Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σποτ από το ΠΑΜΕ

«Ολοι στη συγκέντρωση ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό», καλεί το ΠΑΜΕ, που έχει ετοιμάσει σποτ σχετικά με το περιεχόμενο του προϋπολογισμού (https://youtu.be/3Hfac2gadds). «Πληρώνουν οι πολλοί για να κερδίσουν οι λίγοι», σχολιάζει.

Τα σωματεία διεκδικούν
  • Αυξήσεις στους μισθούς. Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Επιστροφή του 13ου και του 14ου μισθού. Να καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος με τον οποίο ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται με Υπουργική Απόφαση.
  • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Επιστροφή της 13ης και της 14ης σύνταξης, αλλά και όλων των απωλειών της τελευταίας δεκαετίας στις συντάξεις.
  • Γενναία αύξηση των δαπανών προκειμένου να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να ενισχυθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να γίνεται δωρεάν προληπτικός έλεγχος για τον κορονοϊό σε όλο τον λαό. Για να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, κλινικές νοσοκομείων, όσες υποδομές έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.
  • Μειώσεις κατά 50% των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, internet και των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μείωση των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και στα καύσιμα.
  • Μείωση του ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Αμεση επιδότηση ενοικίου για λαϊκές οικογένειες, εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα και πολύτεκνες οικογένειες. Χορήγηση μηνιαίου στεγαστικού επιδόματος 300 ευρώ σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Ολοι στους δρόμους ενάντια στον προϋπολογισμό - καρμανιόλα

Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα την επόμενη βδομάδα για αυξήσεις στους μισθούς, ΣΣΕ, μέτρα προστασίας από την ακρίβεια, ενίσχυση των νοσοκομείων κ.λπ.

Συναγερμό σημαίνουν εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα ενόψει των συλλαλητηρίων που διοργανώνουν την επόμενη βδομάδα, καταδικάζοντας τον αντιλαϊκό - ταξικό κρατικό προϋπολογισμό του 2022. Συγκεντρώσεις την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη πραγματοποιούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες οργανώνονται σε μια σειρά πόλεις.

Στην Αττική, σε συγκέντρωση καλούν εργατικά σωματεία την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα, διεκδικώντας μέτρα στήριξης του εισοδήματος και ουσιαστικής ανακούφισης, αύξηση δαπανών για την Υγεία, μείωση της φορολογίας, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Το κάλεσμα απευθύνουν μεταξύ άλλων: Η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Νομού Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Συνδικάτο ΟΤΑ, το Συνδικάτο Φαρμάκου, ο Σύλλογος Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ).

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και για το 2022 ο προϋπολογισμός «είναι βαθιά ταξικός», σχολιάζουν στην ανακοίνωσή τους τα σωματεία και προσθέτουν πως το περιεχόμενό του «επιβεβαιώνει ότι είτε σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης είτε σε συνθήκες κρίσης, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε να ματώνουμε».

«Οι εργαζόμενοι θα κληθούμε να πληρώσουμε το 95% των φόρων για να βγούνε τα "σπασμένα" από τις φοροαπαλλαγές και τις επιδοτήσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις, που αύξησαν περαιτέρω τα ελλείμματα και το χρέος. Την ίδια στιγμή μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρηματικών κερδών στο 22% από το 24%», καταγγέλλουν τα σωματεία. «Είναι πρόκληση, την ώρα που μετράμε χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία και εκατοντάδες διασωληνωμένους, η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία να μειώνεται κατά 450 εκατ. ευρώ», τονίζουν.

Αντίστοιχα, σχολιάζουν το γεγονός ότι «τα επιδόματα για τους ανέργους κόβονται κατά 199 εκατ. ευρώ, ενώ δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πρόβλεψη για αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά έργα, για σχολικές υποδομές. Αντίθετα, αυξάνονται οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα κατά 530 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 3,5 δισ. και συνολικά στα 7,5 δισ. με τα 4 δισ. ευρώ που δίνει η Ελλάδα κάθε χρόνο στο ΝΑΤΟ».

Τη συμμετοχή της στο συλλαλητήριο έχει αποφασίσει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ). Καταγγέλλει το γεγονός ότι «εν μέσω πανδημίας ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 450 εκατομμύρια ευρώ για την υγεία» και ενώνει τη φωνή της με τα υπόλοιπα σωματεία, απαιτώντας γενναία αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία.

Στην κινητοποίηση καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.«Σε λίγες μέρες η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2022, συνεχίζοντας την υποχρηματοδότηση των σχολών μας και τη φοροληστεία των οικογενειών μας!», αναφέρει στο κάλεσμά του. Στην κατεύθυνση αυτή καταγγέλλει: «Για ακόμη μια χρονιά αρνούνται να καλύψουν τα 3.000 κενά σε πανεπιστημιακούς καθηγητές, τις ελλείψεις σε υποδομές και εστίες, να πάρουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας, παρά την έξαρση της πανδημίας. Δεν προβλέπεται κανένας σχεδιασμός για έργα υποδομών, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ολες οι κυβερνήσεις κρατάνε τις δαπάνες για την Παιδεία μειωμένες κατά 80%, επικαλούμενες πότε την "οικονομική κρίση" και πότε τις "θυσίες για να διατηρηθεί η ανάπτυξη". Σε κρίση και ανάπτυξη, ο μεγάλος χαμένος είναι η Παιδεία!».

