Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
«Να αποσυρθεί τώρα!», απαίτησε το ΚΚΕ με την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή

Το νομοσχέδιο «Χατζηθάφτη» των εργασιακών δικαιωμάτων σφυροκοπούν από χτες οι βουλευτές του Κόμματος

«Να αποσυρθεί. Είναι για τα σκουπίδια»! Αυτό απαίτησε το ΚΚΕ χτες με την έναρξη της συζήτησης του νομοθετικού τερατουργήματος στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, μεταφέροντας το πάνδημο αίτημα που εκφράζουν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους, που ήδη βρίσκονται σε δυναμικές αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις, με σταθμό την αυριανή απεργία.

«Ζητάμε την απόσυρση επειδή το νομοσχέδιο είναι οδοστρωτήρας. Δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Κάνει την ανατροπή του αιώνα. Δεν έχει κανένα δικαίωμα η κυβέρνηση να παρεμβαίνει στα συνδικάτα και δεν έχει κανένα δικαίωμα να καταργεί τον σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς. Είναι αίτημα των εργαζομένων, των συνδικάτων, έχει εκφραστεί μέσα από κινητοποιήσεις εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ζητάμε την απόσυρση γιατί δεν είναι βάση για συζήτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, δίνοντας εξαρχής το στίγμα του νομοσχεδίου.

Η συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές θα συνεχιστεί σήμερα με δύο διαδοχικές συνεδριάσεις, η πρώτη με τους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς και η δεύτερη με τη συζήτηση επί των άρθρων, διαδικασία που η κυβέρνηση θέλει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή, προκειμένου να πάει για ψήφιση στην Ολομέλεια στις 17 Ιούνη.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, με εξόφθαλμα ψέματα, τερατολογία για τη συνδικαλιστική δράση, επικλήσεις στις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» και παρουσιάζοντας τη 10ωρη δουλειά ως «δικαίωμα» των εργαζομένων επιχείρησε να υπερασπιστεί το τερατούργημα ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός μεταξύ άλλων ανακάλυψε τη ...μητέρα που θέλει να δουλεύει 10 ώρες τη μέρα χωρίς πρόσθετη αμοιβή «για να κάθεται την Παρασκευή» και να βλέπει τα παιδιά της! Προφανώς η ίδια μητέρα δεν θέλει να βλέπει τα παιδιά της τις Κυριακές, αφού το νομοσχέδιο καταντά την κυριακάτικη αργία σπάνια εξαίρεση.

Με «λυμένο το ζωνάρι» ο υπουργός επιτέθηκε στην απεργία, καταλογίζοντας στους απεργούς μέχρι και την «ταλαιπωρία» π.χ. των αναπήρων, οι οποίοι βιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής. Κι αυτό πλάι στο «δικαίωμα» στην απεργοσπασία με τον φερετζέ του «δικαιώματος στην εργασία», για να δικαιολογήσει την απαγόρευση ουσιαστικά του απεργιακού δικαιώματος σε διάφορους κλάδους, μέσα από την «ελάχιστη παρεχόμενη υπηρεσία» σε μέρα απεργίας.

Σε μια άθλια προσπάθεια να ταυτίσει τη συνδικαλιστική δράση με εγκληματικές ενέργειες και για να υπερασπιστεί τη διευκόλυνση απολύσεων συνδικαλιστών, έφτασε να μιλάει για συνδικαλιστές που «δεν μπορούν να διωχθούν αν κριθούν ύποπτοι για σεξουαλική παρενόχληση», δημιουργώντας άθλιους συνειρμούς.

Στο διά ταύτα, ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για ρυθμίσεις που ενισχύουν την «ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», μέσα από το ξεζούμισμα των εργαζομένων.

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποσυρθεί ο «βασικός κορμός» του νομοσχεδίου

Ενάντια στο νομοσχέδιο τοποθετήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, που καλύπτοντας το ότι πρόκειται για στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου, το απέδωσε σε «εμμονή αναθεωρητισμού» της «ηγετικής ομάδας της ΝΔ». Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν υποστήριξε ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι εξαναγκάζονται από την κυβέρνηση να εφαρμόζουν αντεργατικά μέτρα και δεν είναι δικές τους «παραγγελιές», όπως και ότι δεν είναι μέτρα που προωθούνται σε όλη την ΕΕ με τις ευλογίες της. Είπε χαρακτηριστικά ότι το νομοσχέδιο έρχεται «σε μια φάση που όλη η ΕΕ, ακόμα και ο συντηρητικός συσχετισμός της, έχει στραφεί σε μια διαφορετική πορεία, πιο επεκτατική, να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, τους εργαζόμενους, τους μισθούς και τη ζήτηση»! Πρόσθεσε δε ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν μπορεί να στηρίξει την «ανάκαμψη», υποστηρίζοντας πως η καπιταλιστική κερδοφορία αντί για αντεργατικά μέτρα χρειάζεται «κοινωνική δικαιοσύνη». Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαταράσσει την «κοινωνική συνοχή», κλείνοντας το μάτι στο κεφάλαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί καλύτερα να εφαρμόζει μέτρα και να εξουδετερώνει τη λαϊκή διαμαρτυρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ζήτησε την απόσυρση του «βασικού κορμού» του νομοσχεδίου, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με τις «πηγές» του, που είναι οι ευρωενωσιακές Οδηγίες, για τις οποίες κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τις αξιοποιεί ως «βιτρίνα» προκειμένου να αποκρύψει το αντεργατικό πρόσωπο του νομοσχέδιου.

Ο υπουργός Εργασίας απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η «διευθέτηση» και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας φέρουν και τη δική του σφραγίδα, ξεκαθαρίζοντας πως «οι ρυθμίσεις που φέρνουμε ισχύουν στην Ευρώπη. Πουθενά δεν είναι δικές μας πατέντες».

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε το ΚΙΝΑΛ, με την κυριότερη παρατήρησή του να αφορά ότι δεν είναι προϊόν «κοινωνικού διαλόγου». Η Ελ. Λύση καταψήφισε, γιατί σε άρθρα του νομοσχεδίου βρήκε ότι δίνονται «προνόμια σε λαθρομετανάστες», ενώ κατά τάχθηκε και το ΜέΡΑ25, επειδή το νομοσχέδιο υπηρετεί «την τοξική παρασιτική ολιγαρχία».

