Τρίτη 1 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι κάλπες της κατοχικής ήττας

Οι κάλπες έκλεισαν στο Ιράκ. Οι κατοχικές δυνάμεις και οι συνεργάτες τους πανηγυρίζουν, γιατί «οι εκλογές τελικά έγιναν και κατάφεραν πλήγμα στους εξεγερμένους», παρά την τεράστια αποχή και το λουτρό αίματος που τις σημάδεψε. «Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία της δημοκρατίας και της ελευθερίας που δίνει το παράδειγμα και ρίχνει το φως της σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», διαμήνυσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, στέλνοντας μήνυμα προς όλους όσους αφορά το σχέδιο «εκδημοκρατισμού και μεταρρυθμίσεων» του αραβικού κόσμου, δηλαδή το σχέδιο για την «Ευρεία Μέση Ανατολή». Οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι δορυφόροι τους, ακόμη και εκείνες που, προασπίζοντας τα συμφέροντά τους, είχαν διαφωνήσει με την επιλογή της στρατιωτικής λύσης στο Ιράκ, έσπευσαν να εκφράσουν ικανοποίηση για τα «βήματα προόδου» που σηματοδοτούν «οι πρώτες ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές στο Ιράκ μετά από τόσα χρόνια».

«

Ελεύθερες» εκλογές που έγιναν υπό κατοχή, με τους εκλογικούς καταλόγους να συμπληρώνονται, στα κρυφά, μέσα στα καταστήματα διανομής δελτίων τροφίμων. Εκλογές που έγιναν με τις κατοχικές δυνάμεις να μοιράζουν ψηφοδέλτια και κάλπες, να έχουν αναπτυχθεί σε όλους τους δρόμους και να κάνουν αφισοκολλήσεις. Εκλογές με απαγόρευση της κυκλοφορίας και των μετακινήσεων, υπό τον αχό μαχών. Εκλογές που έγιναν με συμμετοχή που, επισήμως, δεν ξεπερνά το 57%, αλλά ανεπισήμως κυμαίνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, αν σκεφθεί κανείς ότι ουδείς γνωρίζει, ούτε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, πόσοι Ιρακινοί δεν εγγράφησαν ποτέ σε εκλογικούς καταλόγους.

Πίσω, όμως, από τους διθυράμβους και το αίσθημα «δικαίωσης» των επιλογών της, που η Ουάσιγκτον προσπαθεί επίμονα να καλλιεργήσει, η ανησυχία δεν κρύβεται. Η συντριπτική πλειοψηφία μιας από τις ισχυρότερες θρησκευτικές κοινότητες του Ιράκ, της σουνιτικής, δεν προσήλθε στις κάλπες. Το ποσοστό αποχής αποδεικνύει ότι ανάλογη στάση τήρησαν και πολλοί άλλοι Ιρακινοί, μέλη άλλων εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων. Το όποιο Κοινοβούλιο προκύψει, όπου πιθανότατα θα κυριαρχούν οι σιίτες, για να εξασφαλίσει μια ελάχιστη σταθερότητα, θα πρέπει να συνεργαστεί με όσους μποϊκοτάρισαν τις εκλογές, αλλιώς θα ανοίξει η κερκόπορτα του εμφυλίου. Ακόμη και αν όλα αυτά λυθούν με «ήπιο τρόπο», η Ουάσιγκτον θα βρεθεί αντιμέτωπη με δυνάμεις που έχουν, ήδη, ταχθεί υπέρ του άμεσου τερματισμού της κατοχής και που εκλέχτηκαν από τη διαδικασία που η ίδια προώθησε για να νομιμοποιήσει την παρουσία της.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι εκλογές στο Ιράκ δεν ήταν ούτε ελεύθερες, ούτε δημοκρατικές, ούτε αξιόπιστες. Απέδειξαν, όμως, ότι ακόμη και η μεγαλύτερη ιμπεριαλιστική δύναμη του κόσμου, με την άμεση ή έμμεση συνενοχή εταίρων και ανταγωνιστών, δεν μπορεί να ελέγξει ούτε μια σπιθαμή της χώρας που έχει θέσει υπό την κατοχή της εδώ και δύο χρόνια. Και μόλις το «εκλογικό πανηγύρι» ξεστηθεί και οι κάμερες κλείσουν, οι κατακτητές θα βρεθούν πάλι αντιμέτωποι με την αντίσταση και με τη συντριπτική πλειοψηφία του ιρακινού λαού που επιθυμεί την άμεση αποχώρησή τους. Απέδειξαν ότι απέναντι σε ένα λαό που αγωνίζεται, ακόμη και η ισχυρότερη στρατιωτική μηχανή φαντάζει ανίσχυρη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