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό διοργανώνουν επίσης εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Καθημερινά τα σωματεία πραγματοποιούν εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, και στην πορεία προς το συλλαλητήριο οργανώνουν παρεμβάσεις - εξορμήσεις σε περιοχές της Θεσσαλονίκης για την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί με το κύμα ακρίβειας, που ματώνει τα λαϊκά νοικοκυριά.

Την κινητοποίηση οργανώνουν τα Σωματεία: Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Βόρειας Ελλάδας, Εργατοϋπαλλήλων στις Επιχειρήσεις «Mαλαματίνα», Εργατοϋπαλλήλων «Coca Cola» Θεσσαλονίκης, Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές Νομού Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων «Regency Καζίνο», Εργαζομένων σε Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Καθαριότητας και Φύλαξης Κεντρικής Μακεδονίας.

Παρεμβάσεις - εξορμήσεις - συσκέψεις προγραμματίζονται:

Σήμερα Πέμπτη στις 6 μ.μ. στα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτη» στην Τούμπα και τη Σταυρούπολη. Το Σάββατο 11/12 στις 10 π.μ. στις λαϊκές αγορές (Βούλγαρη - Κ. Καραμανλή, Μαρτίου - Αλκμήνης, Ξηροκρήνη και Εύοσμο). Την Τρίτη 14/12 στις 6 μ.μ. στον πεζόδρομο Καλαμαριάς και στον πεζόδρομο Ευόσμου. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης οργανώνει σύσκεψη με σωματεία και φορείς του λαϊκού κινήματος στην περιοχή των Αμπελοκήπων σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΟΓΕ Αμπελοκήπων (Μανούκα 2).

Στις 14 Δεκέμβρη συλλαλητήριο στη Λάρισα

Με τη συμμετοχή συνδικαλιστών από σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης η σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, με στόχο τη συνέχιση του αγώνα για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης, ένα μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στον αντιλαϊκό - ταξικό κρατικό προϋπολογισμό για το 2022.

Ηδη τα Σωματεία Οικοδόμων, Τροφίμων και Εμποροϋπαλλήλων έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής, ενώ τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσουν τα ΔΣ των υπόλοιπων σωματείων, θα πραγματοποιηθούν περιοδείες, συσκέψεις σε χώρους δουλειάς και Γενικές Συνελεύσεις. Θα παρθούν επίσης πρωτοβουλίες για να δυναμώσει η κοινή δράση με τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τους βιοπαλαιστές αγρότες και τους φοιτητές.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ακόμα να πραγματοποιηθούν και μια σειρά πολύμορφες δράσεις, όπως παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, αναδεικνύοντας ότι αυτές θησαυρίζουν από υπηρεσίες Υγείας και οι ασθενείς στενάζουν στα νοσοκομεία της μίας νόσου, στο Κέντρο Υγείας Λάρισας στις 14 Δεκέμβρη, διεκδικώντας ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και στη ΔΕΗ στις 16 Δεκέμβρη.

Σε άλλες πόλεις

Στα Γιάννενα το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συλλαλητήριο την Τρίτη 14 Δεκέμβρη στις 6.30 μ.μ., με αφετηρία τα γραφεία του. Στην Κοζάνη, το Σάββατο 18 Δεκέμβρη στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Στην Κρήτη, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου αποφάσισαν σε κοινή σύσκεψη μια σειρά δραστηριότητες, απευθύνοντας κάλεσμα στα σωματεία όλων των κλάδων για κοινό βηματισμό. Συγκεκριμένα, καλούν σε συλλαλητήριο στις 16 Δεκέμβρη στο Ηράκλειο. Επίσης, σχεδιάζουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, οι οποίες θα κορυφωθούν με πικετοφορίες και περιοδείες σε συνοικίες το Σάββατο 11 Δεκέμβρη. Τέλος, οργανώνουν στις 22 Δεκέμβρη μέρα δράσης για την ακρίβεια, με παρεμβάσεις σε υποκαταστήματα της ΔΕΗ, καταστήματα σούπερ μάρκετ και γειτονιές.

Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»
  • Ολοι στα συλλαλητήρια ενάντια στον κρατικό προϋπολογισμό - καρμανιόλα. Την επόμενη βδομάδα τα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα
  • ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ Courier: Σε εξέλιξη η μεγάλη μάχη της 48ωρης απεργίας ενάντια στην ενοικιαζόμενη εργασία
  • Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Δεν περνάει η προσπάθεια αλλοίωσης των συσχετισμών με τους νόθους της εργοδοσίας
  • Στους δρόμους βγαίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες για το εισόδημα και την επιβίωσή τους
ΑΠΕΡΓΟΙ ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ COURIER
Σβήνουμε τα μηχανάκια! Χωρίς εμάς δεν πάει πουθενά το δέμα!

