Πέμπτη 9 Ιούλη 2026
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Σήμερα το συλλαλητήριο ενάντια στο κλείσιμο ΑΗΣ και ορυχείων

Σε μαζική συμμετοχή στο πανδυτικομακεδονικό συλλαλητήριο σήμερα Πέμπτη, στις 8.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Κοζάνης, καλούν εργατικά σωματεία της περιοχής, διεκδικώντας να μην κλείσουν ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 5 και τα ορυχεία. Ταυτόχρονα διεκδικούν την επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων με περιβαλλοντική αναβάθμισή τους, μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας μόνιμου και έκτακτου προσωπικού στη ΔΕΗ ΑΕ, να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλο το προσωπικό με αυξήσεις στους μισθούς, ρεύμα και θέρμανση φτηνά για όλο τον λαό, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και Ρύπων.

Στο συλλαλητήριο καλεί επίσης και συμμετέχει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας.

Συναυλία - αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη στην Κοζάνη

Μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη οργανώνουν αύριο Παρασκευή στην Κοζάνη, στις 9 μ.μ. στο Πάρκινγκ ΟΣΕ, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων ν. Κοζάνης, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Κοζάνης, ΣΕΕΕΝ, Εργαζομένων ΣΥΦΑΣΔΥΜ, Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων ν. Κοζάνης, Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ ΠΕ Κοζάνης και το Παράρτημα Κοζάνης του ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ.

Στο αφιέρωμα θα τραγουδήσουν οι Κώστας και Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, με τη συμμετοχή της Κατερίνας Τσιάρα. Τους ερμηνευτές θα συνοδεύσουν οι μουσικοί Θάνος Τσιγκανούλας (μπουζούκι), Θοδωρής Χριστόπουλος (πιάνο - πλήκτρα), Τόλης Νήρας (μπάσο - κιθάρα) και Φώτης Βακουφτσής (τύμπανα).

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Το Κόμμα στηρίζει ακλόνητα τα δίκαια αιτήματα των αγροτών

Αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Καραθανασόπουλο και την βουλευτή Διαμάντω Μανωλάκου, συναντήθηκε χθες στη Βουλή με αντιπροσωπεία της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στην οποία συμμετείχαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι Ηλ. Αγγελακούδης, Γρ. Γρουζίδης, Κ. Αποστολόπουλος, Χρ. Λυγδής, Κ. Σέφης, Αθ. Βομπίρης και Ρ. Μαρούδας.

Στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων έθεσαν με έμφαση το σοβαρό ζήτημα του μπαράζ των δικαστικών διώξεων και των «αγροτοδικείων» που στήνονται εις βάρος των αγροτών για τη συμμετοχή τους στα μπλόκα του αγώνα. Κατήγγειλαν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο εκφοβισμός του κινήματος, ενώ στηλίτευσαν την προκλητική στάση της, από τη μία να κυνηγάει στα δικαστήρια τους αγρότες που βγήκαν στον δρόμο για το δίκιο τους απέναντι στη λεηλασία του εισοδήματός τους και από την άλλη να κάνει ό,τι μπορεί για να μείνουν στο απυρόβλητο οι δικοί της άνθρωποι - οι υπουργοί στελέχη της - που βρίσκονται πίσω από το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Παράλληλα, υπογράμμισαν πως παρά την προσπάθεια καλλιέργειας κοινωνικού αυτοματισμού όλο το προηγούμενο διάστημα, η λαϊκή αλληλεγγύη που εισέπραξαν διαφυλάχθηκε σε κάθε περιοχή. Κατέληξαν τονίζοντας ότι οι βιοπαλαιστές παραγωγοί έχουν κάθε δικαίωμα να παλεύουν για να μείνει η ύπαιθρος όρθια και αυτό ακριβώς θα συνεχίσουν να κάνουν.

