Παρασκευή 9 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προκαλούν οι δήμιοι του λαού

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οπου γάμος και χαρά, η Βασίλω πρώτη. Τι ήταν να ρίξουν σύρμα τα αστικά κόμματα και ΜΜΕ ότι η λύση για τους εργαζόμενους σε συνθήκες κρίσης βρίσκεται σε «κινήματα» τύπου πατάτας, εμφανίστηκε ο ΛΑ.Ο.Σ. για να ανακοινώσει διά του Γ. Καρατζαφέρη ότι προχωράει στην έναρξη λειτουργίας Κοινωνικού Παντοπωλείου, «για την ανακούφιση και βοήθεια των Ελλήνων πολιτών που έχουν ανάγκη». Σε πρώτη φάση, είπε ο Καρατζαφέρης, «θα διατεθούν 200 τενεκέδες λαδιού. Επίσης, παραγωγοί από όλη την Επικράτεια της χώρας, θα μπορούν να προβάλλονται και να διαφημίζουν τα προϊόντα τους δωρεάν μέσω του ΤΗΛΕΑΣΤΥ, παρέχοντας προϊόντα τους, τα οποία θα διανέμονται στους Ελληνες πολίτες που έχουν ανάγκη». Προσέξτε: Πατώντας πάνω στην αντικειμενική ανάγκη του λαού και μάλιστα των πιο εξαθλιωμένων τμημάτων του, να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα προς το ζην, έρχονται να παραστήσουν το φιλάνθρωπο αυτοί που με την πολιτική τους και προκειμένου να σώσουν το κεφάλαιο, βούλιαξαν το λαό στο βούρκο! Οι ίδιοι που ψήφισαν ή στήριξαν τα βάρβαρα μέτρα που ξετινάζουν το λαϊκό εισόδημα, εμφανίζονται τώρα να μοιράζουν ψηφοθηρικά ψίχουλα και να καμώνονται τους υπερασπιστές του λαού και των μικρομεσαίων παραγωγών! Την ίδια ώρα, αναπαράγουν σκόπιμα και μεθοδευμένα την αυταπάτη ότι η λύση και η ευημερία για το λαό θα προκύψει από το συμβιβασμό με το κακό το ριζικό του και την αναζήτηση ατομικών λύσεων στο πρόβλημά του, και όχι βέβαια μέσα από τη μαζικοποίηση και ριζοσπαστικοποίηση της συλλογικά οργανωμένης πάλης για την ανατροπή της πολιτικής που τον καταδικάζει στη φτώχεια. Δεν κοροϊδεύουν απλά το λαό, αλλά θέλουν να τον υπνωτίσουν στην κυριολεξία, να τον καθηλώσουν, να του καλλιεργήσουν την ηττοπάθεια. Να γιατί ο λαός πρέπει να έχει τα μάτια του δεκατέσσερα και να προβληματίζεται βαθιά για ό,τι προσπαθούν να του σερβίρουν σαν «διέξοδο», αυτοί που με το ίδιο χέρι υπογράφουν την εκτέλεσή του από τα έντεκα μέτρα.

