Στο σημερινό τετρασέλιδο «ΝΕΟΛΑΙΑ» μπορούμε να βρούμε:
-- Μια μέρα πριν την έναρξη του 24ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ στο Ναύπλιο, της μεγαλύτερης νεολαιίστικης συνάντησης του καλοκαιριού, που οι εκδηλώσεις του ξεκινούν την Παρασκευή 10 Ιούλη.
-- «Η Μάχη της Ηλεκτρικής. Ενα χρονικό Αγώνα ενάντια στο φασισμό». Μια εξαιρετική έκδοση του 3ου Γυμνασίου Περάματος, σε συνεργασία με το Παράρτημα Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και με τη στήριξη της ΕΛΜΕ Πειραιά.
-- Το πρόγραμμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ για το μήνα Ιούλη.
-- Προτάσεις για πολιτιστικές παραστάσεις.
Το φετινό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο αφιερώνεται στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, εμπνέεται και διδάσκεται από τη στάση των κρατουμένων αγωνιστών της Ακροναυπλίας, τιμά επίσης τους ήρωες μαχητές του ΔΣΕ που εκτελέστηκαν με αποφάσεις του Εκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης την περίοδο 1947 - 1949. Οπως χαρακτηριστικά λέει η ανακοίνωση, πατώντας πάνω σε τέτοιες ηρωικές σελίδες της Ιστορίας του λαού, «συνεχίζουμε κι αγωνιζόμαστε σήμερα με το βλέμμα καρφωμένο στο μέλλον. Παλεύουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας σε μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα. Με την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, για τη Λαϊκή Συμμαχία, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, χωρίς φασισμό, κρίσεις, ανεργία και πολέμους».
Η κατασκήνωση του Διημέρου θα στηθεί στην όμορφη παραλία της Καραθώνας, κάτω από δέντρα που προσφέρουν πλούσια σκιά και ο χώρος έχει διαμορφωθεί με όλες τις απαραίτητες υποδομές ενός κάμπινγκ. Ολα είναι έτοιμα για να υποδεχθούν τους χιλιάδες νέους από όλη τη χώρα που θα έχουν την ευκαιρία να χαλαρώσουν, να ψυχαγωγηθούν, να απολαύσουν τη θάλασσα και τις ομορφιές του καλοκαιριού. Στο χώρο της κατασκήνωσης θα γίνουν εκδηλώσεις, συναυλίες, γλέντια, τουρνουά beach volley και άλλες αθλητικές δραστηριότητες.
Σταθμός στο 24ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο θα είναι η συμμετοχή όλων των κατασκηνωτών στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ την Κυριακή 12 Ιούλη, στις 11.00 π.μ., στην Τρίπολη, για τους εκτελεσμένους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές από το στρατοδικείο της Τρίπολης, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τους εκτελεσμένους. Η εκδήλωση θα γίνει στον Αη Θανάση, στο χώρο όπου γίνονταν οι εκτελέσεις και νωρίτερα θα έχει προηγηθεί συλλαλητήριο στην πόλη της Τρίπολης.
Για την εκδήλωση της ΚΕ στην Τρίπολη, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ δρομολογούν λεωφορεία από τις πιο κάτω περιοχές της Πελοποννήσου:
Κορινθία: 7.30 π.μ. Αγιοι Θεόδωροι, Φούρνος Καταβέτη. 8.00 π.μ. Λουτράκι, Πάρκο ΟΣΕ. 8.00 π.μ. Κόρινθος, Περιβολάκια. 8.45 π.μ. Κιάτο, Εθνική Τράπεζα.
Αργολίδα: 8.30 π.μ. Ναύπλιο, Δικαστήριο. 8.30 π.μ. Αργος, Λαϊκή Αγορά.
Λακωνία: 7.00 π.μ. Μολάοι, Γενικό Νοσοκομείο. 7.00 π.μ. Αρεόπολη, Πλατεία. 8.15 π.μ. Σπάρτη, Μουσείο.
