Σάββατο 9 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 10 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ
Ζυγισμένοι - στοιχισμένοι στην πολιτική που τσακίζει τις λαϊκές ανάγκες

Χαρακτηριστικά παραδείγματα από την αντιπαράθεση ανάμεσα στους υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους στην Αττική

Από κινητοποίηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για διεκδίκηση αντιπλημμυρικών έργων
Από κινητοποίηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για διεκδίκηση αντιπλημμυρικών έργων
Πλατιά χαμόγελα, παχιά λόγια, απατηλές υποσχέσεις, που πολλές από αυτές είναι απλά χοντροκομμένες επαναλήψεις του 2014 και συζητήσεις γύρω από «έργα» που έγιναν ή που «θα γίνουν»... Τα παραπάνω κυριαρχούν στις τοποθετήσεις των υποψηφίων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές. Συνδετικός κρίκος όλων των παρεμβάσεών τους είναι η θωράκιση της «ανάπτυξης», δηλαδή της καπιταλιστικής κερδοφορίας, που δήθεν θα φέρει και την «αναβάθμιση» της ζωής των κατοίκων.

Τα συνθήματα π.χ. στην Αττική για τις «πόλεις που αλλάζουν», που «ανεβαίνουν ψηλά», που είναι «ανοιχτές» και κάνουν «νέα αρχή», περισσεύουν στην προεκλογική εκστρατεία, ενδεικτικά κι αυτά της προσπάθειας να πέσει στάχτη στα μάτια του λαού που υποφέρει από μια πολιτική, η οποία σε όλες τις εκφράσεις της, «τοπική» και «κεντρική», βάζει τη σφραγίδα της σε όλες τις πλευρές της ζωής των εργαζομένων, διαμορφώνοντας μια δυσβάσταχτη «καθημερινότητα»: Από την ανεργία και τους πετσοκομμένους μισθούς, την απληρωσιά και τη δουλειά - λάστιχο, τους όρους δηλαδή που διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα και την «προσέλκυση επενδύσεων», μέχρι τις ρημαγμένες ή ανύπαρκτες υποδομές προστασίας του λαού, ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης για να πιάνονται τα ματωμένα πλεονάσματα. Από την εντατικοποίηση στους τόπους δουλειάς, τα καθημερινά εργατικά «ατυχήματα», που ξεκινούν από τα γιαπιά και τα εργοστάσια και φτάνουν μέχρι τα απορριμματοφόρα και τις υπηρεσίες τεχνικών έργων δήμων και Περιφερειών. Εκεί που η ανεργία διαδέχεται την κακοπληρωμένη δουλειά με ημερομηνία λήξης, με εργαζόμενους στα ίδια πόστα, αλλά πολλών διαφορετικών «ταχυτήτων»: «Ορισμένου χρόνου», «οχταμηνίτες», «παρατασιούχοι», «κοινωφελίτες», «αορίστου» και όποια άλλη μορφή εφευρίσκουν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ για να ανακυκλώνουν την ανεργία και να κρατούν ομήρους χιλιάδες εξαθλιωμένους, θύματα της βάρβαρης πολιτικής τους.

Με το ένα χέρι ψηφίζουν μνημόνια και με το άλλο μοιράζουν «συμπάθεια»

Στα εκατομμύρια εργαζομένων του Λεκανοπεδίου περιδιαβαίνουν στελέχη πρώτης γραμμής των αστικών κομμάτων, όπως ο υφυπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηλιόπουλος, που είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, ο οποίος με το ένα χέρι ψηφίζει ένα προς ένα τα μνημονιακά μέτρα εδώ και 4 χρόνια, και με το άλλο μοιράζει χειραψίες, τους μιλά για την πόλη «που ονειρεύεται». Σε αυτούς τους εργαζόμενους, η περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Δούρου, διαφημίζει την «κοινωνική πολιτική της», με φόντο μια Αττική που σε ένα χρόνο θρήνησε 130 ανθρώπους, ολόκληρες πόλεις έγιναν ρημαδιό και δασικές εκτάσεις κάρβουνο, λόγω της έλλειψης έργων υποδομής. Στο λαό της Αττικής, που βλέπει να παράγεται αμύθητος πλούτος στο ιδιωτικοποιημένο από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ λιμάνι του Πειραιά, ο υποψήφιος της κυβέρνησης για την πόλη καμώνεται ότι δίνει «αντιολιγαρχικό αγώνα»...

«Η Περιφέρεια Αττικής καλύπτει κενά σε επίπεδο κοινωνικών υποδομών και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών», είπε πριν από λίγες μέρες, κατά την επίσκεψή της σε «κοινωνικό παντοπωλείο» στη Νέα Ιωνία η Ρ. Δούρου, λέγοντας μάλιστα ότι ελπίζει να είναι «προσωρινή» αυτή η πολιτική. Βεβαίως, τα «κενά» που παριστάνει ότι μπαλώνει η περιφερειάρχης τα έχει γεννήσει η πολιτική που η ίδια και το κόμμα της υπηρετούν. Η διοίκηση της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας έχει καθοριστική συμβολή στην υλοποίηση όλων των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που φορτώνουν ασήκωτα βάρη στη λαϊκή οικογένεια. Η ταξική πολιτική που υπηρετεί αποτυπώνεται κρυστάλλινα στους προϋπολογισμούς που ψηφίζει κάθε χρόνο η πλειοψηφία στην Περιφέρεια. Εκεί όπου εδώ και πέντε χρόνια σέρνεται ένα κονδύλι 500.000 ευρώ, που είχε αποφασιστεί από τους προκατόχους της για τη στήριξη των ανέργων στο Πέραμα. Και το κουβαλάει από χρόνο σε χρόνο, χωρίς να το αποδίδει στη φτωχολογιά που υποφέρει με πρόσχημα διάφορα γραφειοκρατικά κωλύματα. «Εμπόδια», δηλαδή, από αυτά που εμφανίζονται μόνο όταν είναι να στηριχτούν οι λαϊκές οικογένειες και ως διά μαγείας εξαφανίζονται όταν είναι να πέσει «ζεστό» χρήμα σε επιχειρηματικούς ομίλους. Τέτοιο είναι το παράδειγμα των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που διαθέτει η Περιφέρεια σε ΠΑΕ, για στάδια που ανήκουν στους μεγαλομετόχους τους ή για έργα βιτρίνας, όπως η ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου και οι μαρίνες για γιοτ.

Τον «κοινωνικό της ρόλο» επιχείρησε να παρουσιάσει η περιφερειάρχης και με τη διάθεση κονδυλίων σε νοσοκομεία της Αττικής, διοργανώνοντας μάλιστα και φιέστα με τη διοίκηση του «Ευαγγελισμού», σαν σύγχρονος «Μαυρογιαλούρος». Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 40,6 εκατ. ευρώ που εξήγγειλε ότι θα διαθέσει σε νοσοκομεία, είναι κάτι λιγότερο από το 10% των 500 εκατομμυρίων ευρώ που αφαιρέθηκαν από την κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων την τελευταία 6ετία, μια ακόμα πρακτική εφαρμογή δηλαδή της ΣΥΡΙΖΑικής αρχής «σου παίρνω 10, σου επιστρέφω 1»... Η προπαγάνδα περί του «κοινωνικού ρόλου» της Τοπικής Διοίκησης, που διαφημίζει η Ρ. Δούρου, είναι άλλη μια πρόκληση μπροστά στους 130 νεκρούς που πνίγηκαν στη Μάνδρα και κάηκαν στο Μάτι, όταν χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά πλήρωσαν τη μη «επιλεξιμότητα» έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και αντιπυρικής προστασίας.

Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στην Περιφέρεια Αττικής διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί να εξασφαλίσει περισσότερα οφέλη για το κεφάλαιο. Στην «Αθηναϊκή Ριβιέρα», που διαφημίζει η Ρ. Δούρου για το τουριστικό κεφάλαιο, ο Γ. Πατούλης απαντά πως ο ίδιος είναι ο «δοκιμασμένος πιλότος» της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ως ο άνθρωπος που ξέρει καλύτερα τη ...δουλειά. Επαναλαμβάνει, μάλιστα, ως «προϋπόθεση» για την «αναπτυξιακή επανεκκίνηση» την «αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, ευθυνών, πόρων». Δηλαδή, την αποδοχή της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που πετσοκόβουν τη χρηματοδότηση σε δήμους και Περιφέρειες και της γιγάντωσης αυτού που ήδη ζει ο λαός με την Τοπική Διοίκηση: Νέα χαράτσια για υποβαθμισμένες υπηρεσίες, ακόμα μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υποψήφιος της ΝΔ διεκδικεί ο ΕΝΦΙΑ - που θέσπισε η δική του κυβέρνηση και διατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ - να εισπράττεται από τους δήμους, ως ένα ακόμα «αναπτυξιακό εργαλείο» μέσω της αφαίμαξης των λαϊκών νοικοκυριών.

Συγκλίνουν στην αντιλαϊκή επίθεση

Η προσπάθεια που κάνουν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ να μεταφέρουν και στις τοπικές εκλογές τη συνταγή του «διπολισμού», ώστε να εγκλωβίσουν εργατικές - λαϊκές δυνάμεις στη στρατηγική τους, σκοντάφτει στις ίδιες τις προτάσεις τους που μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό. Είναι χαρακτηριστικές οι θέσεις τους π.χ. για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, όπου οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ (Δούρου), της ΝΔ (Πατούλης) και του ΚΙΝΑΛ (Σγουρός) δεν βρίσκουν πεδίο να διαφωνήσουν. Οι μεν κατηγορούν τους δε ότι τους ...κλέβουν τις «ιδέες», αφού έχουν δεδομένη την εμπλοκή των επιχειρηματικών ομίλων, με τη μονιμοποίηση - επέκταση της υγειονομικής βόμβας της Φυλής.

Μια σύγκλιση ανάμεσα στους υποψηφίους ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ για το δήμο της Αθήνας, που αποτυπώθηκε και στο «ντιμπέιτ» που διοργανώθηκε την περασμένη Τετάρτη. Είναι χαρακτηριστική η αποδοχή από όλους της υποχρηματοδότησης των δήμων, των βαρών που φορτώνουν οι δήμοι στους εργαζόμενους, μέσα από τα τέλη και την ανταποδοτικότητα. Οι όποιες διαφορές μεταξύ τους περιορίστηκαν π.χ. στα εργαλεία που θα αξιοποιηθούν για να συνεχίζεται η αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, είτε με τη μορφή του «συμμετοχικού προϋπολογισμού» που υπερασπίστηκε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ είτε με την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους, που υπερασπίστηκε ο υποψήφιος της ΝΔ. Κουβέντα δεν ψέλλισαν για τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, για το «παρατηρητήριο» των ΟΤΑ, για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για τους δήμους, που όλα τα κόμματα στηρίζουν και αποτελούν τις «δικλίδες», μαζί με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, για να φορτώνονται περισσότερα βάρη μέσω της Τοπικής Διοίκησης στις λαϊκές οικογένειες. Αχνα δεν έβγαλαν για τις κατασχέσεις και τα κάθε είδους χαράτσια (πρόστιμα, ελεγχόμενη στάθμευση κ.λπ.) που πληρώνουν οι Αθηναίοι εργαζόμενοι. Καμιά αναφορά στο γεγονός ότι οι ξενοδόχοι δεν πληρώνουν το τέλος παρεπιδημούντων και με βεβαιωμένα χρέη πάνω από 1 εκατ. ευρώ δεν έχουν αποδώσει ούτε 90.000 ευρώ ή για το ότι οι διαφημιστικές εταιρείες με χρέη 2,5 εκατ. ευρώ έχουν αποδώσει μόλις 75.000 ευρώ.

