Πέμπτη 9 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Βασικό καθήκον η κομματική οικοδόμηση στους στρατηγικούς κλάδους

Με πνεύμα αισιοδοξίας και συναίσθησης για τα σύνθετα καθήκοντα του επόμενου διαστήματος, πραγματοποιήθηκε η Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ την Κυριακή 5 Μάρτη. Η Συνδιάσκεψη ολοκλήρωσε τις εργασίες της υπερψηφίζοντας τις Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο και εκλέγοντας τη νέα Επιτροπή Περιοχής. Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής εξελέγη ο Θανάσης Χαστάς. Τη Συνδιάσκεψη παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Η συζήτηση στάθηκε ιδιαίτερα στις εξελίξεις στον κλάδο της Ενέργειας, ενός από τους στρατηγικούς παραγωγικούς κλάδους. Εξετάστηκε πιο συγκεκριμένα η παρέμβαση των Κομματικών Οργανώσεων με στόχο την κομματική οικοδόμηση στον κλάδο, καθώς ο τομέας της παραγωγής Ενέργειας και των ορυχείων εξακολουθεί να επισκιάζει κάθε άλλη δραστηριότητα και να καθορίζει τη φυσιογνωμία της περιοχής, παρά τις αναδιαρθρώσεις της τελευταίας πενταετίας.

Από αυτήν τη σκοπιά, εκτιμήθηκε η επίδραση της πολιτικής απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, που επιταχύνεται τα τελευταία χρόνια, εν μέσω σύγκρουσης συμφερόντων με παίκτες την κυβέρνηση, τους «θεσμούς», τους μονοπωλιακούς ομίλους του κλάδου που συμπράττουν με διεθνείς κολοσσούς, τη διοίκηση της ΔΕΗ κ.λπ. Πλάι σε όλους αυτούς συντάσσονται Τοπικές Αρχές, συνδικαλιστική αριστοκρατία, οικολογικές οργανώσεις.

Τονίστηκε στη Συνδιάσκεψη ότι στα ζητήματα της Ενέργειας διαμορφώνεται πιο σύνθετη κατάσταση, και κατά συνέπεια είναι ανεβασμένες οι ανάγκες για να αντεπεξέλθουν οι κομματικές δυνάμεις στον ιδεολογικό, πολιτικό αγώνα. Διαπιστώθηκε επίσης ότι πρέπει με επιμονή η ΚΟ να σταθεί στην ανάδειξη, συνολικά και ολοκληρωμένα, της πρότασης του ΚΚΕ για τον κλάδο της Ενέργειας.

Από τη συζήτηση στη Συνδιάσκεψη αποτυπώθηκαν τα βήματα στην βελτίωση της οργάνωσης στην οικοδόμηση στους τόπους δουλειάς, σαν αποτέλεσμα και της πιο συγκεκριμένης και συντονισμένης προσπάθειας εδαφικών και κλαδικών οργανώσεων.

Επίσης, απασχόλησε ιδιαίτερα η πορεία των ανταγωνισμών στην περιοχή, η παρακολούθησή τους, η ανάδειξη του χαρακτήρα τους, οι κίνδυνοι για το λαό της χώρας μας και για τους λαούς της περιοχής, η ανάγκη οργάνωσης του λαού, ώστε να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Μάλιστα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, που βρίσκεται στα σύνορα με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, οι αναφορές στις Θέσεις της ΚΕ για τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων αποκτούν ξεχωριστή σημασία και βαρύτητα. Στη Συνδιάσκεψη εκτιμήθηκε ότι η όξυνση των ανταγωνισμών έχει σαν επακόλουθο - ανάμεσα στα άλλα - την αναμόχλευση των μειονοτικών ζητημάτων, την ανάσυρση στην επιφάνεια «εθνικών διεκδικήσεων», την έγερση ζητήματος αλλαγής της υπάρχουσας κατάστασης, των διαμορφωμένων συνόρων. Επισημάνθηκε ότι η παρέμβαση της οργάνωσης θα πρέπει να αναδεικνύει τις όποιες εξελίξεις υπάρχουν και στα γειτονικά κράτη. Οτι η πάλη ενάντια στον εθνικισμό, τον αλυτρωτισμό, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, πρέπει να διαπερνά τη δουλειά των σωματείων, των μαζικών φορέων. Οτι οι Οργανώσεις πρέπει να προσανατολίζονται σε κοινές παρεμβάσεις με αντίστοιχες οργανώσεις των γειτονικών κρατών, όπως βέβαια και η Κομματική Οργάνωση με τα αδελφά κόμματα.

ΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Πρωτοπόρα δράση, για την ισχυροποίηση του Κόμματος και την ανασύνταξη του κινήματος

Με την υπερψήφιση των Θέσεων και την εκλογή νέας Επιτροπής Περιοχής ολοκληρώθηκε η Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, στην Ξάνθη, την Κυριακή 5 Μάρτη. Η ΕΠ στην πρώτη της συνεδρίαση εξέλεξε Γραμματέα της τον Δημήτρη Παπατολίδη. Τη Συνδιάσκεψη παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του Πολιτικού Γραφείου.

Η Συνδιάσκεψη εκτίμησε τη δράση του Κόμματος σε μια περιοχή, όπως η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, που συνιστά σοβαρό πεδίο διαπάλης για διαφορετικά τμήματα τόσο της εγχώριας αστικής τάξης όσο και τμημάτων του μονοπωλιακού κεφαλαίου διεθνώς. Παρά τη σχετικά μικρή συμμετοχή στο ΑΕΠ της χώρας και το σχετικά μικρό πληθυσμό της, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, εδαφικά και πλουτοπαραγωγικά, της δίνουν ξεχωριστή βαρύτητα, όπως, για παράδειγμα, το ότι από την περιοχή περνούν δύο αγωγοί φυσικού αερίου (ο ΤΑΡ είναι υπό κατασκευή) και θα κατασκευαστεί ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Επιπλέον, διαμορφώνεται κόμβος Logistics για την κάθετη οδική διασύνδεση της περιοχής με τις χώρες της Κεντροανατολικής Ευρώπης.

Στη συζήτηση αναδείχθηκε η σημασία της παρέμβασης του Κόμματος στη μουσουλμανική μειονότητα (που αποτελεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού), βάζοντας στο επίκεντρο της δράσης του τα μεγάλα κοινωνικοταξικά προβλήματα που βιώνει η μειονότητα μαζί με την πλειονότητα: Ανεργία, λεηλασία με τους φόρους του πενιχρού αγροτικού εισοδήματος, κουτσουρεμένοι μισθοί και συντάξεις πείνας. Η πρωτοπόρα αυτή δράση σε ταξική κατεύθυνση είναι που απαντάει και στην προσπάθεια αξιοποίησης της ιδιαίτερης θρησκευτικής, πολιτιστικής ταυτότητας της μειονότητας στην αντιπαράθεση ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική αστική τάξη. Από τη συζήτηση δεν έλειψε ο προβληματισμός για το πώς θα αναπτυχθεί πιο ολοκληρωμένο σχέδιο κομματικής παρέμβασης σε μια σειρά από χώρους, κυρίως της Βιομηχανίας, που σήμερα οι κομματικές δυνάμεις είναι περιορισμένες.

Θετική εμπειρία μεταφέρθηκε και από τη δράση της ΚΟ στους εργασιακούς χώρους της περιοχής, όπως στα σούπερ μάρκετ, σε βιομηχανίες («Ζούρας», «Ροδόπη» κ.λπ.) και τα αποτελέσματα αυτής της δράσης στην οικοδόμηση του Κόμματος και στην ανασύνταξη του συνδικαλιστικού εργατικού κινήματος. Μεταφέρθηκε, επίσης, πείρα από τη διαπάλη με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, τις δυνάμεις του ρεφορμισμού στους μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως στη «Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων». Αναδείχθηκε από τις τοποθετήσεις η ιδεολογική διαπάλη με τη γραμμή της μεγαλοεργοδοσίας, με την προσπάθειά της να στοιχίσει τους εργαζόμενους με τα δικά της συμφέροντα, π.χ. κατά την εξαγορά της «Μαρινόπουλος». Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε, επίσης, ότι υπάρχει έδαφος με την παρέμβαση του Κόμματος να κατανοείται ο ταξικός χαρακτήρας του αστικού κράτους, ότι οι θεσμοί του (Δικαιοσύνη, κυβέρνηση κ.λπ.) δεν είναι ουδέτεροι, ούτε γίνονται φιλολαϊκοί, αλλά υπηρετούν την εξουσία του κεφαλαίου.

