Πέμπτη 1 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ενα ακόμα επικίνδυνο βήμα

Ενα ακόμα επικίνδυνο βήμα κάνει η κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά την εμπλοκή της χώρας στα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, προετοιμάζοντας το έδαφος για την εγκατάσταση αμερικανικών drones (μη επανδρωμένων αεροσκαφών) σε ελληνικό έδαφος. Οπως έγραψε χτες ο «Ριζοσπάστης», από σήμερα 1η Μάρτη, ξεκινά σταδιακά η διαδικασία μεταστάθμευσης δύο - σε πρώτη φάση - μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών, τύπου «MQ-9 Reaper», στη Λάρισα. Τα αεροσκάφη αυτά θα εγκατασταθούν τουλάχιστον για ένα εξάμηνο στην 110 Πτέρυγα Μάχης, με το μανδύα της συνεκπαίδευσης, ενώ μαζί τους θα αναπτυχθούν τεχνικό κλιμάκιο και άλλο προσωπικό (ασφάλεια, επικοινωνίες κ.λπ.) του αμερικανικού στρατού, που υπολογίζεται στα 100 άτομα. Προηγήθηκαν εξαντλητικές επιθεωρήσεις από τους Αμερικανούς σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ελλάδας, προκειμένου να επιλεγεί ο καταλληλότερος χώρος εγκατάστασης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Τώρα φαίνεται πως προκρίνεται η Λάρισα, καθώς συνδυάζει στοιχεία όπως η γειτνίαση με το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), ενώ φιλοξενεί και ελληνικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου «Πήγασος», της Μοίρας «Αχέρων».

***

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο βήμα είναι η εγκατάσταση στην Ελλάδα και άλλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τύπου «MQ-1 Predator», τα οποία διαθέτουν τεχνολογία αιχμής σε ό,τι αφορά την κατόπτευση και τον έλεγχο ευρείας περιοχής, ενώ μπορούν να φέρουν και όπλα. Με εμβέλεια πτήσης τα 1.850 χιλιόμετρα, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούν να ελέγχουν από την Αφρική στο νότο (Λιβύη και άλλες χώρες αυξημένου «ενδιαφέροντος»), έως τη διώρυγα του Σουέζ στα ανατολικά και έως την ενδοχώρα της Λευκορωσίας στα Βόρεια, όπου η Ρωσία έχει αναπτύξει συστήματα «S-400», όπως και μεγάλους σχηματισμούς αρμάτων μάχης, ως απάντηση στην «αντιπυραυλική ασπίδα» του ΝΑΤΟ. Είναι φανερός, επομένως, ο προσανατολισμός που αποκτούν αυτά τα αεροσκάφη με την εγκατάστασή τους σε ελληνικό έδαφος και ειδικότερα στη Λάρισα, χωρίς να αποκλείονται και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως το Καστέλι Ηρακλείου. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη εξέλιξη συνιστά αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με σαφή μέτωπο προς τη Ρωσία, σε μια περίοδο που οξύνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα δύο ιμπεριαλιστικά κέντρα, στη Συρία, στα Βαλκάνια και αλλού, με τη συμμετοχή και άλλων ισχυρών «παιχτών» (Κίνα, κράτη - μέλη της ΕΕ, Τουρκία), που είτε διεκδικούν κομμάτι στο ξαναμοίρασμα των σφαιρών επιρροής είτε προσπαθούν να εμποδίσουν την αύξηση της επιρροής των αντιπάλων τους.

***

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτή η εξέλιξη που επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Η κυβέρνηση επεκτείνει ταυτόχρονα τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα, πρώτα απ' όλα στη Σούδα - ναυτικό ορμητήριο των ΗΠΑ προς τις χώρες της Αφρικής, της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και τον Ινδικό Ωκεανό - όπου σχεδιάζεται επέκταση εγκαταστάσεων, ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει ακόμα περισσότερα πλοία, αλλά και μετεγκατάσταση Αμερικανών πεζοναυτών. Τέτοιες εργασίες έχουν γίνει και στον Αραξο, όπου προετοιμάζεται η εγκατάσταση «ειδικών» όπλων, ακόμα και πυρηνικών, αλλά και στην Πρέβεζα. Σχεδιάζεται, τέλος, η κατασκευή βάσης αμερικανικών ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, με μια σειρά μετεκπαιδεύσεων που διοργανώνονται με άξονα την Ελλάδα, η κυβέρνηση δίνει στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς δυνατότητα να εκπαιδευτούν για πόλεμο σε ένα σύνθετο, απαιτητικό γεωμορφολογικό περιβάλλον, συν το γεγονός ότι αποκτούν το πρόσχημα για περιοδική μεταστάθμευση επίλεκτων μονάδων τους σε έναν κρίσιμο γεωστρατηγικά κόμβο, σταυροδρόμι 3 ηπείρων. Για παράδειγμα, μέσα στο Μάρτη, διοργανώνεται η μεγάλη άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» με συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων από Ελλάδα, ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιταλία, Κύπρο, που θα απλωθούν σε ολόκληρο τον ελλαδικό εναέριο χώρο.

***

Ο λαός δεν έχει κανένα συμφέρον από οποιαδήποτε συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, όπως προσπαθούν να τον πείσουν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, παρουσιάζοντας το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως εγγυητές τάχα της ασφάλειας και της σταθερότητας, όταν έχουν αποδείξει διαχρονικά τον ακριβώς αντίθετο ρόλο τους. Κανένα όφελος δεν θα προκύψει για το λαό από μια ενδεχόμενη αλλαγή συνόρων στην ευρύτερη περιοχή μας. Αντίθετα, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για γενικότερες ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις. Ο λαός να δώσει απάντηση στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και την εμπλοκή της Ελλάδας, δυναμώνοντας την αλληλεγγύη με τους άλλους λαούς της περιοχής, ενάντια στον κοινό αντίπαλο: Τα μονοπώλια, τον καπιταλισμό, τις κυβερνήσεις τους και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους.


Κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