Αναφέρθηκαν, επίσης, στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην ύπαιθρο, λόγω της κατακόρυφης εκτίναξης των τιμών σε λιπάσματα, πετρέλαιο, εφόδια κ.ά., την ίδια ώρα που δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης από την κυβέρνηση. Οπως χαρακτηριστικά τόνισαν, ακόμη κι αν δίνεται κάτι, αυτό έρχεται μόνο μετά από σκληρούς αγώνες και την ασφυκτική πίεση που ασκούν οι ίδιοι οι αγρότες στους δρόμους. Περιέγραψαν πώς οι βιοπαλαιστές αγρότες συνθλίβονται ανάμεσα σε δύο συμπληγάδες: Από τη μία πλευρά, από το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής και από την άλλη, από τις εξευτελιστικά χαμηλές τιμές που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι στα προϊόντα τους.

Η αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ καταδίκασε για άλλη μια φορά τις διώξεις σε βάρος των αγροτών, υπενθυμίζοντας ότι το Κόμμα κατέθεσε επανειλημμένα τροπολογία για την άμεση παύση της ποινικοποίησης των αγροτικών αγώνων (τόσο τον Μάρτιο όσο και τον Μάιο), τις οποίες η κυβέρνηση απέρριψε ασυζητητί. Σημείωσε ότι η καταστολή αυτή, που στρέφεται συνολικά ενάντια στον λαό που αγωνίζεται, φανερώνει τον φόβο του συστήματος μπροστά στη διογκούμενη λαϊκή οργή απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει ανυποχώρητα στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτών. Οχι μόνο αναδεικνύοντας σταθερά το αίσχος των διώξεων μέσα στη Βουλή, αλλά κυρίως εκεί που κρίνονται όλα: Μέσα στο ίδιο το κίνημα, με τα μέλη και τα στελέχη του να βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή, οργανώνοντας την πάλη για να αναγκαστεί η κυβέρνηση σε υποχώρηση και να σταματήσουν οριστικά τα «αγροτοδικεία».

Σημείωσε ότι οι μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις στρίμωξαν για τα καλά την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και της καπιταλιστικής αγοράς. Μέσα στους δρόμους του αγώνα αποδείχθηκε περίτρανα ότι το σύστημα που υπερασπίζονται, η πολιτική τους και οι κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ είναι οι πραγματικές αιτίες που εμποδίζουν την επιβίωση των παραγωγών, αλλά και την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του λαού.

Οι βουλευτές του Κόμματος επεσήμαναν ότι το ΚΚΕ στηρίζει ακλόνητα τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, όπως για δραστική μείωση του κόστους παραγωγής, εγγυημένες τιμές και άμεση ενίσχυση των εκπαιδευτικών και υγειονομικών υποδομών στα χωριά. Παράλληλα, τόνισαν ότι το ΚΚΕ διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής, το οποίο προϋποθέτει την ανατροπή του σημερινού συστήματος της εκμετάλλευσης. Μια ανάπτυξη έξω από τα δεσμά της ΕΕ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που θα θέτει στο επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Στηρίζοντας με όλες του τις δυνάμεις το δικαίωμα των αγροτοκτηνοτρόφων να παραμείνουν και να παράγουν στον τόπο τους, η αντιπροσωπεία του Κόμματος κάλεσε τους παραγωγούς να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στις προεκλογικές ανέξοδες υποσχέσεις των αστικών κομμάτων, αλλά να στηρίξουν τον αγώνα τους με το δυνάμωμα του ΚΚΕ.

ΛΕΣΒΟΣ
Ανησυχία για νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού

Αμεσα μέτρα επιβίωσης διεκδικεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νησιού

Την έντονη ανησυχία των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων της Λέσβου προκαλεί η ανακοίνωση νέων κρουσμάτων αφθώδους πυρετού σε τρεις εκτροφές. Εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι εδώ και μήνες από την εμφάνιση της ζωονόσου στο νησί δεν έχουν παρθεί τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπισή της. Αντίθετα, η διαχείρισή της μέχρι τώρα γίνεται με τη λογική του «κόστους - οφέλους» και με κριτήριο τα συμφέροντα μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων.