Μεσσηνία: 7.00 π.μ. Γαργαλιάνοι, Πλατεία. 7.30 π.μ. Φιλιατρά, Φουρναράκιο. 7.30 π.μ. Πύλος, Πλατεία. 8.00 π.μ. Κυπαρισσία, ΟΣΕ. 8.30 π.μ. Καλαμάτα, Πλατεία Υπαπαντής. 8.30 π.μ. Μεσσήνη, Δημαρχείο. 8.45 π.μ. Μελιγαλάς, Κάτω αγορά.
Τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Περιστερίου και Μελισσίων δρομολογούν πούλμαν την Κυριακή, 12 Ιούλη, για την εκδήλωση στην Τρίπολη, που αναχωρούν το πρωί της Κυριακής:
-- Μελίσσια, στις 7.00 π.μ. από Λεωφόρο Δημοκρατίας 65.
-- Περιστέρι, στις 7.15 π.μ., από πλατεία Δημαρχείου.
Την κατασκήνωση του 24ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ στην παραλία της Καραθώνας, θα επισκεφτεί και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Διημέρου έχει ως εξής:
17.00 - 20.00 Ξεναγήσεις στο βράχο της Ακροναυπλίας και στην έκθεση με τα ταμπλό που θα έχει στηθεί εκεί.
20.45 Ανοιγμα των εκδηλώσεων στην κατασκήνωση από τον Τάσο Αντωνίου, Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.
21.00 Μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα για την Ακροναυπλία, από αφηγητές - ηθοποιούς της Οργάνωσης Περιοχής Πελοποννήσου και μουσικούς της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας.
22.00 Συναυλία.
23.00 Λαϊκό γλέντι από λαϊκό-ρεμπέτικο συγκρότημα της ΚΝΕ.
9.00 - 14.00 και 17.00 - 20.00 Ξεναγήσεις στο βράχο της Ακροναυπλίας και στην έκθεση.
20.30 Παρουσίαση του βιβλίου «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41».
21.30 Συναυλία με επαναστατικά - αγωνιστικά τραγούδια από τους «KollektivA», Στέλιο Μαγαλιό, «Rebellion Connexion» + Φρανκ («Manifesto the label»).
23.00 Λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.
8.00 Αναχώρηση από την κατασκήνωση για την Τρίπολη.
10.00 Αφιξη στην Τρίπολη και συλλαλητήριο στην πόλη.
11.00 Συμμετοχή στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τους εκτελεσμένους από το στρατοδικείο Τρίπολης, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
13.00 Αναχώρηση των Οργανώσεων για τις περιοχές τους.
ΚΡΕΩΝ: Παραμιλάς; Θα στείλω εγώ τη χώρα στο χαμό της;
ΑΝΤΙΓΟΝΗ: Μονάχη της θα πάει. Γιατί μπροστά σου σκύβει. Κι ο σκυμμένος δεν βλέπει αυτόν που του ορμά. Βλέπει μονάχα χώμα - το χώμα που θα τον δεχτεί.
ΚΡΕΩΝ: Προσβάλλεις τώρα, αδιάντροπη, και το ιερό χώμα της πατρίδας!
ΑΝΤΙΓΟΝΗ: Πόνος και κούραση, αυτό είναι η γη μας. Το χώμα και το σπίτι μας μονάχα δεν είναι η πατρίδα. Η γη που βρέξαμε με ιδρώτα, το σπίτι μας, που αφήσαμε να καίγεται, ο τόπος όπου σκύψαμε με υποταγή δεν είναι αυτά μονάχα που ονομάζει ο άνθρωπος πατρίδα.
ΚΡΕΩΝ: Τη ζωή σου εξουσιάζω, δε σε νοιάζει;
ΑΝΤΙΓΟΝΗ: Θα με σκοτώσεις. Τι πιο πολύ μπορείς;
ΚΡΕΩΝ: Γιατί είσαι τόσο πεισματάρα;
ΑΝΤΙΓΟΝΗ: Για παράδειγμα στους άλλους».