Είναι το πρώτο προαπαιτούμενο για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Χρήστος Κατσώτης επεσήμανε καταρχάς ότι το νομοσχέδιο είναι το πρώτο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ δίνοντας τους άξονες του νομοσχεδίου σημείωσε: «Ανατρέπει τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, το 8ωρο, καθιερώνει το 10ωρο, χωρίς υπερωριακή αμοιβή, με ατομική σύμβαση, αυξάνει τις υπερωρίες και τις κάνει πιο φθηνές, γενικεύει την εργασία τις Κυριακές, καταργεί κάθε προστασία για τις απολύσεις. Μονιμοποιεί την τηλεργασία, ενσωματώνει ταυτόχρονα κάθε απαίτηση των εργοδοτών για χτύπημα των συνδικάτων, ενισχύει την κρατική και εργοδοτική παρέμβαση στα συνδικάτα, καταργεί συνδικαλιστικές ελευθερίες, ποινικοποιεί τον αγώνα για διεκδίκηση καλύτερων όρων αμοιβής και εργασίας, προστατεύει την απεργοσπασία και ποινικοποιεί την περιφρούρηση της απεργίας. Καταργεί το δικαίωμα στη συλλογική διαπραγμάτευση των όρων αμοιβής και εργασίας των συνδικάτων για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».

«Είναι ένα νομοσχέδιο - τερατούργημα», πρόσθεσε, «που γυρίζει στις συνθήκες δουλειάς και ζωής του 19ου αιώνα, ενώ ο πλούτος που δημιουργείται είναι αμύθητος και η παραγωγικότητα της εργασίας έχει απογειωθεί. Νομοσχέδιο εχθρικό, βάρβαρο σε βάρος της ζωής όχι μόνο του εργαζόμενου, αλλά όλης της οικογένειάς του. Βάζει μπουρλότο στη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων, το πόσο δουλεύουν, αμείβονται, ξεκουράζονται θα καθορίζεται από την ατομική συμφωνία κάθε μεμονωμένου εργαζόμενου με την εργοδοσία».

Κατήγγειλε «τον επικοινωνιακό ορυμαγδό και τα ψέματα» του «υπουργού Εργασίας "Χατζηθάφτη" των εργασιακών δικαιωμάτων», όπως τον χαρακτήρισε, αλλά και συνολικά από την κυβέρνηση και τα καλοπληρωμένα παπαγαλάκια, που όμως δεν πείθουν κανέναν.

«Στις δημοσκοπήσεις που παραγγέλνετε», επεσήμανε, «το 55% των εργαζομένων και του λαού βλέπει αρμαγεδδώνα στο νομοσχέδιό σας, δηλώνει αντίθετο σε αυτό. Είναι για τα σκουπίδια, γι' αυτό πρέπει τώρα να το αποσύρετε. Εχετε χρόνο».

Ανέφερε ακόμα ότι αυτό που ικανοποιεί τώρα η κυβέρνηση «είναι η πάγια αξίωση της πλουτοκρατίας, να έχουν στη δούλεψή τους όσους θέλουν, οπότε τους θέλουν και να τους αμείβουν με τα ελάχιστα ή και καθόλου. Ποτέ δεν συμβιβάστηκε με τον σταθερό ημερήσιο χρόνο, το 8ωρο, τη μεγαλύτερη κατάκτηση της εργατικής τάξης, αποτέλεσμα μεγάλων, σκληρών συγκρούσεων με την εργοδοσία και το κράτος της, που πολλές φορές κατέληξε σε λουτρό αίματος των εργατών».

«Η υλοποίηση των όρων αυτών, των νοσηρών, των απαρχαιωμένων σκέψεων και ρυθμίσεων που εφαρμόζονταν πριν το '20, τις παρουσιάζετε ως καινοτόμες, ως προοδευτικές, που στοχεύουν πού; Στη νέα γενιά. Αυτές είναι οι λεγόμενες νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας που τάζετε στη νέα γενιά», συνέχισε.

Κλείνοντας τόνισε ότι η εργατική τάξη δεν θα συμβιβαστεί με τη σύγχρονη σκλαβιά, θα αγωνιστεί, θα ματώσει, αλλά στο τέλος θα νικήσει, και το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις σε αυτόν τον αγώνα.

«Το πρόβλημά σας είναι το ΚΚΕ και η ανυπότακτη στάση του»

Αμεση απάντηση στα χρυσαυγίτικης κοπής «επιχειρήματα» της κυβέρνησης

Τι συμβαίνει συνήθως όταν εξαντλούνται τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για να δικαιολογήσει τη βάρβαρη πολιτική της; Επιστρατεύεται η γνωστή συνταγή, όπως κάνουν όλες οι κυβερνήσεις: Ο αντικομμουνισμός, η τυφλή κατασυκοφάντηση του ΚΚΕ και της δράσης του. Ετσι και χτες, σε «χρυσαυγίτικης κοπής» ωμό αντικομμουνισμό κατέφυγε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Μαραβέγιας, για να τεκμηριώσει το «φιλεργατικό» περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Ανέσυρε τις μουχλιασμένες γελοιότητες, αυτές που ξερνούσαν κάθε φορά που ανέβαιναν στο βήμα της Βουλής οι διάφοροι «Λαγοί», μιλώντας για «χαφιεδισμό και εκδικητικές απολύσεις το 2010 στον "902"» και άλλες τέτοιες ανοησίες.

Βέβαια πήρε την κατάλληλη απάντηση από τον Χρ. Κατσώτη, ο οποίος είπε στον Κ. Μαραβέγια ότι «αυτά ακριβώς έλεγαν και οι χρυσαυγίτες» και πρόσθεσε: «Αλλά σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει. Η Ιστορία του ΚΚΕ είναι γραμμένη με ανείπωτες θυσίες, με αίμα των μελών του για το δίκιο της εργατικής τάξης, για την απελευθέρωσή της από τη δικτατορία του κεφαλαίου.

Το πρόβλημά σας είναι το ΚΚΕ, η ανυπότακτη στάση του. Είστε η γνήσια φωνή των επιχειρηματικών ομίλων, από κοινού στέκεστε απέναντι σε μία δύναμη που δεν μπορεί να τη βάλετε στο χέρι, να τα διπλώσει, να συμβιβαστεί με το βάρβαρο, το σάπιο σύστημα που υπηρετείτε και που το μόνο που δίνει, είναι ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση, πόλεμο, αίμα και προσφυγιά. Το ΚΚΕ δεν αδίκησε κανέναν, παρά τις δυσκολίες και σε βάρος της πολιτικής του δράσης, ικανοποίησε κάθε δικαίωμα εργασιακό και ασφαλιστικό, όσων πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους. Εχουν κριθεί αυτά εξάλλου».

Οι προσυγκεντρώσεις σε Αθήνα και Πειραιά

Οι προσυγκεντρώσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των μαζικών φορέων για την αυριανή απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια έχουν καθοριστεί για τις 9.30 μ.μ., ως εξής:

-- Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία, Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα

-- Ομόνοια: ΟΒΣΑ και σωματεία αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, η ΟΓΕ, Σύλλογοι συνταξιούχων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, μαζικοί φορείς των δήμων της Αθήνας.

