Κυριακή 9 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα διαβούλια των αστών στη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ

Γρηγοριάδης Κώστας

Με 140 συμμετέχοντες συνεδριάζει φέτος η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ (6 - 9 Ιούνη) στο Watford της Μ. Βρετανίας. Τα ονόματα όσων παίρνουν μέρος έχουν μικρότερη σημασία από τη θεματολογία της συνεδρίασης, η οποία καλύπτει όλα τα θέματα της επικαιρότητας, όπου επικεντρώνονται το ενδιαφέρον και οι ανταγωνισμοί της αστικής τάξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, θα συζητηθούν μεταξύ άλλων η πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ και η κρίση στην Ευρώπη, οι απειλές του εθνικισμού και του λαϊκισμού, οι προκλήσεις στην Αφρική, ο πόλεμος στη Συρία, ο κυβερνοπόλεμος και οι μορφές που παίρνει, η τρομοκρατία και οι βασικές τάσεις στην ιατρική έρευνα. Πρόκειται για θέματα που απασχόλησαν και απασχολούν τα διαβούλια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ανά τον κόσμο, τα οποία χαράσσουν στρατηγική από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου, με δεδομένες τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που οξύνονται. Σ' αυτά τα διαβούλια προστίθεται και η συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, στην οποία συμμετέχουν καραμπινάτοι φυσικοί, πολιτικοί και άλλοι εκπρόσωποι της αστικής τάξης απ' όλον τον κόσμο. Στη φετινή συνεδρίαση συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της Goldman Sachs, Πίτερ Σάδερλαντ, τραπεζίτες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Χένρι Κίσινγκερ, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, ο Βρετανός ομόλογός του, Ντέιβιντ Οζμπορν, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, η κοινοτική επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ, ο αρθρογράφος των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» Μάρτιν Γουλφ. Από ελληνικής πλευράς, στη φετινή συνεδρίαση συμμετέχουν (σύμφωνα με τον Τύπο) ο Αλέξης Παπαχελάς, διευθυντής της «Καθημερινής» και ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος, πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ. Σε παλιότερες συνεδριάσεις είχαν κληθεί και είχαν συμμετάσχει ο Στέφανος Μάνος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Γεράσιμος Αρσένης, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Κώστας Καραμανλής, ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο Γιώργος Αλογοσκούφης, η Αννα Διαμαντοπούλου και η Ντόρα Μπακογιάννη. Ολοι τους εκλεκτά παιδιά της ντόπιας πλουτοκρατίας και με περγαμηνές στην προώθηση της στρατηγικής που υπηρετεί τα συμφέροντα και τις συμμαχίες της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διγλωσσία και για τη δημόσια υγεία

«Στο χώρο της Υγείας συγκρούονται (...) δύο κόσμοι. Το δίπολο υγεία - δικαίωμα ή υγεία - εμπόρευμα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η υγεία είναι δικαίωμα (...) Δεν θα μπορέσουμε να στήσουμε μια κοινωνία αλληλεγγύης και δικαιοσύνης αν πίσω από τον άνθρωπο και τις ανάγκες του βλέπουμε το κέρδος. Η Υγεία είναι ένας κατ' εξοχήν χώρος όπου αυτή η αξία χτυπήθηκε»...

Πράγματι η αξία της υγείας ως δικαιώματος που πρέπει να απολαμβάνουν όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι του μόχθου και τα παιδιά τους, χτυπήθηκε. Γιατί όμως και από ποιους; Εδώ, ο Αλ. Τσίπρας, στον οποίο ανήκουν τα παραπάνω, αρχίζει να σφυρίζει κλέφτικα. Καταρχήν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει υπέρ της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα Υγείας , άρα υπέρ της υγείας - εμπόρευμα, που θα αγοράζουν όσοι μπορούν να το πληρώνουν.