Αναδείχθηκαν η πλούσια πείρα από τους αγώνες των αγροτών, οι δύο γραμμές που συγκρούονται στο αγροτικό κίνημα, η διαπάλη με τη γραμμή κυβέρνησης και μεγαλοαγροτών που προωθούνταν κατά βάση από το «συντονιστικό» της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Εκτιμήθηκαν τα βήματα που έχουν γίνει με τη συγκρότηση νέων αγροτικών συλλόγων στην περιοχή, καθώς και του μπλόκου που στήθηκε φέτος σε μειονοτικό χωριό στην Κομοτηνή, παρά τις μεγάλες δυσκολίες από τη συντεταγμένη δράση των άλλων δυνάμεων.

ΚΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Πλούσια πείρα από την παρέμβαση του Κόμματος

Πλούσια ήταν η συζήτηση στη Συνδιάσκεψη της ΚΟ Πελοποννήσου, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Φλεβάρη στην Καλαμάτα και ολοκληρώθηκε με την υπερψήφιση των Θέσεων της ΚΕ και την εκλογή της νέας Επιτροπής Περιοχής. Γραμματέας της ΕΠ εξελέγη ο Νίκος Κουτουμάνος. Τη Συνδιάσκεψη παρακολούθησε εκ μέρους της ΚΕ ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Η συζήτηση εκτίμησε τη δράση του Κόμματος σε μια περιοχή με μεγάλη αγροτική παραγωγή, με εκτεταμένα στρώματα μικρομεσαίων αγροτών και μισοπρολετάριων, όπου ενισχύεται η τάση συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης στην αγροτική οικονομία. Από την άποψη των τάσεων και των εξελίξεων στην οικονομία διαπιστώθηκε, επίσης, ότι στην Πελοπόννησο υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση, κυρίως στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών και της Ενέργειας, ενώ σαν «ατμομηχανή» της οικονομίας παρουσιάζεται ο Τουρισμός, με μεγάλες μονάδες κυρίως στην περιοχή της Μεσσηνίας και της Αργολίδας.

Στη Συνδιάσκεψη μεταφέρθηκε πλούσια πείρα από την κομματική δουλειά στους μεγάλους εργασιακούς χώρους. Κυριάρχησε ο προβληματισμός για το πώς θα αναπτυχθεί η ικανότητα των ΚΟ για τη συγκρότηση πυρήνων στους χώρους, για να μετρηθούν βήματα στην οικοδόμηση, για την αντιμετώπιση του προβλήματος του χαμηλού βαθμού οργάνωσης της εργατικής τάξης. Τονίστηκε η ανάγκη να ενισχυθεί η διαπάλη με την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, με τις δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού και τις ρεφορμιστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις, η ανάγκη ολόπλευρης πολιτικής - ιδεολογικής δουλειάς, με σκοπό να ανέβει η συσπείρωση γύρω από το Κόμμα, όλο και περισσότεροι εργάτες να πείθονται με τη στρατηγική και το Πρόγραμμα του ΚΚΕ.