Εκεί όμως που οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθήνας των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν μπόρεσαν να κρατήσουν ούτε τα προσχήματα της προσήλωσής τους σε μια βάρβαρη πολιτική ήταν σε ένα από τα πιο οξυμένα προβλήματα της πόλης, αυτό των ναρκωτικών, με τις τοποθετήσεις τους να συμπληρώνουν η μία την άλλη: Για «μείωση της βλάβης», έλεγε ο Κ. Μπακογιάννης, για «ελεγχόμενους χώρους χρήσης» ο Π. Γερουλάνος. Για «νομιμοποίηση» της ναρκω-κουλτούρας ο Ν. Ηλιόπουλος, για «δημοτική στρατηγική» σε αυτό το πλαίσιο ο Κ. Μπακογιάννης. Στοιχισμένοι δηλαδή σε μια πολιτική στην οποία δεν χωράει η ουσιαστική πρόληψη, αλλά τα φεστιβάλ και τα bazaar προώθησης της κάνναβης, και οι χώροι όπου ο εξαρτημένος θα παίρνει τη δόση του με ασφάλεια, δόση που έχει προμηθευτεί από τα διάφορα κυκλώματα, τα οποία υποτίθεται όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να κατασταλούν.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το παράδειγμα του Πειραιά, όπου η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η σημερινή δημοτική αρχή Μώραλη, «δουλεύοντας» και οι δύο για να γίνει το λιμάνι ακόμα πιο ευνοϊκό στην εξυπηρέτηση των κερδοφόρων σχεδίων επιχειρηματικών ομίλων, ουσιαστικά συναντώνται. Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Μπελαβίλας, εκτός από τα πομπώδη περί «αντιολιγαρχικού αγώνα» στον Πειραιά, κάνει λόγο για οικοδόμηση «εταιρικής σχέσης win - win» με την COSCO (!), δήθεν για να εξασφαλίσει «περισσότερα οφέλη» για τον Πειραιά. Ταυτόχρονα, αποτελούν έκφραση ανταγωνιστικών επιχειρηματικών συμφερόντων, μια επιδίωξη για νέο παζάρι και μοιρασιά στο λιμάνι, στο φόντο των γεωπολιτικών σχεδιασμών ΗΠΑ - ΕΕ στην περιοχή.

Το πώς εννοεί, βέβαια, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ το «win - win» φαίνεται από τα παραδείγματα «νικών» που προπαγανδίζει: «Νίκες» βλέπει π.χ. για τους εργαζόμενους του ΟΛΠ, λέγοντας ότι «σώθηκαν» οι ίδιοι και οι μισθοί τους μετά την ιδιωτικοποίηση, την ίδια στιγμή που οι μισθοί τους μειώθηκαν και ανατράπηκαν δικαιώματα, όπως ο χρόνος και οι σχέσεις εργασίας, με τη διοίκηση να λέει ευθαρσώς ότι επιδιώκει να γενικεύσει το καθεστώς εργασιακής ζούγκλας που επικρατεί στις προβλήτες της COSCO σε όλο το λιμάνι, ανοίγοντας το δρόμο για την επέκταση των εργολαβιών. «Νίκη» βλέπει και για την «απόδοση» της έκτασης των Λιπασμάτων, όπως λέει η κυβέρνηση, στο λαό, την ίδια στιγμή που το 90% της έκτασης παραμένει σε ιδιώτες, ενώ στον ίδιο χώρο παραχώρησε την άδεια να λειτουργούν καζάνια πετρελαιοειδών που δηλητηριάζουν τον αέρα που αναπνέουν οι εργατογειτονιές της Δραπετσώνας.

Η γραμμή της «λαϊκής αντιπολίτευσης» κριτήριο για τους εργαζόμενους

Παρά την υποτιθέμενη «ευελιξία» που δίνουν οι τοπικές εκλογές στους συνδυασμούς των αστικών κομμάτων, είναι φανερό ότι και στην Τοπική Διοίκηση συγκρούονται δύο γραμμές: Αυτή των αστικών κομμάτων, που θέλει εκλεγμένους - διαχειριστές της μιζέριας του λαού, μάνατζερ επιχειρηματικών συμφερόντων, με μερίδιο στο ξεδίπλωμα της αντεργατικής επιδρομής. Και από την άλλη, η γραμμή του ΚΚΕ, που θέλει δημάρχους, περιφερειάρχες και συμβούλους στο ρόλο «αντιπολίτευσης» σε αυτήν τη στρατηγική, να βάζουν εμπόδια, να διεκδικούν μαζί με το λαό την ανακούφισή του, να οργανώνουν τη σύγκρουση με τις κυβερνήσεις, την εργοδοσία, την ΕΕ. Αυτή είναι η πραγματική διαχωριστική γραμμή, που πρέπει να γίνει κριτήριο για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα μπροστά στις κάλπες.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ
Εχουμε διαλέξει μετερίζι, είμαστε με τους εργαζόμενους, το λαό και τις ανάγκες τους

Αποσπάσματα από την ομιλία του δημάρχου Πάτρας και εκ νέου υποψήφιου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Κατάμεστο το γήπεδο της ΕΑΠ, όπου έγινε την Τετάρτη η συγκέντρωση
Κατάμεστο το γήπεδο της ΕΑΠ, όπου έγινε την Τετάρτη η συγκέντρωση
Δεν ήμασταν τα «καλά παιδιά» που θα υπηρετούσαν τα συμφέροντα των λίγων. Ημασταν απέναντι σε κάθε αντιδραστική πολιτική, σε ΕΕ, σε κυβερνήσεις, σε περιφερειακές αρχές, ήμασταν σε «άλλο μήκος κύματος», στην «άλλη όχθη», δεν διστάσαμε να απειθαρχήσουμε εν γνώσει των συνεπειών, όταν μας καλούσαν να συμβιβαστούμε «ως προς τας υποδείξεις».

Δεν καθίσαμε με σταυρωμένα τα χέρια, δεν ήμασταν παρατηρητές, δεν λέγαμε ότι η υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων δεν είναι στην αρμοδιότητά μας. Οτι εμείς είμαστε για τα τοπικά προβλήματα και η κυβέρνηση για τα γενικά. Μπήκαμε μπροστά για τη δουλειά, για το μεροκάματο, για το σύνολο των αναγκών της πόλης μας, του πατραϊκού λαού. Τους χαλάσαμε την πιάτσα, εδώ και πανελλαδικά.

Αυτή η πορεία δεν ήταν μοναχική, δεν ήταν πορεία μόνο της δημοτικής αρχής. Ηταν πορεία του πατραϊκού λαού, των φορέων του, των εργαζομένων του δήμου. Αυτή η συνάντηση έδωσε εκπληκτικά αποτελέσματα, έκανε περήφανη την πόλη μας, έλυσε ζητήματα, σημείωσε νίκες, υποχρέωσε τους κυβερνώντες, διάφορους τοπικούς υποτακτικούς, σε υποχώρηση από αρχικές επιλογές.

Εμείς όταν μιλάμε για πόλη, μιλάμε για τους ανθρώπους της, αυτούς που τη χτίζουν, βλέπουμε τις ανάγκες τους στη ζωή, στην κατοικία, στην εργασία, στην κοινωνία. Σαν δημοτική αρχή ξεκαθαρίσαμε εξαρχής τις προτεραιότητές μας. Θεωρούμε «όμορφη πόλη» την πόλη που δεν έχει ανέργους, φτώχεια, νεολαία με αδιέξοδα, παιδιά στην εξάρτηση.


Διαλέξαμε μετερίζι, είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους, με τους επαγγελματίες, με τους αυτοαπασχολούμενους που καταστρέφονται από τους μεγάλους καρχαρίες του κεφαλαίου, με τους αγρότες που ξεκληρίζονται. Στηρίζουμε ποικιλότροπα και καθημερινά τον αγώνα τους για επιβίωση, για μια ζωή αντίστοιχη της εποχής μας.

Δεν πιστεύουμε ότι η Πάτρα θα γίνει η όαση μέσα στην έρημο του αστικού συστήματος, αλλά δώσαμε και δίνουμε ανάσες, αυτοπεποίθηση, θάρρος, ελπίδα. Δεν υποτιμάμε το παραμικρό που αφορά την καθημερινή ζωή και τα δικαιώματα του κάθε συμπολίτη μας. Βοηθούμε να σταθούν όρθιοι οι πιο αδύναμοι και να ανατρέψουμε έτσι τις αιτίες που τους οδήγησαν στο περιθώριο.

Δυναμώσαμε τον αγώνα ενάντια στις πολυεθνικές, στα μονοπώλια, στις επιχειρηματικές αλυσίδες που δεν αφήνουν τίποτα όρθιο στο διάβα τους. Αγωνιζόμαστε για την ενότητα του πατραϊκού λαού, να απομονώσουμε όσους φέρνουν τη διχόνοια και την απογοήτευση ώστε να είναι αναποτελεσματικοί, εύκολη λεία στο κυρίαρχο σύστημα. Δεν ξεχωρίζουμε τους εργαζόμενους, τον πατραϊκό λαό, με βάση την πολιτική του τοποθέτηση, ξέρουμε ότι η θέση του είναι απέναντι σε αυτούς που έχουν καθίσει στο σβέρκο του και ζουν από τον ιδρώτα του.

Βάλαμε στο κέντρο της προσοχής τις λαϊκές ανάγκες


Βάλαμε στο κέντρο της προσοχής μας τις λαϊκές ανάγκες, τις ανάγκες των παιδιών μας, πήραμε δεκάδες πρωτοβουλίες. Πολλές από αυτές είχαν πανελλαδικό ενδιαφέρον, συσπείρωσαν ευρύτερες δυνάμεις στον αγώνα για το δίκιο.

Θυμίζουμε τους αγώνες για δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα, τη μαζική πορεία αγώνα από την Πάτρα στην Αθήνα, μια βδομάδα με τα πόδια, για να έρθει στο κέντρο της προσοχής πανελλαδικά το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας. Την πορεία στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, πορείες στις γειτονιές της πόλης μας. Αγώνες που έδωσαν δύναμη στους ανέργους, στους εργαζόμενους, τους έκαναν περήφανους, γιατί δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια.