Αυτό το απόσπασμα από την «Αντιγόνη» του Μπ. Μπρεχτ που ανέβασαν το 2014, επέλεξαν οι μαθητές να δώσουν στον επίλογο της έκδοσης, τονίζοντας ότι «Κρέοντες θα συνεχίσουν να υπάρχουν, πάντα όμως θα έχουν απέναντί τους ανώνυμες Αντιγόνες όλων των καιρών, που όρθιες και ασυμβίβαστες θα αντιστέκονται και θα νικούν». Γιατί, όπως λένε οι μαθητές, μέσα από όλη αυτήν τη δουλειά και τις συνεντεύξεις που πήραν «καταλάβαμε πώς ένα κοριτσόπουλο έπαιρνε το δρόμο για το βουνό, πώς ένας έφηβος μπορούσε να προστατεύει με το όπλο του τις υποδομές του ελληνικού λαού και τι ήταν εκείνο που έκανε την ανθρώπινη ψυχή να αντέχει βασανιστήρια, διώξεις και εξορίες, χωρίς να λυγίζει».
Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε για το πολιτιστικό - ιστορικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στο 3ο Γυμνάσιο Περάματος και οδήγησε στην έκδοση «Η Μάχης της Ηλεκτρικής», με τον Κυριάκο Τσερκέζογλου, τον εκπαιδευτικό που ήταν υπεύθυνος για το πρόγραμμα μαζί με τη συνάδελφό του Αννα Μητρακοπούλου.
Οπως μας εξήγησε ο Κ. Τσερκέζογλου, κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να πάρει και να υλοποιήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα, αποφασίζοντας ο ίδιος το περιεχόμενο που θα έχει. Τυπικά, αυτό που χρειάζεται, είναι να υποβάλει την πρότασή του στην αρχή της χρονιάς (σχετικές εγκύκλιοι φτάνουν στα σχολεία κάθε χρόνο που ενημερώνουν για τις προθεσμίες) στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου ανήκει το σχολείο. Αφού εγκριθεί από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, γίνεται ανοιχτή πρόσκληση στους μαθητές του σχολείου και όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, προσκομίζουν επίσης μια γραπτή άδεια από τους γονείς τους ότι τους επιτρέπουν τη συμμετοχή. Αυτό γίνεται γιατί η συμμετοχή στο πρόγραμμα συνεπάγεται συναντήσεις των μαθητών και των υπεύθυνων εκπαιδευτικών εκτός σχολικού ωραρίου και σε πολλές περιπτώσεις (όπως και στο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στο 3ο Γυμνάσιο Περάματος) μετακινήσεις εκτός σχολείου. Πέρα από τις τυπικές διαδικασίες, χρειάζεται και η ουσιαστική στήριξη από τη διεύθυνση του σχολείου και όπως μας εξηγεί ο Κ. Τσερκέζογλου, στην περίπτωση του 3ου Γυμνασίου Περάματος εκφράζεται αμέριστη.
«Η απόφαση ανήκει στον εκπαιδευτικό. Ομως, ο εκπαιδευτικός πρέπει να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των μαθητών με την όλη παρουσία του απέναντι στα παιδιά και τότε θα έχει και την ηθική υποστήριξη σε αυτό που κάνει», τονίζει ο Κ. Τσερκέζογλου. Και η Αννα Μητρακοπούλου σημειώνει ότι τέτοιου είδους προγράμματα «δίνουν οξυγόνο στο σχολείο». Αυτό φαίνεται, εξάλλου, και από το πώς αγκαλιάζουν τέτοια προγράμματα οι γονείς των μαθητών, βλέποντας τη θετική επίδραση που έχουν στα παιδιά τους.
Μπορεί βέβαια για έναν εκπαιδευτικό να είναι πολύ εύκολο να πάρει έγκριση για την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος, όμως αυτό δεν αρκεί. Προϋποθέτει να έχει κάνει προετοιμασία για να παρουσιάσει την ιδέα του προγράμματος στην αρχή της χρονιάς και κυρίως να είναι αποφασισμένος για πολύ, πολύ περισσότερη δουλειά. «Ο φόρτος εργασίας θα έλεγα ότι υπερτριπλασιάζεται. Εμείς χρειαστήκαμε αμέτρητες ώρες, μόνο για να επεξεργαστούμε και να ταξινομήσουμε τον όγκο του αρχειακού υλικού» σημειώνει ο Κ. Τσερκέζογλου, προσθέτοντας όμως ότι το αποτέλεσμα πραγματικά δικαιώνει την προσπάθεια και τονίζοντας ότι ο εκπαιδευτικός που αναλαμβάνει μια τέτοια δουλειά, πρέπει να είναι προετοιμασμένος και αποφασισμένος.
Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα δεν είχε καμιά χρηματοδότηση από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης ή το υπουργείο. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί μάς εξήγησαν ότι οι μαθητές και οι οικογένειές τους δεν επιβαρύνθηκαν καθόλου οικονομικά για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και τα μόνα ευρώ που έδωσαν όλη τη χρονιά ήταν για την εκδρομή τους στα Καλάβρυτα, που κόστισε όσο κοστίζει κάθε σχολική εκδρομή. Η έλλειψη χρηματοδότησης από το κράτος καθιστούσε, βέβαια, δύσκολη υπόθεση την έκδοση του βιβλίου, γι' αυτό και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν και μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» τις θερμές ευχαριστίες τους προς την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αλλά και προς το σωματείο τους, την ΕΛΜΕ Πειραιά, το ΔΣ της οποίας ομόφωνα ενέκρινε τη χρηματοδότηση της έκδοσης. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη στήριξη της ΠΕΑΕΑ και της ΕΛΜΕ, γιατί έτσι δε χρειάστηκε να αναζητήσουμε χορηγούς για την έκδοση», εξηγούν.
Η εξαιρετική δουλειά που κάνουν αυτοί οι εκπαιδευτικοί με τα προγράμματα που υλοποιούν, δε σταματάει εδώ. Ηδη συζητούν σκέψεις για τη συνέχεια, μ' ένα νέο πρόγραμμα την ερχόμενη σχολική χρονιά.
Η έκδοση αποτελεί την ολοκλήρωση ενός ιστορικού - πολιτιστικού προγράμματος που υλοποίησαν στο σχολείο οι εκπαιδευτικοί Κυριάκος Τσερκέζογλου και Αννα Μητρακοπούλου και πήραν μέρος 25 μαθητές κυρίως από τη Β' και Γ' τάξη.
Το πρόγραμμα ήρθε ως συνέχεια της προηγούμενης χρονιάς, που το σχολείο είχε επικεντρωθεί στο φαινόμενο του φασισμού, τα διαχρονικά αίτια που τον γεννούν και τις ολέθριες συνέπειές του και στο πλαίσιο αυτό, παίρνοντας ένα πολιτιστικό πρόγραμμα είχαν ανεβάσει την «Αντιγόνη» του Μπρεχτ. Ετσι, αυτή τη χρονιά αποφάσισαν να συνεχίσουν τη μελέτη τους, εστιάζοντας στους τελευταίους μήνες της κατοχής και της Αντίστασης στο Κερατσίνι, στην Κοκκινιά και το Πέραμα. Αυτή τους τη δουλειά τους κάλεσε το Παράρτημα Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ να την παρουσιάσουν στις 11 Οκτώβρη 2014 στην εκδήλωση που διοργάνωσε για τα 70 χρόνια από τη Μάχη της Ηλεκτρικής. Αυτό ήταν το έναυσμα για να επεκτείνουν τη μελέτη τους και να συγκεντρώσουν το πλούσιο υλικό που παρουσιάζεται στην έκδοσή τους.
Το εξαιρετικό αυτό βιβλιαράκι εκδόθηκε το Μάη του 2015, σε 2.500 αντίτυπα και πέρα από το Γ' Γυμνάσιο, έφτασε σε όλα τα σχολεία της περιοχής. Σήμερα μπορεί να αναζητήσει κανείς αντίτυπα αυτής της εργασίας στα γραφεία της ΕΛΜΕ Πειραιά και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κερατσινίου που χρηματοδότησαν την έκδοση. Εξάλλου, για την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αυτή η έκδοση αποτελεί πλέον εργαλείο επικοινωνίας της με τα σχολεία, «επικοινωνία γόνιμη γιατί διασώζει την ιστορική μνήμη», όπως μας λένε χαρακτηριστικά οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του προγράμματος.
