Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Παράρτημα κοροϊδίας

Μια άθλια προπαγάνδα συνοδεύει ως «παράρτημα» τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018. Σύμφωνα με αυτήν, ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την Τρίτη στη Βουλή, στον οποίο αποτυπώνεται ανάγλυφα ότι ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για λογαριασμό του κεφαλαίου, είναι «ο τελευταίος μνημονιακός».

Τι εννοούν; Οτι το ερχόμενο καλοκαίρι θα τελειώσει τυπικά η τρέχουσα δανειακή σύμβαση. Αλλά μήπως αυτό σημαίνει ότι θα πάρουν πίσω το τσεκούρι σε αφορολόγητο και συντάξεις, το οποίο έχουν ψηφίσει με το τέταρτο μνημόνιο για το 2019 και το 2020;

Μήπως σημαίνει για το λαό ότι θα σταματήσουν να ισχύουν τα αντεργατικά μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων, που η σημερινή κυβέρνηση επεκτείνει; Μήπως αναιρούνται η συμφωνία για τα ματωμένα πλεονάσματα στο διηνεκές και τα μέτρα που τη συνοδεύουν;

Τίποτα απ' αυτά δεν συμβαίνει. Μόνιμα θα είναι τα μνημόνια και οι αντίστοιχοι προϋπολογισμοί που προκύπτουν από τη συμμετοχή σε ΕΕ και Ευρωζώνη, τα ευρωπαϊκά εξάμηνα, οι αυτόματοι κόφτες κ.ο.κ.

Ακόμα πιο προκλητικά, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πρόκειται για τον πρώτο «πλεονασματικό» προϋπολογισμό εδώ και χρόνια σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία, τον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η απάτη αποκαλύπτεται με μια απλή ματιά στα νούμερα: Η απογείωση των ασφαλιστικών εισφορών, οι δραστικές περικοπές το προηγούμενο διάστημα στις συντάξεις και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της Υγείας, οδηγούν σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, όταν οι περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό για όλα τα παραπάνω αγγίζουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ μόνο για το 2018!

Τα επιμέρους στοιχεία είναι εξίσου αποκαλυπτικά: Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ θα μειωθεί κατά 214 εκατομμύρια, μετά και το περσινό τσεκούρι των 200 εκατομμυρίων, αλλά ο ΕΟΠΥΥ προβλέπεται να έχει πλεόνασμα 333 εκατομμύρια! Για τα δημόσια νοσοκομεία και τα ΠΕΔΥ ο τακτικός προϋπολογισμός μειώνεται κι άλλο, κατά 363 εκατομμύρια σε σχέση με το 2017.

Την ώρα επίσης που 9 στους 10 εγγεγραμμένους ανέργους δεν βλέπουν ούτε με το κιάλι το επίδομα ανεργίας, ο ΟΑΕΔ προϋπολογίζεται να έχει πλεόνασμα 586 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα από τις εισφορές των εργαζομένων, ενώ αυξάνεται η επιδότηση στις επιχειρήσεις, στο όνομα των «ενεργητικών πολιτικών» για την απασχόληση.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ακόμα ότι ο προϋπολογισμός είναι ο πρώτος μετά από χρόνια που βάζει τέλος στις περικοπές στα εισοδήματα, ενώ ενισχύει τους «αδύναμους»! Λες και η απογείωση των άμεσων και έμμεσων φόρων (επιπλέον 900 εκατομμύρια προβλέπονται από τη φοροληστεία το 2018, φτάνοντας συνολικά τα 48 δισ.!), η εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών, οι περικοπές στο ΕΚΑΣ κ.ο.κ., δεν είναι πλήγμα στο εισόδημα των λαϊκών οικογενειών.

Λες και τα εφάπαξ ψίχουλα που δίνονται στους εξαθλιωμένους από την αντιλαϊκή πολιτική, μαζεμένα κι αυτά από την αφαίμαξη του λαού, μπορούν τάχα να αντισταθμίσουν όσα η κυβέρνηση κόβει από τις δαπάνες για τις στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες.

Οσο για την «αναπτυξιακή» πλευρά του προϋπολογισμού, για την οποία καμαρώνουν τα κυβερνητικά στελέχη, σε καμία περίπτωση δεν αφορά τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, αλλά το «ζεστό» χρήμα των 7 δισ. που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το οποίο θα πάει εξολοκλήρου στους επιχειρηματικούς ομίλους και σε έργα που ιεραρχούν για την κερδοφορία τους.

Αυτή είναι, εξάλλου, η άλλη πλευρά του νομίσματος των ματωμένων για το λαό πλεονασμάτων, που προβλέπονται να εκτιναχτούν στα 7,1 δισ. ευρώ (από 4,3 δισ. πέρυσι), ή στο θηριώδες 3,8% του ΑΕΠ. Γιατί όσα λογιστικά «μαγειρέματα», όση προπαγάνδα κι αν επιστρατεύσει η κυβέρνηση, οι λαϊκές ανάγκες και η καπιταλιστική κερδοφορία που υπηρετεί με την πολιτική της, είναι πέρα για πέρα ασυμβίβαστα...
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org