Σε εξέλιξη η 48ωρη απεργία για να πάψει το αίσχος της «ενοικιαζόμενης» εργασίας, κόντρα σε εκβιασμούς και απεργοσπαστικές προσπάθειες

«Χωρίς εμάς δεν πάει το δέμα» διαμηνύουν οι απεργοί «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι
«Χωρίς εμάς δεν πάει το δέμα» διαμηνύουν οι απεργοί «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι
«Να σβήσουν τα μηχανάκια και οι μηχανές! Χωρίς εμάς το γράμμα και το δέμα δεν πάει!»: Με το σύνθημα αυτό, οι «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ Courier, μαζί με μόνιμους και με μπροστάρη το σωματείο τους, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ), οργανώνουν από χτες τη 48ωρη απεργία τους, με προμετωπίδα του αγώνα τους το αίτημα να καταργηθεί η «ενοικιαζόμενη» εργασία και να υπογραφεί ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς.

Πρόκειται για εργαζόμενους που δουλεύουν για 10 και 15 χρόνια στην επιχείρηση των ΕΛΤΑ, με συμβάσεις που τις ανανεώνουν μήνα μήνα, όμηροι μιας πολιτικής που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας, για να απαλλάσσεται η εργοδοσία ακόμα και από τις πιο τυπικές υποχρεώσεις απέναντι στο προσωπικό της. Ετσι, με αυτές τις δουλεμπορικές εργασιακές σχέσεις δουλεύουν 8 ώρες στον δρόμο, αντιμέτωποι με τους γνωστούς μεγάλους κινδύνους, με δεκάδες θύματα στην άσφαλτο.

Με την απεργία τους που είναι σε εξέλιξη, σε συνέχεια της προηγούμενης απεργιακής κινητοποίησης στις 29 Νοέμβρη, διεκδικούν το αυτονόητο: Να προσληφθούν στα ΕΛΤΑ με κατοχυρωμένα δικαιώματα που τα στερούνται εδώ και πολλά χρόνια.


Χτες, πρώτη μέρα της κινητοποίησής τους, ανάγκασαν τη διοίκηση των ΕΛΤΑ αλλά και την κυβέρνηση να τους συναντήσουν, ενώ σμπαράλιασαν την προσπάθειά τους να στήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό. Σήμερα, Πέμπτη, η απεργιακή κινητοποίηση συνεχίζεται, με προσυγκέντρωση στις 7 π.μ. στα ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ Courier στη Λένορμαν και συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην έδρα των ΕΛΤΑ Courier στην Αγία Παρασκευή.

Η απεργία τους ξεκίνησε με προσυγκέντρωση στο Κέντρο Διανομής και Διαλογής στο Ρουφ και ακολούθησε μοτοπορεία μέχρι τα γραφεία της διοίκησης των ΕΛΤΑ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Στο πλευρό τους βρέθηκαν αντιπροσωπείες από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, το Σωματείο ACS, το ΠΑΣΕ WIND.

Μέχρι και με ταξί επιχείρησε να σπάσει την απεργία η εργοδοσία

Η διοίκηση των ΕΛΤΑ προσπάθησε πάλι να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό. Θυμίζουμε ότι από προχτές καλούσε «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους, τους οποίους λίγες μέρες πριν αρνιόταν να συναντήσει αφού δεν αποτελούν «προσωπικό της επιχείρησης», να πάνε για δουλειά χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα, μέχρι και ότι πρέπει να διαθέσουν προσωπικό ασφαλείας. Χτες προσπάθησε να διακινήσει δέματα με ταξί, προσπάθεια όμως που σταμάτησε μετά τις καταγγελίες των απεργών.

Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Επίσης χτες ήρθαν νέες καταγγελίες για την άσκηση πίεσης από προϊσταμένους σε «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους, όπως ότι «όποιος απεργήσει θα έχει επιπτώσεις», για να τα μαζέψει όμως μετά από παρέμβαση του ΣΕΤΤΑ.

Στη συγκέντρωση στα γραφεία των ΕΛΤΑ, η διοίκησή τους προσπάθησε να κάνει το ίδιο με αυτό που έκανε στην προηγούμενη απεργία. Εβαλε τον θυρωρό να ενημερώνει τους απεργούς ότι «απουσιάζει» και την ίδια στιγμή είχε καλέσει αστυνομικές δυνάμεις! Ομως, οι απεργοί δεν πτοήθηκαν και με την αποφασιστικότητά τους μπήκαν στην είσοδο του κτιρίου και κατάφεραν να δουν εκπρόσωπο της διοίκησης και συγκεκριμένα τον Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών και Ανθρώπινου Δυναμικού, ο οποίος, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι οι «ενοικιαζόμενοι» απασχολούνται στα ΕΛΤΑ για 10 και 15 χρόνια, μέσω της «ενοικίασης», πιπίλισε τη γνωστή «καραμέλα» ότι δεν ανήκουν στα ΕΛΤΑ! Παρ' όλ' αυτά δεσμεύθηκε να μεταφέρει τα αιτήματά τους στη διοίκηση.