Ατάραχοι στις μπίζνες με τα όπλα

Μια ακόμα πλευρά των ανισόμετρων σχέσεων που αναπτύσσονται ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, είναι τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων, τα οποία αναδημοσιεύει η διαδικτυακή πύλη euobserver.com. Σύμφωνα με αυτά, κράτη - μέλη της ΕΕ πούλησαν στην Ελλάδα όπλα αξίας πάνω από 1 δισ. ευρώ, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το πρώτο δανειακό πακέτο, το 2010. Σημειώνεται ακόμα ότι η χώρα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ελλάδα, ήταν η Γαλλία, η οποία προχώρησε σε συμφωνία πώλησης αεροσκαφών, ύψους 794 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, Ολλανδία και Γερμανία πούλησαν στρατιωτικό εξοπλισμό ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως σε ηλεκτρονικά συστήματα και οχήματα εδάφους, ενώ η Ιταλία πούλησε εξοπλισμό ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ και η Ισπανία εξοπλισμό ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ. Δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου έκαναν ανοιχτά λόγο για τα παρασκηνιακά παζάρια που συνεπάγονταν η πρώτη δανειακή σύμβαση, μέρος των οποίων όπως φαίνεται ήταν και οι εξοπλισμοί, για τους οποίους ανταγωνίζονται τα ιμπεριαλιστικά μεγαθήρια της ΕΕ. Μάλιστα, την ίδια περίοδο που η αιματηρή λιτότητα, οι περικοπές και τα αντιλαϊκά μέτρα έσκαγαν σωρηδόν στο σβέρκο του λαού, οι μπίζνες με τα δισεκατομμύρια των εξοπλισμών συνεχίζονταν κανονικά με τους εταίρους της κυβέρνησης και δανειστές της. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που ενισχύεται είναι το αντικειμενικό συμπέρασμα ότι στις πλάτες και με τα λεφτά του λαού, το ντόπιο πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου πασχίζει να το διασώσει από τη χρεοκοπία, βυθίζοντας μαζί με την ΕΕ τα λαϊκά νοικοκυριά ακόμα πιο βαθιά στην εξαθλίωση. Η ανατροπή της αστικής εξουσίας και η αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία, σαν στρατηγικός στόχος πάλης ενός αγώνα που εμποδίζει τα βάρβαρα μέτρα, είναι όρος επιβίωσης για τους εργαζόμενους και το λαό.

Με την έγνοια στα κέρδη τους

Αλλο πράγμα είναι η ενίσχυση καλού κλίματος και φιλίας ανάμεσα στους λαούς και άλλο να προσπαθείς να πείσεις πως για να έχεις καλές σχέσεις για να μη θιχτούν οι υποψήφιοι τουρίστες και δεν έρθουν στην Ελλάδα να αφήσουν τα λεφτά τους, πρέπει να μη βγάζεις άχνα.

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, ο ΣΕΤΕ, εμφανίζονται εξαιρετικά αναστατωμένοι από την επιδείνωση, λένε, του κλίματος που υπάρχει ανάμεσα στους δύο λαούς! Από το Βερολίνο, όπου διεξάγεται μεγάλη τουριστική έκθεση, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδης στέλνει μήνυμα μείωσης των κρατήσεων, το αποδίδει στις «ακραίες εκφράσεις» στην Ελλάδα που επιδείνωσαν το κλίμα και ζητά να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια «για να περιοριστούν οι ακραίες εκφράσεις και εκδηλώσεις στην Ελλάδα», οι οποίες μεταφέρουν λάθος μήνυμα για τον ελληνικό λαό.

Είναι αλήθεια ότι οι λαοί δεν έχουν να μοιράσουν κάτι, ούτε ευθύνες έχουν για τις επιλογές της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας, αλλά να κόπτεται ο ΣΕΤΕ για τη «φιλία των λαών», όταν με κάθε ευκαιρία επιτίθεται με λύσσα στον ίδιο τον ελληνικό λαό που παλεύει, διαδηλώνει και αντιστέκεται στην πολιτική των μονοπωλίων, πάει πολύ.

Υπάρχει, όμως και μια άλλη άποψη. Που υποστηρίζει ότι η σημαντική μείωση των προκρατήσεων -λίγο παραπάνω από τις μισές είναι σε σχέση με πέρυσι- εκδηλώνεται όχι μόνο ή κυρίως, λόγω του κλίματος ανάμεσα σε Γερμανούς και Ελληνες, αλλά λόγω της παρέμβασης των γερμανικών τουρ οπερέιτορς. Οι οποίοι έγιναν αποδέκτες μιας πολύ μεγάλης έκπτωσης από μεγαλοξενοδόχο με την προϋπόθεση προκαταβολής του συνολικού ποσού. Κι αυτοί στράφηκαν στους υπόλοιπους ξενοδόχους και πιέζουν για αντίστοιχα μεγάλες εκπτώσεις, εμποδίζοντας και τη ροή Γερμανών τουριστών προς την Ελλάδα...

Κι όλα αυτά καθόλου δεν έχουν να κάνουν με τις σχέσεις των δύο λαών. Για τις οποίες φροντίζουν ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος και ο υφυπουργός Γ. Νικητιάδης που βρίσκονται επίσης στο Βερολίνο...