-- Πλατεία Κοραή: Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα Φοιτητών, Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ.

Πούλμαν για τα Προπύλαια

Πούλμαν για τη συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια θα αναχωρήσουν αύριο από Καλλιθέα (8.30 π.μ., πλατεία Δαβάκη), Νέα Ιωνία (8.15 π.μ., ΟΤΕ), Μεταμόρφωση (8.15 π.μ., Αγιος Κωνσταντίνος), Νέα Φιλαδέλφεια (8.15 π.μ., Δημαρχείο), Νέο Ηράκλειο (8.30 π.μ., Τρία Αστέρια), Πεύκη (8.30 π.μ., 13η στάση), Ολυμπιακό Χωριό (8.15 π.μ., Κακλαμανάκη 21), Ανω Πατήσια (8.45 π.μ. Τέρμα τρόλεϊ), Πλατεία Κολιάτσου 9 π.μ., Μενίδι (8.30 π.μ., πλατεία Καράβου), Κόκκινο Μύλο (8.45 π.μ., τριγωνική πλατεία).

Στον Πειραιά

Στον Πειραιά, οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη έχουν οριστεί στις 9.30 π.μ. στα εξής σημεία:

-- Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Σωματεία και Συνδικάτα εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, συνταξιουχικά σωματεία και μαζικοί φορείς της Α' Πειραιά.

-- Ηλεκτρικός Σταθμός Πειραιά: Συνταξιουχικά Σωματεία και μαζικοί φορείς των δήμων της Β' Πειραιά.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Απεργιακές συγκεντρώσεις για αύριο Πέμπτη έχουν ανακοινωθεί στις εξής πόλεις:

Αθήνα, 10 π.μ., Προπύλαια.

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου.

Πειραιάς, 10 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη.

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., μπροστά από το δημαρχείο.

Αλιβέρι, 10 π.μ., Αγαλμα Λιγνιτωρύχου.

Αλμυρός, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αμαλιάδα, 9 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Αμφιλοχία, 10.30 π.μ., λιμάνι.

Αμφισσα, 11 π.μ., πλατεία Λαού.

Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου.

Αρτα, 10 π.μ., πλατεία Κιλκίς.

Βέροια, 11 π.μ., πλατεία Ωρολογίου.

Βόλος, 10 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου.

Γιάννενα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ.

Γρεβενά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Ελασσόνα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Ελευσίνα, 10 π.μ., πλατεία Ηρώων.

Ζάκυνθος, 10 π.μ., πρώην Νομαρχία.

Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πλατεία Δημαρχείου.

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Θήβα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Ικαρία, 12 μ., πλατεία Αγίου Κηρύκου.

Ιστιαία, 10.30 π.μ. κεντρική πλατεία.

Καβάλα, 10.30 π.μ., πλατεία Καπνεργάτη.

Καλαμάτα, 10 π.μ., πλατεία 23ης Μάρτη.

Καρδίτσα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία.

Καρπενήσι, 11 π.μ. κεντρική πλατεία.

Κάρυστος, 10.30 π.μ., πλατεία.

Καστοριά, 10.30 π.μ., έναντι παλιάς Νομαρχίας.

Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Κέρκυρα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία Αργοστολίου.

Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης.

Κοζάνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Κομοτηνή, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 10.30 π.μ., Περιβολάκια.

Κορωπί, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Λαμία, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Λάρισα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία.

Λευκάδα, 11 π.μ., στον Αγιο Μηνά.

Λήμνος, 11 π.μ., πλατεία παλιού Δημαρχείου.

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Μαντούδι, 11 π.μ. κεντρική πλατεία.

Μυτιλήνη, 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς.

Νάξος, 11 π.μ., πλατεία Παλιού Δημαρχείου.

Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Ναύπακτος, 10.30 π.μ., Κεφαλόβρυσο.

Ξάνθη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Πολύγυρος, 10.30 π.μ., Ηρώον.

Πρέβεζα, 10.30 π.μ., παλιό ΚΤΕΛ.

Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., παλιό πάρκο.

Πύργος, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Ρέθυμνο, 10 π.μ., δημαρχείο.

Ρόδος, 10.30 π.μ., πλατεία Κύπρου.

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Σέρρες, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Σιάτιστα, 10.30 π.μ., στο Κέντρο Υγείας.

Σύρος, 10.30 π.μ., Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία.

Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού.

Φλώρινα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Χαλκίδα, 10 π.μ., πλατεία Αγοράς.

Χανιά, 10 π.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Χίος, 10.30 π.μ., πλατεία Βουνακίου.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Παράνομη θέλουν να βγάλουν την απεργία στα καράβια οι εφοπλιστές

  • «Αέρας στα πανιά» της εργοδοσίας το νομοσχέδιο Χατζηδάκη
  • Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 8.30 π.μ. στο Πρωτοδικείο Πειραιά

Βιάζονται οι εφοπλιστές να αξιοποιήσουν τα νέα όπλα που τους δίνει το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης για το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης, και έτσι χτες ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος των ναυτεργατικών σωματείων και της απόφασής τους για 24ωρη πανελλαδική απεργία αύριο Πέμπτη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Σημειωτέον, η απεργία έχει προκηρυχθεί εδώ και μέρες και εντάσσεται στην πανελλαδική πανεργατική απεργία, κι όμως απροκάλυπτα οι μηχανισμοί κυβέρνησης - εργοδοσίας τρέχουν να τη βγάλουν παράνομη.

Τις εκβιαστικές - τρομοκρατικές μεθόδους των εργοδοτών καταγγέλλουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, καλώντας σε παράσταση διαμαρτυρίας στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων σήμερα Τετάρτη στις 8.30 π.μ., στο Πρωτοδικείο Πειραιά.

«Η πρόθεσή τους να βγάλουν αυτήν την απεργία παράνομη είναι τροχιοδεικτική βολή για το τι θα επακολουθήσει το επόμενο διάστημα σε όλους τους κλάδους!», επισημαίνουν τα σωματεία και υπογραμμίζουν ότι απεργιακές αποφάσεις για αύριο έχουν πάρει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, δεκάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και χιλιάδες συνδικάτα της χώρας, ακόμα και η ίδια η ΓΣΕΕ. «Κάτω τα χέρια από την απεργία, δεν θα περάσει η τρομοκρατία», διαμηνύουν. Καλούν στην περιφρούρηση της απεργίας, υπογραμμίζοντας πως «η καταδίκη της εργοδοτικής τρομοκρατίας και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας θα κριθούν στους καταπέλτες των πλοίων».