Αμέσως μετά ακολούθησαν νέα μοτοπορεία και νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιο, μεταξύ άλλων, για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες. Εκεί αντιπροσωπεία των απεργών συναντήθηκε με τη διευθύντρια του υφυπουργού Γιώργου Γεωργαντά. Η τελευταία, σε μια προσπάθεια αποποίησης των πολιτικών ευθυνών του υπουργείου, ισχυρίστηκε ότι αποκλειστικά υπεύθυνη για τις εργασιακές σχέσεις στα ΕΛΤΑ είναι η διοίκησή τους, ωστόσο δεσμεύθηκε πως θα ενημερώσει την πολιτική ηγεσία για τα αιτήματά τους και θα δώσει απάντηση το αμέσως επόμενο διάστημα. Η αντιπροσωπεία τόνισε ότι αποτελεί πολιτική ευθύνη της σημερινής και της εκάστοτε κυβέρνησης οι εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στα ΕΛΤΑ και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για τα δίκαια αιτήματά τους.

Η αντιπροσωπεία μιλώντας στους απεργούς συνόψισε τα αποτελέσματα της πρώτης απεργιακής μέρας τονίζοντας ότι «τους σπάσαμε τον τσαμπουκά. Τους αναγκάσαμε να μας δεχθούν και στη διοίκηση των ΕΛΤΑ και στο υπουργείο, ενώ καταφέραμε να σταματήσουμε τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που πήγε να στηθεί». Με αυτά ως παρακαταθήκη κάλεσε σε ένταση του αγώνα, σε ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στη σημερινή δεύτερη μέρα απεργίας και στην απεργιακή κινητοποίηση.

Το πλαίσιο αιτημάτων

Το ΣΕΤΤΑ με το κάλεσμα «όλοι ενωμένοι σαν μια γροθιά μόνιμοι, ενοικιασμένοι, ορισμένου, αορίστου, εργολαβικοί! Καμία εργασιακή σχέση δεν θα μας διασπάσει. Είμαστε εμείς που δουλεύουμε δίπλα δίπλα» προβάλλει τα αιτήματα:

  • Κατάργηση της «ενοικιαζόμενης» εργασίας. Απορρόφηση όλων των εργαζομένων που εργάζονται στο δίκτυο των ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ COURIER με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ενοικίασης από τις μητρικές εταιρείες των ΕΛΤΑ ΑΕ και ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ ΑΕ
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς για όλους τους εργαζόμενους (μόνιμους, αορίστου, ορισμένου, ενοικίασης)
  • Αμεση ένταξη των «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων στο δίκτυο των ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ COURIER, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, στο μισθολόγιο των ΕΛΤΑ και Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ με κατοχυρωμένα όλα τα νόμιμα εργασιακά δικαιώματα και αναγνώριση των τριετιών, ως βάση συζήτησης για γενικότερες αυξήσεις
  • Σταθερός χρόνος εργασίας. 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο
  • Βαρέα και Ανθυγιεινά ένσημα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου
  • Να σταματήσει η εντατικοποίηση. Οριοθέτηση συγκεκριμένου τομέα για κάθε ταχυδρόμο και ταχυμεταφορέα στο πλαίσιο του ωραρίου του
  • Παροχή ατομικών μέσων προστασίας στους εργαζόμενους κάθε δύο χρόνια. Καμία διανομή σε ακραίες καιρικές συνθήκες (παγωνιά, καύσωνα, καταιγίδα). Καθορισμός χώρων για προστασία από τα καιρικά φαινόμενα
  • Να δοθούν εδώ και τώρα οι οφειλόμενες άδειες και οι απλήρωτες υπερωρίες
  • Να δοθεί ολόκληρη η αποζημίωση στους απολυμένους των ΕΛΤΑ από τη διοίκηση.
36ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μάχη για να παραμείνει ζωντανό, στα χέρια των εργαζομένων και όχι της εργοδοσίας

Απορρίφθηκε χτες από το δικαστήριο η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά των αποφάσεων του συνεδρίου που κατέθεσαν οι μηχανισμοί των εφοπλιστών