Αδίσταχτοι...

Με αφορμή τις επιθέσεις στις συναυλίες του Γ. Νταλάρα, αλλά και τα προχθεσινά επεισόδια, στη διάρκεια της παρέλασης στη Ρόδο, στον αστικό Τύπο επανήλθαν οξυμένα τα σχόλια περί «ενίσχυσης των άκρων», σε μια προσπάθεια να συκοφαντηθεί το εργατικό κίνημα και το ΚΚΕ. Αλλού με ευθείες αναφορές και αλλού με αθλιότητες και υπονοούμενα, προσπαθούν να συνδέσουν τις προβοκάτσιες και τις συλλογικές ή ατομικές εκδηλώσεις εκτόνωσης της αγανάκτησης για την κυρίαρχη πολιτική, με την οργανωμένη πάλη των εργαζόμενων και του λαού, τους αγώνες που η εργατική τάξη δίνει στους τόπους δουλειάς και στις λαϊκές συνοικίες για την αναχαίτιση και την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής. Στόχος τους είναι να συκοφαντήσουν το εργατικό κίνημα, να φοβίσουν το λαό.

Μ' αυτό το στόχο, λένε ότι «ακραίοι αριστεροί και δεξιοί» πρωτοστατούν ή υποθάλπουν τέτοιες και άλλες ενέργειες, που με μεγάλη προθυμία αναπαράγουν τα αστικά ΜΜΕ, όταν μια μεγάλη απεργία ή ένας πολύμηνος εργατικός αγώνας δεν βρίσκει ούτε μια αράδα στα κυρίαρχα Μέσα των αστών. Η κατακλείδα τους είναι ότι τέτοιες βίαιες εκδηλώσεις συνιστούν «φασισμό» και αποτελούν κίνδυνο για τη δημοκρατία, η οποία, με αυτόν τον τρόπο, προβάλλεται ως το ιδανικό, συγκρινόμενο με τα «άκρα», που - όπως λένε - θέλουν να την καταλύσουν. Είναι προκλητικοί και χυδαίοι. Και μόνο η καταφυγή τους σε τέτοια προπαγανδιστικά κατασκευάσματα για να εξωραΐσουν στα μάτια του λαού και να θωρακίσουν την αστική δημοκρατία, δηλαδή τη δικτατορία των μονοπωλίων, δείχνει τη σαπίλα του συστήματος που υπηρετούν και το οποίο, το μόνο που έχει να προσφέρει, είναι βαρβαρότητα για το λαό.

Το ίδιο προσπάθησαν να κάνουν και με τη φονική επίθεση των προβοκατόρων στη Μαρφίν το Μάη του 2010, την οποία ακόμα χρησιμοποιούν ο Πάγκαλος, ο ΛΑ.Ο.Σ. και άλλοι για να συκοφαντήσουν τους εργατικούς αγώνες, επαληθεύοντας ότι για λογαριασμό της δικής τους προπαγάνδας έδρασαν και τότε οι σκοτεινοί μηχανισμοί. Σε πολιτικό επίπεδο, προσπαθούν να καλλιεργήσουν φόβο στο λαό ότι το αντιπάλεμα της κυρίαρχης πολιτικής οδηγεί σε «χάος», το οποίο επιδιώκουν τα «άκρα», όπου κατατάσσουν το ΚΚΕ. Ουσιαστικά, λένε στο λαό, κάτσε σπίτι σου, μην οργανώνεσαι στο σωματείο σου, μην απεργείς, μην πας στις διαδηλώσεις και μην συμπορευθείς με το ΚΚΕ, γιατί καραδοκεί η καταστροφή, το μπάχαλο, το χάος. Αυτά τα τρομοκρατικά ιδεολογήματα ενισχύουν με τις παρεμβάσεις τους και οι Ευρωπαίοι εταίροι της συγκυβέρνησης, εκφράζοντας φόβους ότι η αποδυνάμωση των αστικών κομμάτων στην Ελλάδα, θα δυσκολέψει μετεκλογικά το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής.

