Κυριακή 9 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι αντισυστημικές φούσκες...

«Εμείς δεν ερχόμαστε από τα σαλόνια όπου συγκεντρώνονται υπογραφές για νέα "κοκτέιλ", "νέους μπάρμαν" και "νέους σερβιτόρους" της παλιάς πολιτικής. Δεν μας γέννησε η τηλεοπτική δημοκρατία και δεν μας κανάκεψαν οι μεγιστάνες της διαπλοκής και του πλούτου. Δεν είμαστε σπορά της τύχης, ούτε υβρίδια του σάπιου συστήματος». Αυτά έλεγε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε σύσκεψη στελεχών του κόμματός του για τις ερχόμενες εκλογές. Δεν έχουμε καμιά διάθεση να τσουβαλιάσουμε τις καταβολές του ΣΥΡΙΖΑ με αυτές των αστικών κομμάτων, αλλά βγάζει μάτι η προσπάθεια του Τσίπρα να κοροϊδέψει το λαό για τον «αντισυστημικό» τάχα χαρακτήρα του κόμματός του.

... η ταχύρρυθμη εκπαίδευση...

Ξέρουμε, όμως, πολύ καλά ότι για να εμπιστευθεί η αστική τάξη ένα κόμμα στη διαχείριση των υποθέσεών της, πρέπει να περάσει απ' όλες τις παραπάνω διαδρομές που ξορκίζει τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ. Αδιάψευστος μάρτυρας, η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ σε εκδηλώσεις αμερικανικών ινστιτούτων που φημίζονται για την ανάδειξη «ηγετών» που βοηθούν τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ, η φιλοξενία του Αλ. Τσίπρα (με τυμπανοκρουσίες από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ) σε ΜΜΕ - σύμβολα των αστών, όπως το CNN, το «Bloomberg» και άλλα. Αλλά και στην Ελλάδα, οι χαριεντισμοί με τον πρόεδρο του ΣΕΒ και τα κανακέματα από μερίδα του Τύπου δείχνουν ότι ο επόμενος... «σερβιτόρος» της αστικής τάξης εκπαιδεύεται ταχύρρυθμα.

... και τα αποτελέσματά της

Αλλωστε, κανείς δεν κρίνεται από το τι λέει για τον εαυτό του αλλά από το τι πραγματικά είναι. Το τι πραγματικά είναι το δείχνει η πολιτική του όσο και αν προσπαθεί να την καμουφλάρει με ψευτοριζοσπαστικά συνθήματα, όταν απευθύνεται στο λαό. Και η πολιτική του οριοθετείται στενά μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο της ΕΕ, της επιχειρηματικότητας, του στόχου της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Γι' αυτό λέει το ΚΚΕ ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο δρόμος που προτείνει δεν είναι τίποτα άλλο από παράδρομος, παράκαμψη στον αντιλαϊκό καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Οποιος υπόσχεται ότι μέσα σε αυτό το δρόμο θα αντιμετωπίσει την ανεργία, θα φέρει λαϊκή ευημερία, θα εξασφαλίσει εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες, όπως ο Τσίπρας στην ομιλία του, κοροϊδεύει το λαό. Γι' αυτό, άλλωστε, ο πρόεδρος του ΣΕΒ έχει δηλώσει ότι δεν τον ανησυχεί μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τον ανησυχεί οποιαδήποτε κυβέρνηση μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αφού είναι σίγουρος ότι θα εγγυηθεί τα συμφέροντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δε, με τις προτάσεις του (βλέπε για φθηνό ρεύμα στους βιομήχανους) φροντίζει γι' αυτό από σήμερα...

Σε άλλους δίνει εγγυήσεις

Είπε στην ίδια σύσκεψη ο Αλ. Τσίπρας: «Η ίδια η πραγματικότητα θέτει τα εκλογικά διλήμματα (...) προδιαγράφει τα δραματικά χαρακτηριστικά τους. Δεν μιλάμε πια με όρους συσχετισμών εκλογικών ή κομματικών. Μιλάμε και δεν μπορούμε παρά να μιλάμε με όρους εθνικής σωτηρίας. Είναι και πρέπει να είναι φανερό σε όλους ότι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δυο πολιτικές, σε δυο μπλοκ πολιτικών δυνάμεων. Το ένα έχει κυβερνήσει επί δεκαετίες τη χώρα με μέσα και μεθόδους που πια είναι γνωστά στους πάντες και απεχθή στο λαό. Είναι υπεύθυνο για αυτό που ζούμε όλοι σήμερα (...) Και το άλλο, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται στον αντίποδα της φθοράς, της σήψης, της υποταγής και της γερασμένης πολιτικής κωμωδίας». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι αν φύγει η σημερινή συγκυβέρνηση και έρθει μια άλλη με κορμό τον ίδιο, θα σωθεί ο λαός. Η σημερινή κυβέρνηση είναι αντιλαϊκή. Αλλά πού στον κόσμο είδε χαΐρι ο λαός από μια κυβέρνηση, σαν αυτή που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ; Τι λέει η πείρα από τις «αριστερές» κυβερνήσεις ή τις κυβερνήσεις «εθνικής σωτηρίας» σε άλλες χώρες, όπως Γαλλία, Ιταλία και άλλες; Λέει ότι καμιά κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού δεν μπορεί να ασκήσει φιλολαϊκή διαχείριση. Επομένως, σε άλλους προσφέρει εγγυήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν μιλάει για «εθνική σωτηρία», και όχι στο λαό...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΤΙΤΛΟ

1500 Ο Πορτογάλος εξερευνητής Πέδρο Καμπράλ σαλπάρει από τη Λισαβόνα με 13 πλοία με προορισμό τις Ινδίες. Στο ταξίδι αυτό θα ανακαλύψει τη Βραζιλία.

