Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Επ' αόριστον έκλεισε χτες η χούντα του στρατηγού Α. Φ. Μπουρχάν τα σχολεία στο Σουδάν μετά τις εντεινόμενες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις που προκαλεί στη χώρα η δολοφονία τεσσάρων μαθητών Γυμνασίου στις αρχές της βδομάδας στη διάρκεια διαδήλωσης στην πόλη Αλ Ομπέιντ για τις ελλείψεις σε ψωμί και καύσιμα.

ΣΑΓΚΑΗ.-- Δίχως δηλώσεις ολοκλήρωσαν χτες τον νέο γύρο διήμερων διαπραγματεύσεων οι εμπορικές αντιπροσωπείες ΗΠΑ και Κίνας στη Σαγκάη, φανερώνοντας τις δυσκολίες των δύο ανταγωνιστικών χωρών να «γεφυρώσουν» τις οξυμένες κόντρες μονοπωλίων τους.

ΣΑΝΑΑ - ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Από πείνα και δίψα πέθαναν, μετά από μία βδομάδα μεσοπέλαγα, τουλάχιστον 15 Αιθίοπες όταν το πλεούμενο με το οποίο οι διακινητές επιχειρούσαν να τους μεταφέρουν στην Υεμένη υπέστη βλάβη. Αυτόπτες μάρτυρες, που κατάφεραν να διασωθούν και να φθάσουν στην Υεμένη, είπαν πως κάποιοι από την απελπισία τους αυτοκτόνησαν πέφτοντας στη θάλασσα.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Το PSOE (Σοσιαλιστικό Κόμμα με ηγέτη τον Πέδρο Σάντσεθ) της Ισπανίας διεύρυνε το προβάδισμά του από τα υπόλοιπα κόμματα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Κέντρου Κοινωνιολογικών Σπουδών (CIS). Συγκεκριμένα, εμφανίζεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου με 41,3%, ενώ τον περασμένο μήνα οι έρευνες του έδιναν 39,5% και στις τελευταίες εκλογές που έγιναν τον Απρίλη είχε πάρει 28,7%. Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει 13,7% (στάσιμο) και οι Podemos 13,1% (άνοδο κατά 0,4%). Οι «Πολίτες» κατέγραψαν πτώση στο 12,3% (από 15,8%) και το ακροδεξιό Vox βρέθηκε στο 4,6% από 5,1%.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 34 άνθρωποι, «κυρίως γυναίκες και παιδιά», σκοτώθηκαν χτες το πρωί στο Δυτικό Αφγανιστάν όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν έγινε στόχος επίθεσης αυτοκτονίας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, την επίθεση οργάνωσαν οι Ταλιμπάν.

ΚΑΪΡΟ.-- Τουλάχιστον 130 Αιγύπτιοι κρατούμενοι απέχουν από τη σίτιση εδώ και μία βδομάδα, διαμαρτυρόμενοι για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και τα βασανιστήρια που υφίστανται στις φυλακές «ασφαλείας» Αλ Ακραμπ στην Τοράστο, νοτίως του Καΐρου. Πέντε από τους κρατούμενους απεργούς πείνας έχουν φυλακιστεί επί δύο χρόνια δίχως κατηγορίες και δίχως επικοινωνία με οικογένειες ή δικηγόρους.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Μειώθηκε κατά 40% ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ ανακοίνωσε η μεξικανική κυβέρνηση, προσπαθώντας να εκτονώσει την ένταση στις σχέσεις με την κυβέρνηση Τραμπ. Στις ΗΠΑ, πάντως, η οργάνωση ACLU κατήγγειλε ότι μέσα στον τελευταίο χρόνο οι αμερικανικές αρχές μετανάστευσης χώρισαν από τους γονείς τους πάνω από 900 βρέφη και παιδάκια...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Μετά τον παχυλό προϋπολογισμό στρατιωτικών δαπανών ύψους 738 δισ. δολαρίων που χάρισε στο Πεντάγωνο και στα μονοπώλια πολεμικής βιομηχανίας ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, ισχυρίστηκε χτες ότι θα ...μειώσει τα κόστη για την «άμυνα» στους επόμενους κρατικούς προϋπολογισμούς, επειδή τάχα οι ΗΠΑ έχουν πλέον «πολύ ισχυρό στρατό».

ΤΟΚΙΟ.-- Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ενέκρινε την εισαγωγή ανθρώπινου DNA σε ωάρια ποντικών, με στόχο την πειραματική παραγωγή μοσχευμάτων σε ζώα. Τα πειράματα θα πραγματοποιήσει ομάδα ερευνητών από τα Πανεπιστήμια του Τόκιο και Στάνφορντ υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Γενετικής Χιρομίτσου Νακαούτσι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