Στο πλαίσιο του πολιτιστικού - ιστορικού προγράμματος, οι μαθητές επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο χώρο όπου πολέμησε ο ΕΛΑΣ για τη σωτηρία της Ηλεκτρικής, επισκέφτηκαν επίσης τη Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς και το Θυσιαστήριο της Καισαριανής, ενώ οργάνωσαν και εκδρομή - προσκύνημα στα Καλάβρυτα. Τα όσα έμαθαν, αλλά και τις εντυπώσεις τους από αυτές τις επισκέψεις τα καταγράφουν αναλυτικά στην έκδοση, μαζί με φωτογραφίες από αυτούς τους μαρτυρικούς τόπους.
Γράφουν χαρακτηριστικά, μετά την επίσκεψή τους στη Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς: «Θα ήθελα να ξαναπάω και ν' ακούσω περισσότερα. Με σοκάρισαν οι αληθινές ιστορίες που άκουσα. Συγκινήθηκα από το δάσος με τις φωτογραφίες και τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο τις είχαν τοποθετήσει. Εμαθα πράγματα που δεν ήξερα και αναρωτήθηκα γιατί έγιναν αυτές οι φρικαλεότητες και οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να περάσουν αυτά που πέρασαν». «Το εκτελεστήριο... Οσο περίεργο κι αν ακούγεται, σ' αυτό το χώρο μπορούσα να νιώσω τον πόνο, το φόβο, αλλά και την περηφάνια που ένιωθαν οι άνθρωποι που θα εκτελούνταν»...
Ενα ιδιαίτερο κομμάτι επίσης του προγράμματος που περιλαμβάνεται στην έκδοση είναι οι συνεντεύξεις που πήραν οι μαθητές από αγωνιστές της εποχής που εξετάζουν. «Από τη συζήτηση με τους αγωνιστές, οι μαθητές κέρδισαν ζωντανά παραδείγματα και για τη δική τους στάση ζωής», σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί.
Παράλληλα, οι μαθητές ζωγράφισαν και έκαναν σκίτσα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο. Εμπνεύστηκαν τόσο από τα μνημεία που είδαν, όσο και από μορφές αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη της Ηλεκτρικής και έφτιαξαν υπέροχες ζωγραφιές και πορτρέτα.
Σταθερός αρωγός στην προσπάθεια των μαθητών κατά τη διάρκεια του προγράμματος στάθηκε το Παράρτημα Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και γι' αυτήν τη συνεργασία οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του προγράμματος σημειώνουν σχετικά:
«Ευχαριστούμε από καρδιάς για την άμεση ανταπόκριση και τη συνδρομή του Παραρτήματος στην εκπόνηση και την έκδοση αυτής της εργασίας.
Στα Γραφεία της οδού Ρέπουλη νιώθαμε σαν στο σπίτι μας. Αλλωστε, κάποια παιδιά μας έβλεπαν στους τοίχους φωτογραφίες του προπάππου τους. Δουλέψαμε με πολύτιμο αρχειακό υλικό και χειρόγραφες σημειώσεις και πήραμε συνεντεύξεις από αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που ζωντανεύουν με τη φυσική παρουσία και τη μαρτυρία τους την ιστορική αφήγηση. Τους ευχόμαστε υγεία και δύναμη για να συνεχίσουν μαζί με το Παράρτημα Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ την ουσιαστική επαφή με τα σχολεία μας, η οποία φωτίζει τα γεγονότα και συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης σε μια εποχή που πραγματικά τη χρειαζόμαστε».
Και από την πλευρά του, το Παράρτημα Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο προλογικό του σημείωμα στην έκδοση της εργασίας επισημαίνει: «Να, που νέα παιδιά με αφορμή τα 70 χρόνια από τη Μάχη της Ηλεκτρικής ασχολούνται με την τοπική τους Ιστορία, τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Η εργασία των μαθητών και μαθητριών είναι σπουδαία διότι φωτίζει κάποια άγνωστα στοιχεία της εποχής εκείνης και παρά τη μικρή της ύλη έχει τεράστιο περιεχόμενο.
