Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΙΕΝΝΗ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Η ΛΔ Κορέας επισημοποίησε χτες την απόφασή της να επαναλειτουργήσει τον πυρηνικό σταθμό στο Γιονγκμπιόν ενημερώνοντας τους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Παράλληλα, ο προεδρεύων του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ν. Κορέας, στρατηγός Κιμ Τάε-Γιανγκ, ισχυρίστηκε ότι η ΛΔ Κορέας έχει ήδη φτιάξει μικρή πυρηνική κεφαλή ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί στους βαλλιστικούς πυραύλους.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Σε τέσσερις μήνες (9/2/09) θα διεξαχθεί στις ΗΠΑ δίκη κατά της πετρελαϊκής πολυεθνικής «Shell» με κατηγορίες που αφορούν μεταξύ άλλων την κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Δέλτα του Νίγηρα και την ανάμειξη στελεχών της πολυεθνικής στην εκτέλεση του Νιγηριανού ακτιβιστή Κεν Σάρο Ουίουα απ' τις δυνάμεις της τότε νιγηριανής χούντας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ποσό 190 εκat. ευρώ θα έχει στη διάθεσή της, κάθε χρόνο, η Σερβία από τους «μηχανισμούς» προενταξιακής βοήθειας, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Σερβίας, έπειτα από τη συνάντηση που είχε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ντέγιαν Γιοβάνοβιτς, στις Βρυξέλλες, με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Το δικαστήριο της Ταϊλάνδης απέρριψε χτες ως αβάσιμες τις κατηγορίες εναντίον εννέα ηγετών των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων περί εθνικής προδοσίας, ωστόσο τα εντάλματα εναντίον τους για μικρότερες κατηγορίες εξακολουθούν να ισχύουν.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ακόμα 10.666 βρέφη θύματα του διατροφικού σκανδάλου, του επιμολυσμένου με μελαμίνη γάλακτος εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, στα κινεζικά νοσοκομεία, σύμφωνα με ανακοίνωση του τοπικού υπουργείου Υγείας.

ΚΑΪΡΟ.-- «Ετοιμη» να συζητήσει με τη «Φατάχ» το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας μεταβατικής κυβέρνησης που «ίσως» οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές δήλωνε, χθες, η «Χαμάς» ολοκληρώνοντας άλλο ένα γύρο συζητήσεων με τον επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών. Εντούτοις, αξιωματούχοι της «Χαμάς» δε δεσμεύονταν να συναινέσουν στη διεξαγωγή των βουλευτικών, κάτι που θέτει σχεδόν ως προϋπόθεση η «Φατάχ» για να κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών και να εξομαλυνθεί η ενδο-παλαιστινιακή ένταση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