Το γεγονός ότι είναι με τους επιχειρηματίες και όχι με το δικαίωμα όλων να απολαμβάνουν υπηρεσίες υγείας δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες, επιβεβαιώνεται κι απ' την άποψη που εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας σύμφωνα με την οποία το «άνοιγμα» με χίλιους δύο τρόπους του τομέα αυτού στο κεφάλαιο για να βγάζει κέρδη πάνω στον πόνο και την ανάγκη των ανθρώπων, δεν έπαιξε κανένα ρόλο στο χτύπημα της αξίας της υγείας. Τι έπαιξε ρόλο; Η νοοτροπία και οι επίορκοι γιατροί!!! Που και αυτοί, όσοι υπάρχουν τέτοιοι, εκκολάπτονται στο σύστημα του εμπορευματοποιημένου τομέα Υγείας. Από τα απογευματινά ιατρεία που ξεκίνησε δειλά μέχρι σήμερα που τα νοσοκομεία έχουν τιμοκαταλόγους «κόστους» των ιατρικών πράξεων. Και βεβαίως από τη σύμφυση του δημόσιου τομέα Υγείας με το κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στο χώρο, αλλά και τη σύμφυσή τους όπως π.χ. στον ΕΟΠΥΥ.

Σε κάθε περίπτωση βγαίνει αθώο το μεγάλο κεφάλαιο, αθώες και οι κυβερνήσεις που για να ικανοποιήσουν συμφέροντά του απαξίωσαν, υποβάθμισαν τη δημόσια υγεία και πρόνοια, την εμπορευματοποίησαν, έστρωσαν στους επιχειρηματίες κόκκινο χαλί, να επενδύσουν στον τομέα αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητεί τη συγκεκριμένη πραγματικότητα, δηλαδή την επιχειρηματική δράση στην Υγεία - Πρόνοια. Αλλωστε στις θέσεις του ποτέ ούτε και τώρα εξέφρασε την άποψη για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα Υγείας. Για συνύπαρξή τους μιλά. Και πώς να το κάνει άλλωστε, αφού είναι θιασώτης της διαχείρισης του συστήματος;

Απάντηση στην κρατική καταστολή

Με τη διοίκηση της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού συναντήθηκε (την Παρασκευή) ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης. «Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συνεργασία για την προώθηση της Αθήνας ως αυτόνομου τουριστικού προορισμού, καθώς και θέματα καθημερινότητας και ποιότητας ζωής» όπως ανακοινώθηκε. Προηγούμενα ο δήμαρχος, μαζί με εκπροσώπους μεγαλοεπιχειρηματιών, μεγαλοξενοδόχων και μεγαλεμπόρων είχαν συναντηθεί με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια για να προετοιμάσουν την απαγόρευση διαδηλώσεων στα κέντρα όλων των μεγάλων πόλεων - το σχετικό ΠΔ παρουσίασε αμέσως μετά η κυβέρνηση. Προτεραιότητά τους τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Να αποστειρώσουν ολόκληρες περιοχές από κάθε ίχνος λαϊκού παράγοντα, να τις κάνουν απαγορευμένες ζώνες, να μη φτάνει εκεί η αγωνία, η διαμαρτυρία, η διεκδίκηση των εργαζόμενων, της νεολαίας που έχουν γονατίσει από τις αντεργατικές πολιτικές, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα την κερδοφορία τους τα μεγάλα συμφέροντα. Το εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να είναι έτοιμο για αποφασιστική μαχητική δράση και απάντηση στην κρατική καταστολή, στην προσπάθεια κατάργησης του δικαιώματος της διαδήλωσης και κάθε λαϊκού δικαιώματος.

Τετράδια της φυλακής

Μέσα από τα «Τετράδια φυλακής» ο συγγραφέας δίνει μια πλήρη εικόνα της ζωής των πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές και τα στρατόπεδα πειθαρχικής διαβίωσης των «Ελλήνων χριστιανών», όπως ο ίδιος τα έζησε, από το 1954 έως το 1971. Οσα περιγράφει για πριν το 1954 για τις φυλακές σε Κέρκυρα, Επταπύργιο, Καλάμι Κρήτης, Αίγινα, αλλά και σε Γιούρα, Μακρόνησο, στηρίζονται κύρια σε μαρτυρίες και αφηγήσεις συγκρατουμένων του που έζησαν τα γεγονότα.

