Πέμπτη 10 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ο Σουδανός Πρόεδρος Ομάρ Μπασίρ απέρριψε χτες τις πιέσεις εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών και κομμάτων της αντιπολίτευσης για παραίτηση, ισχυριζόμενος ότι είναι έτοιμος να αποσυρθεί από τον πολιτικό βίο «μόνο μέσω εκλογών». Κατηγόρησε τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης ότι «συνωμοτούν σε βάρος του Σουδάν και προσπαθούν να επιτεθούν», προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν άλλες λύσεις «πέρα από τον εθνικό διάλογο και τις εκλογές», που προγραμματίζονται για το 2020. Χτες, πάντως, εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στη συμπρωτεύουσα του Σουδάν, Ομντουρμάν, με κεντρικό αίτημα την άμεση παραίτηση του Μπασίρ, σε μία περίοδο κατά την οποία τα λαϊκά στρώματα πλήττονται από τις πολιτικές της ακρίβειας και της μείωσης των κρατικών εσόδων, μετά την ανεξαρτητοποίηση του Νοτίου Σουδάν που φέρει στο έδαφός του τις περισσότερες πετρελαιοπηγές.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Αυστραλοί αξιωματούχοι μίλησαν χτες για «στοχευμένη επίθεση», μετά από «ύποπτα δέματα» που εντοπίστηκαν σε διπλωματικές αποστολές πολλών χωρών στη Μελβούρνη αλλά και στην Καμπέρα. Τέτοια πακέτα εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων στα προξενεία της Ελλάδας και των ΗΠΑ στη Μελβούρνη, σε διπλωματικές αποστολές της Ινδίας, της Νότιας Κορέας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας και της Νέας Ζηλανδίας. Μέχρι χτες το απόγευμα δεν είχε γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των προξενείων που είχαν «στοχοποιηθεί» και συνεχίζονταν οι έρευνες για να διαπιστωθεί το περιεχόμενο των δεμάτων.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ενα μαχητικό αεροσκάφος τύπου «Mirage 2000D», με διμελές πλήρωμα, εξαφανίστηκε χτες το μεσημέρι από τα ραντάρ, αφού απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Νανσί - Οσέι, στην ανατολική Γαλλία, κοντά στα σύνορα με την Ελβετία. Αργότερα εντοπίστηκαν συντρίμμια και ένα αλεξίπτωτο. Τις έρευνες για τον εντοπισμό του πληρώματος και τα αίτια του συμβάντος δυσκόλευαν οι άσχημες καιρικές συνθήκες.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν ανακοίνωσε χτες ότι η χώρα του θα ξεκινήσει και πάλι την παραγωγή κάνναβης, στο πλαίσιο - όπως ισχυρίστηκε - της εκστρατείας για τη διακοπή χρήσης πλαστικής σακούλας.

ΡΩΜΗ.-- Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, εξέφρασε χτες τη δυσαρέσκειά του για την κατάληξη της υπόθεσης με τους μετανάστες από πλοία ΜΚΟ που έπλεαν στα ανοιχτά της Μάλτας, μερίδα των οποίων η Ρώμη συμφώνησε τελικά να φιλοξενήσει.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, ξεκίνησε περιοδεία σε Αφγανιστάν, Ινδία, Πακιστάν και Κίνα. Πριν από μερικές μέρες είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ο Γκόνεν Σεγκέβ, πρώην υπουργός Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ επί πρωθυπουργίας Γιτζάκ Ράμπιν, καταδικάστηκε χτες σε 11ετή κάθειρξη έπειτα από συμφωνία του με τις εισαγγελικές αρχές, καθώς παραδέχτηκε την ενοχή του για τις κατηγορίες της κατασκοπείας υπέρ του Ιράν.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Εκθεση της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας καταγράφει ότι η θνησιμότητα που συνδέεται με τον καρκίνο μειώθηκε κατά 27% μέσα στην τελευταία 25ετία. Εντούτοις, καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις του δείκτη ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς καρκινοπαθείς.

ΡΙΑΝΤ.-- Τουλάχιστον έξι άτομα, τρία από τα οποία ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας, σκοτώθηκαν χτες το απόγευμα σε επιδρομή των σαουδαραβικών δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή Αλ Κατίφ (όπου ζει πολυάριθμη σιιτική κοινότητα) στην Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας. Κατά την επιχείρηση, όπως αναφέρθηκε, κατασχέθηκαν 7 πυροβόλα, 1 πιστόλι, 22 κινητά τηλέφωνα και εκατοντάδες σφαίρες.

ΣΟΦΙΑ.-- Με ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία στη Βουλγαρία χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να «εκσυγχρονίσει» μέρος του στόλου της Πολεμικής της Αεροπορίας με την αγορά μαχητικών τύπου «F-16».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