Τη νέα προσπάθεια απαγόρευσης της απεργίας στα καράβια από την κυβέρνηση και τους εφοπλιστές καταγγέλλει και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, και καλεί στη σημερινή διαμαρτυρία. «Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι πάνω στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο του Χατζηδάκη και η εργοδοσία κυριολεκτικά έχει ξεσαλώσει. Δείχνει τι θα επικρατήσει στους χώρους δουλειάς αν ψηφιστεί το νέο έκτρωμα», καταγγέλλει και τονίζει: «Αυτός είναι ο λόγος που επιτίθενται με μανία στα συνδικάτα και στο μοναδικό όπλο που έχουν για να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι, το δικαίωμα στην απεργία».

ΠΑΜΕ: Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Τη νέα προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων και τρομοκράτησης των εργαζομένων καταδικάζει το ΠΑΜΕ. Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Πριν ακόμα η κυβέρνηση φέρει το νομοσχέδιο - έκτρωμα, οι εφοπλιστές ενιαία μέσα από την εργοδοτική τους ένωση άρχισαν να ξεσαλώνουν. Με αφορμή την πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 10 Ιούνη, προχώρησαν στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να βγάλουν παράνομη και καταχρηστική την απεργία όλων των ναυτεργατικών σωματείων.

Είναι προκλητικοί! Ολα αυτά τα χρόνια, τόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης όσο και κατά την τωρινή της πανδημίας, έχουν αποκομίσει τεράστια κέρδη, όταν ο εργαζόμενος λαός δεινοπαθεί! Την ίδια στιγμή που μέσα στην πανδημία τσάκιζαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, στοιβάζοντας τον κόσμο σαν σαρδέλες μέσα στα καράβια χωρίς να λογαριάζουν τα μέτρα προστασίας της υγείας, έρχονται να μας κουνήσουν το δάχτυλο για το πώς και αν θα αγωνιζόμαστε, και ως λαγοί να τρέξουν πρώτοι τις αντιδραστικές αλλαγές που επιδιώκει να φέρει η κυβέρνηση».

Τη στήριξή τους στους ναυτεργάτες και στα σωματεία τους εκφράζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις από άλλους κλάδους, καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις των εφοπλιστών και της κυβέρνησης ενάντια στην απεργία. Σχετικές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, η Ομοσπονδία Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Νεκρώνουν αύριο οι χώροι δουλειάς! Ολοι στους δρόμους!

Στις 10 π.μ. στα Προπύλαια η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Εξόρμηση του Συνδικάτου Οικοδόμων στο Ηράκλειο
Εξόρμηση του Συνδικάτου Οικοδόμων στο Ηράκλειο
«Να παραλύσει η χώρα! Το αντεργατικό νομοσχέδιο να πεταχτεί στα σκουπίδια!»: Με το σύνθημα αυτό Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα εντείνουν τη δράση τους στην τελική ευθεία μπροστά στην αυριανή πανελλαδική πανεργατική απεργία και προετοιμάζουν τις συγκεντρώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο - οδοστρωτήρα για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Μέχρι να πάρουν τη θέση τους στις απεργιακές φρουρές αύριο το πρωί, στα μπλοκ των σωματείων στις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, στο απεργιακό μέτωπο που χτίζεται σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό τη δράση τους και αξιοποιούν κάθε ώρα που απομένει για να φτάσει το απεργιακό κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο.

Να νεκρώσουν αύριο όλοι οι χώροι δουλειάς

Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τους εργαζόμενους να βγουν στον αγώνα για το ξήλωμα όλου του οπλοστασίου νόμων και διατάξεων για τη «διευθέτηση», το χτύπημα στην κυριακάτικη αργία, στη συνδικαλιστική δράση και τα δικαιώματα, στις ΣΣΕ, τις απολύσεις, που χρόνια τώρα διαμορφώνουν όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Με τις αποφάσεις τους κάνουν δική τους υπόθεση την προετοιμασία της κινητοποίησης, ενισχύονται το απεργιακό μέτωπο και το αίτημα για την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Θεσσαλονίκη: Εξόρμηση στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
Θεσσαλονίκη: Εξόρμηση στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
Τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο έχουν εκφράσει Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών. Εχουν αποφασίσει να δώσουν το «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση, ενώ οργανώνουν και συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 16 Ιούνη.

Απεργία στα πλοία

Σε 24ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων προχωρούν αύριο και οι ναυτεργάτες. Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ καλούν σε απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη και στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά (10 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη), και με τη σημερινή τους κινητοποίηση στο Πρωτοδικείο δίνουν απάντηση στην προσπάθεια ποινικοποίησης της απεργίας τους (βλ. σχετικό θέμα).

«Χειρόφρενο» σε Μετρό, Ηλεκτρικό, τραμ, τρόλεϊ

Απόφαση συμμετοχής στην 24ωρη απεργία έχουν πάρει και τα σωματεία των αστικών συγκοινωνιών στα μέσα σταθερής τροχιάς. Ετσι, τη μέρα εκείνη θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι σε Μετρό, Ηλεκτρικό και τραμ. Ομόφωνη απόφαση για απεργία έχει πάρει επίσης η Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ).

Τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ., καθώς οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας στην έναρξη και τη λήξη της βάρδιας.

Γιγαντοπανό στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο ανάρτησαν εργατικά σωματεία
Γιγαντοπανό στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο ανάρτησαν εργατικά σωματεία
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν επίσης οι σιδηροδρομικοί.

Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Κάλεσμα στα συνδικάτα και στους εργαζόμενους του κλάδου να παλέψουν μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να αποσυρθεί το αντεργατικό τερατούργημα απευθύνει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους «να πάρουμε την υπόθεση της απεργίας και της επιτυχίας της στα δικά μας χέρια».

Διαμαρτυρία σήμερα στο αεροδρόμιο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο της Αθήνας οργανώνει σήμερα στις 10 π.μ. το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, καταγγέλλοντας την αξίωση της εργοδοσίας της «Goldair Handling» να εδραιώσει όρους σύγχρονης σκλαβιάς για το προσωπικό στην επίγεια εξυπηρέτηση, με τις θέσεις που διατύπωσε στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου, αλλά και με την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Στην κινητοποίηση καλεί και το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ», ενώ μαζί με το Εργατικό Κέντρο έκαναν προχτές παρέμβαση στην εργοδοσία, με αφορμή τη συρροή κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφηκαν σε λίγες μόλις μέρες και την έλλειψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας για τους διανομείς

Το δικό τους μήνυμα στέλνουν οι υγειονομικοί, που εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη της πανδημίας (φωτ. από το «Ιπποκράτειο» Αθήνας)
Το δικό τους μήνυμα στέλνουν οι υγειονομικοί, που εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη της πανδημίας (φωτ. από το «Ιπποκράτειο» Αθήνας)
Σε μηχανοκίνητη κινητοποίηση σήμερα στις 12 μ. στο υπουργείο Εργασίας, με αφορμή τα συνεχόμενα εργατικά «ατυχήματα» στους διανομείς, καλεί το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.«Αντί η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των εργαζομένων και να βελτιώσουν τις συνθήκες δουλειάς, ετοιμάζονται να περάσουν το νέο νομοσχέδιο, που θα κάνει ακόμα πιο επικίνδυνη τη δουλειά του διανομέα», καταγγέλλει και καλεί σε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία.

