Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Κοντά στην υπογραφή συμφωνίας, η οποία μπορεί να ανακοινωθεί ακόμη και την επόμενη βδομάδα, για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων των κουρδικών περιοχών του Ιράκ, είναι η γαλλική εταιρεία TOTAL, σύμφωνα με την εφημερίδα «Sunday Times».

ΑΓΚΥΡΑ.-- Το φορτηγό πλοίο «Βέρα» με σημαία Καμπότζης βυθίστηκε χτες το βράδυ ανοικτά των ακτών της Ερεγκλί της Τουρκίας, ενώ επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες στη θάλασσα του Μαρμαρά και το Βόσπορο. Δύο μέλη του πληρώματος διασώθηκαν, ενώ, μέχρι που γράφονταν αυτές οι λέξεις, διεξαγόταν έρευνα για τον εντοπισμό άλλων 10. Το πλοίο έπλεε προς το λιμάνι Αλιάγκα της Τουρκίας από τη Ρωσία.

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση δικαστή που έχει αναλάβει την υπόθεση του πρώην δικτάτορα της Αϊτής, Ζαν-Κλοντ Ντιβαλιέ, να τον παραπέμψει ενώπιον ποινικού δικαστηρίου για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος και όχι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατόπιν των μηνύσεων μετά την επιστροφή του το Γενάρη του 2011 μετά από 25 χρόνια εξορίας στη Γαλλία. Μηνύσεις που δεν έγιναν δεκτές χωρίς καν αιτιολόγηση. Αν ο Ντιβαλιέ καταδικαστεί η ποινή δε θα είναι μεγαλύτερη από πέντε χρόνια.

ΜΑΪΑΜΙ.-- Με τον Μιτ Ρόμνεϊ ως το μεγάλο φαβορί καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις του έδιναν προβάδισμα πάνω από 10%, πραγματοποιήθηκαν χτες οι προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Μεγάλος αντίπαλος του Ρόμνεϊ ο Νιουτ Γκίνγκριτς ενώ Ρικ Σαντόρουμ και Ρον Πολ αν και υπολείπονται εξακολουθούν να βρίσκονται στην κούρσα.

TEΛ ΑΒΙΒ.-- Το ισραηλινό υπουργείο Εσωτερικών απείλησε χτες με απέλαση 7.000 Νοτιοσουδανούς μετανάστες ανακοινώνοντας ότι εάν εγκαταλείψουν το Ισραήλ «εκουσίως» θα λάβουν βοήθημα 1.300 δολαρίων...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Ο Σλοβένος απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Σάμουελ Ζμπόγκαρ, που σήμερα αναλαμβάνει καθήκοντα ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε χτες ότι στόχος του «είναι να φέρει όσο το δυνατόν περισσότερη ΕΕ» στο προτεκτοράτο και να οδηγήσει την περιοχή «όσο το δυνατόν εγγύτερα στην ΕΕ».

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες σε επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Γκαλκάγιο της ημιαυτόνομης περιοχής Γκαλμούντουνγκ της κεντρικής Σομαλίας. Η επίθεση είχε στόχο το σπίτι πρώην διοικητή της αστυνομίας.

ΡΩΜΗ.-- Σταμάτησαν οριστικά οι υποβρύχιες έρευνες για τις σορούς των αγνοουμένων στο ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «Costa Concordia», που πριν 18 μέρες προσέκρουσε σε ύφαλο στην ακτή του νησιού Τζίλιο κοντά στην Τοσκάνη της Ιταλίας, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένα τεράστιο ρήγμα μήκους 50 μέτρων και να πλημμυρίσει νερά. Συνολικά οι σοροί 17 ανθρώπων έχουν εντοπιστεί και παραμένουν άλλοι 15 αγνοούμενοι.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών «Nokia Siemens Networks» (NSN), η Νο 2 κατασκευάστρια δικτύων κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, ανακοίνωσε χτες πως θα απολύσει 2.900 εργαζόμενους στη Γερμανία και άλλους 1.200 στη Φινλανδία, στο πλαίσιο του σχεδίου «αναδιάρθρωσης» που ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβρη, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η κατάργηση 17.000 θέσεων εργασίας - σχεδόν το ένα τέταρτο του συνολικού προσωπικού της.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