Τις πορείες και τους αγώνες για το παραλιακό μέτωπο, που οδήγησαν και στην τελική απόδοσή του. Τη μαχητική αντίδραση για να μην περάσει επιφανειακά το τρένο αλλά να υπογειοποιηθεί από το Ρίο και σε όλη τη διαδρομή του στην Πάτρα.

Στο κέντρο της προσοχής και των αγώνων μας βρέθηκε κάθε ζήτημα που αφορούσε τα λαϊκά νοικοκυριά. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί σπιτιών. Πρωτοβουλίες για θεσμική ρύθμιση που να επιτρέπει στα Δημοτικά Συμβούλια να παίρνουν ευνοϊκές αποφάσεις για αυτούς που χρωστούν στους δήμους και δεν έχουν πράγματι την ευχέρεια να ανταποκριθούν. Οι αγώνες να μη γίνει σε κανένα λαϊκό σπίτι διακοπή του ρεύματος, που έφεραν και αποτελέσματα. Χάρη στις κινητοποιήσεις, υποχρεώθηκε η κυβέρνηση να ανάψει το φως την περίοδο των γιορτών. Εδειξε το δρόμο, τον φώτισε. Κανείς δεν δίνει τίποτα αν δεν τον στριμώξεις.


Πήραμε μια σειρά μέτρων ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, όπως τα μέτρα για ουσιαστική κατάργηση πληρωμής των παρκόμετρων. Την κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς σε όσους έχουν εισόδημα έως 25.000 ευρώ. Τη μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 23%.

Επιπλέον, μέτρα απαλλαγής από τα τέλη ή μείωσής τους σε πολλές κοινωνικές ομάδες, όπως στους μακροχρόνια άνεργους, στα ΑμεΑ και στους πολύτεκνους. Για το 2018, αυτό αφορούσε πάνω από 3.500 οικογένειες. Στα μέτρα αυτά εντάχθηκαν και οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Ιδια είναι και η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΠ, όπου 6.000 οικογένειες εντάχθηκαν στο μειωμένο τιμολόγιο.

Με προσανατολισμό στα συμφέροντα του πατραϊκού λαού, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, στους φορείς του, διεκδικήσαμε και πετύχαμε στόχους που φαίνονταν άπιαστοι. Με τους πολύπλευρους αγώνες υποχρεώσαμε τις κυβερνήσεις, χτεσινή και σημερινή, να υποχωρήσουν από τις αρχικές τους θέσεις. Αποδείχθηκε η αξία των αγώνων.

Ολοι οι τομείς του δήμου έχουν εξαιρετικό έργο. Κουράζεσαι να τα ονοματίσεις. Χρειάστηκε όμως μεγάλος κόπος για να φτάσουν σ' αυτό το σημείο απ' όλους τους συντελεστές, τους εργαζόμενους όλων των υπηρεσιών του δήμου. Τους αξίζουν συγχαρητήρια.

Συντονισμένη επίθεση στη δημοτική αρχή

Ολα αυτά τα πρωτοφανή για δήμο πράγματα, που ωφελούν το λαό, που βελτιώνουν τη ζωή στην πόλη μας, για κάποιους δεν συνιστούν ανάπτυξη. Προφανώς γιατί δεν θα ωφεληθούν οι λίγοι, τους οποίους εκπροσωπούν.

Ας μην εκπλήσσει η απόλυτη ομοιότητα των απόψεων τριών υποτίθεται διαφορετικών χώρων, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Εκφράζουν με τα ίδια λόγια αυτά που τους υποδεικνύει το σύστημα. Δεν φταίνε αυτοί που κυριαρχούν, οι κάτοχοι του πλούτου, οι ανταγωνισμοί τους, οι επιλογές τους. Δεν φταίει η πολιτική της ΕΕ, η πολιτική των κυβερνήσεων. Γι' αυτούς, όλοι αυτοί είναι αθώοι. Ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή φταίνε.

Αυτά που λένε, τα παπαγαλίζουν εδώ και δεκαετίες. Οποιος ανατρέξει στα δεκάδες συνέδρια και στις ομιλίες από κυβέρνηση, Περιφέρεια, ΜΜΕ, με κεντρικό θέμα την ανάπτυξη, θα δει ότι το πολιτικό προσωπικό αυτού του συστήματος από τότε προσπαθούσε να πείσει τον απογοητευμένο πατραϊκό λαό ότι ήρθε δήθεν η ώρα της ανάπτυξης. Και αυτό θα γινόταν χωρίς αγώνες, χωρίς πορείες, με «έξυπνες κινήσεις», με τους «στόχους» τους και τα «οράματά» τους.

Μιλούσαν για μεγάλα έργα που θα έφερναν την ανάπτυξη. Εγινε η μεγάλη και η μίνι Περιμετρική, η Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, το νέο λιμάνι, το Βιοτεχνικό Πάρκο, η Ολυμπία Οδός, η Ιόνια Οδός. Πακτωλός χρημάτων έρεε από Μεσογειακά Προγράμματα, ΕΣΠΑ 2000 - 2006, 2007 - 2013, 2014 - 2020, «Πάτρα Ολυμπιακή πόλη», «Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006». Οι λίγοι πολλαπλασίασαν τον πλούτο τους και ταυτόχρονα η ζωή του πατραϊκού λαού, συνολικά του ελληνικού λαού οδηγήθηκε στα Τάρταρα, στην κρίση, στην απόγνωση.

Οι «καινοτομίες» και η τεχνολογία, αντί να μπουν στην υπηρεσία των εργαζομένων και να βελτιώσουν τη ζωή τους, χρησιμοποιήθηκαν σε βάρος τους. Αντί να έχουμε μείωση του εργάσιμου χρόνου, σε 35 ώρες δουλειά τη βδομάδα, με μισθούς που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες, έχουμε δουλειά με ελαστικές σχέσεις και μικρές αμοιβές.

Το κεφάλαιο, η ΕΕ και η κυβέρνηση προώθησαν αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, προσάρμοσαν τα όρια ηλικίας για σύνταξη με βάση το προσδόκιμο επιβίωσης. Αντί να έχουμε σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άντρες, το πήγανε στα 67 χρόνια και με προοπτική να το πάνε στα 71. Ομως είναι κατανοητό ότι εκατοντάδες, χιλιάδες νέοι θα παραμείνουν έτσι στο περιθώριο, είτε ως άνεργοι είτε ως υποαπασχολούμενοι.

Μας «κατηγορούν» ότι ως δήμος δεν πήραμε λέει μέτρα για «να έρθουν επενδύσεις στην πόλη» και «να δημιουργηθεί ευνοϊκό περιβάλλον για τους επενδυτές», ενώ άλλες πόλεις πλημμύρισαν δήθεν από επενδύσεις. Μέγα ψέμα. Το κεφάλαιο πάει εκεί που θα διασφαλίσει σίγουρα και μεγάλα κέρδη, γι' αυτό και προτιμά χώρες με μικρό μεροκάματο.

Στεναχωριούνται γιατί ο λαός σηκώνει το ανάστημά του, ζητάει αυτά που δικαιούται και έχει νίκες και αποτελέσματα. Τον θέλουν βουβό, προσκυνημένο, γιατί καταλαβαίνουν ότι αν ο λαός είναι ενωμένος, αποφασισμένος, πει «ως εδώ και μην παρέκει», κατανοήσει ότι για τα βάσανά του υπεύθυνη είναι η οικονομική ολιγαρχία και τα πολιτικά στηρίγματά της, θα έρθει ανάποδα ο ντουνιάς.

Τα συμφέροντα είναι κουτοπόνηρα, φοβούνται, τρέμουν ότι θα χάσουν το ρόλο τους, ότι θα μείνουν στο περιθώριο, κουνούν το δάχτυλο σε χιλιάδες συμπατριώτες γιατί έκαναν την «αμαρτία» και δίνουν τη μάχη της ζωής, έχοντας δήμαρχο κομμουνιστή, μια δημοτική αρχή που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι του συστήματος δηλώνουν ότι στον δεύτερο γύρο θα ενωθούν για να διώξουν τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Ο πατραϊκός λαός έχει το λόγο. Μπορεί από την πρώτη Κυριακή να κλείσει την πόρτα στους εχθρούς του.

Χιλιάδες συμπορεύονται για να πάμε ένα βήμα μπροστά!

Η χώρα μας, η Πάτρα, έχουν όλες τις δυνατότητες να πετύχουν αυτόν το στόχο. Ναι, μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα. Εχουμε μεγάλες αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες, σημαντικές εγχώριες ενεργειακές πηγές, ορυκτό πλούτο, έμπειρο - ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, επιστήμονες. Αγροτική παραγωγή που μπορεί να στηρίξει τη βιομηχανία σε διάφορους κλάδους της.

Εχει συμφέρον ο ελληνικός, ο πατραϊκός λαός να κάνει αυτός κουμάντο στην οικονομία και όχι οι κάτοχοι του πλούτου. Αυτοί έδειξαν και δείχνουν τα προσόντα τους, τα γεύεται καθημερινά ο λαός. Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, στις δυνατότητές του, μπορεί να βγει νικητής.

Είναι πολύ μεγάλο πράγμα που βρεθήκαμε μαζί στον αγώνα αυτά τα χρόνια, με πολλούς ανθρώπους, ενωμένοι για το συμφέρον του λαού της Πάτρας. Τώρα μπορεί να εκφραστεί όλος αυτός ο κόσμος, μέσα από το ψηφοδέλτιό μας. Να υπερασπιστούμε αυτά που μαζί καταφέραμε, και την επερχόμενη νίκη μας από προβοκάτσιες και επιθέσεις.

Η σημερινή μεγάλη συγκέντρωσή μας είναι η αρχή. Χιλιάδες συμπολίτες συμπορεύονται και θα συμπορευτούν μαζί μας, για να πάμε την πόλη μας ένα βήμα πιο μπροστά.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Συγκλίνουν αντιλαϊκά οι υποψήφιοι των άλλων κομμάτων

Οι εκλογικές αναμετρήσεις πλησιάζουν. Πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την οργάνωση της λαϊκής αντίστασης. Για να συντριβούν αυταπάτες περί επιστροφής στην «κανονικότητα» και τη «δίκαιη ανάπτυξη». Για να συντριβούν τα πλαστά δίπολα.

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και λοιποί, μαζί με τους δημάρχους και περιφερειάρχες τους, που είτε έχουν χρίσμα είτε φορούν τη μάσκα του ανεξάρτητου, συμφωνούν:

-- Στην προώθηση και στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Αυτά προωθούν σε προτεραιότητα και χρηματοδοτούν από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ τα έργα και τις δράσεις που απαντούν στις ανάγκες τους, βάζοντας στο περιθώριο ή παραπέμποντας στις ελληνικές καλένδες έργα και υποδομές που μπορούν να ανακουφίσουν και να βελτιώσουν τη θέση της λαϊκής οικογένειας.

-- Αποδέχονται τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, επιδιώκουν τη διεύρυνση των ανταποδοτικών λειτουργιών, μετατρέπουν ιδιαίτερα τους δήμους σε έναν φοροεισπρακτικό μηχανισμό στο όνομα της οικονομικής αυτοτέλειας.