Κι αυτό είναι ένα μέρος μόνο της πολύπαθης ζωής του. Πολύ λίγα στοιχεία αναφέρει από τη δράση του της περιόδου 1950 - 1954, όταν δύο φορές μπήκε παράνομα στην Ελλάδα, σε αποστολή του Κόμματος, με σκοπό την ανασυγκρότηση των παράνομων Κομματικών Οργανώσεων. Αναφέρεται σε όσα σχετίζονται με τη σύλληψή του το 1954 στην Ηπειρο.

Η προσφορά του Λ. Σπυρόπουλου και με τα «Τετράδια φυλακής» είναι σημαντική με την έννοια ότι παραθέτει γεγονότα, δίνει πολλά στοιχεία, όχι μόνο για τα βασανιστήρια που υπόκειντο οι πολιτικοί κρατούμενοι, αλλά για την οργάνωση της ζωής των πολιτικών κρατουμένων μέσα στις φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ώστε να μπορούν ν' αντέξουν, για τον τρόπο που οργάνωναν την αντίστασή τους με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Αλλη σημαντικότατη πλευρά είναι ότι δίνει αρκετά στοιχεία για τη διαπάλη που αναπτυσσόταν τόσο με το «ρεύμα φυγής» από τα Γιούρα, όπως ο ίδιος ονομάζει όσους δεν άντεξαν τις πιέσεις και υπέγραψαν δήλωση, δίνοντας ως ένα βαθμό απάντηση και στο τι συνετέλεσε σ' αυτό το φαινόμενο, αλλά και για τη διαπάλη που αναπτύχθηκε με τις διάφορες οπορτουνιστικές ομάδες. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Φρανσουά Ολάντ

Γρηγοριάδης Κώστας

Μετά το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που πήρε το 2009, προληπτικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα προτού καν αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του, ήρθε και η απονομή του βραβείου «ειρήνης», η επιταγή των 115.000 ευρώ και το χρυσό μετάλλιο από την ΟΥΝΕΣΚΟ, για την ιμπεριαλιστική επέμβαση της Γαλλίας στο δυτικοαφρικανικό Μάλι, στον 59χρονο Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Το μεγάλο βραβείο ειρήνης «Φελίξ Ουφουέ Μπουανί» (από το όνομα πρώην προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού) απονεμήθηκε στον Ολάντ για την υποτιθέμενη συνεισφορά της Γαλλίας «στην ειρήνη και στους λαούς της Αφρικής». Ο πρόεδρος της επιτροπής βραβείων της ΟΥΝΕΣΚΟ, Ζοακίν Τσισάνο, δικαιολόγησε την απόφαση λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτόν εκτιμήθηκε η «αλληλεγγύη» του Παρισιού.

Λες και δεν έχουν σκοτωθεί από τις 11 Γενάρη ως σήμερα δεκάδες άμαχοι από τις συνεχιζόμενες εναέριες και χερσαίες επιχειρήσεις του γαλλικού στρατού στο μαλινέζικο βορρά. Λες και οι περίπου 4.000 Γάλλοι στρατιώτες και μέλη της διαβόητης «Λεγεώνας των Ξένων» έχουν πάει στο Μάλι για φιλανθρωπικό έργο... και όχι για τη διαφύλαξη των ζωτικών συμφερόντων της Γαλλίας σε μία κομβική, γεωπολιτικά, στρατηγική περιοχή με σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου, χρυσού και ουρανίου.

Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι αυτοί που έχουν το «μαχαίρι» των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, δεν θέλουν μόνον το «καρπούζι» αλλά και την... αναγνώριση και επιβράβευση, επιστρατεύοντας κάθε μέσο. Οπως την πλήρη διαστρέβλωση της αλήθειας, και την επιβράβευση... του πολέμου με μετάλλιο ειρήνης.


Δ.ΟΡΦ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