Τετάρτη 1 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ (Στέιτ Ντιπάρτμεντ) εξέδωσε χτες ταξιδιωτική οδηγία για τους Αμερικανούς πολίτες, προειδοποιώντας για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλη την Ευρώπη σε μεγάλες εκδηλώσεις όπως το Γιούρο στη Γαλλία, η συνάντηση των Καθολικών νέων στην Πολωνία, σε τουριστικά αξιοθέατα, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και μέσα μαζικής μεταφοράς. Η ταξιδιωτική οδηγία για τις χώρες της Ευρώπης λήγει στις 31 Αυγούστου, όπως σημειώνεται.

ΡΙΑΝΤ.-- Σύμφωνα με το σαουδαραβικό πρακτορείο SPA, οι ηγέτες του συνασπισμού που έχει δημιουργηθεί υπό την ηγεσία του Ριάντ, κατήγγειλαν την εκτόξευση «βαλλιστικού πυραύλου» που έπληξε τη σαουδαραβική επικράτεια προερχόμενος από την Υεμένη και τόνισαν ότι «θα επανεξετάσουν την πολιτική της αυτοσυγκράτησης που εφαρμόζεται από την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, τον Απρίλη». Ακόμα, ότι θα λάβουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υπεράσπιση της κυριαρχίας» της Σ. Αραβίας.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Περισσότερο από το αναμενόμενο μειώθηκε ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία το Μάη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης της χώρας, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στην πορεία των μορφών ελαστικής απασχόλησης που επεκτείνονται διαρκώς. Οπως ανακοίνωσε, ο αριθμός των ανέργων τον περασμένο μήνα μειώθηκε κατά 11.000 στα 2,695 εκατ. και το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 6,1% (από 6,2%), που θεωρείται το χαμηλότερο επίπεδο από το 1990.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η Κίνα αύξησε το Μάη το ανώτατο όριο για ξένες επενδύσεις στην κεφαλαιαγορά της, στα 81,1 δισ. δολάρια από 80,1 δισ. δολάρια (στοιχεία Απρίλη).

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Νέες εκτάσεις παίρνουν ξανά οι επιθέσεις των «Ταλιμπάν». Χτες, προχώρησαν σε επιχείρηση ομηρίας δεκάδων επιβατών λεωφορείων, ενώ εκτέλεσαν τουλάχιστον 16 από αυτούς (με την κατηγορία της συνεργασίας με την κυβέρνηση), στη νότια επαρχία Κουντούζ.

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.-- Η «Latam» (συγχώνευση της χιλιανής LAN και της βραζιλιάνικης TAM, μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στη Λατινική Αμερική) ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τα δρομολόγια από και προς τη Βενεζουέλα, λόγω της «περίπλοκης οικονομικής κατάστασης στην περιοχή». Είναι η δεύτερη αεροπορική εταιρεία μετά τη γερμανική «Lufthansa», που επικαλείται δυσκολία να βγάλει εκτός χώρας τα έσοδα από την πώληση εισιτηρίων λόγω τραπεζικών ελέγχων.

ΣΕΟΥΛ.-- Σύμφωνα με τις νοτιοκορεατικές αρχές, χτες τα ξημερώματα η Πιονγιάνγκ προχώρησε σε νέα δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεσαίας ακτίνας δράσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αμυνας της Ν. Κορέας, η δοκιμή φαίνεται ότι τελικά απέτυχε. Στο μεταξύ, το «Σινχουά» μετέδωσε ότι ο Ρι Σου Γιονγκ, μέλος του ΠΓ του Κόμματος των Εργατών της ΛΔ Κορέας, έφτασε στο Πεκίνο για επαφές με το ΚΚ Κίνας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