Είναι αδίστακτοι και ικανοί να φτάσουν κυριολεκτικά στα άκρα προκειμένου να κάνουν το λαό να λουφάξει, να μη συναντηθεί με το ΚΚΕ. Η πρόβα τζενεράλε με την Αθήνα να καίγεται οργανωμένα και με σχέδιο στην τελευταία πανεργατική απεργία, δείχνει ότι έχουν επιστρατεύσει κάθε διαθέσιμο μηχανισμό για να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ και τους εργατικούς αγώνες, να δικαιολογήσουν την καταστολή τους. Ο λαός άφοβα να αποκρούσει την προπαγάνδα και τις μεθοδεύσεις τους. Η δική του οργανωμένη ταξική πάλη και η συμπόρευση με το ΚΚΕ, ενάντια στην πολιτική που χαντακώνει τη ζωή του, είναι ο καλύτερος εγγυητής της πραγματικής δημοκρατίας και μπορεί να ακυρώσει κάθε συκοφαντία και προβοκάτσια.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Χαράτσια στο λαό, δώρα στις τράπεζες...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΟΟΟΟΧΙ! Ο Ε. Βενιζέλος και η κυβέρνησή του δε χάρισε ακόμη 30 δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες. Απλά προστατεύει τις καταθέσεις των εργαζομένων, την ανάπτυξη της οικονομίας και τις θέσεις εργασίας. Για να ζούμε καλύτερα βρε παιδί μου...

Υποθέτουμε ότι για τον ίδιο λόγο -για την προστασία των χρημάτων του εργαζόμενου- μας έχει βάλει καμιά 50αριά χαράτσια. Για τον ίδιο λόγο μείωσε μισθούς και επιδόματα ανεργίας.

Με στόχο την ευημερία μας απελευθερώνουν τις απολύσεις, για την αύξηση του βιοτικού μας επιπέδου συρρικνώνουν την Υγεία, την Παιδεία και την Κοινωνική Αασφάλιση.

Προκειμένου να περνάμε πιο καλά καλπάζει η ακρίβεια, ακριβαίνουν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, οι τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης, αυξάνονται οι φόροι και περικόπτονται δικαιώματα.

Ειδικά οι νέοι υποθέτουμε ότι εφεξής θα παίρνουν το πλουσιοπάροχο ποσό των 400 ευρώ το μήνα (εάν βρουν δουλειά φυσικά, πράγμα απίθανο) προκειμένου να ...διασφαλιστεί το ευτυχές μέλλον τους.

Και όμως, αυτοί που κάνουν όλα τα παραπάνω, τολμάνε και μιλάνε! Οπως έκανε χτες ο υπουργός Οικονομίας στη Βουλή και είναι βέβαιο ότι θα κάνει πολλές φορές ακόμη.

Ομως και τα παράλογα εφυολογήματά τους τελειώνουν και η κινδυνολογία τους έχει όρια και οι μηχανισμοί ιδεολογικής και πρακτικής καταστολής που ετοιμάζουν κρυφά ή φανερά δε θα φτάσουν.

Προκαλούν πλέον τον κόσμο απροκάλυπτα, τον κλέβουν και τον κατηγορούν κι από πάνω με χίλιους δύο τρόπους με τη φόρα που έχουν πάρει προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Για όλα αυτά θα πάρουν απάντηση και μάλιστα συνειδητή και οργανωμένη. Οτι ακριβώς τους πονάει δηλαδή...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ενοχοι για το τσάκισμα των γυναικών