Από τη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων
Από τη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων
Στη μάχη που δίνουν οι ταξικές δυνάμεις της ΔΕΣΚ - πρώτη δύναμη στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά - και συνολικά οι εργαζόμενοι της πειραιώτικης περιφέρειας, στο πλαίσιο του 36ου Συνεδρίου, να παραμείνει το Εργατικό Κέντρο όπλο στην υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων, χτες ήρθε να προστεθεί ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα: Απορρίφθηκε από τα δικαστήρια του Πειραιά το αίτημα για την έκδοση προσωρινής διαταγής που είχαν καταθέσει 8 ναυτεργατικά σωματεία, τα οποία αποτελούν καραμπινάτο μηχανισμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και πρώτα και κύρια των εφοπλιστών, απαιτώντας να πάρουν μέρος στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο ΕΚΠ χωρίς να πληρούν καμία προϋπόθεση. Ηταν ένα ακόμα επεισόδιο στην επιχείρηση που έχουν στήσει μεγαλοεπιχειρηματίες (εφοπλιστές, COSCO, μεταφορικές logistics, βιομήχανοι κ.ά.), που αξιοποιώντας ως «πολιορκητικό κριό» τα παραπάνω 8 σωματεία, με «επικεφαλής» την Ενωση Πλοιάρχων, επιδιώκουν να αλλοιώσουν τη θέληση των εργαζομένων του Πειραιά, να φέρουν το ΕΚ στα μέτρα των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ θα ξεκινήσουν την Κυριακή 12 Δεκέμβρη και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 14 Δεκέμβρη. Ενώ το βράδυ της Τρίτης ολοκληρώθηκαν οι ψηφοφορίες για τον απολογισμό της απερχόμενης διοίκησης όπου πλειοψηφεί η ΔΕΣΚ και ο οποίος υπερψηφίστηκε με ποσοστό 68,6% αλλά και για την εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής.

Η απόφαση αυτή του δικαστηρίου, αν και στηρίζεται σε τυπικούς κυρίως λόγους, επιβεβαίωσε πόσο κραυγαλέα ήταν η νοθεία που επιχειρήθηκε, αφού τα σωματεία αυτά με τον νόμο 330 που έχουν στο καταστατικό τους, με την άρνησή τους να καταθέσουν όλα τα στοιχεία που προβλέπονται, επιχείρησαν να παραβιάσουν και το καταστατικό του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και να παραβούν την εργατική νομοθεσία.

Αλλωστε, αποφασιστικά στάθηκαν ενάντια στην εργοδοτική μεθόδευση από την πρώτη στιγμή οι εργαζόμενοι του Πειραιά, διαδηλώνοντας με συγκεντρώσεις τόσο στο δικαστήριο όσο και στο Συνέδριο ότι δεν θα επιτρέψουν την αλλοίωση των συσχετισμών. Στην έναρξη μάλιστα των εργασιών του Συνεδρίου, στις 3 Δεκέμβρη, η συντριπτική πλειοψηφία των αντιπροσώπων απέκλεισε τη συμμετοχή των δεκάδων νόθων αντιπροσώπων που εμφάνισαν τα 8 ναυτεργατικά σωματεία.

Ενώ ακόμα και η απερχόμενη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου ομόφωνα αποφάσισε ότι τα σωματεία αυτά κουρελιάζουν το καταστατικό του και δεν μπορούν να πάρουν μέρος στο Συνέδριο.

Το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής, ώστε να καταστεί υποχρεωτική η συμμετοχή τους στη διαδικασία των ψηφοφοριών, είχε συμπεριληφθεί σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τα σωματεία αυτά κατά της απόφασης του Συνεδρίου για τον αποκλεισμό τους, η οποία θα εκδικαστεί στις 18 Γενάρη του 2022. Βέβαια, θα πρόκειται για υπόθεση άνευ αντικειμένου αφού το Συνέδριο θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχει αναδειχτεί νέα διοίκηση.

Παρ' όλα αυτά οι εργαζόμενοι του Πειραιά μαζί με τα σωματεία τους διαμηνύουν ότι βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση για να αποκρούσουν κάθε απόπειρα.

Αυτό γίνεται καθαρό και στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά για την απόφαση του δικαστηρίου, στην οποία αναφέρει: «Στο κενό έπεσε η δικαστική προσπάθεια ναυτεργατικών σωματείων να αλλοιώσουν την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων του 36ου Συνεδρίου του ΕΚΠ. Η απόφαση του δικαστηρίου δικαίωσε αυτήν του Συνεδρίου που με δημοκρατικό, συλλογικό τρόπο και με τη συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων τάχθηκε υπέρ του αποκλεισμού τους.

Το 36ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά έκανε ξεκάθαρο ότι θέλουμε ένα Εργατικό Κέντρο ζωντανό, με σωματεία που θα οργανώνουν την πάλη τους στους χώρους δουλειάς, με συλλογικές διαδικασίες, ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές.

Κάνουμε καθαρό για άλλη μια φορά ότι είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τις διαδικασίες μας, τα σωματεία μας, το Εργατικό Κέντρο και τις αποφάσεις του 36ου Συνεδρίου του. Δεν θα επιτρέψουμε καμία αλλοίωση των διαδικασιών του από τις επιδιώξεις μιας χούφτας εφοπλιστών για να το βάλουν στο χέρι.

Καλούμε τα σωματεία 0 μέλη μας, τους εργαζόμενους του Πειραιά σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα υπερασπιζόμενοι το 36ο Συνέδριο του ΕΚΠ και τις αποφάσεις του».

Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης

Το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας οργανώνει συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμβάλουν από το υστέρημά τους για να μη μείνει κανένας μόνος του απέναντι στην επίθεση που δέχονται. Τα είδη που θα συγκεντρώνει είναι: Τρόφιμα μακράς διάρκειας, παιδικές τροφές, είδη καθαριότητας, είδη ατομικής υγιεινής, παιδικά παιχνίδια. Η συγκέντρωση θα γίνεται: Στη Θεσσαλονίκη Δευτέρα και Παρασκευή 6 μ.μ. - 8 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου στον 3ο όροφο του ΕΚΘ. Στο Κιλκίς, Πέμπτη 6 μ.μ. - 8 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ στο Εργατικό Κέντρο.

Το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου» συνεχίζει τη συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης (γάλατα εβαπορέ, ζάχαρη, αλεύρι, ρύζι, τοματοπολτός, όσπρια, λάδι, μακαρόνια, μπισκότα) αλλά και παιδικών παιχνιδιών, καθημερινά (5 μ.μ. έως 6.30 μ.μ.), προκειμένου να διατεθούν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη, μπροστά στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση διοργανώνει την Κυριακή 12 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., η Ομάδα Γυναικών Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας (μέλος της ΟΓΕ). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε ανοιχτό χώρο μπροστά στα γραφεία της Ομάδας (πλατεία Κυθήρων, στάση Αγιος Κοσμάς) και θα περιλαμβάνει δημιουργική απασχόληση για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, χριστουγεννιάτικο παζάρι και έκθεση βιβλίου.

ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Στους καταπέλτες από αύριο και για 48 ώρες

Διεκδικούν ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, κόντρα στην εφοπλιστική αδιαλλαξία

Με νέα 48ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων σε όλα τα λιμάνια της χώρας, με προοπτική κλιμάκωσης, από αύριο Παρασκευή, 10 Δεκέμβρη, οι ναυτεργάτες εντείνουν την πάλη τους για να αποκρούσουν την επέλαση εφοπλιστών και κυβέρνησης που θέλουν να καθαρίσουν τα καράβια από κάθε ναυτεργατικό δικαίωμα, να επεκτείνουν την εργασιακή ζούγκλα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, βάζοντας ταυτόχρονα σε άμεσο κίνδυνο και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, όλα για την ενίσχυση του κέρδους.

Θυμίζουμε ότι προκλητικά οι εφοπλιστές της επιβατηγού ναυτιλίας πρότειναν στους ναυτεργάτες αυξήσεις - κοροϊδία για τις ΣΣΕ, με 0% για το 2020, 1% από τον Νοέμβρη του 2021 και 1% από τον Ιούνη του 2022, και στην ίδια κατεύθυνση οι πλοιοκτήτες στα πορθμεία, ενώ συνεχίζεται η αδιάλλακτη στάση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, που από το 2010 αρνείται οποιαδήποτε συνάντηση για διαπραγματεύσεις.

«Η κερδοφορία των εφοπλιστών καλπάζει διαρκώς, καταγράφεται και μέσα από δικά τους στοιχεία, ενώ όλες οι κυβερνήσεις τούς μπουκώνουν με προνόμια και επιδοτήσεις», σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση για την απεργία τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Στον αντίποδα των παραπάνω, συμπληρώνουν ότι «για τους ναυτεργάτες οι συνθήκες δουλειάς επιδεινώνονται, με τους αντεργατικούς νόμους, τη μη εφαρμογή των ΣΣΕ, τις περικοπές μισθών, τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις, τις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις των εφοπλιστών, τα εξαντλητικά δρομολόγια, τα προβλήματα στον επαναπατρισμό, τη φοροεπιδρομή, τα διαρκή κρούσματα ατυχημάτων, ασθενειών, υπονομεύοντας διαρκώς την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, τα οξυμένα προβλήματα σε Κοινωνική Ασφάλιση, Ναυτική Εκπαίδευση».

Οι ναυτεργάτες διεκδικούν την άμεση ανανέωση και εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς, την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών νόμων, Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια και υποχρεωτική, και κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, ουσιαστική προστασία των άνεργων ναυτεργατών και αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πλοίων και άλλα αιτήματα που αφορούν την προστασία των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, αλλά και την ίδια την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Την πρώτη μέρα της απεργίας, η οποία ξεκινάει απόψε τα μεσάνυχτα (προς ξημερώματα Παρασκευής), τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, που πρωτοστατούν στην προετοιμασία της απεργίας, διοργανώνουν προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη. Παράλληλα, απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους, στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους ναυτεργάτες, «να διεκδικήσουμε δουλειά με δικαιώματα, ασφάλεια και προστασία της υγείας και της ανθρώπινης ζωής».