-- Προωθούν τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος. Στο όνομα της «αποκέντρωσης» το απαλλάσσουν από τις ευθύνες του για την παροχή των κοινωνικών υπηρεσιών στην Παιδεία, στην Υγεία και ιδιαίτερα στην Πρόνοια, στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό. Συμβάλλουν στη συρρίκνωση και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, στην κατατεμάχιση και εμπορευματοποίησή τους.

-- Στο όνομα της βιωσιμότητας αποδέχονται τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, τη μείωση των εργαζομένων με σταθερή απασχόληση, τη φαλκίδευση των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Προχωρούν στο ξεζούμισμα και την εντατικοποίηση των εργαζομένων, που αποτελεί και τη μήτρα του πολλαπλασιασμού των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων.

-- Με πρόσχημα την αμεσότητα με τον πολίτη και με φληναφήματα του είδους «διεύρυνση της δημοκρατίας και βαθέματος της λαϊκής συμμετοχής» ισχυροποιείται όλο και περισσότερο ο ρόλος της Τοπικής Διοίκησης ως θεσμού χειραγώγησης και ενσωμάτωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Το παράδειγμα της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όλα αυτά αποτυπώνονται στα έργα και τις ημέρες της περιφερειακής αρχής και του περιφερειάρχη, Απ. Κατσιφάρα, ο οποίος και αποδείχτηκε ο πιο καλός υπηρέτης όλων των αφεντάδων: Της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και του 1ου μνημονίου, της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και του 2ου μνημονίου και τέλος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και του 3ου μνημονίου. Αποτέλεσε τον άξιο υποστηρικτή των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή.

Δεν είπε πουθενά και σε τίποτα «όχι», ήταν πάντα πιστός και πρόθυμος, γι' αυτό και επιβραβεύτηκε ως κοινός υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ και του μεταμορφωμένου ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΝΑΛ. Κοινή υποψηφιότητα, η οποία μπορεί να αποτελέσει και το πρόκριμα για την επόμενη μέρα.

Οσο για τα έργα του, μιλάνε από μόνα τους. Με τις πρώτες βροχές, πλημμύρες και κατολισθήσεις, με τις φωτιές, καταστροφές, όσο για τους σεισμούς, καλύτερα να μην τους μελετάμε.

Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά τα πράγματα, από τη στιγμή που δίνει το 73% του ΕΣΠΑ άμεσα για να χρηματοδοτηθούν οι προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων και έμμεσα ένα ακόμα 17% για τη διαμόρφωση ενός φτηνού ή αναλώσιμου εργατικού δυναμικού, όσο και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ανάπτυξής τους, δηλαδή τη διαχείριση του κοινωνικού αποκλεισμού και των φαινομένων της φτώχειας.

Αξιοι συμπαραστάτες στο έργο της περιφερειακής αρχής είναι οι υπόλοιπες παρατάξεις της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης. Κινούνται στην ίδια ρότα, απλά αλλάζουν τους χρωματισμούς στα πουκάμισα που φορούν.

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Με μια μεγάλη συγκέντρωση, που γέμισε ασφυκτικά το κλειστό γυμναστήριο της ΕΑΠ και τον περιβάλλοντα χώρο, έγινε την περασμένη Τετάρτη ο δημόσιος απολογισμός της δημοτικής αρχής Πάτρας και του δημάρχου Κώστα Πελετίδη. Η συγκέντρωση αποτέλεσε ταυτόχρονα μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός της Πάτρας δεν θα επιτρέψουν την επιστροφή της πόλης στο παρελθόν, σ' έναν δήμο όπου κυριαρχούσαν τα συμφέροντα, αλλά θα δώσουν τη μάχη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για την επανεκλογή της σημερινής δημοτικής αρχής. Αυτό επιβεβαίωσε και η παρουσία στη συγκέντρωση δεκάδων ανθρώπων των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Αθλητισμού οι οποίοι δηλώνουν τη συμπόρευσή τους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», πολλοί απ' αυτούς για πρώτη φορά στις επικείμενες εκλογές, ενώ ορισμένοι πήραν και το λόγο. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Εκτός από τον Κώστα Πελετίδη, μίλησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ενώ έγιναν και σύντομες παρεμβάσεις. Ακολουθούν αποσπάσματα από τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις.

Δηλώνουν «παρών» στο κάλεσμα συμπόρευσης

Στη μεγάλη συγκέντρωση παρεμβάσεις έκαναν οι εξής (σύντομα αποσπάσματα στη σελίδα 16):

 • Σαμούρη Βίβιαν, δημοτική σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Ολοι μαζί για την Πάτρα». Πτυχιούχος Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρώην τραπεζικό - διοικητικό στέλεχος. Εχει διατελέσει: Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων, αντιδήμαρχος Οικονομικών, πρόεδρος Δημοτικού Ωδείου και Βρεφοκομείου.
 • Κατσακούλης Βαγγέλης, ιατρός γαστρεντερολόγος. Περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας.
 • Κουρή Ηρα, φιλόλογος. Διετέλεσε αντιδήμαρχος Πατρέων, Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αρκτικού Διαμερίσματος, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Οικολογικών Οργανώσεων της ευρύτερης περιοχής Πατρών. Είναι πρόεδρος του Πάρκου Εκπαιδευτικών Δράσεων του δήμου Πατρέων.
 • Συμεωνίδης Γρηγόρης, απόστρατος ιπτάμενος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας. Μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Πατρέων, μέλος του ΔΣ του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ).
 • Σπαρτινός Δημήτριος, πανεπιστημιακός στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Πατρών.
 • Ανδριοπούλου Φρόσω, εργαζόμενη στο δήμο.
 • Δημογιάννης Γιάννης, φιλόλογος, μεταπτυχιακός στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ).

Επίσης, στην ομιλία του, ο Κ. Πελετίδης δημοσιοποίησε τα ονόματα συναγωνιστών και συναγωνιστριών που θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την επανεκλογή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη δημοτική αρχή:

 • Ζαρνάβαλου Σταυρούλα, νηπιαγωγός, υπεύθυνη Παιδικού Τμήματος του Χορευτικού του Δήμου Πατρέων.
 • Καραγκούνης Κώστας, πρώην εργαζόμενος και συνδικαλιστής της Πειραϊκής Πατραϊκής. Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής των ποδοσφαιρικών γηπέδων του δήμου Πατρέων.
 • Κόρρας Σωτήριος, ανώτερος αξιωματικός Πολεμικής Αεροπορίας ε.α. Πρώην πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Ψαθοπύργου.
 • Κωτσόπουλος Μιχάλης, πρωταθλητής Ευρώπης Ανδρών 2000. 3ος στο Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Ανδρών στην Αμερική το 2002, στο Ολυμπιακό άθλημα του Tae kwon do. Προπονητής στους Παγκόσμιους παιδικούς αγώνες στην Ταϊπέι το 2016, με το δήμο Πατρέων. Προπονητής του συλλόγου «FIGHT CLUB PATRAS».
 • Μαγιάκης Γιώργος, τελειόφοιτος του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Δάσκαλος στο Χορευτικό του Δήμου Πατρέων. Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγυιάς.
 • Μάζης Ανδρέας, ιατρός χειρουργός επί 40 χρόνια στο νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» και για τρεις θητείες πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Στερεάς Ελλάδας.
 • Μπακόπουλος Μιχάλης, πρόεδρος Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Ν. Αχαΐας.
 • Παλαρμάς Στέλιος, εκπαιδευτικός στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας. Γραμματέας Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας.
 • Παπαγεωργίου Νίκος. Δραστηριοποιείται στο αντιρατσιστικό κίνημα και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Προσφύγων και Μεταναστών στην Πάτρα.
 • Παπανικήτας Ανδρέας, ηλεκτρολόγος μηχανικός. Εχει διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πάτρας. Πρόεδρος Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Πάτρας.
 • Πετρόπουλος (Τάκης) Παναγιώτης, γυμναστής, προπονητής μπάσκετ. Επαιξε στον Απόλλωνα, την Παναχαϊκή και την ΕΑΠ και έγινε διεθνής με τις μικρές εθνικές ομάδες. Από τον Αύγουστο του 2018 είναι πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Πατρέων.
 • Σουγλέρης Δημήτριος, εργοδηγός μηχανολόγος. Εκπαιδευτής του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Πρώην πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ρωμανού. Προπονητής ποδοσφαίρου UEFA B'.
Δημήτρης Σπαρτινός

Είναι η ώρα που όλοι οι έντιμοι αριστεροί άνθρωποι οφείλουμε να αφήσουμε κατά μέρος την «κατάθλιψη της ήττας» και την αποστράτευση, να δούμε κατάματα πως η επιμονή σε αδιέξοδες επιλογές οδηγεί στη συνέχεια του λάθους και να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα. Η εκλογική στήριξη του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες είναι το πιο εύστοχο βόλι, για να αρχίσει να ανατρέπεται ο αρνητικός ταξικός συσχετισμός.

Χρειάζεται να επανεκλέξουμε στον δήμο τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και τον Κώστα Πελετίδη, με τη μεγαλύτερη συσπείρωση αγωνιστικών ριζοσπαστικών δυνάμεων της πόλης μας (...) Παρά τις επιφυλάξεις μου και ορισμένες διαφωνίες μου σε επιμέρους θέσεις του ΚΚΕ, θεωρώ ότι αυτό το Κόμμα είναι η πιο συνεπής, καλά οργανωμένη και ελπιδοφόρα δύναμη της ελληνικής κοινωνίας και γι' αυτό στηρίζω τις επιλογές του σε όλες τις εκλογές.

Φρόσω Ανδριοπούλου

Πρωτίστως ως εργαζόμενοι αυτού του δήμου, είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε εδώ, γιατί εσείς ως δημοτική αρχή, κατά κοινή ομολογία σταθήκατε δίπλα στους εργαζόμενους και πολλές φορές αρωγοί και μπροστάρηδες στις αγωνίες και στους αγώνες μας. Και είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε εδώ μαζί σας, αν αναλογιστούμε ειδικότερα ότι μέσα σ' αυτήν την 4ετία επιλύθηκαν εργασιακά αιτήματα ίσως και 15ετίας, όπως εκκρεμείς μετατάξεις, αποδόθηκαν χρηματικά χρωστούμενα (αναδρομικά, ένσημα), εφαρμόστηκαν άμεσα δικαστικές αποφάσεις, έγινε αύξηση ωραρίου προς όφελος των εργαζομένων και τόσα άλλα.

Και ακόμα, σε όποιον εργαζόμενο διεκδικούσε το δίκιο του σε δικαστική αίθουσα, υπήρξε σθεναρή υπερασπιστική παρουσία αντιδημάρχων και πολλές φορές και του ίδιου του δημάρχου (...) Αν είχαμε μάθει έως τώρα να συμβιβαζόμαστε με την πολιτική του «μικρότερου κακού», είμαστε υποχρεωμένοι τώρα να είμαστε εδώ, μαζί, ως εργαζόμενοι και ως πολίτες αυτής της πόλης, γιατί αυτή μας η παρουσία αποτελεί μια επιπλέον πράξη αντεπίθεσης, ένα μέτωπο απέναντι σε αντιλαϊκές και αντικοινωνικές πολιτικές, στη χειραγώγηση και στη ναρκω-κουλτούρα.