Γρηγοριάδης Κώστας

Την ενόχλησή του για τα όσα είπε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου, κατά την ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, εξέφρασε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Πεταλωτής. Με αφορμή την κινητοποίηση των χαλυβουργών και των γυναικών τους, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα σε εξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας, χαιρέτισε τις αγωνιζόμενες γυναίκες και μεταξύ άλλων είπε: «Το ΚΚΕ καλεί τις εργαζόμενες, τις νέες γυναίκες, τις άνεργες, τις αυτοαπασχολούμενες να απορρίψουν τους ωμούς εκβιασμούς της συγκυβέρνησης, της τρόικας, της ΕΕ, να πιστέψουν στη δύναμή τους, να παλέψουν για την ανατροπή της συγκυβέρνησης και μέσα από τις εκλογές που άμεσα πρέπει να γίνουν να συμβάλουν στο βάθεμα του ρήγματος που έχει ανοίξει στο πολιτικό σύστημα της χώρας και να συμπορευθούν με το ΚΚΕ». Παίρνοντας το λόγο, εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Γ. Πεταλωτής ισχυρίστηκε ότι «είναι μικρόψυχη και μικροκομματική» η τοποθέτηση της Β. Νικολαΐδου ότι «για τα δεινά των γυναικών και τη μη προστασία που υπάρχει φταίνε τα κόμματα του μνημονίου». Εφτασε μάλιστα στο σημείο να κάνει λόγο για «ανεπίτρεπτη καπηλεία που καταλήγει σε μικροκομματικά συμφέροντα». Δεν εκπλήσσει η προσπάθεια της κυβέρνησης, διά του Πεταλωτή, να αποποιηθεί τις ευθύνες της για τη σφαγή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, που χτυπούν πρώτα και κύρια τις γυναίκες. Το κόμμα του ήταν αυτό και η ΝΔ που κατήργησαν κάθε ευνοϊκή για τη μητρότητα διάταξη στο ασφαλιστικό, που νομοθετούν τη δουλεία της μερικής απασχόλησης στο όνομα του να μειωθεί τάχα η ανεργία κύρια στις γυναίκες, που αφήνουν χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά χωρίς παιδικούς σταθμούς, που καταργούν κάθε έννοια πρόνοιας για τους ηλικιωμένους, αναγκάζοντας βασικά τις γυναίκες να τα βγάλουν πέρα μόνες με τη φροντίδα τους, που προβάλλουν σαν «εναλλακτική» στην ανεργία την κοροϊδία της «κοινωνικής οικονομίας» και πάει λέγοντας. Τα δικά τους κόμματα είναι αυτά που υπερασπίζονται ένα σύστημα σάπιο, που κατοχυρώνει την ισοτιμία στα χαρτιά και στην πράξη βαθαίνει την ταξική και φυλετική εκμετάλλευση σε βάρος των γυναικών. Είναι αποκλειστικά ένοχοι και σαν τέτοιους πρέπει να τους πολεμήσουν οι γυναίκες, παίρνοντας θέση στο κίνημα για την ανατροπή της πολιτικής τους.

Φιλολαϊκή διέξοδος σημαίνει ανατροπή

Κάθε φορά που δημοσιοποιούνται τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για την ανεργία, τα κόμματα της πλουτοκρατίας, εκτός από τα κροκοδείλια δάκρυα και τα ξετσίπωτα «λόγια συμπάθειας» για τους ανέργους την ίδια στιγμή που πετάνε κατά χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο, αξιοποιούν την ευκαιρία για να καλλιεργήσουν το έδαφος για τη λήψη νέων μέτρων που τσακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα στο όνομα του «να βρουν οι άνεργοι δουλειά»! Αυτό ακριβώς επαναλήφθηκε με αφορμή τα χτεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Με μια φωνή, οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων, με πρώτο το κόμμα της Ντ. Μπακογιάννη, έσπευσαν να ζητήσουν «επιτάχυνση όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη μείωση του κράτους και την παρέμβασή του στην οικονομία», «άρση των αντικινήτρων που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα», με σταθερό στόχο να δημιουργηθεί ένα «ευνοϊκό περιβάλλον για την προσέλκυση των επενδύσεων», που θα δώσει τάχα νέες θέσεις εργασίας. Ζητάνε, δηλαδή, να υλοποιηθούν άμεσα οι εφαρμοστικοί νόμοι του μνημονίου που σφαγιάζουν τους μισθούς και καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις, ώστε να συμπιεστεί όσο γίνεται η τιμή της εργατικής δύναμης και ταυτόχρονα να δοθεί «γην και ύδωρ» στα μονοπώλια. Αυτή είναι η διέξοδος που δίνουν, έτσι θα έλθει η ανάπτυξη που επαγγέλλονται, μέσω των μισθών Βουλγαρίας και Κίνας, με εργαζόμενους σύγχρονους είλωτες δίχως δικαιώματα, με το λαό στην απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση. Τότε υπόσχονται ότι θα δίνουν δουλειά στους ανέργους, αλλά, παραλείπουν να πουν, για μια κούπα ρύζι... Διέξοδος για το λαό όμως σημαίνει ανατροπή του καπιταλισμού. Μόνο η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της μπορούν να εξασφαλίσουν πραγματική ανάπτυξη με γνώμονα τα συμφέροντα του λαού και την ικανοποίηση των αυξανόμενων σύγχρονων αναγκών του, ανάπτυξη που καταργεί την ανεργία και τη φτώχεια. Σ' αυτή τη ρότα το εργατικό, λαϊκό κίνημα μπορεί να βάλει εμπόδια να ακυρώσει μέτρα.

