Τρίτη 1 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η τιμή της «προώθησης»

«Εργασιακός μεσαίωνας με θύματα Ελληνες εργαζόμενους στις πιο ανθυγιεινές θέσεις εργασίας βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη (...) στη Θεσσαλονίκη αποκαλύφθηκε πρόσφατα ένας τιμοκατάλογος για εργασία νεαρών κοριτσιών που "νοίκιαζε" στους εκθέτες της η Helexpo με τιμές που ποικίλλουν ανάλογα με την εμφάνιση της κάθε κοπέλας. Ετσι, για μια "απλώς εμφανίσιμη" προωθήτρια για 4ωρη απασχόληση η τιμή ήταν 87,5 ευρώ, για 6ωρη 125 ευρώ και για 8ωρη 162,5 ευρώ. Οι αντίστοιχες τιμές για μια "ιδιαίτερα εμφανίσιμη" κοπέλα ήταν 112, 150 και 200 ευρώ» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

Ανάσα και καρκίνος

«Οι νέες γραμμές του ΟΣΕ "εκσυγχρονίζονται" με σκύρα υψηλής περιεκτικότητας σε καρκινογόνο αμίαντο και ο εργασιακός αέρας όσων απασχολούνται στο εργοτάξιο είναι γεμάτος ίνες αμιάντου. Ολοι είναι εκτεθειμένοι στην πιο ύπουλη μορφή καρκίνου των πνευμόνων (κακόηθες μεσοθηλίωμα) (...) η έρευνα έγινε στις 7 Νοεμβρίου (...) τα αποτελέσματα της μέτρησης είναι συγκλονιστικά. Δείχνουν περιεκτικότητα ινών αμιάντου στον αέρα μέχρι και 47 φορές υψηλότερη από τα αυστηρά καθορισμένα όρια (...) εξετάζονταν δύο διαφορετικής προέλευσης πετρώματα από λατομεία της Λήμνου και της Κύπρου (...) οι μετρήσεις έδειξαν τιμές και για τα τρία δείγματα 1,17 - 3,38 και 4,71 ίνες ανά κυβικό εκατοστό, όταν το απαγορευτικό όριο για τον αμίαντο είναι 0,1 ίνες ανά κυβικό εκατοστό. Κοινώς έδειξαν θάνατο» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Επικοινωνία με το θάνατο

«Σύμφωνα με έρευνα η χρήση κινητών τηλεφώνων για διάστημα 10 ετών μπορεί να αυξήσει κατά 50% τις πιθανότητες ενός ατόμου να εμφανίσει καρκινικούς όγκους στον εγκέφαλο (...) οι τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί απορρίπτουν τη νέα αυτή μελέτη» (η είδηση στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