Ηρα Κουρή

Ολοι όσοι γίναμε κοινωνοί της τεράστιας προσπάθειας που έγινε τα τελευταία χρόνια να αλλάξει ρότα η πόλη μας, να αντιστραφούν οι όροι που ήθελαν την Πάτρα κάτω από έλεγχο συγκεκριμένων πολιτικών και μεγαλοσυμφερόντων, αισθανόμαστε υπερήφανοι για το έργο που επιτελέστηκε.

Με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου, η πόλη μας ξαναζωντάνεψε και ομόρφυνε (...) Η δημοτική αρχή με ήθος, αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια αγωνίστηκε και πέτυχε να αλλάξει τη σημερινή και τη μελλοντική εικόνα αυτής της πόλης. Δεν ήταν εύκολα όλα αυτά.

Οταν τον Φεβρουάριο του 2015 αποδέχτηκα την πρόταση του Κώστα Πελετίδη να συμπορευτώ μαζί του (...) γνώριζα τόσο από την εμπειρία μου στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και από τους αγώνες μου ως πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αρκτικού Διαμερίσματος ότι ο δρόμος μας δεν θα ήταν εύκολος, λόγω της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης.

(...) Σήμερα δεν στεκόμαστε απλά δίπλα στη δημοτική αρχή και τον Κώστα Πελετίδη, αλλά παίρνουμε την ευθύνη να υπερασπιστούμε το έργο που έγινε προς όφελος του πατραϊκού λαού. Η λάσπη που ρίχνουν δεν μπορεί να περάσει. Και γνωρίζουμε ότι λάσπη ρίχνουν αυτοί που δεν έχουν πολιτικά επιχειρήματα ή δεν έχουν να δείξουν έργο για την κοινωνία ή αυτοί που υπηρετούν ιδιοτελείς σκοπούς. Εμείς συμπορευόμαστε στον τίμιο αγώνα που δίνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας για μια Πάτρα που ανήκει στο λαό της.

Βίβιαν Σαμούρη

Η συμπόρευσή μου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και κατ' επέκταση με τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, ουδόλως τυχαία είναι, και έχω την αίσθηση ή, καλύτερα, την πεποίθηση, πως ουδεμία και ουδέναν εκπλήσσει, καθώς αποτελεί φυσική συνέπεια των λόγων και των πράξεών μου, τουλάχιστον κατά την τελευταία τετραετία.

Αλλωστε, από την πρώτη στιγμή της ενασχόλησής μου με τα κοινά, και συγκεκριμένα πριν από 12 χρόνια, έως και τη δημιουργία της παράταξής μας «Ολοι μαζί, για την Πάτρα», στόχος και σκοπός μου ήταν η ανιδιοτελής προσφορά, η χρηστή και διαφανής διαχείριση του δημόσιου χρήματος, η αναβάθμιση της ζωής των συμπολιτών και, κυρίως, η προστασία των οικονομικά αδυνάτων.

Ετσι, λοιπόν, όπως είναι ευρέως γνωστό και πολλαπλώς καταγεγραμμένο, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» συμπορευτήκαμε, εμμέσως πλην σαφώς, εξαρχής, δηλαδή από το 2014 και στη συνέχεια, στους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, ενάντια στα μέτρα που εμβύθισαν τον λαό στη φτώχεια, που αποδόμησαν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών, ιδίως στον εργασιακό χώρο, μέσω ανελέητων περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και όχι μόνον.

(...) Ενώνουμε, λοιπόν, τις δυνάμεις μας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ούτως ώστε, η σημερινή δημοτική αρχή, να αποκτήσει από την πρώτη Κυριακή των εκλογών τη δυναμική που θα της επιτρέψει να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της.

Γιάννης Δημογιάννης

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο δήμαρχος Πάτρας έβαλε την υπογραφή του ώστε να υπηρετήσει με όλες του τις δυνάμεις όλους εμάς, που είμαστε στην ουσία κομμάτι της πατρινής κοινωνίας. Και τα έργα του το αποδεικνύουν αυτό με τον καλύτερο τρόπο.

(...) Και κάτι ακόμα σημαντικό. Ολοι αυτοί οι κύριοι που τώρα δηλώνουν ότι κόπτονται για το συμφέρον του πατραϊκού λαού, τι κάνανε για τα ΑμεΑ; Αγαπητοί συμπολίτες, κανένας δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με τη ζωή και ανά πάσα στιγμή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρές δοκιμασίες υγείας. Εκεί είναι που θα θέλουμε να είναι συμπαραστάτες στα προβλήματά μας ο δήμος, οι αρχές του και ο δήμαρχος.

Μέχρι τώρα η Πάτρα ήταν μια πόλη αφιλόξενη για τα ΑμεΑ (...) Η δική μου παρουσία εδώ είναι συμβολική και καθόλου τυχαία. Γιατί ήταν προσωπική επιλογή του Κώστα Πελετίδη ότι πρέπει να ακουστεί και η δική μας φωνή. Επειδή λοιπόν και εμείς έχουμε το δικαίωμα να ζούμε σαν άνθρωποι, πιστεύω ότι ο Κώστας Πελετίδης, συνεχίζοντας το έργο του, θα γράψει το όνομά του στην αναβάθμιση της πόλης, ώστε να γίνει προσβάσιμη και για τα ΑμεΑ.

Γρηγόρης Συμεωνίδης

Θα ήθελα να σταθώ σε μία μόνο δράση της δημοτικής αρχής, την οποία και θεωρώ το ίδιο σημαντική με τη δράση ενάντια στην ανεργία και το δικαίωμα όλων στην εργασία με πλήρη δικαιώματα. Αφορά στη στάση που κράτησε και κρατάει η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο θέμα της στρατιωτικοποίησης όλης της χώρας, δηλαδή στη μετατροπή της Ελλάδας σε μια απέραντη ΝΑΤΟική βάση και ειδικότερα για την περιοχή μας, με την ενεργοποίηση του αεροδρομίου του Αραξου ως κέντρου αποθήκευσης, μεταφοράς, αλλά και πολεμικών επιχειρήσεων με πυρηνικά όπλα.

(...) Οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, που το παίζουν «ανένταχτοι», «ακομμάτιστοι», «αυτοδιοικητικοί», «ενωτικοί», «φιλειρηνιστές», είναι συνεπείς στη στήριξη αυτών των σχεδιασμών (...) Από το χορό δεν λείπει και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που είτε μέσω του αντιπεριφερειάρχη κ. Αλεξόπουλου κάνει συναντήσεις με τον Αμερικανό πρέσβη για να του εκθέσει τις «δυνατότητες και τις αναπτυξιακές προοπτικές στον πρωτογενή τομέα», είτε διά του περιφερειάρχη, που δεν βρήκε λέξη για να καταγγείλει το πρόσφατο ΝΑΤΟικό συνέδριο στην Πάτρα.

Εχοντας αυτά κατά νου, δηλώνω ότι συμπορεύομαι και καλώ εσάς καθώς και τους ένστολους τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εν ενεργεία και συνταξιούχους, να δούμε με καθαρή ματιά ποια είναι τα συμφέροντα του λαού στην πόλη μας και να αγωνιστούμε για την επανεκλογή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με δήμαρχο ξανά τον Κώστα Πελετίδη, καθώς επίσης και την υπερψήφιση του Νίκου Καραθανασόπουλου στην Περιφέρεια.

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Πλατιά συστράτευση για επανεκλογή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο τιμόνι του δήμου
Βαγγέλης Κατσακούλης

Το εγχείρημα πέτυχε. Θα το αποδείξει ο απολογισμός που κάνει ο δήμαρχος και επίσης το αποδεικνύει περίτρανα το πάθος και το επίπεδο αντιπαράθεσης που δείχνουν οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων. Οσο περισσότερο βλέπουν τα επιτεύγματα του δήμου να μεγαλώνουν, τόσο ο φόβος της ήττας τούς κάνει να γίνονται πιο επιθετικοί και πιο χαμηλοί.

(...) Η δημοτική αρχή για τη λύση των μεγάλων προβλημάτων κινητοποίησε τους πολίτες, βάζοντάς τους στο προσκήνιο των εξελίξεων. Τους έδειξε πως τα μεγάλα προβλήματα δεν λύνονται με ανάθεση αλλά με τους μαζικούς αγώνες. Οι πολίτες θα πρέπει να δώσουν την ευκαιρία στη δημοτική αρχή να ολοκληρώσει το έργο της να συνεχίζει να είναι για όλη τη χώρα ο φάρος της άλλης άποψης για τον δήμο.

Με βάση αυτά και με γνώμονα το συμφέρον της πόλης αποφάσισα να συμπορευτώ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Να βοηθήσω ώστε να υπάρξει συνέχεια στο έργο της δημοτικής αρχής. Καλώ όλους τους πολίτες πέραν από τις επιμέρους διαφωνίες να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια. Παραλείψεις, ατέλειες που πιθανόν να υπάρχουν δεν λύνονται με την κριτική στο καφενείο. Λύνονται με συμπαράταξη και συμμετοχή. Το χρωστάμε στο λαό της Πάτρας, στην πόλη που ζούμε.

ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ
Κλείνει το Σάββατο η χωματερή, ουρές χιλιομέτρων από απορριμματοφόρα

Η περιφερειακή αρχή προσπάθησε με «φουσκωτούς» να παρεμποδίσει την επίσκεψη αντιπροσωπείας της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο χώρο!

«Φουσκωτοί» επιστρατεύτηκαν για να εμποδίσουν την αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
«Φουσκωτοί» επιστρατεύτηκαν για να εμποδίσουν την αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
Εντονη είναι η ανησυχία που έχει προκληθεί για τη λειτουργία της χωματερής στη Φυλή τις τελευταίες μέρες, αφού λόγω του υπερκορεσμού της υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην εναπόθεση των απορριμμάτων. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται ουρές χιλιομέτρων από απορριμματοφόρα που αναμένουν για ώρες να ξεφορτώσουν στο χώρο.

Το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί, αφού, όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ, το Σάββατο 9/2 η χωματερή θα παραμείνει κλειστή, για «απαραίτητες εργασίες».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η χωματερή στη Φυλή έχει φτάσει στα όριά της, αναδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και της περιφερειακής αρχής, που την επεκτείνει και στοιβάζει τόνους σκουπιδιών πάνω στους ήδη θαμμένους.

Το αδιέξοδο που προκαλείται δεν είναι τυχαίο, αλλά αποτελεί τη γνωστή τακτική του σχεδιασμένου αδιεξόδου από την περιφερειακή αρχή ώστε να εκβιαστεί ο λαός της Δυτικής Αττικής και του Γραμματικού για να αποδεχθεί τον αντιλαϊκό περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα, την επέκταση της Φυλής και τη λειτουργία του νέου ΧΥΤΑ, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση.