Ολοκληρωτικό «κούρεμα» στα κόμματα της πλουτοκρατίας

Η λυσσαλέα επίθεση που έχει εξαπολύσει εδώ και μέρες ο Ε. Βενιζέλος κατά των ασφαλιστικών ταμείων που δε συναίνεσαν στη νέα ληστεία των αποθεματικών τους που γίνεται μέσω του «κουρέματος», δεν έχει να κάνει με τη «ζημιά» που προκαλείται από τη μη συμμετοχή τους στο PSI, αλλά κυρίως από το μήνυμα της «μη συμμόρφωσης» των πάντων στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Ετσι και αλλιώς η συμμετοχή των συγκεκριμένων Ταμείων στο κούρεμα είναι μικρή, περίπου 3,5 δισ. ευρώ, και άρα επηρεάζει ελάχιστα τη συνολική επιχείρηση του κουρέματος (206 δισ. ευρώ). Επίσης, με την ενεργοποίηση των λεγόμενων ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) θα «κουρέψει» υποχρεωτικά τα αποθεματικά τους, ενώ ήδη έχει «κουρέψει» άγρια το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών όλων των ασφαλιστικών ταμείων που βρίσκονται στο λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας. Ομως, ο υπουργός ήθελε την εθελοντική συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων κυρίως για πολιτικούς λόγους, να στείλει δηλαδή μήνυμα υποταγής των πάντων στις αποφάσεις της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου και της τρόικας. Κατά τα λοιπά, στα «οργισμένα» επιχειρήματα του Ε. Βενιζέλου στη Βουλή ταιριάζει περίφημα η φράση «φωνάζει ο κλέφτης...». Αυτοί που έχουν καταληστεύσει και λεηλατήσει την περιουσία των ασφαλιστικών Ταμείων εδώ και εξήντα χρόνια, έχουν το θράσος και εμφανίζονται κέρβεροι και θεματοφύλακες της περιουσίας τους, ενώ συνεχίζουν την ίδια εγκληματική πολιτική: να θυσιάζουν τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων στο βωμό του τραπεζικού συστήματος και των επιχειρηματικών ομίλων. Και αυτό ο υπουργός Οικονομικών το βαφτίζει «εθνική προσπάθεια» για τη σωτηρία της χώρας, ταυτίζοντας ως συνήθως το συμφέρον της πλουτοκρατίας με το «εθνικό συμφέρον». Ο λαός πρέπει να «κουρέψει» ολοκληρωτικά την πολιτική δύναμη των κομμάτων της πλουτοκρατίας και να συστρατευτεί αποφασιστικά με το ΚΚΕ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μόνο ανατρέπεται

