίσα στα Χειμερινά Ανάκτορα.../ Ο μπολσεβίκος Κίτοφ λέει:/ «Σύντροφοι, η ιστορία,/ οι τάξεις δηλαδής των εργατών και χωρικών,/ ο κόκκινος φαντάρος, δηλαδής/ του λόγου μας δηλαδής, ανάβουμε τη δάδα!».../ Κ' ευτύς το σίδερο, το κάρβουνο κ' η ζάχαρη/ και το κόκκινο μπακίρι,/ και τα υφαντά,/ κι ο έρωτας, κι η ορμή, κι η ζωή/ κι όλοι οι κλάδοι της βιομηχανίας/ κι η μικρή κι η μεγάλη και η Ασπρη Ρουσία/ κι ο Καύκασος, η Σιβηρία, το Τουρκεστάν/ κι οι μελαγχολικές συρμές του Βόλγα,/ κι οι πολιτείες/ είχαν αλλάξει, μονομιάς, την τύχη τους/ μέσα σε μια στιγμή της χαραυγής/ μέσα σε μια στιγμή της χαραυγής όταν, χιμώντας/ από τις όχτες της νύχτας,/ με τις αρβύλες τους γιομάτες χιόνι/ πατήσανε τις μαρμαρένιες σκάλες».

Η μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση - ο ιστορικός της ρόλος -βρίσκεται στην πρώτη θέση στην καρδιά του προλεταριάτου. Χτυπάει, δίνει το ρυθμό, το βηματισμό των εργατών. Οι ιδέες του Οκτώβρη 1917 παραμένουν σταθερές, νηφάλιες, σίγουρες. Δείχνει τη διέξοδο στους χειμαζόμενους λαούς - που βάλλονται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις - τη διευρυνόμενη προϊστορική βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Οδηγεί, θεμελιώνει, ο Οκτώβρης του 1917 τη διαλεκτική του επιστημονικού κομμουνισμού. Μέχρι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος, την οικοδόμηση μιας κομμουνιστικής κοινωνίας, του σοσιαλισμού. Οπου κι όταν οι ιστορικές συνθήκες δημιουργηθούν - με πρωτοπορία πάντα το προλεταριάτο.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