Αυτό το βιβλίο μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα μικρό ή μεγάλο ερέθισμα για πιο μεγάλη προσπάθεια, ώστε κάποτε να βγει προς τα έξω, στον κόσμο και στα σχολεία, η αληθινή Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και όχι η παραχαραγμένη που προσπαθούν κάποιοι να περάσουν».
Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:
Τετάρτη 15/07, 18.30 - 20.30: «Παίζω και δημιουργώ», αποχαιρετιστήρια γιορτή για τους μικρούς φίλους.
Παρασκευή 17/07, 19.00: Βιβλιοπαρουσίαση για μαθητές: «Ο Λένιν για τη θρησκεία».
Παρασκευή 24/07, προβολή ταινίας «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι».
Παρασκευή 31/07, προβολή ταινίας «Ο επίμονος κηπουρός».
Κάθε Δευτέρα, 19.00 - 21.00: Μάθημα μπουζουκιού.
Κάθε Τρίτη, 17.00 - 19.00: Μάθημα κιθάρας, μέχρι 21 Ιούλη.
Κάθε Τρίτη, 19.00 - 21.30: Συγκρότημα της ΚΝΕ.
Κάθε Τετάρτη, 17.00 - 19.00: Λαϊκό - ρεμπέτικο σχήμα της ΚΝΕ.
Κάθε Τετάρτη, 18.00 - 21.00: Θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.
Κάθε Πέμπτη, 17.00 - 19.00: Ροκ συγκρότημα της ΚΝΕ.
Κάθε Πέμπτη, 19.00 - 21.00: Ομάδα σύγχρονου χορού.
Κάθε Σάββατο, 12.00 - 15.00: Σχήμα Παραδοσιακής Μουσικής
Τα μαθήματα ορθοφωνίας και οι πρόβες της ομάδας παραδοσιακών χορών θα συνεχιστούν από Σεπτέμβρη.
Επίσης, γνωρίζοντας η ΚΝΕ τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει σήμερα για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, αλλά και τη δυσκολία που έχουν σήμερα ερασιτεχνικές, νέες καλλιτεχνικές ομάδες να δημιουργήσουν, ακόμα και να βρουν χώρο για να μπορέσουν να κάνουν τις πρόβες τους, στο πρόγραμμα του Στεκιού έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένες ώρες και μέρες που θα είναι ανοιχτό σε αυτές τις ομάδες.
Κάθε Πέμπτη 19.00 - 21.00, Σάββατο 9.00 - 12.00 και 18.00 - 21.00 και κάθε Κυριακή 18.00 - 21.00, το Στέκι θα είναι ανοιχτό για πρόβες καλλιτεχνικών ομάδων. Για τις ομάδες συλλογικής εργασίας και έρευνας, θα παραμένει ανοιχτό όλες τις μέρες και ώρες, κατόπιν συνεννόησης με την ομάδα του Στεκιού.
Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις πολιτιστικές ομάδες της ΚΝΕ, μπορούν είτε να δηλώσουν συμμετοχή στο e-mail και στο τηλέφωνο του Στεκιού, είτε να προσέλθουν στις πρόβες των ομάδων, τις αντίστοιχες μέρες και ώρες.
Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις δραστηριότητες.
Μια θεατρική παράσταση των μελών της θεατρικής ομάδας του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ», που τον τελευταίο χρόνο, μέσα από τη συνεργασία, την ομαδικότητα και την επικοινωνία, υποστηρίζουν την προσπάθεια απεξάρτησης του δικού τους ανθρώπου, από την πλευρά του γονιού, του αδελφού και του συζύγου και δίνουν το δικό τους μήνυμα για ένα διαφορετικό τρόπο ζωής.
«...Είμαστε η θεατρική ομάδα οικογένειας του ΚΕΘΕΑ "ΔΙΑΒΑΣΗ". Δεν είμαστε ηθοποιοί. Πριν βρεθούμε όλοι μαζί εδώ, δεν ήμασταν καν ερασιτέχνες. Γονείς είμαστε. Αδέλφια και σύντροφοι ανθρώπων που δίνουν τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής τους. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε γι' αυτούς, είναι να τους συμπαρασταθούμε, να τους βοηθήσουμε, αρχίζοντας από τους ίδιους μας τους εαυτούς. Το θέατρο για μας είναι ένας απ' τους τρόπους να βελτιωθούμε πρώτα εμείς...».
Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Η μπάντα αποτελείται από τους Μυρσίνη Βεστάκη (βιολί, φλογέρες), Δημήτρη Κουφαλάκο (φαγκότο, φυσαρμόνικα), Μιχάλη Τουμανίδη (κλασική - ακουστική κιθάρα), Στέφανο Χατζηαναγνώστου (φλάουτο).
Συνάντηση μαθητικών συγκροτημάτων, θεατρικών ομάδων και δημιουργών οργανώνουν οι Τομεακές Οργανώσεις Λάρισας της ΚΝΕ, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για το 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Η συνάντηση θα γίνει σήμερα Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στο Πάρκο Αλκαζάρ, (στα γρασίδια, απέναντι από το Αναψυκτήριο).
Πρόκειται για μια παραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, στην οποία παίρνουν μέρος η Ορχήστρα Δωματίου του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, με σολίστ (βιολί) τον Γιάννη Μαυρίδη υπό τη Διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου.
Η Ορχήστρα Δωματίου του Δημοτικού Ωδείου Πατρών ιδρύθηκε το 1996 και στελεχώθηκε από μαθητές των Σχολών του Ωδείου. Αποτελεί ένα σημαντικό σύνολο - φορέα για την αναβάθμιση της προσφερόμενης μουσικής παιδείας στους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου, μαζί με τα σύνολα της Μουσικής Δωματίου. Την επομένη χρονιά από την ίδρυσή της, η Ορχήστρα Δωματίου ανέπτυξε συνεργασία με άλλους φορείς και μουσικά ιδρύματα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως Αθήνα, Πάτρα, Κέρκυρα κ.ά.
Σήμερα, την Ορχήστρα Δωματίου διδάσκει ο Γιάννης Μαυρίδης, υπεύθυνος της Σχολής Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών.
Συμμετέχοντες Ορχήστρας Δωματίου στις 13-7-2015:
Βιολί: Δάβουλος Χρήστος, Βαλμά Ισμήνη, Καραπετιάν Βικτωρία, Αποστολοπούλου Παναγιώτα, Βουτσινά Δανάη, Γεροπούλου Φωτεινή, Στρατούλια Μαρία, Σιτήστας Κωνσταντίνος, Κόγκα Στεφανία, Υφαντή Μαριάνθη
Βιόλα: Βερονικιάτη Αγγελική, Αλατάκη Ροδούλα, Αϊζενμπαχ Σοφία
Βιολοντσέλο: Αλατάκης Αντώνης, Καμάρης Γαβρίλης, Ανδρουτσάκης Διονύσης, Δενάζη Ειρήνη
Κοντραμπάσο: Φλωράτου Μάρια
Κλαρινέτο: Βρυώνη Γεωργία, Χαρδαλιά Μαρία, Σύρρου Αγγελική
Φλάουτο: Βελισσαρίου Αναστασία, Κοΐνη Ευγενία
Ομποε: Τσαγκρώνης Παναγιώτης
Τρομπέτα: Γιαννακούρας Ανδρέας
Κρουστά: Μπαράκος Γιώργος, Θωίδης Παναγιώτης, Μιληδάκης Γιώργος, Ρωμηός Δημήτρης, Χριστόπουλος Κωνσταντίνος, Κονταρίνης Αγγελος
Συμμετέχουν οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου: Μαριάννα Σαφάροβα (βιολί), Μαυρίδης Νίκος (βιολί), Αλλα Σελαλμαζίδη (βιολί), Ρόμπερτ Σμαγκούλοβ (βιόλα), Νικολάι Κομισάροβ (βιολοντσέλο), Καραπετιάν Βιλέν (κοντραμπάσο), Μαξίμ Μανκόβσκυ (κλασικά κρουστά), Ανδρικόπουλος Δημήτρης (φαγκότο), Δημήτρης Δριμάλας (τρομπέτα).