Η αντιδραστικοποίηση του μονοπωλιακού καπιταλισμού είναι δεδομένη και αφορά τα πεδία της οικονομίας (π.χ. τσάκισμα μισθών), των διεθνών σχέσεων, του ιδεολογικού και πολιτικού εποικοδομήματος. Ομως σε περίοδο οικονομικής κρίσης και έντασης των δυσκολιών για τη διαχείρισή της τα αστικά πολιτικά κόμματα και οι εκπρόσωποί τους, αντιδραστικοποιούνται περαιτέρω. Γίνονται επιθετικότεροι, βιαιότεροι, κυνικότεροι, πιο αυταρχικοί. Δείγμα γραφής αυτής της αντιδραστικοποίησης και αυταρχικοποίησης του ελληνικού πολιτικού συστήματος, της επίδειξης της πολιτικής του κνούτου, αποτελούν ασφαλώς και οι παρεμβάσεις του υπουργού Οικονομικών της συγκυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου, σε μια πληθώρα θεμάτων. Τις δύο προηγούμενες μέρες, γίναμε μάρτυρες, μιας οξύτατης, θρασύτατης επίθεσης του υπουργού σε βάρος των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων, στην ουσία εναντίον των εργαζομένων και των συνταξιούχων, που «τόλμησαν» να μη συμμετάσχουν στη διαδικασία «κουρέματος» των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους. Η «έκρηξη» του υπουργού Οικονομικών κατά των ...απείθαρχων διοικήσεων των Ταμείων διανθίστηκε με απροκάλυπτες απειλές, εκβιασμούς, επίκληση τρομοκρατικών διλημμάτων, με επιχειρήματα που δεν απέχουν πολύ από την αλήστου μνήμης εποχή του «δεν δικαιούσαι να ομιλείς». Τα Ταμεία που δεν συμμετείχαν στο PSI στιγματίζονται και κατηγορούνται για αγνωμοσύνη, επειδή, όπως ισχυρίζεται...έχουν λάβει διαχρονικά κοινωνικές παροχές, ενισχύσεις, επιχορηγήσεις και παρά ταύτα αρνήθηκαν να βάλουν, από μόνα τους, το κεφάλι στην κρεμάλα. Αλλά, ο πιο ωμός εκβιασμός είναι «κούρεμα» ή θα κοπούν οι συντάξεις.

Μα καλά, δεν του έχει πει κανείς σε αυτόν τον τόπο ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί; Δε γνωρίζει ότι τα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων έχουν καταληστευτεί διαχρονικά από τις αστικές μεταπολεμικές κυβερνήσεις, και ότι ο μόχθος των εργαζομένων μετατράπηκε σε θαλασσοδάνεια προς εφοπλιστές, βιομήχανους, τραπεζίτες και μεγαλοξενοδόχους; Φυσικά και το γνωρίζει, αλλά το αποσιωπά. Και με περισσό θράσος ισχυρίζεται ότι τα Ταμεία διασώθηκαν από τις κρατικές επιχορηγήσεις. Ασυγκράτητος ο υπουργός Οικονομικών, εξαπέλυσε χτες μύδρους, από το βήμα της Βουλής, στο ΚΚΕ γιατί ...τόλμησε να αντιταχθεί στη νέα αύξηση κατά 30 δισ. ευρώ των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου προς την Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου η τελευταία να συνεχίσει να χορηγεί πιστώσεις προς τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα ενισχυθούν και με άλλα 50 δισ. από το 2ο μνημόνιο. Και τι επικαλέστηκε για να δικαιολογήσει το νέο πακτωλό προς το τραπεζικό κεφάλαιο; Ούτε λίγο, ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι οι ενισχύσεις αυτές προς τους μεγαλομετόχους των τραπεζών, δίνονται για να... προστατευτούν οι λαϊκές καταθέσεις!

Μήπως νομίζει πως απευθύνεται σε αφελείς που είναι έτοιμοι να πιστέψουν ό,τι τους σερβίρει; Γιατί οι τράπεζες δε δημιουργήθηκαν για να...προστατεύουν τις λαϊκές καταθέσεις, αλλά να συγκεντρώνουν τις σκόρπιες αυτές καταθέσεις και να τις μετασχηματίζουν σε ένα γιγάντιο κεφάλαιο, το οποίο, ως κεφάλαιο πλέον, απαιτεί μερίδιο στη ληστεία που συντελείται σε βάρος του λαού. Και ο ελληνικός μονοπωλιακός καπιταλισμός έχει περάσει ανεπιστρεπτί στην ολοκληρωτική αντίδραση. Είναι ο καπιταλισμός που σαπίζει, που γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος για τα λαϊκά συμφέροντα, τα οποία απειλούνται ως τη ρίζα της ζωής τους. Ο μονοπωλιακός καπιταλισμός δεν μεταρρυθμίζεται, δεν εξανθρωπίζεται, μόνο ανατρέπεται. Η πάλη για τη λαϊκή - εργατική εξουσία, με προοπτική το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο για τα λαϊκά στρώματα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