«Κατακαλόκαιρο ο ιός δείχνει να επιμένει και η ανησυχία θα κορυφώνεται όσο πλησιάζουμε στο φθινόπωρο. Παράλληλα η αγανάκτηση φουντώνει όσο συνεχίζονται η κοροϊδία και η καθυστέρηση των αποζημιώσεων για τα θανατωθέντα ζώα», σημειώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου σε ανακοίνωσή της για την εξέλιξη της ζωονόσου στο νησί.

«Ανθρωποι χωρίς δουλειά ζουν χωρίς ευρώ στην τσέπη!», επισημαίνει και προσθέτει ότι απαιτεί «από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να απαντήσει στον κτηνοτροφικό κόσμο του νησιού πώς σχεδιάζει να σταματήσει αυτήν τη καταστροφική επιζωοτία και γιατί δεν μιλάνε για εμβολιασμό, που θα μπορούσε να προστατέψει και να σώσει το ζωικό κεφάλαιο.

Απαιτούμε να αποζημιωθούν τώρα τα θανατωμένα ζώα. Οι κωδικοί των εκτροφών και ο αριθμός των θανατωμένων ζώων είναι επίσημα καταγεγραμμένοι, γι' αυτό να πάψουν οι γραφειοκρατικές δικαιολογίες και να δοθούν τα χρήματα άμεσα στους δικαιούχους».

Η Ομοσπονδία καλεί τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους «να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη σε όλους όσοι υπόσχονται λύσεις σε συναντήσεις πίσω από κλειστές πόρτες γραφείων. Ο μόνος τρόπος για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους είναι ο δρόμος του μαζικού αγώνα. Είναι η παλικαρίσια συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών, που άσκησαν πίεση και ανάγκασαν την κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ να κάνει τις όποιες πληρωμές που δικαιούμασταν, έστω και καθυστερημένα. Ο αγροτικός κόσμος του νησιού να μην επαναπαύεται και να προετοιμάζεται για νέους αγώνες, αν θέλουμε να παραμείνουμε στις δουλειές μας και να ζήσουμε με αξιοπρέπεια».

«Οχι στη χαλαρότητα. Να παρθούν όλα τα μέτρα βιοασφάλειας για τη μη εξάπλωση της ζωονόσου με κρατική χρηματοδότηση. Να σταματήσουν η τρομοκράτηση και η στοχοποίηση συναδέλφων μας που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις», προσθέτει η Ομοσπονδία και ξεκαθαρίζει ότι οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι του νησιού δεν κάνουν βήμα πίσω από τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Μεταξύ άλλων προβάλλει διεκδικήσεις για άμεση και πλήρη αποζημίωση για όσους κτηνοτρόφους θανατωθούν τα ζώα τους, πλήρη στήριξη μέχρι την ανασύσταση του κοπαδιού, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Επίσης, επιδότηση όλων των ζωοτροφών, πλήρη στελέχωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, υποχρεωτικές απολυμάνσεις στο λιμάνι και σε κομβικά σημεία, τήρηση μέτρων βιοασφάλειας με χρηματοδότηση εξολοκλήρου από το κράτος. Για το εισόδημα απαιτεί πάγωμα σε όλες τις οφειλές σε τράπεζες, εφορία και ζωοτροφές. Για τον εμβολιασμό, να εφαρμοστεί από τις κρατικές υπηρεσίες με επιστημονικό σχέδιο και να καλυφθούν πλήρως από το κράτος οι όποιες επιπτώσεις υπάρξουν απ' αυτό. Τέλος, να σταματήσει ο αποκλεισμός στην προώθηση τυροκομικών προϊόντων από τα μικρά τυροκομία που δεν διαθέτουν κλειστό σύστημα παστερίωσης.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την έναρξη της εποποιΐας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