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Αθωώθηκαν οι τρεις συνδικαλιστές για το μπλόκο του 2019 στον Ε65

Αθώους έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καρδίτσας τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστα Τζέλλα, και τα μέλη του ΔΣ Γιάννη Τσιούτρα και Σωτήρη Γιαννακό, που κατηγορούνταν για «μπλόκα» στον Ε65 στο πλαίσιο αγροτικής κινητοποίησης που είχε πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβρη του 2019. Το δικαστήριο αφού άκουσε τους μάρτυρες και τους κατηγορούμενους, αποφάσισε να απαλλαγούν από τις διώξεις οι συνδικαλιστές.

Μιλώντας στη συγκέντρωση που έγινε προχτές έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Καρδίτσας, ο Κώστας Τζέλλας μεταξύ άλλων τόνισε: «Δεν μας τρομοκρατούν, δεν πρόκειται να μας σταματήσουν. Ας το πάρουν χαμπάρι: Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα επιβίωσης για να μείνουμε στα χωράφια μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με μεγαλύτερο πείσμα. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των "αγροτοδικείων". Να πάψουν οι διώξεις, η ποινικοποίηση των αγώνων μας».

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις για την επιβίωσή τους

Στις 19 Δεκέμβρη η πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Κινητοποίηση στην Πάτρα από σταφιδοπαραγωγούς
Κινητοποίηση στην Πάτρα από σταφιδοπαραγωγούς
Σε μια σειρά από πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις προχωρούν ήδη Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, στην κατεύθυνση του καλέσματος πάλης που έχει απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, αναδεικνύοντας τα οξυμένα προβλήματά τους και διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων για την επιβίωσή τους.

Σταθμό στη δράση τους θα αποτελέσει η πανελλαδική σύσκεψη στις 19 Δεκέμβρη, στις 12 μ., στη Νίκαια Λάρισας, όπου καλούνται να πάρουν μέρος Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι από όλη τη χώρα, για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα πάλης των αγροτών.

Στη Θεσσαλία

Αύριο το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η μηχανοκίνητη πορεία που οργανώνουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς, που θα ξεκινήσει από την Αγιά και θα καταλήξει έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα.

Οι αγρότες διεκδικούν να μη γίνει περικοπή των συνδεδεμένων ενισχύσεων, να ενισχυθούν για την απώλεια εισοδήματός τους μέσα στην πανδημία, να παρθούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, να προχωρήσει άμεσα η καταβολή αποζημιώσεων στο 100% για τις καταστροφές από τους παγετούς.

Ταυτόχρονα, αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις των Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, ενόψει της πανελλαδικής σύσκεψης και για τον καθορισμό πολύμορφων δράσεων την επόμενη βδομάδα.

Γιάννενα: Οι κτηνοτρόφοι μεταφέρουν τα αιτήματά τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Γιάννενα: Οι κτηνοτρόφοι μεταφέρουν τα αιτήματά τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Ηδη οι αγρότες της Καρδίτσας έχουν αποφασίσει την πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ στην Καρδίτσα τη Δευτέρα 13 Δεκέμβρη, διαμαρτυρόμενοι για τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, που μεγαλώνουν το κόστος παραγωγής και την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη θα οργανωθεί νέα παράσταση διαμαρτυρίας, αυτήν τη φορά στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, από κοινού με τους αγρότες της Λάρισας, με βασικό αίτημα την εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ μέχρι τέλη του χρόνου και την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Κινητοποίηση στη ΔΕΗ ετοιμάζουν και οι αγρότες της Λάρισας, την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, μαζί με το Εργατικό Κέντρο.

Στους δρόμους βγήκαν οι σταφιδοπαραγωγοί Αιγιαλείας - Ηλείας - Ζακύνθου

Συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους με διαμαρτυρία στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας και κατάληξη με αυτοκινητοπορεία στον ΕΛΓΑ έδωσαν σταφιδοπαραγωγοί της Αιγιάλειας, της Ηλείας και της Ζακύνθου. Μάλιστα οι Ζακυνθινοί, από νωρίς το πρωί, ξεκίνησαν απ' το νησί με αντίξοες συνθήκες, προκειμένου να είναι συνεπείς στο αγωνιστικό τους ραντεβού.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συλλογικών τους οργάνων, διατράνωσαν για ακόμη μία φορά την αποφασιστικότητά τους να μην σταματήσουν τις δράσεις τους, αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, με πρώτο το «καυτό» πρόβλημα της τιμής της κορινθιακής σταφίδας.

Στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτών βρέθηκαν συνάδελφοί τους από τους Αγροτικούς Συλλόγους Ωλενίας και Ερυμάνθου, αντιπροσωπείες των Διοικήσεων των Εργατικών Κέντρων Πάτρας και Ζακύνθου, καθώς και μέλη Διοικήσεων συνδικάτων και συνταξιουχικών σωματείων της Αχαΐας και της Ηλείας.

Στις ομιλίες - χαιρετισμούς τους, οι πρόεδροι της ΟΑΣ Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης, του ΑΣ Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», Γιάννης Μποδιώτης και ο Γιάννης Ζήβας, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα αγροτών Ζακύνθου, στάθηκαν στα προβλήματα και αιτήματα των παραγωγών σταφίδας.