1776 Κυκλοφορεί το βιβλίο του Ανταμ Σμιθ «Ο πλούτος των Εθνών», ένα από τα θεμελιώδη έργα της αστικής οικονομικής επιστήμης. Ο Κ. Μαρξ χαρακτήρισε τον Α. Σμιθ «οικονομολόγο της μανουφακτουριακής περιόδου του καπιταλισμού».

1831 Ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος Φίλιππος δημιουργεί στο Αλγέρι την περιβόητη «Λεγεώνα των Ξένων», στην οποία συγκεντρώνονται τυχοδιωκτικά και εγκληματικά στοιχεία απ' όλο τον κόσμο, με αντάλλαγμα την αμνήστευσή τους και μερίδιο από τη λεία των επεμβάσεων.

1839 Γεννιέται ο μεγάλος Ρώσος συνθέτης Μόδεστος Μουσόργκσκι. Εργα του, η όπερα «Μπορίς Γκοντουνόφ», το έργο για πιάνο «Εικόνες Σε Μία Εκθεση», το συμφωνικό ποίημα «Νύχτα Στο Φαλακρό Βουνό», κ.ά.

1907 Οι τσιφλικάδες δολοφονούν τον Μαρίνο Αντύπα. Γιος ενός φτωχού ξυλογλύπτη, στα 17 του αφήνει τη γενέτειρά του και έρχεται στην Αθήνα για να δουλέψει και να σπουδάσει. Στην πρωτεύουσα μπαίνει με ορμή στον κοινωνικό και πολιτικό στίβο. Γίνεται μέλος του «Σοσιαλιστικού Συλλόγου» του Σταύρου Καλλέργη και από αυτή τη στιγμή αρχίζουν οι διώξεις και οι κατατρεγμοί σε βάρος του. Oι τσιφλικάδες τότε αντιλαμβάνονται τον «κίνδυνο» που τους απειλεί και αρχίζουν να καταστρώνουν «πλάνα» για την εξόντωση του «ενοχλητικού». Στις 9 Μάρτη του 1907, ένα από τα «τσιράκια» των τσιφλικάδων, ο Ιω. Κυριακού, στήνει καρτέρι στον Αντύπα, στο χωριό Πυργετός και τον πυροβολεί πισώπλατα, με δίκανο. Ο Αντύπας εξέπνευσε μια ώρα αργότερα στην αγκαλιά του πρωτοξαδέλφου του Παν. Σκιαδαρέση ψιθυρίζοντας: «Ισότης, αδελφότης, ελευθερία».

1925 Γεννιέται ο ποιητής Μανώλης Αναγνωστάκης.

1926 Με απόφαση της κυβέρνησης του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου καταργούνται τα σχολικά βιβλία που είναι γραμμένα στη δημοτική. Στο μεταξύ, απολύθηκαν πολλοί εκπαιδευτικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας οπαδοί της δημοτικής γλώσσας, έπειτα από δήλωση του Πάγκαλου ότι «μέγα μέρος των μαλλιαρών είναι κομμουνισταί και θα διωχθούν».

1934 Γεννιέται ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν, ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα. Ο πατέρας του ήταν εργάτης και η μητέρα του αγρότισσα και δούλευαν μαζί σε ένα κολχόζ. Εντάχθηκε στο διαστημικό πρόγραμμα της ΕΣΣΔ και στις 12/4/1961 έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα πραγματοποιώντας μια περιστροφή γύρω από τη Γη. Στη συνέχεια διετέλεσε βουλευτής του Ανώτατου Σοβιέτ. Στις 27 Μάρτη του 1968, σε ηλικία 34 ετών, ο Γιούρι Γκαγκάριν σκοτώθηκε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, στη συντριβή του νέου μοντέλου αεριωθούμενου που δοκίμαζε.

1941 Ξεκινά στα ελληνοαλβανικά σύνορα η μεγάλη «εαρινή επίθεση» των ιταλικών στρατευμάτων. Η επιχείρηση αυτή έληξε σε λίγες μέρες, στις 26 του Μάρτη, με την πανωλεθρία των Ιταλών, που άρχισαν να υποχωρούν ατάκτως υπό την πίεση του ελληνικού στρατού.

1942 Μετά την άρνησή τους (και με την παρότρυνση της τοπικής οργάνωσης του ΕΑΜ) να παραδώσουν στους Ιταλούς κατακτητές ζώα και μεγάλη ποσότητα χόρτου, οι κάτοικοι του Αργους Ορεστικού τιμωρούνται με κανονιοβολισμό της πόλης τους.

1946 Το ΕΑΜ καταγγέλλει στο λαό το αιματηρό όργιο κρατικών και παρακρατικών οργάνων μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Σύμφωνα με την καταγγελία, οι δολοφονημένοι πολίτες σ' όλη τη χώρα είχαν φτάσει τους 1.192.

1956 Οι Βρετανοί εξορίζουν τον αρχιεπίσκοπο της Κύπρου Μακάριο στις Σεϊχέλες.

1973 Μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας σε συμπαράσταση προς τους Ελληνες φοιτητές που βρίσκονταν σε συνεχείς κινητοποιήσεις κατά της χούντας.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org