Πλούσια πείρα ήρθε στη συζήτηση από την παρέμβαση του Κόμματος στην ύπαιθρο, στους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους αγρότες, στρώμα που είναι πολυπληθές στην περιοχή της Πελοποννήσου. Αποτυπώθηκαν τα βήματα που έχουν γίνει με τη συμβολή των κομμουνιστών και στη συγκρότηση του αγροτικού κινήματος (π.χ. με την Ομοσπονδία Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων), αλλά και η πείρα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις του τελευταίου δίχρονου. Τονίστηκε ότι αυτά τα θετικά βήματα πρέπει το επόμενο διάστημα να γίνουν πιο στέρεα, να επεκταθούν και να βαθύνει ο αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός της πάλης των μικρομεσαίων αγροτών. Τονίστηκε η ανάγκη για κάθε ΤΟ να επεξεργαστεί το μέτωπο απέναντι στις άλλες δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στο αγροτικό κίνημα. Δηλαδή να αντιμετωπιστούν τα ιδεολογήματα περί «εθνικής παραγωγής και ανασυγκρότησης» ή ότι «η λύση είναι να γίνουμε σύγχρονοι επιχειρηματίες» κτλ.

Επίσης, πλούσια πείρα ήρθε από την παρέμβαση του Κόμματος στη νεολαία, ιδιαίτερα για την ανάπτυξη των μαθητικών δυνάμεων στην ΚΝΕ, όπου έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια. Τονίστηκε η ανάγκη για αποφασιστική στροφή της δουλειάς του Κόμματος αυτοτελώς στη νεολαία, καθώς και της πιο ολοκληρωμένης στήριξης των οργανώσεων της ΚΝΕ, με σκοπό όλο και περισσότερα μέλη της ΚΝΕ να αποκτούν τον τιμημένο τίτλο του μέλους του Κόμματος.

Στην τελική ευθεία για το 20ό Συνέδριο του Κόμματος

Στην τελική ευθεία μπαίνει το ΚΚΕ για το 20ό Συνέδριό του, που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 30 Μάρτη - 2 Απρίλη 2017, και αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται ο Συνδιασκέψεις των Οργανώσεων Περιοχής, που εκλέγουν και τους αντιπροσώπους τους για την κορυφαία εσωοργανωτική διαδικασία. Στις συνεδριάσεις αυτές εξετάζεται πώς θα γίνει πράξη το σύνθημα του Συνεδρίου «Ισχυροποιούμε το ΚΚΕ για δυνατό εργατικό κίνημα και κοινωνική συμμαχία. Για την Εξουσία, το Σοσιαλισμό». Γίνεται εκτίμηση της δουλειάς των ΚΟ το προηγούμενο διάστημα και παίρνουν αποφάσεις για τα επόμενα χρόνια, εξειδικεύοντας τα καθήκοντα που απορρέουν από τη στρατηγική του Κόμματος στους χώρους ευθύνης τους. Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη είναι η πλατιά πολιτική εξόρμηση που κάνουν οι ΚΟ, συζητώντας με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα τις Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα ανταποκρίσεις από τις συνδιασκέψεις των ΚΟ Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Κρήτης.


ΚΟ ΚΡΗΤΗΣ
Οι εξελίξεις στην περιοχή θέτουν μεγαλύτερες ευθύνες

Τη Κυριακή 5 Μάρτη πραγματοποιήθηκε η Συνδιάσκεψη της ΚΟ Κρήτης στο Ηράκλειο, η οποία, αφού υπερψήφισε τις Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο, εξέλεξε νέα Επιτροπή Περιοχής. Γραμματέας της ΕΠ Κρήτης εξελέγη στην πρώτη συνεδρίασή της ο Σάββας Βασιλειάδης. Τη Συνδιάσκεψη παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ με επικεφαλής τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στις εργασίες της Συνδιάσκεψης εξετάστηκε η κατάσταση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στην περιοχή της Κρήτης αλλά και οι εξελίξεις στους κλάδους, π.χ. στον Τουρισμό, στην Ενέργεια, στις Μεταφορές κ.λπ. Διαπιστώθηκε ότι η παρέμβαση του Κόμματος πρέπει να παίρνει υπόψη ότι οι αστικοί σχεδιασμοί ενδεχομένως να στοχεύουν να αποτελέσει η Κρήτη μεσογειακό κόμβο, γεγονός που πιθανά να επιφέρει αύξηση της συγκέντρωσης της εργατικής τάξης τα επόμενα χρόνια. Συζητήθηκε, επίσης, το πώς εκφράζεται η αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος στην Κρήτη, π.χ. πώς εξελίσσονται οι διεργασίες στην κεντροαριστερά που διατηρεί δυνάμεις στην περιοχή.