Στο χώρο, την Παρασκευή 8 Φλεβάρη, βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής για να διαπιστώσει από κοντά την κατάσταση και να ενημερωθεί για τα μέτρα που παίρνονται από την περιφερειακή αρχή. Το κλιμάκιο αποτελούνταν από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, περιφερειακό σύμβουλο, υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής, τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Αττικής, τον Νίκο Ζαπάντη, υποψήφιο δήμαρχο Φυλής, και τον Δημήτρη Τσιουμπρή, μέλος του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ. Εκεί διαπιστώθηκε ότι πολλά απορριμματοφόρα επέστρεφαν ακόμα και γεμάτα στα αμαξοστάσια των δήμων. Μόνο όταν έγινε αντιληπτή η παρουσία των εκπροσώπων του ΚΚΕ στο χώρο, επιτράπηκε σε μερικά απορριμματοφόρα να αδειάσουν.


Η περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ με κάθε τρόπο προσπαθεί να κρύψει την κατάσταση από το λαό, ώστε να εξακολουθεί να τον εφησυχάζει γύρω από το σοβαρό ενδεχόμενο να «σκάσει» η χωματερή.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας στον ΧΥΤΑ, αποκαλύφθηκε ότι η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Αφροδίτη Μπιζά, έδωσε εντολή στους υπεύθυνους υπαλλήλους της χωματερής να μη συναντηθούν με κανέναν, να απομακρυνθούν από το χώρο ώστε να μη συζητήσουν με τους εκπροσώπους της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Και σαν να μην έφτανε αυτό, επιστρατεύτηκαν μέχρι και «φουσκωτοί», υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρείας «σεκιούριτι», που επιχείρησαν να εμποδίσουν την περιοδεία των εκπροσώπων της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Ο ΧΥΤΑ πρέπει να κλείσει οριστικά

Ο Γιάννης Πρωτούλης, καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες ενέργειες της περιφερειακής αρχής, είπε σε δήλωσή του: «Βλέπουμε όλοι ότι το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Η χωματερή της Φυλής (πρώην Α. Λιοσίων) είναι εδώ και χρόνια υπερκορεσμένη. Ολοι οι ειδικοί αναφέρουν ως τελική ημερομηνία την άνοιξη του 2019, δηλαδή σε πολύ λίγες βδομάδες, σε λίγους μήνες.

Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, 5 χρόνια τώρα, κοροϊδεύει το λαό του Λεκανοπεδίου. Προκλητικά, την ίδια στιγμή που οξύνεται αυτό το πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων, παρουσιάζει ότι μετατρέπεται η Αττική σε "Ριβιέρα"... Πάει πάρα πολύ αυτή η κοροϊδία.

Ουρές απορριμματοφόρων έξω από τη χωματερή
Ουρές απορριμματοφόρων έξω από τη χωματερή
Εδώ και τώρα πρέπει να παρθούν μέτρα, εδώ και τώρα πρέπει να αλλάξει ο σχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμμάτων, εδώ και τώρα απαιτούμε να σταματήσει ο ωμός εκβιασμός που θέλει να φέρει προ τετελεσμένων το γεγονός της επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής.

Ο ΧΥΤΑ Φυλής πρέπει να κλείσει.

Επίσης, θέλουμε να καταγγείλουμε μια πρωτοφανή συμπεριφορά που αντιμετωπίσαμε σήμερα εδώ στο ΧΥΤΑ Φυλής, στο οποίο ήρθαμε κλιμάκιο περιφερειακών συμβούλων της "Λαϊκής Συσπείρωσης", μελών του ΕΔΣΝΑ, εργαζομένων, συνδικαλιστών, που δουλεύουν εδώ στη χωματερή, για να ενημερωθούμε εδώ ακριβώς που οξύνεται το πρόβλημα και όχι στα πολυτελή σαλόνια και στα γραφεία, που συνήθως λένε τα ίδια με τα δελτία Τύπου που αναπαράγουν εδώ και χρόνια οι περιφερειακές αρχές.

Με εντολή που δόθηκε από την αντιπρόεδρο του ΕΔΣΝΑ, Α. Μπιζά, οι εργαζόμενοι όχι μόνο φοβούνταν να μιλήσουν, αλλά δεν έδειχναν ούτε ποιος είναι ο υπεύθυνος! Κι ενώ υπομονετικά περιμέναμε έναν υπεύθυνο να έρθει να συνεννοηθούμε, ξαφνικά εμφανίστηκαν πέντε "φουσκωτοί" με μία ταμπέλα "σεκιούριτι" για να μας βγάλουν έξω από το χώρο.

Αν νομίζουν ότι έτσι θα κρύψουν το πρόβλημα, το οποίο φαίνεται με γυμνό μάτι και τα απορριμματοφόρα φτάνουν μέχρι τη λεωφόρο ΝΑΤΟ, είναι πάρα πολύ γελασμένοι. Ετσι δεν κρύβονται τα προβλήματα. Το μόνο που φανερώνεται είναι η γύμνια τους».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Κάλεσμα για δράση και πρωτοβουλίες διεκδίκησης για την Υγεία στη Δυτική Αθήνα

Κάλεσμα σε σύσκεψη φορέων την Πέμπτη 14 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στο δημαρχείο

Κάλεσμα σε φορείς και σωματεία της Δυτικής Αθήνας να δώσουν το «παρών» στη σύσκεψη που διοργανώνει η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου, για την οργάνωση δράσεων για «Υγεία για όλο το λαό», απευθύνει η δημοτική αρχή της πόλης.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου.

Στο κάλεσμα της δημοτικής αρχής αναφέρεται:

«Πριν από λίγες μέρες, το Νοσοκομείο "Αττικόν" βρέθηκε στο επίκεντρο, μετά από καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων καθώς και ασθενών, για τις άθλιες συνθήκες νοσηλείας σε μέρα γενικής εφημερίας (γέμισαν μέχρι και τα ράντζα), οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η κυβέρνηση και η διοίκηση προσπαθούν να κουκουλώσουν την κατάσταση, μιλώντας για μια... "τυπική εφημερία".

Το "Αττικόν" στενάζει κάτω από το βάρος των τεράστιων ελλείψεων, της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Γεμάτες οι κλινικές, ράντζα στους διαδρόμους, ελλείψεις προσωπικού σε όλες σχεδόν τις ειδικότητες και κλάδους, 8 έως και 10 ώρες αναμονή σε επείγοντα περιστατικά στις εφημερίες, κλίνες στις ΜΕΘ που δεν επαρκούν, σύγχρονο νοσοκομείο χωρίς τομογράφο.

Στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία προχωρά η "μεταρρύθμιση" που τα συρρικνώνει και παραδίδει υπηρεσίες σε επιχειρηματίες και ΜΚΟ.

Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η κατάσταση είναι τραγική. Μετά την αποχώρηση 15 συμβασιούχων γιατρών από το Κέντρο Υγείας Χαϊδαρίου (πρώην ΙΚΑ), έχουν απομείνει μόνο 14 γιατροί, μόνιμοι και επικουρικοί. Δεν λειτουργούν πλέον ιατρεία σε πολλές ειδικότητες, όπως καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, ενδοκρινολόγοι, γυναικολόγοι, ΩΡΛ, ουρολόγοι, νευρολόγοι. Οι πραγματικές ανάγκες για τη στελέχωση των ιατρείων είναι για τουλάχιστον 30 επιπλέον γιατρούς. Σύμφωνα με την τελευταία - πολυδιαφημισμένη προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για πρόσληψη μόνιμων γιατρών στην ΠΦΥ, για το Κέντρο Υγείας Χαϊδαρίου προβλέπονται μόνο 3 θέσεις!

Η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν έχει όριο. Διαφημίζουν τη δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού. Σύμφωνα με τον πληθυσμό του Χαϊδαρίου πρέπει να συμμετέχουν 33 οικογενειακοί γιατροί (γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι), όμως η ΤΟΜΥ προβλέπει μόνο έναν παθολόγο και έναν παιδίατρο! Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις υπόλοιπες μονάδες ΠΦΥ σε όλη την περιοχή της Δυτικής Αθήνας, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το ήδη κορεσμένο "Αττικόν".

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια ακόμα ανάλγητη πράξη, κλείνοντας το Κέντρο Χρόνιων Παθήσεων στον Σκαραμαγκά, "στοιβάζοντας" 28 παιδιά σ' ένα κτίριο του "Λοιμωδών", στο παλιό Κέντρο Χανσενικών, που παραπέμπει σε συνθήκες Μεσαίωνα.

Το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής "Αγία Βαρβάρα" (πρώην "Λοιμωδών") λειτουργεί πλέον μόνο ως Πρωτοβάθμια Μονάδα Υγείας, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι θα λειτουργήσουν νοσοκομειακές κλινικές. Η ουσιαστική κατάργηση του "Λοιμωδών" και άλλων νοσοκομείων καθώς και η συρρίκνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης συνεπάγονται αύξηση των περιστατικών στο "Αττικόν" και σε άλλα νοσοκομεία, που δεν μπορούν να αντέξουν όλο αυτό το βάρος.

Η πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες συνανθρώπους μας, που έχουν ανάγκη πρωτοβάθμιας φροντίδας ή περίθαλψης και ψάχνουν απελπισμένα για κάποιο ιατρικό ραντεβού, ταλαιπωρούνται στις εφημερίες των νοσοκομείων και πολλές φορές καταλήγουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.

Απέναντι σε όλα αυτά που ταλαιπωρούν καθημερινά τους συνανθρώπους μας και βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και τις ζωές τους, η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου παίρνει θέση. Η προάσπιση της Υγείας του λαού δεν μπορεί να περιμένει. Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν μπορούν να μένουν άλλο στην αδράνεια. Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νεολαία δεν μπορούν να περάσουν ούτε απέξω από τα ιδιωτικά μεγαθήρια της Υγείας και τις μεγάλες διαγνωστικές αλυσίδες.

Καλούμε όλα τα σωματεία και τους φορείς να πάρουν θέση στον αγώνα, γιατί το ζήτημα της Υγείας δεν είναι πολυτέλεια, είναι κάτι πολύ σοβαρό. Να απαιτήσουν από το κράτος όλα όσα χρειάζονται, χωρίς "κόφτες" και μακριά από τη λογική των ελάχιστων απαιτήσεων. Να αγωνιστούν για Κέντρα Υγείας με στελέχωση, να ανοίξουν οι κλειστές κλινικές και κλίνες, για προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών υπαλλήλων στο "Αττικόν", για να ανοίξει το "Λοιμωδών" ως σύγχρονο δωρεάν νοσοκομείο».

Ο Γιώργος Μαρίνος στην Εύβοια

Το Σάββατο 9/2, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, πραγματοποιεί περιοδεία στην Εύβοια:

-- Στις 9 π.μ., στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ιστιαίας.