Στους δρόμους και οι συνταξιούχοι

Σε συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση, με προσυγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην αρχή της οδού Αθηνάς στην Ομόνοια, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιουχικών οργανώσεων.«Να πορευτούμε μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια μας στον κοινό αγώνα για την άμεση απόσυρση και εξαφάνιση του αντεργατικού νομοσχεδίου που μας γυρίζει πίσω στον εργασιακό μεσαίωνα. Μαζί να απαιτήσουμε την κατάργηση όλης της αντεργατικής - αντιασφαλιστικής νομοθεσίας που στόχο έχει το τσάκισμα σε ό,τι με αγώνες και θυσίες έχουν κατακτήσει η εργατική τάξη και ο λαός στη μακρόχρονη αγωνιστική τους πορεία», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

«Παρών» από ΜΑΣ, ΟΓΕ, ΕΕΔΥΕ

Τις αντεργατικές ανατροπές που στοχεύουν με μεγαλύτερη ένταση τη νέα γενιά των εργαζομένων καταγγέλλει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Στις απεργιακές συγκεντρώσεις καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας όλες τις γυναίκες της βιοπάλης. Σε μαζική συμμετοχή καλεί και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Δεν παλεύουμε για λιγότερη εξαθλίωση

Την κατρακύλα του εργοδοτικού συνδικαλισμού και ενόψει της απεργίας αναδεικνύει σε ανακοίνωσή της η «Εργατική Ενότητα» στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, αφού όπως αναφέρει «στο παρά ένα, η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ, αμέσως μετά τη ΓΣΕΕ, αποφάσισε να πάρει απόφαση για απεργία. Ομως οι απεργίες δεν οργανώνονται με μια ανακοίνωση και συνεντεύξεις σε κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Την οργάνωση της απεργίας εδώ και βδομάδες την έχουν πάρει πάνω τους δεκάδες σωματεία της πόλης, που με συνελεύσεις, συσκέψεις, περιοδείες φροντίζουν να μη μείνει εργάτης που δεν θα μάθει για την αντεργατική λαίλαπα, δεν θα μείνει χώρος δουλειάς που δεν θα μπει στο μεγάλο απεργιακό μέτωπο. Και αυτό το μέτωπο δεν είναι δυνατό να παλεύει για μια ...πιο δίκαιη ανάπτυξη, για τη "διευθέτηση που γνωρίζουμε" και μάλλον είναι καλύτερη, για κάποια θετικά σημεία στο νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο. Γιατί για αυτά παλεύει η πλειοψηφία του ΕΚΘ, με βάση την ανακοίνωσή της, για να μην είναι ατομική η "διευθέτηση" αλλά προϊόν... διαλόγου.

(...) Δεν παλεύουμε για λιγότερη εξαθλίωση, αλλά για ζωή με σύγχρονους όρους δουλειάς, με δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας. Και με ανοργάνωτους εργάτες αξιοπρεπής δουλειά δεν γίνεται».

«Σ' αναζητώ στη Σαλονίκη ξημερώματα...»

Στο ίδιο πνεύμα και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, μαζί με τα Συνδικάτα Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας - Πέλλας, καυτηριάζουν τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βέροιας.

Με ανακοίνωσή τους με τίτλο «Σ' αναζητώ στη Σαλονίκη ξημερώματα...» σχολιάζουν ότι η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Βέροιας, που δεν έχει βγάλει ούτε μία ανακοίνωση για την οργάνωση του αγώνα των εργατών, έρχεται και τους καλεί να παρευρεθούν στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, εβδομήντα χιλιόμετρα μακριά.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και τα κλαδικά συνδικάτα Τροφίμων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλούν τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες όλου του νομού να καταδικάσουν με τη στάση τους τη συμβιβασμένη πλειοψηφία του ΕΚ Βέροιας, αγωνιστικά και μαζικά να δώσουν το «παρών» στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα γίνουν στη Νάουσα, στην κεντρική πλατεία, και στη Βέροια, στην πλατεία Ωρολογίου.

Η απεργία είναι όπλο για τους εργαζόμενους, δεν είναι παιχνίδι ούτε συμβολισμός

Μέσα στο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ, που φέρνει τις ανατροπές του αιώνα, περιέχονται νέες αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, πατώντας πάνω σε προηγούμενες διατάξεις και κυρίως στον απεργοκτόνο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή τα γεγονότα της προηγούμενης βδομάδας στο λιμάνι του Πειραιά, βγήκαν σαν έτοιμοι από καιρό έξω από τα λαγούμια τους όλα εκείνα τα τρωκτικά που τον καιρό της πανδημίας έκαναν φύλλο και φτερό κάθε πρωτόκολλο υγείας, πλούτισαν και αύξησαν την κερδοφορία τους πάνω στη δυστυχία και τον πόνο του λαού, αυτοί που στοίβαζαν τους ανθρώπους μέσα στα καράβια σαν σαρδέλες.

* * *

Με έναν προβοκατόρικο σχεδιασμό, κράτος, εργοδοσία και η πλειοψηφία των ΜΜΕ καταλόγισαν ενιαία και σε συντονισμό μια τυχοδιωκτική ενέργεια ενός σωματείου στο ΠΑΜΕ και στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα συνολικά, δείχνοντας ακριβώς ποιος είναι ο στόχος τους. Από τη μία στόχευσαν στην ενοχοποίηση του απεργιακού αγώνα μπροστά στην κατάθεση ενός βαθιά αντεργατικού νομοσχεδίου και από την άλλη εφηύραν ένα επιπλέον άλλοθι ώστε να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ένα αναμορφωμένο σχέδιο χτυπήματος της απεργίας, η οποία έμμεσα ταυτίζεται με εγκληματική ενέργεια.

Η απεργία δεν είναι μια απουσία από την εργασία αλλά ευθεία αντιπαράθεση με το σύστημα της εκμετάλλευσης, καθώς αποτελεί δράση που κατευθύνεται στη διακοπή της καπιταλιστικής παραγωγής. Γι' αυτό άλλωστε κάθε απεργία που θίγει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων βρίσκει απέναντί της «λυτούς και δεμένους» από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία έως τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και τις έδρες των δικαστηρίων.