Ξεχώρισε στη συζήτηση η συνεχής επέκταση και αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, που έχει γίνει η σημαντικότερη στρατιωτική δομή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους για το λαό της Κρήτης. Κατά συνέπεια αυξάνονται και οι ευθύνες των κομμουνιστών για την προετοιμασία της εργατικής τάξης και την αντιιμπεριαλιστική πάλη στην περιοχή.

Η ΚΟ εκτίμησε την προσπάθεια που έκανε να διαδώσει τις Θέσεις του Κόμματος για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Στάθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή της στην αποκάλυψη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και των ευθυνών της κυβέρνησης για τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε αυτούς. Κάνοντας απολογισμό των εκδηλώσεων και των κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν για την ανάδειξη των Θέσεων του Κόμματος, η Συνδιάσκεψη κατέληξε στην ανάγκη τα επόμενα χρόνια να ληφθεί ακόμα πιο οργανωμένη πρωτοβουλία: με πιο μαζικούς όρους να αποκαλυφθεί ο ρόλος του ΝΑΤΟ, της βάσης της Σούδας. Να δοθεί καλύτερα οργανωμένη απάντηση στην καλά επεξεργασμένη προσπάθεια του αντιπάλου να αμβλύνει την αρνητική στάση που υπήρχε στο λαό, στη νεολαία (που δεν έχει ανάλογη εμπειρία για το ρόλο τους) για το ΝΑΤΟ και τη βάση, που προβάλλουν τη θέση ότι «αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια», ότι «μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη» κ.λπ. Αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι πολύμορφες εκδηλώσεις με άξονα το σύνθημα «ο καπιταλισμός γεννά πολέμους, κρίση, προσφυγιά», με προτεραιότητα στην εργατική τάξη και τη νεολαία.

Η Συνδιάσκεψη εκτίμησε επίσης τη συμβολή που είχε η πολύμορφη πολιτική - πολιτιστική δραστηριότητα της ΚΟ Κρήτης με άξονα τα 100χρονα του Κόμματος, στην αντιμετώπιση των πιο διαδεδομένων ιδεολογημάτων που κυριαρχούν στη συνείδηση των εργαζομένων. Οι πρωτοβουλίες αυτές, που φώτισαν σημαντικές ιστορικές στιγμές της δράσης του Κόμματος στην περιοχή, συνέβαλλαν στη θωράκιση του κοντινού περίγυρου του Κόμματος. Επίσης, η δραστηριότητα αυτή «ακούμπησε» έναν ευρύτερο αριθμό εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων που παρακολουθεί το Κόμμα και εκτιμά τις θέσεις του, χωρίς να συμφωνεί μαζί του σε όλα. Αποκτήθηκε επαφή με κόσμο που έχει ιστορικές αναφορές με συγγενείς στο Κόμμα, στον ΕΛΑΣ, στον ΔΣΕ. Ορισμένες εκδηλώσεις έγιναν πραγματικά «το γεγονός» στην περιοχή τους και πλαισιώθηκαν από ευρύτερο κόσμο από την επιρροή του Κόμματος, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τις δυνάμεις του αστικού πολιτικού συστήματος. Γενικότερα άνοιξε το μέτωπο με παγιωμένες αντιλήψεις και διάφορες αστικές ανακρίβειες σε σχέση με τον αγώνα του ΔΣΕ, τον ΕΑΜικό απελευθερωτικό αγώνα, το εργατικό - λαϊκό κίνημα και τη στάση των διάφορων πολιτικών δυνάμεων και προσώπων, που αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Τέλος, εκτιμήθηκε ότι στην ύπαιθρο η άνοδος του κύρους και της επιρροής του Κόμματος στηρίχθηκε στην ενίσχυση της αυτοτελούς δράσης στο αγροτικό κίνημα και στο σταθερό μέτωπο με τις άλλες δυνάμεις, που στηρίζουν το μηχανισμό των αγροτοσυνδικαλιστών που εκφράζουν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην αγροτική παραγωγή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