-- Στις 11.30 π.μ., στο λιμάνι της Αιδηψού και στο Λιμεναρχείο.

-- Στη 1 μ.μ., στους Ωρεούς.

-- Στις 6.30 μ.μ., ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση στο δημαρχείο Ιστιαίας. Θα μιλήσει επίσης ο Θανάσης Καμαράτος, υποψήφιος δήμαρχος Ιστιαίας - Αιδηψού με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Με το ΚΚΕ για το δίκιο του λαού!

Δηλώσεις συμπόρευσης με το Κόμμα μπροστά στις τοπικές εκλογές, τις περιφερειακές και τις ευρωεκλογές

Δραστηριότητα για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές
Στην Αττική

Την Κυριακή 10 Φλεβάρη:

-- Στις 11 π.μ., στον Αλιμο, στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου (λεωφόρος Ιωνίας 96), θα μιλήσουν ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Κυριακή Καμαρινού, δημοτική σύμβουλος Αλίμου και υποψήφια δήμαρχος.

-- Στις 6.30 μ.μ., στη Γλυφάδα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, θα μιλήσουν ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, και ο Αλέξης Στεφανίδης, υποψήφιος δήμαρχος.

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Παλαιό Φάληρο, στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου (Αγ. Βαρβάρας 24), θα μιλήσουν η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Νίκος Γαρδίκης, υποψήφιος δήμαρχος.

-- Στις 6.30 μ.μ., στην Πεύκη (Πνευματικό Κέντρο Λυκόβρυσης), θα μιλήσουν ο Περικλής Κουρμούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Αρης Κυριακίδης, υποψήφιος δήμαρχος.

Τη Δευτέρα 11 Φλεβάρη, στις 10 π.μ., ο Χρήστος Μπάθας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το κτίριο της Alpha Bank στη Σοφοκλέους, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Την Τρίτη 12 Φλεβάρη:

-- Στις 10 π.μ., ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το κτίριο της Alpha Bank στον Πειραιά, (οδός Ναυαρίνου), για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 12 μ., ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το εργοτάξιο της πρώην «Παπαστράτος» στον Πειραιά, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Την Τετάρτη 13 Φλεβάρη:

-- Στις 11 π.μ., ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, θα επισκεφτεί τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ.

-- Στις 10 π.μ., ο Γιώργος Στεφανάκης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το κτίριο της Alpha Bank στη Σταδίου, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 11 π.μ., ο Θανάσης Ευαγγελάκης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 7 μ.μ., στο Νέο Ψυχικό (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του αθλητικού κέντρου) θα μιλήσει ο Γιάννης Καβαλάρης, δημοτικός σύμβουλος Φιλοθέης - Ψυχικού και υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στη Θεσσαλία

Το Σάββατο 9 Φλεβάρη, στις 7.30 μ.μ., ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, θα περιοδεύσει στους Γόννους (παλιό Δημοτικό Σχολείο), μαζί με την υποψήφια δήμαρχο Τεμπών, Μαρία Κωστή. Στις 9.15 μ.μ., θα παραβρεθεί στη συνεστίαση του Συλλόγου Βερδικουσιωτών Λάρισας, στο κέντρο «Ακρόπολη» του Αμπελώνα.

Την Κυριακή 10 Φλεβάρη:

-- Στις 11 π.μ., ο Τάσος Τσιαπλές θα μιλήσει στον Τύρναβο (ταβέρνα «Πανελλήνιον»), μαζί με τον υποψήφιο δήμαρχο Τυρνάβου, Στέλιο Χατζηκράχτη.

-- Στις 11.30 π.μ., στην Πύλη Τρικάλων (δημαρχείο) θα μιλήσουν: Ο Βάιος Καλύβας, υποψήφιος δήμαρχος Πύλης, ο Απόστολος Ζάχος, δημοτικός σύμβουλος Πύλης, και η Βάσω Μπακάση, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Θεσσαλίας.

-- Στις 6 μ.μ., στο Ζάρκο Φαρκαδόνας (κατάστημα «Νικατσιός»), θα μιλήσουν ο Τάσος Τσιαπλές και η Ευαγγελία Στεργίου, υποψήφια δήμαρχος Φαρκαδόνας.

Τη Δευτέρα 11 Φλεβάρη, το πρωί, ο Τάσος Τσιαπλές θα επισκεφθεί τα Φάρσαλα και θα μιλήσει με εργαζόμενους στο αμαξοστάσιο του δήμου, στη ΔΕΥΑ, στο ΕΠΑΛ και στο Κέντρο Υγείας.

Σε Στερεά - Εύβοια

Το Σάββατο 9 Φλεβάρη:

-- Στις 6.30 μ.μ., στην Ερέτρια (στο Ειρηνοδικείο), θα μιλήσουν ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας, και η Ασημίνα Καραμπέτσου, υποψήφια δήμαρχος.

-- Στις 7 μ.μ., στην Αυλίδα (δημαρχείο), θα μιλήσει ο Γιάννης Τζαβάρας, υποψήφιος δήμαρχος Χαλκίδας.

Την Κυριακή 10 Φλεβάρη:

-- Στις 6.30 μ.μ., στα Ψαχνά (δημαρχείο), θα μιλήσουν ο Κώστας Μπασδέκης και η Γεωργία Πύθουλα, υποψήφια δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων.

-- Στις 6 μ.μ., στη Νέα Λάμψακο (Διοικητήριο), θα μιλήσουν η Σοφία Ντούρου, περιφερειακή σύμβουλος και εκ νέου υποψήφια στην Περιφέρεια Στερεάς, και ο Γιάννης Τζαβάρας, υποψήφιος δήμαρχος Χαλκίδας.

Σε άλλες περιοχές

Το Σάββατο 10 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στο Λεωνίδιο (αίθουσα Δημοτικής Βιβλιοθήκης), θα μιλήσει ο Νίκος Γόντικας, υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Θα χαιρετίσει ο Νίκος Χείλαρης, υποψήφιος δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας.

Την Κυριακή 10 Φλεβάρη:

-- Στις 11.30 π.μ., στη Σιάτιστα (Τραπάντζειο Γυμνάσιο), θα μιλήσουν ο Κώστας Χατζηδαμιανός, μέλος του ΓΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και ο Μιχάλης Καραμπατζιάς, υποψήφιος δήμαρχος Βοΐου.

-- Στις 11 π.μ., στο Αγρίνιο, στο δημοτικό κατάστημα Αγίου Κωνσταντίνου, θα μιλήσει ο Τίμος Παπανικολάου, υποψήφιος δήμαρχος Αγρινίου.

Την Τρίτη 12 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στο Αγρίνιο στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, σε εκδήλωση της ΚΟΒ Κατασκευών Αγρινίου, θα μιλήσει ο Τίμος Παπανικολάου, υποψήφιος δήμαρχος Αγρινίου.

Την Τετάρτη 13 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στα Σέρβια (αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου), θα μιλήσουν ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, και ο Νίκος Γεωργακόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Σερβίων - Βελβεντού.

Αντρέας ΓΚΙΟΡΟΣ

Πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων στην κατασκευή του «Αττικό Μετρό»

Ψηφίζω ΚΚΕ γιατί μεγάλωσα σε φτωχή, εργατική οικογένεια, γιατί στο γιαπί ένιωσα από μικρός την εκμετάλλευση. Γιατί το ΚΚΕ ήταν και είναι πάντα στο πλευρό των εργαζομένων. Στα έργα κατασκευής του μετρό, όπου δουλεύω πολλά χρόνια, το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που σταθερά στήριξε και στηρίζει τους αγώνες μας για να διεκδικήσουμε το δίκιο μας, την οργάνωσή μας στο έργο. Μας κάλεσε να εναντιωθούμε στην αντεργατική πολιτική που εφαρμόζεται για να θησαυρίζουν οι μεγαλοεργολάβοι και οι μεγαλοεταιρείες, σήμερα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παλιότερα από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό συμπορεύομαι με το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια, γιατί λέει πάντα την αλήθεια, γιατί δεν συμβιβάζεται, γιατί είναι με τον μεροκαματιάρη, τον άνεργο, τον φτωχό.

Αναστασία ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Πρώην μέλος ΣΥΡΙΖΑ Παιανίας

Αν χρεοκόπησε κάτι αυτά τα χρόνια, είναι η αντίληψη ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική με την αστική τάξη στην εξουσία, με την οικονομία στα χέρια του κεφαλαίου και τους αντιλαϊκούς διαχειριστές του συστήματος να εναλλάσσονται ο ένας τον άλλον. Αυταπάτες και ψευδαισθήσεις για φιλολαϊκή μεταρρύθμιση του συστήματος. Επόμενα γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη σήμερα για ισχυροποίηση του μοναδικού κόμματος που εκφράζει σταθερά τα συμφέροντα των εργαζομένων, κάθε νέου και νέας που διψά για μόρφωση και δουλειά, κάθε εργαζόμενης γυναίκας που διεκδικεί ισότιμη θέση στην κοινωνία. Μέσα σε αυτήν την πολυσύνθετη συγκυρία, ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα του ΚΚΕ για συμπόρευση και συστράτευση με το Κόμμα, για να δυναμώσει η οργανωμένη πάλη και διεκδίκηση, για μια λαϊκή αντιπολίτευση στην εξουσία του κεφαλαίου.

Μιχάλης ΒΛΑΖΑΚΗΣ

Πρώην μέλος ΣΥΡΙΖΑ Παιανίας

Μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας μας από τη δήθεν «πρώτη φορά αριστερά» οι μάσκες έπεσαν και βγάλαμε χρήσιμα συμπεράσματα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τίποτα άλλο παρά η καλύτερη συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κομμάτων που διαχειρίστηκαν την εξουσία (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ κ.τ.λ.). Η πείρα αυτή μας οδηγεί σε μια συγκεκριμένη πολιτική στάση και κριτήριο ψήφου. Το κάλεσμα του ΚΚΕ για συμπόρευση και συστράτευση δίνει την προοπτική. Είναι το μετερίζι και το αποκούμπι του κάθε εργαζόμενου αυτήν τη στιγμή. Νιώθω χρέος μου να συμπορευθώ και εγώ πλάι στο ΚΚΕ για να δυναμώσει η μόνη μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση στην εξουσία της αστικής τάξης. Κάλεσμα μάχης για κάθε αριστερό, προοδευτικό.

Παναγιώτης ΜΠΟΓΛΟΥ

Συνταγματάρχης ε.α.

Στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις το ΚΚΕ, πιστεύοντας ακράδαντα ότι είναι το μόνο κόμμα που σέβεται το λαό και δεν τον κοροϊδεύει, το μόνο κόμμα που όλες του οι εκτιμήσεις καθημερινά επιβεβαιώνονται, που παλεύει για τα προβλήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας.

