Τετάρτη 1 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
Αφού ο συσχετισμός είναι αρνητικός, ψηφίζω με κριτήριο το «μη χείρον»

Η λογική «το μη χείρον», του μικρότερου κακού, έχει δοκιμαστεί, πότε με τον ΣΥΡΙΖΑ και πότε με τη ΝΔ, και αποδείχθηκε καταστροφική, γιατί πάντα φέρνει τα χειρότερα. Κάθε επόμενη κυβέρνηση θα έχει να επιτελέσει πιο αντιλαϊκό έργο από την προηγούμενη, γιατί χρόνο με τον χρόνο γίνεται όλο και πιο αντιδραστικό το σημερινό σύστημα, γίνονται όλο και πιο επιθετικά απέναντι στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι ακόμα μεγαλύτερες οι δεσμεύσεις των κομμάτων που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Νέα αντιλαϊκά - μεταμνημονιακά μέτρα προστίθενται στα παλιότερα μνημονιακά. Γιατί δεν είναι το «μη χείρον» αλλά το «ακόμα χειρότερο» τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, η ενεργειακή φτώχεια που φέρνει η «πράσινη ανάπτυξη», η κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής κ.ο.κ.

Η εναλλαγή κυβερνήσεων γίνεται λοιπόν στην πραγματικότητα μια αντιλαϊκή σκυταλοδρομία, όπου ο ένας συνεχίζει το έργο του προηγούμενου εκεί που το άφησε.

Οι διαφορές που υπάρχουν στην άσκηση της πολιτικής την επόμενη μέρα - και όχι κατά τη διάρκεια των προεκλογικών διακηρύξεων - αλλάζουν μόνο το πώς και από ποια τσέπη θα συνεχίσει να πληρώνει ο λαός το μάρμαρο.

Για παράδειγμα, και οι δύο στηρίζουν την πολιτική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και των «πράσινων» μπίζνες, που φέρνει τον λαό αντιμέτωπο με την ενεργειακή φτώχεια. Και οι δύο ψηφίζουν στο Ευρωκοινοβούλιο τη μονιμοποίηση των «πράσινων» χαρατσιών - ψήφισαν ξανά πρόσφατα στη Βουλή να παραμείνουν οι ειδικοί φόροι σε καύσιμα και Ενέργεια. Και, την ίδια στιγμή, η μεν ΝΔ προτάσσει τις επιδοτήσεις μερικών λεπτών στην κιλοβατώρα, ο δε ΣΥΡΙΖΑ κάποια «πλαφόν» στην τιμή της, που για τον λαό θα είναι το γνωστό ...μηδέν εις το πηλίκο.

Το κρίσιμο λοιπόν για τον λαό είναι σε ποια θέση θα βρεθεί την επόμενη μέρα για να αντιπαλέψει αυτήν την αντιλαϊκή σκυταλοδρομία των κυβερνήσεων.

Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί με έναν συμβιβασμό με τον σημερινό αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, αλλά με την αμφισβήτησή του, με την ενίσχυση της πάλης για την αλλαγή του.

Επιλέγοντας το ΚΚΕ, επιλέγει το μόνο κόμμα που παλεύει παντού για να αλλάξει ο συσχετισμός προς όφελος του λαού, για να δυναμώσουν και να μαζικοποιηθούν οι αγώνες των εργαζομένων, να αποκτήσουν προοπτική, να πιστέψουν στη δύναμή τους ότι μπορούν να επιβάλουν το δίκιο τους.

Τα πράγματα άλλωστε δεν είναι στατικά. Κάποτε μιλούσαν για το τέλος των εργατικών - λαϊκών αγώνων, κι όμως ήταν και είναι οι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που γεμίζουν με αισιοδοξία αλλά και φέρνουν αποτελέσματα. Που εμποδίζουν αντιλαϊκές εξελίξεις, όπως στη ΛΑΡΚΟ. Που βγάζουν στην επιφάνεια διεκδικήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, όπως στην COSCO και στην «e-food», αποσπώντας και ορισμένες νίκες. Που αναγκάζουν την κυβέρνηση σε ελιγμούς, όπως οι φοιτητές, οι καλλιτέχνες, οι αγρότες.

Το ζήτημα λοιπόν για τον λαό δεν είναι το πώς θα στριμώξει τις ανάγκες του στον σημερινό αρνητικό συσχετισμό.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η «Πανσπουδαστική» βγήκε πρώτη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές, οι ταξικές δυνάμεις έχουν βγει ενισχυμένες και πρώτη δύναμη σε μια σειρά Σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, γίνονται νέα βήματα στην οργάνωση των εργαζομένων.

Επίσης, σήμερα είναι πιο φανερό από ποτέ ότι δεν είναι παντοδύναμοι, όπως φαίνονταν τα προηγούμενα χρόνια, ότι το σύστημά τους το διαπερνούν αντιφάσεις, αντιθέσεις, ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν οξυμένα λαϊκά προβλήματα, ότι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί τούς οδηγούν ακόμα και σε οξυμένες αντιπαραθέσεις και πολέμους. Ολα αυτά μεταβάλλουν τις συνθήκες, δεν είναι τίποτα ίδιο όπως χθες, κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι τα πράγματα αύριο. Γι' αυτό και φοβούνται τη δυνατότητα του λαού να βγει στο προσκήνιο και να επιβάλει το δίκιο του.

Επομένως, αυτό που σήμερα απαιτείται είναι η πάλη για τη βελτίωση των συσχετισμών για τον λαό, με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ. Ετσι θα δυναμώσει η σύγκρουση με την αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου, θα δυναμώσει η οργανωμένη εργατική - λαϊκή πάλη, θα φωτιστεί ακόμα καλύτερα η προοπτική, θα αποκτήσουν οι εργαζόμενοι μεγαλύτερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να αλλάξουν ριζικά την κατάσταση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