Κυριακή 10 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
Η πατρίδα στην παρτίδα των 100...

«

Ερχεται θύελλα» φώναζε σ' όλους τους τόνους σ' όλους τους εργασιακούς χώρους, στην κοινοβουλευτική στρούγκα και στις μηντιακές ρούγες, το ΚΚΕ. «Πλην Λακεδαιμονίων» ούρλιαζαν οι πολιτικοί ταξικοί αντίπαλοι, «πάμε» μπροστά. Τι φανφάρες ακούστηκαν για αναδιανομή του πλούτου, δικαιοσύνη, κοινωνικό κράτος κι άλλα τέτοια σοσιαλδημοκρατικά μεταρρυθμιστικά, αναδιαρθρωτικά κ.λ.π.

Μια ολόκληρη πατρίδα παίχτηκε στην παρτίδα του διαβόητου προγράμματος των 100 ημερών. Τρικ, σόγια, αγιογραφίες ευγενών όπως ο Γερουλάνος και πρωτότυπων όπως η Μπιρμπίλη. Ψευτοκαυγάδες της Λούκας με τον Παπακωνσταντίνου. Γαβγίσματα του Πάγκαλου. Ιστορίες για αγρίους που πληρώνουν διόδια για να μπουν κι άλλα για να βγουν, απ' τη ζούγκλα του κεφαλαίου. Στα Τέμπη να βρέχει βράχια και στα νησιά πτώματα. Στα κινητά εκατομμύρια μηνύματα για ευχές επί αδρά πληρωμή. Στο σκηνικό της θεατρικής σεζόν των 100 πράσινων ημερών, ήρθε κι η χυδαιότητα, να βουτάει για το σταυρό τα Θεοφάνεια ο... άνεργος και να τον δείχνουν οι τηλεοράσεις να λέει, πως τό 'χε τάμα μήπως βρει δουλειά! Ελεος.

Κι η θύελλα, ήρθε μέσα στην επικοινωνιακή αφασία, με τον Καψή να βρίζει αφορολόγητη συντεχνία τους αγρότες. Ντυμένη συμμορία ευρωελεγκτών που αποφασίζει να κοιτάξει τα τεφτέρια των συνεταίρων της. Να φταίει δηλαδή, δήθεν αυτή, η ΕΕ, που οι καλοί άνθρωποι της κυβέρνησης, ο αντιστασιακός Λοβέρδος, η σοφή Λούκα, ο μετρημένος κι εθνικά γεμάτος αυτοπεποίθηση Παπακωνσταντίνου κι ο προσωρινώς φιμωμένος Πάγκαλος, διαφωνούν με το χρόνο εξόντωσης των εργαζομένων; Σε τέσσερα μας θένε, ολότελα υποδουλωμένους στη φτώχεια και στην ανασφάλεια, οι πράσινοι, σε τρία οι ευρωλογιστές και κάπου ανάμεσα οι του ΣΥΡΙΖΑ που κλαίνε για τα εννιάημερα των ρευμάτων.

Σ' αυτό το τσουνάμι, αντιλαϊκών μέτρων και χυδαίου μπουλουκιού του θιάσου της ΜΜΕ προπαγάνδας, η ύψιστη ύβρις ήταν η μετατροπή της πατρίδας σε παρτίδα που πρέπει να κερδηθεί. Την πέταξε ο ΓΑΠ κι ύστερα ήρθαν τα κοράκια με το βγαλμένο μάτι από τη ράτσα τους την ίδια, να επιμείνουν: Πληρώστε ζώα εργαζόμενοι. Σκύψτε στο πρόβλημα που εσείς δημιουργήσατε. Η χώρα ανήκει σε μπουζουκόβιους, φοροφυγάδες, συντεχνίες αγροτών, φορτηγατζήδων, ταξιτζήδων, μισθωτών, συνταξιούχων. Ολοι κλέφτες είστε. Που ζείτε με δανεικά! Από μια ταμειακή στους καμπινέδες σας θα βάλουν οι ευρωλογιστές. Να μετράνε από το κάτουρο και τα χοντρά πόσα φάγατε. Θα σας μάθουμε να σκουπίζεστε με την πιστωτική για να παίρνει προμήθεια η τράπεζα, ΦΠΑ στο χνώτο θα μπει...

Εκείνο το παλιό, φωνάζει ο κλέφτης για να φύγει ο νοικοκύρης, έγινε τώρα λάιφστάιλ των αστών. Που πάνε στην κηδεία της πατρίδας να φάνε ξένα κόλλυβα, τις επιδοτήσεις για πρόσληψη πεθαμένων νέων. Βρε ουστ από δω, εδώ και τώρα. Με κάθε τρόπο και μέσο. Στην καρδιά της θύελλας όποιος σταθεί να χαζέψει το θίασο, χάθηκε. Δυό τρεις μέρες μετά τα Φώτα και το μαύρο σκοτάδι πέφτει βροχηδόν να κλείσει τις χαραμάδες. Σύνταξη, υγεία, παιδεία, πρόνοια, δουλειά μια ζαριά στις 100 μέρες. Στο καζίνο του ευρωκρισιακού καπιταλισμού τις μάρκες τις παίρνει η μπάνκα. Η τράπεζα. Των ευρωπαϊκών αξιών. Της νομισματικής σταθερότητας. Στο κάτεργο με το κεφάλι ψηλά. Αυτή είναι η πατρίδα τους. Η δική μας είναι άλλη. Αυτή που θέλει να θερίσουν τις θύελλες αυτοί που τις έσπειραν.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