Είναι πλέον ώρα, όλοι μαζί να γκρεμίσουμε τα αντικομμουνιστικά στερεότυπα, παράγωγα μιας πολύχρονης και μεθοδικής προπαγάνδας παραποίησης αλλά και απόκρυψης της Ιστορίας και των αγώνων του ΚΚΕ. Είναι ώρα να σταθούμε απέναντι σε κάθε πολιτική που με πρόσχημα την εκπλήρωση ΝΑΤΟικών και ευρωενωσιακών «συμβατικών υποχρεώσεων» αναγκάζει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές ληστρικές επιδρομές, αντί να είναι σε μονάδες που υπερασπίζονται τα σύνορά μας. Είναι ώρα, τέλος, να απομονώσουμε από παντού, μαζικά, τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, τους υμνητές του Χίτλερ, των Ταγμάτων Ασφαλείας, τους συνεργάτες των κατακτητών και των δικτατόρων. Ο γνήσιος λαϊκός πατριωτισμός δεν έχει καμία σχέση με τον εθνικισμό, το ρατσισμό, την ξενοφοβία.

Δυναμώνοντας το ΚΚΕ, δίνουμε αέρα και δύναμη και στο λαϊκό κίνημα για καλύτερες μέρες. Εμείς οι απόστρατοι πρέπει να στηρίξουμε αυτό το δυνάμωμα, γιατί είναι το μόνο κόμμα που μάχεται ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ΝΑΤΟ, ΕΕ, που μόνο δεινά έχουν φέρει στον τόπο μας.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Ο δήμος πρέπει να ενδιαφέρεται για τα νοσοκομεία της πόλης

Περιοδεία στο Τζάνειο Νοσοκομείο πραγματοποίησε η υποψήφια δήμαρχος Πειραιά

Στο Τζάνειο Νοσοκομείο περιόδευσε την Παρασκευή 8/2 κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, βουλευτή και υποψήφια δήμαρχο Πειραιά με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Μίλησε με τους εργαζόμενους και τους ασθενείς για τα προβλήματα και τις ανάγκες του νοσοκομείου, ειδικά σε νοσηλευτικό, ιατρικό και λοιπό προσωπικό. Από τη συζήτηση αναδείχθηκε ότι το νοσοκομείο προσπαθεί να ανταποκριθεί χάρη στο φιλότιμο και την εντατική δουλειά του προσωπικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη ΜΕΘ αναπνευστικού, με 12 κρεβάτια, απασχολούνται μόνο 23 εργαζόμενοι αν και προβλέπονται 43, που δείχνει και την ένταση του προβλήματος. Οπως τόνισε η Διαμάντω Μανωλάκου, «τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι μείωση των πόρων κατά 65 εκατ. ευρώ για τα κρατικά νοσοκομεία για το 2019». «Για τα νοσοκομεία της πόλης μας πρέπει να ενδιαφέρεται και ο δήμος αφού το θέμα Υγείας για τους κατοίκους της είναι πρωτεύον». Η υποψήφια δήμαρχος κάλεσε τους εργαζόμενους να ενισχύσουν τη φωνή τους στις επερχόμενες εκλογές, δυναμώνοντας το ΚΚΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η Διαμάντω Μανωλάκου τις επόμενες μέρες θα περιοδεύσει στους εξής χώρους:

-- Τη Δευτέρα 11 Φλεβάρη, στις 9.30 π.μ., στο δημαρχείο Πειραιά.

-- Την Τρίτη 12 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., στο ΝΑΤ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Κάλεσμα σε απόστρατους να στηρίξουν το ΚΚΕ

Σε συσκέψεις με πυροσβέστες και αστυνομικούς ε.α. μίλησε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής

Σε συσκέψεις απόστρατων αστυνομικών και πυροσβεστών μίλησε την Τετάρτη και την Πέμπτη 6 και 7 Φλεβάρη ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Γ. Πρωτούλης τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες προέρχονται στην πλειοψηφία τους από τα λαϊκά στρώματα. Βιώνουν τα ίδια προβλήματα με το λαό, ως συνέπεια των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, και η θέση τους είναι κοντά στον αγωνιζόμενο λαό και όχι απέναντί του, με την καταστολή και τον αυταρχισμό. Εκανε εκτενή αναφορά στις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τις ελλείψεις στην αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία. Ζήτησε από τους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες να απομονώσουν μαζικά τη ναζιστική Χρυσή Αυγή και γενικότερα τους εκφραστές του φασισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στο χώρο τους. Αναφέρθηκε στο δικαίωμά τους να αγωνίζονται και να διεκδικούν οι ίδιοι τα δικαιώματά τους, να προβάλλουν αιτήματα και να επιζητούν την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, καθώς και στη δραστηριότητα που έχει αναπτύξει το ΚΚΕ και στη Βουλή για τα θεσμικά, οικονομικά και ασφαλιστικά τους ζητήματα. Τέλος, τους κάλεσε να αξιοποιήσουν τα συμπεράσματα που έχουν βγάλει από την πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το Κόμμα σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.


Από την πλευρά τους οι απόστρατοι δήλωσαν την αγωνιστική συμπόρευση και τη στήριξή τους στο ΚΚΕ, μιας και είναι το μόνο κόμμα που όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται στο πλευρό τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
«Οταν μιλάμε για το δήμο αναφερόμαστε στη δουλειά χιλιάδων ανθρώπων που κρατούν την πόλη όρθια»

Συνέντευξη παραχώρησε στην ΕΡΤ1 ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Eurokinissi

Επιλέγοντας συμβολικά το χώρο των γραφείων της Ενωσης Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Αθήνας (ΕΕΔΑ), στο αμαξοστάσιο της Διεύθυνσης Καθαριότητας στην Ιερά Οδό, ο Νίκος Σοφιανός, δημοτικός σύμβουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», έδωσε συνέντευξη στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Πάνο Χαρίτο, για την εκπομπή «FOCUS».

Η συνέντευξη προβλήθηκε την Πέμπτη 7/2 και αναδημοσιεύεται ολόκληρη στο πόρταλ «902.gr».

Με αυτήν τη συμβολική επιλογή του χώρου, από όπου έδωσε τη συνέντευξη, ο Ν. Σοφιανός εξέφρασε τη στήριξή του στους χιλιάδες εργαζόμενους και το μήνυμα ότι «δεν μπορείς να διοικήσεις ένα δήμο αν δεν στηρίξεις τους εργαζομένους του, που δουλεύουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες για να κρατήσουν την πόλη όρθια». Οπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια ειδικά στην καθαριότητα, στους δήμους πανελλαδικά, μιλάμε για 40 νεκρούς εν ώρα εργασίας».

Ο υποψήφιος δήμαρχος μίλησε εφ' όλης της ύλης, ανέλυσε τις θέσεις του ΚΚΕ για τα προβλήματα στην Τοπική Διοίκηση, για τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που φορτώνουν περισσότερα βάρη στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, για τις ευθύνες κυβέρνησης και δημοτικής αρχής.

Σχετικά με την καθαριότητα π.χ. υπογράμμισε ότι υπάρχει συρρίκνωση και υποβάθμιση, ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, με λειψή υλικοτεχνική υποδομή, κάτι που το εισπράττει ο Αθηναίος, τόσο με τις ελλείψεις όσο και με το κόστος που πληρώνει για υποβαθμισμένες υπηρεσίες. Σημείωσε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπερασπίζεται την αποκλειστικά και συνολικά δημόσια λειτουργία όλου του συστήματος καθαριότητας, με εργαζόμενους με μόνιμες σταθερές εργασιακές σχέσεις, που θα αμείβονται για αυτήν τη σκληρή δουλειά.

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στη βαριά φορολογία που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά μέσω του δήμου της Αθήνας, για ανταποδοτικά τέλη και άλλα χαράτσια, όπως η ελεγχόμενη στάθμευση. Τονίζοντας ότι η ανταποδοτικότητα πρέπει να καταργηθεί, είπε ότι πρόκειται για «μια πολιτική στην οποία έχουμε εναντιωθεί όλα αυτά τα χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο», απαιτώντας να «υπάρχουν κλίμακες, για να υπάρχει διαφορετικός συντελεστής στις λαϊκές γειτονιές. Και φυσικά επειδή η Αθήνα πλέον έχει ομογενοποιηθεί κοινωνικοταξικά - είναι λίγες οι αστικές ή μεσοαστικές περιοχές - θεωρούμε ότι μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε σε μια μεγάλη δραστική μείωση αυτών των συντελεστών, αφήνοντας στην τσέπη του Αθηναίου εκατοντάδες ευρώ το χρόνο.

Κι αυτό είναι σημαντικό, γιατί σε αυτή την πόλη η φτώχεια μεγαλώνει, η ανεργία φουντώνει, υπάρχει ανέχεια. Το 20% και παραπάνω του πληθυσμού είναι μετανάστες, οι οποίοι ζουν σε αντίστοιχες συνθήκες στις οποίες ζει η εργατική - λαϊκή οικογένεια των Αθηναίων», ανέφερε μεταξύ άλλων. Ανέδειξε χαρακτηριστικά ότι στον προϋπολογισμό τα 350 εκατ. ευρώ προέρχονται από τη δημοτική φορολογία και μόλις τα 120 εκατ. ευρώ από τους συνταγματικά θεσμοθετημένους πόρους, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε συνέχεια των προηγούμενων δεν αποδίδει στους δήμους.

Απαντώντας για τις προτεραιότητες της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στάθηκε επίσης στην ανάγκη να στηριχτούν οι κοινωνικές δομές του δήμου, τα σχολεία, το Βρεφοκομείο κ.ά., χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ, που, όπως είπε, κάνουν πάρτι σε αυτές τις δομές, που θα έπρεπε να είναι στην ευθύνη του κράτους. Επίσης, αναφέρθηκε στο μέτωπο κατά των ναρκωτικών, που στον αντίποδα των θέσεων όλων των άλλων υποψηφίων, η «Λαϊκή Συσπείρωση» διεκδικεί τη στήριξη της πρόληψης, εναντιώνεται στους χώρους ελεγχόμενης χρήσης.

Καλώντας σε υπερψήφιση του ΚΚΕ στις εκλογικές αναμετρήσεις, είπε ότι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να δυναμώσει το ρεύμα ενός κόσμου που δεν το βάζει κάτω, ενός κόσμου που έχει βγάλει συμπεράσματα από τις αυταπάτες, που μπορεί σήμερα να επαναπροσεγγίσει το ΚΚΕ και να το βγάλει πιο ενισχυμένο, γιατί αυτό τον συμφέρει την επομένη των εκλογών. Οπως είπε, το δίλημμα για τις δημοτικές εκλογές για το λαό είναι το «τι δήμαρχο θέλει;»: «Υπηρέτη κυβερνήσεων και επιχειρηματικών συμφερόντων ή υπηρέτη του λαού, της καθημερινότητάς του, των δυσκολιών του, που οργανώνει, που πιέζει, που μπαίνει μπροστά, που αποσπά μέτρα, καλυτερεύει επιμέρους πλευρές της ζωής του, του δίνει την αίσθηση ότι μπορούμε να τα βάλουμε με τους δυνατούς...».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org