Παρά όμως το ευρύ οπλοστάσιο που έχει εξασφαλίσει η εργοδοσία από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις, κοιτάει μακροπρόθεσμα, εξελίσσει την τακτική της, με το μάτι στην επόμενη μέρα, επιδιώκει να τελειώνει μια για πάντα με τις απεργίες και τη συνδικαλιστική δράση.

* * *

Πλάι τους βρίσκονται συνειδητά ή ασυνείδητα πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που διαχρονικά προσφέρουν την καλύτερη υπηρεσία στην εκάστοτε κυβέρνηση, αδυνατίζοντας, απαξιώνοντας και λερώνοντας τις αγωνιστικές μορφές πάλης και το δικαίωμα στην απεργία.

Η απεργία ως μορφή πάλης είναι σύγκρουση και όχι τηλεοπτικό σόου. Δεν είναι ούτε σαματάς ούτε συμβολισμός. Απεργιακούς ακτιβισμούς πραγματοποιούν όσοι έχουν απέχθεια στη συνειδητή λαϊκή πάλη, αυτοί που δεν έχουν εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους, όσοι βρίσκονται σε απόσταση από τους καημούς και τους προβληματισμούς των ανθρώπων του μόχθου, όσοι φτιάχνουν αγωνιστικά προφίλ και τα κορνιζάρουν με τις πλάτες και τη στήριξη της εργοδοσίας.

Η εμπειρία άλλωστε είναι μεγάλη για τον ρόλο συνδικαλιστικών και πολιτικών δυνάμεων που είτε θεωρούν τις απεργίες αναχρονιστικές και πως «έχουν φάει τα ψωμιά τους», όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, είτε ως φωνακλάδες θα προτείνουν άκοπα απεργίες διαρκείας χωρίς να κουνούν το μικρό τους δαχτυλάκι για την οργάνωσή τους, οι οποίες θα υποβαθμίζονται αυτόματα σε δίωρες συμβολικές στάσεις εργασίας, χωρίς εργάτες - απεργούς. Αλλοι, όπως ο Κυρίτσης του ΣΥΡΙΖΑ, πιάνουν πάτο όταν μπροστά στην κλιμάκωση μιας μάχης όπου απαιτείται μαζική εργατική απάντηση, υπονομεύουν την απεργία, τη θεωρούν «ελάχιστη υπόθεση» μπροστά στην κυβερνητική εναλλαγή, η οποία θα δώσει τάχα οριστικές λύσεις, ενδεχομένως με έναν νόμο και ένα άρθρο, προσδοκώντας ψήφους από τους εργατικούς αγώνες.

* * *

Ο ταξικός αντίπαλος διαβάζει την Ιστορία, όπως και εμείς. Βγάζει τα δικά του συμπεράσματα και γνωρίζει πως η προσωρινή υποχώρηση των εργαζομένων έχει ημερομηνία λήξης. Γι' αυτό λυσσάει και παίρνει επιπλέον μέτρα, που ενδεχομένως σήμερα φαίνονται υπερβολικά με βάση το μέγεθος των αγώνων. Αξιοποιεί την υποχώρηση του κινήματος για να πάρει πίσω κατακτήσεις που είχαν αποσπαστεί με αίμα και θυσίες και παράλληλα δημιουργεί το έδαφος για να καταστείλει φωνές που αντιστέκονται, τη συλλογική δράση, τη συνδικαλιστική πάλη.

Το δικαίωμα στην απεργία είναι αδιαπραγμάτευτο και η ίδια η απεργία όπλο που δεν θα το αφήσουμε να γίνει ούτε συμβολική ενέργεια ούτε παιχνίδι. Κυρίως όμως είναι όπλο που δεν μπορεί να περιοριστεί σε νόμους και διατάξεις των εκμεταλλευτών μας, δεν παζαρεύεται στα τραπέζια των «κοινωνικών διαλόγων». Η απεργία στηρίζεται στη θέληση των εργατών να συγκρουστούν με την εργοδοσία και το κράτος της, για τις διεκδικήσεις τους, για τη ζωή τους. Οσες τροπολογίες και να φέρουν για να την αλλοιώσουν και να τη μετατρέψουν σε άηχο πυροτέχνημα, να γνωρίζουν πως ούτε τη χαρίζουμε σε τυχοδιωκτισμούς ούτε την παραδίδουμε στους εργατοπατέρες, κυρίως όμως δεν θα παίρνουμε την άδεια των εργοδοτικών ενώσεων, λ.χ. των εφοπλιστών, ή του υπουργού για να τους αντιμετωπίζουμε στους χώρους δουλειάς και στους δρόμους, για να διεκδικούμε τον πλούτο που παράγουμε.


Θανάσης ΓΚΩΓΚΟΣ
Μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την εργατική συνδικαλιστική δουλειά

ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Τρέχουν να εφαρμόσουν το αντεργατικό έκτρωμα

Ανακοίνωση του «Αγωνιστικού Μετώπου»

Τη στάση των διοικήσεων δύο σωματείων στην Τράπεζα Πειραιώς να πραγματοποιήσουν αρχαιρεσίες με ηλεκτρονική ψηφοφορία, προτρέχοντας να εφαρμόσουν το αντεργατικό έκτρωμα πριν ακόμα ψηφιστεί, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην Τράπεζα.

Οι εκλογές στα δύο σωματεία - Σωματείο Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΤΠ, το αντιπροσωπευτικό σωματείο) και Σύλλογο Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) - θα διαρκέσουν μέχρι 25 Ιούνη.

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» σχολιάζει ότι σε μια περίοδο «που η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το πάγιο αίτημα των εργοδοτών (και φυσικά των τραπεζιτών) για το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και πατώντας στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ κάνει την κήρυξη της απεργίας ακατόρθωτη για τα συνδικάτα, θεωρούμε επικίνδυνη εξέλιξη τον τρόπο που τα σωματεία αυτά σπεύδουν να πραγματοποιήσουν τις εκλογές τους. Αντί (...) να οργανώνουν τον αγώνα για να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή το αντεργατικό νομοσχέδιο, προτρέχουν να το εφαρμόσουν πριν ακόμα ψηφιστεί!

Αντικειμενικά τίθεται ζήτημα νομιμοποίησης των συγκεκριμένων σωματείων στα συνέδρια των δευτεροβάθμιων οργανώσεων (ΟΤΟΕ, ΕΚΑ), καθώς δεν προβλέπονται οι ηλεκτρονικές εκλογές από τα καταστατικά ούτε της ΟΤΟΕ ούτε του ΕΚΑ».

