Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΕΒΟ.-- Χιλιάδες απεργοί εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν την Τρίτη έξω από το ουκρανικό Κοινοβούλιο στο Κίεβο, διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς και δηλώνοντας την αντίθεσή τους στην εισαγωγή υποχρεωτικής πιστοποίησης όλων των εκπαιδευτικών, στην κατάργηση επιδομάτων και στην καθιέρωση 40ωρης εργάσιμης βδομάδας. Οι εκπαιδευτικοί απειλούν με απεργίες μεγάλης κλίμακας αν καταργηθούν τα επιδόματά τους.

ΝΤΙΤΡΟΪΤ.-- Το συνδικάτο εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία «Ford» και η διοίκηση της εταιρείας κατέληξαν χτες σε συμφωνία για νέες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, η οποία τίθεται σήμερα στην κρίση των 55.000 εργαζομένων της εταιρείας για επικύρωση ή απόρριψη. Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από τριήμερες διαβουλεύσεις, μια βδομάδα μετά τη συμφωνία συνδικαλιστών και εργοδοτών της αυτοκινητοβιομηχανίας «General Motors» για νέες ΣΣΕ και μισθολογικές αυξήσεις, που κατέστη εφικτή μετά από απεργία πέντε βδομάδων.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Νέος σεισμός έγινε χτες στις νότιες Φιλιππίνες, μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 4 ανθρώπων. Μεσοβδόμαδα είχε προηγηθεί δόνηση 6,6 Ρίχτερ, με αποτέλεσμα το θάνατο 8 ανθρώπων, ξανά στο νησί Μιντανάο. Στην ίδια περιοχή είχε γίνει μεγάλος σεισμός και στις 16 Οκτώβρη.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Πάνω από 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε τρένο που βρισκόταν ακινητοποιημένο κοντά στην πόλη Ραχίμ Γιαρ Χαν, στη νότια επαρχία Πουντζάμπ του Πακιστάν. Η πυρκαγιά συνδέεται με έκρηξη σε φιάλη γκαζιού που φέρονται να χρησιμοποίησαν επιβάτες για να ετοιμάζουν φαγητό. Τα περισσότερα θύματα ήταν προσκυνητές που κατευθύνονταν σε μεγάλη ετήσια θρησκευτική συγκέντρωση στη Λαχόρη.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Δύο βλήματα εκτόξευσε χτες η Βόρεια Κορέα, που σύμφωνα με εκτιμήσεις των ιαπωνικών και των νοτιοκορεατικών επιτελείων ήταν βαλλιστικοί πύραυλοι και διένυσαν απόσταση περίπου 370 χιλιομέτρων, φτάνοντας σε ύψος τα 90 χιλιόμετρα. Η αμερικανική αεροπορική βάση στη Μισάουα της Ιαπωνίας (1.100 χλμ. από το Τόκιο) εξέπεμψε «συναγερμό για πυραύλους», σύντομα όμως κήρυξε «λήξη συναγερμού».

ΜΙΛΑΝΟ.-- Η τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο εκτιμάται ότι μπορεί να προκύψει από τη συγχώνευση της ιταλικής «Fiat Chrysler» και του γαλλικού ομίλου PSA. Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν τη δημιουργία μιας εταιρείας αξίας 50 δισ. δολαρίων, με έδρα την Ολλανδία, και τις μετοχές της να «παίζουν» σε Παρίσι, Μιλάνο αλλά και Νέα Υόρκη. Θυμίζουμε ότι λίγους μήνες πριν η FCA είχε «εγκαταλείψει» αντίστοιχες διαπραγματεύσεις συνεργασίας με τη γαλλική «Renault».

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Μη επανδρωμένο αεροσκάφος που φέρεται πως προήλθε από το Ισραήλ συνετρίβη χτες το πρωί στην πόλη Ναμπατίγια στον νότιο Λίβανο, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, όταν χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά που αποδόθηκαν στη «Χεζμπολάχ». Ωστόσο, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρνήθηκε ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο γενικός επιθεωρητής του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου καταγράφει το ενδεχόμενο επηρεασμού ανώτατων στελεχών της υπηρεσίας από ξένα λόμπι, με αποτέλεσμα αδιαφανείς χειρισμούς στην επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