Απόσυρση υποψηφιοτήτων στην Περιφέρεια Αττικής

Στο κάλεσμα του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ)«για απόσυρση των υποψηφιοτήτων από τις εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο των εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής, έχει ανταποκριθεί μέχρι σήμερα η πλειοψηφία των υποψηφίων», τονίζει ο ΣΥΠΑ. Η απόσυρση αποτελεί απάντηση στην προσπάθεια της περιφερειακής αρχής να επιβάλει ηλεκτρονική ψηφοφορία.

«Ολοι οι υποψήφιοι που αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους τάσσονται κατά της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, όχι γιατί είναι "φοβικοί" με την τεχνολογία, αλλά γιατί αντιλαμβάνονται τις σκοπιμότητες που υπηρετούνται με αυτήν», σημειώνει το ΔΣ και προσθέτει: «Η ζωντανή συζήτηση, η επαφή, η αντιπαράθεση και κριτική μεταξύ των εργαζομένων, η απαίτηση για ανεπηρέαστη έκφραση της βούλησης των εργαζομένων αποτελούν βασικά στοιχεία της δημοκρατικής λειτουργίας. Να ανακληθεί η απόφαση Πατούλη για διενέργεια εκλογών με ηλεκτρονική διαδικασία».

Πισώπλατα χτυπήματα στην απεργία λίγες ώρες πριν από την πραγματοποίησή της

Καλλιέργεια ηττοπάθειας, ανοιχτά καλέσματα σε απεργοσπασία, βιασύνη να εφαρμόσουν το νομοσχέδιο αν και ακόμα δεν έχει ψηφιστεί και διάφορα ακόμα εμπόδια βάζουν στην αυριανή απεργία δυνάμεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και συνδικαλιστές τους σε μια σειρά από χώρους.

Πρώτος και καλύτερος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος σε μια απροκάλυπτη παραδοχή τού πώς το κόμμα του θέλει να αξιοποιήσει τη «μητέρα των μαχών», όπως λένε οι ΣΥΡΙΖΑίοι, δήλωνε χτες ...σίγουρος ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα καταφέρει να περάσει το νομοσχέδιο. Και αναπαράγοντας με τον πιο ωμό τρόπο το δηλητήριο της αναποτελεσματικότητας των αγώνων έγραψε στο Twitter: «Το εργασιακό νομοσχέδιο του Χατζηδάκη μαθηματικά θα ψηφιστεί όσο μαζική και αν είναι η απεργία. Οι εργαζόμενοι πρέπει να στηρίξουν τις πολιτικές δυνάμεις που όχι μόνο θα αντιπαλέψουν, αλλά και που μπορούν να αλλάξουν αυτούς τους αντεργατικούς νόμους ως κυβερνητική πλειοψηφία». Ενα ανοιχτό σαμποτάρισμα της απεργιακής κινητοποίησης, κοροϊδεύοντας κατάμουτρα τους χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους σε όλη τη χώρα που ετοιμάζονται να απεργήσουν για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα για να μην περάσει το νομοσχέδιο, που μπαίνουν στο στόχαστρο της εργοδοσίας, που συγκρούονται σε κάθε χώρο δουλειάς. Μια πραγματική πρόκληση, που βλέπει το νομοσχέδιο ως αφορμή για να μαζέψει «κουκιά» μπας και καταφέρει την κυβερνητική εναλλαγή, για να συνεχίσει από εκεί που θα σταματήσει η σημερινή κυβέρνηση. Το έχει ξανακάνει άλλωστε.

Κι αν κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εκλεγμένοι βουλευτές του βάζουν τέτοια απροκάλυπτη «πλάτη» στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία, τι θα περίμενε κανείς να κάνουν τα συνδικαλιστικά τους στελέχη στους χώρους δουλειάς; Είναι χαρακτηριστικό ότι τρέχουν «πρώτοι και καλύτεροι» να εφαρμόσουν διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο κατά τ' άλλα χαρακτηρίζουν «αιτία πολέμου». Πρώτο παράδειγμα ο ΣΕΥΤΠΕ (Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς), όπου διεξάγονται αρχαιρεσίες και με ευθύνη της διοίκησής του (συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ) εφαρμόζεται ηλεκτρονική ψηφοφορία, δηλαδή ένα από τα άρθρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο - έκτρωμα, και που στόχο έχει την υπονόμευση των συλλογικών διαδικασιών στα σωματεία. Παρόμοια είναι και η στάση συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ σε σωματεία που εφαρμόζουν ηλεκτρονική ψηφοφορία. Ενώ, πριν ακόμα γίνει νόμος το απαράδεκτο νομοσχέδιο, δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ τρέχουν να τροποποιήσουν καταστατικά σε σωματεία για να προβλέψουν τις «ηλεκτρονικές ψηφοφορίες», όπως κάνουν στον Πανελλήνιο Σύλλογο Υπαλλήλων ΟΤΕ (ΠΑΣΥΠ ΟΤΕ), όπου συγκάλεσαν έκτακτη Γενική Συνέλευση αντιπροσώπων για να αλλάξουν το άρθρο που αφορά τις αρχαιρεσίες προσθέτοντας το εξής: «Σε κάθε περίπτωση, και ειδικά στην περίπτωση που διενεργείται ψηφοφορία με ηλεκτρονικό τρόπο, διασφαλίζεται το απόρρητο της ψήφου και η μυστικότητα της ψηφοφορίας».

Κοντά στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι ανοιχτές προσπάθειες απεργοσπασίας. Υπάρχουν σωματεία όπου πλειοψηφούν συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που ακόμα δεν έχουν βγάλει ούτε μια ανακοίνωση για την απεργία, όπως από τον κλάδο των σούπερ μάρκετ. Ενώ οι πλειοψηφίες στα σωματεία της ΕΘΕΛ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) σπάνε την απεργία και δρομολογούν λεωφορεία τις ώρες μετακίνησης των εργαζομένων από και προς τη δουλειά τους, συμβάλλοντας έτσι στο στήσιμο απεργοσπαστικού μηχανισμού για λογαριασμό της κυβέρνησης. Στη δε Ομοσπονδία Μετάλλου είναι χαρακτηριστικό ότι η ηγεσία της (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) έστειλε επιστολή στα σωματεία σταθερής τροχιάς που ήδη έχουν αποφασίσει 24ωρη απεργία, να τη μετατρέψουν σε ...στάση εργασίας.

Υπάρχει βέβαια και η ανοιχτή υπονόμευση της απεργίας από την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ και όσες δυνάμεις παρατάσσονται μαζί της στο συνδικαλιστικό κίνημα. Στην πράξη καλούν τους εργαζόμενους να βρουν «θετικά στοιχεία» στο νομοσχέδιο και οργανώνουν συγκεντρώσεις με «αίτημα» μια ...καπιταλιστική ανάπτυξη δίχως αντεργατικά μέτρα («Με εξαθλιωμένους εργαζόμενους ανάπτυξη δεν γίνεται» γράφει η αφίσα της ΓΣΕΕ).

Κόντρα στις δυνάμεις αυτές, κόντρα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία που της τρέχουν τα σάλια για την εφαρμογή του νομοσχεδίου, κόντρα στην ανοιχτή υπονόμευση και τα πισώπλατα χτυπήματα στην αυριανή κρίσιμη απεργία, τα εκατοντάδες συνδικάτα που εδώ και μήνες συγκροτούν το απεργιακό τους μέτωπο θα δώσουν τη μεγάλη μάχη. Και η επιτυχία αυτής της μάχης, το να «νεκρώσουν» οι χώροι δουλειάς και να πλημμυρίσουν με απεργούς οι δρόμοι θα αποτελέσει την πολύτιμη παρακαταθήκη για την κλιμάκωση της πάλης. Ορος για μια τέτοια κλιμάκωση είναι να απομονωθούν οι δυνάμεις που κηρύττουν τη μοιρολατρία, που θέλουν τους εργαζόμενους όχι πρωταγωνιστές στην οργάνωση της πάλης τους αλλά «χειροκροτητές» της κυβερνητικής πολιτικής, θεατές στο δικομματικό παιχνίδι της κυβερνητικής εναλλαγής.

Στο χέρι των απεργών εργατών, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και της νεολαίας, των συνταξιούχων που αύριο θα βρεθούν στους δρόμους είναι να τους διαψεύσουν. Στους χώρους δουλειάς που αυτές τις μέρες γίνονται «μελίσσια» οργάνωσης της πάλης θα δοθεί και η μάχη κόντρα στο εργοδοτικό ξεσάλωμα. Κι αυτό μπορούν να το εγγυηθούν οι δυνάμεις που βάζουν πλάτη στην απεργία, όχι στην κυβέρνηση και την απεργοσπασία.


Δ.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Συνοδευτικό των «ανατροπών του αιώνα» για το ξεχείλωμα του ωραρίου

Ολοκληρώθηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την τηλεργασία στους εργαζόμενους του Δημοσίου, με το οποίο η κυβέρνηση βαθαίνει την «ευελιξία» και την εκμετάλλευση των εργαζομένων, ενώ είναι το «συνοδευτικό» του αντεργατικού τερατουργήματος για την κατάργηση του 8ώρου.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής με την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων ξεχώρισε η τοποθέτηση του Παναγιώτη Νίκα, προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ο οποίος ως «λαγός» της κυβέρνησης απαίτησε ο υπάλληλος που εργάζεται με τηλεργασία να αναλαμβάνει με υπεύθυνη δήλωση κάθε ευθύνη ότι «ο χώρος όπου τηλεργάζεται είναι ο κατάλληλος χώρος».

Συναίνεση ως προς τη ...χρησιμότητα και την αναγκαιότητα της τηλεργασίας υπήρξε ανάμεσα σε όλα τα αστικά κόμματα στη διάρκεια της συζήτησης. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Παπαηλιού παραλίγο να ζητήσει από τους εργαζόμενους να απαιτούν το ...«δικαίωμά» τους στην τηλεργασία. Ηταν ενδεικτικό ότι οι παρατηρήσεις του αφορούσαν π.χ. διατάξεις του νομοσχεδίου που ...μπορεί να οδηγήσουν σε «πελατειακές λογικές» και επομένως σε «ενδοδιοικητικές προστριβές» ανάμεσα στους εργαζόμενους, γι' αυτό πρέπει «να κατοχυρωθεί δικαίωμα ένστασης» για τον εργαζόμενο που του απορρίπτεται το αίτημα για τηλεργασία... Ως προς την ψήφο του, ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Ηταν τέτοια η σύμπνοια των αστικών κομμάτων που ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι από τη διαδικασία προκύπτει ότι τουλάχιστον επί της αρχής, παρότι κόμματα επιφυλάχθησαν, δεν έχω ακούσει κάποια βάσιμη αντίρρηση. Αρνητική ήταν μόνο η ψήφος του Κομμουνιστικού Κόμματος. Το εκλαμβάνω καταρχάς αυτό ως θετικό...».

Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, τόσο χτες όσο και στη συζήτηση επί των άρθρων η σύμπνοια αυτή ανάμεσα στα αστικά κόμματα είναι πάνω σε ένα νομοσχέδιο που όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 «σκοπός του παρόντος είναι η ρύθμιση του πλαισίου οργάνωσης και αποτελεσματικής εφαρμογής της εργασίας στον δημόσιο τομέα, τόσο σε κανονικές όσο και σε έκτακτες συνθήκες». Οπου αποτελεσματική όμως εννοείται «για την αστική τάξη», αφού ο λόγος είναι για το δικό της κράτος. Ενώ αποτελεί πάγια επιδίωξη του ΣΕΒ, της ΕΕ και υλοποιείται συντονισμένα τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα, με παράλληλη σχεδόν νομοθέτηση με τις «ανατροπές του αιώνα», τόνισε.

Οσον αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο Γ. Δελής επεσήμανε ότι πρόκειται για νομοθέτημα το οποίο επιδιώκει την επέκταση και τη γενικευμένη εφαρμογή της τηλεργασίας, το βάθεμα της «ευελιξίας» και της εκμετάλλευσης, επιπλέον επαφίενται στην ατομική ευθύνη του εργαζόμενου οι υλικές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας της τηλεργασίας, ενώ δεν μπορεί να γίνεται λόγος για προστασία των ατομικών δεδομένων.

Δίνοντας συνοπτικά τις επιπτώσεις που θα έχει στη ζωή του εργαζόμενου, ανάφερε ότι καταργείται η διάκριση εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου, συγχωνεύονται προσωπική ζωή και επαγγελματική δραστηριότητα, αυξάνεται η εντατικοποίηση, επεκτείνεται το ωράριο, προκαλούνται επιπρόσθετα προβλήματα υγείας, απομονώνεται ο εργαζόμενος από τον χώρο εργασίας και τους συναδέλφους του, εισάγονται μέθοδοι «τηλεχαφιεδισμού» στο σπίτι.

Από όλα τα παραπάνω κερδισμένοι βγαίνουν οι εργοδότες, είτε είναι το αστικό κράτος είτε μια ιδιωτική επιχείρηση, καθώς μειώνουν το λειτουργικό κόστος, το οποίο μετακυλίεται στους εργαζόμενους, όπως έδειξε και η πείρα από την τηλεργασία στους εκπαιδευτικούς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