Καυτηρίασαν, παράλληλα, τη στάση των έως και σήμερα κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, για τη διαχρονική αντιαγροτική πολιτική που ακολουθούν, την εφαρμογή των νόμων της ΚΑΠ της ΕΕ, τα προβλήματα που αυτή δημιούργησε και συνεχίζει να οξύνει. Στη συγκέντρωση διαβάστηκε το κοινό ψήφισμα με τις διεκδικήσεις που περιλαμβάνουν την κατώτερη εγγυημένη τιμή πώλησης για την κορινθιακή σταφίδα που θα ξεπερνάει τα 2 ευρώ/Kg, έτσι ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζεται ένα εισόδημα επιβίωσης. Μείωση του κόστους παραγωγής και επιδότησή του, όπως με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ έως τέλος του χρόνου και αλλαγή του κανονισμού του. Αμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής. Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεωργική εγκατάσταση χωρίς ρεύμα.

Οπως σημειώνουν στο ψήφισμά τους οι βιοπαλαιστές αγρότες, «τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στους νόμους της ελεύθερης αγοράς, όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το κέρδος και όχι η σχεδιασμένη παραγωγή για την κάλυψη των πραγματικών λαϊκών αναγκών! Μετατρέπουν ένα ακόμα σημαντικό για την επιβίωση χιλιάδων μικρών παραγωγών προϊόν όπως είναι η κορινθιακή σταφίδα, σε είδος προς εξαφάνιση για τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και μεταποιητών - εξαγωγέων» και επισημαίνουν:

«Η νέα ΚΑΠ, που θα εξειδικευθεί με το "στρατηγικό σχέδιο" που ετοιμάζει η κυβέρνηση, πρόκειται να εντείνει την καταλήστευση του μόχθου μας από τους μεταποιητές, τους διάφορους μεσάζοντες και τις τράπεζες, μέσω του ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου της αγροτικής παραγωγής από τους επιχειρηματικούς ομίλους».

Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η μεγάλη παρουσία αστυνομικής δύναμης, καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης των αγροτών μέχρι έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ, που απομακρύνθηκε μετά την απαίτηση και καταγγελία των συγκεντρωμένων.

Κόβουν τις επιδοτήσεις στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στα Γιάννενα πραγματοποίησαν βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι των Ιωαννίνων χτες το πρωί, μετά από το κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ζίτσας. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τη μειωμένη προκαταβολή που έλαβαν στις επιδοτήσεις λόγω των περικοπών που επέφερε η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 4585/05.10.2021), η οποία αφορά την κατανομή στα βοσκοτόπια, τις ποινές κ.ά. μειώνοντας ακόμη περισσότερο το μειωμένο εισόδημά τους. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση έχει αναδρομική ισχύ.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας τον λόγο πήραν ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ζίτσας, Κώστας Κατσάνος, καταθέτοντας υπόμνημα του συλλόγου με το οποίο ζητάει την ανάκληση της ΚΥΑ (ΦΕΚ 4585/05.10.2021). Παράλληλα, απαιτεί την έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων σε μια δόση, χωρίς παρακρατήσεις, να είναι ακατάσχετες και να μην επιβαρύνονται οι αγροτοκτηνοτρόφοι οικονομικά για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και για τη διόρθωση σφαλμάτων. Τέλος ζητούν τη σύνδεση των ενισχύσεων των γεωργών με την πραγματική παραγωγή και των κτηνοτρόφων με το πραγματικό ζωικό κεφάλαιο, με αποσύνδεση των επιδοτήσεων στην κτηνοτροφία από τα βοσκοτόπια.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γιώργος Κοσμάς, νέος κτηνοτρόφος που φέτος απέκτησε πρόβατα παράλληλα με άλλες αγροτοκτηνοτροφικές δραστηριότητες, τονίζοντας ότι προσδοκούσαν στις επιδοτήσεις για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και τώρα μαθαίνουν ότι κόβονται, ενώ παράλληλα η βασική ενίσχυση είναι κουτσουρεμένη. Επεσήμανε ότι όλα αυτά γίνονται σε μια περίοδο που το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι διαπιστώνουν ότι το νέο χτύπημα της κυβέρνησης στο εισόδημά τους προστίθεται στην τεράστια αύξηση των ζωοτροφών, στα λιπάσματα και στα άλλα αγροεφόδια, στο πετρέλαιο και το ρεύμα, καθώς επίσης και στο νέο κύμα ακρίβειας που τρώει το συνεχώς μειούμενο εισόδημα.

Ο Ηλίας Αγόρος, πρόεδρος του Αμπελουργικού Συλλόγου Ζίτσας, στην παρέμβασή του στάθηκε στη χειροτέρευση τον προϋποθέσεων για την καταβολή των επιδοτήσεων για τους βιοπαλαιστές αγρότες, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι ενώ πριν λίγα χρόνια με 4-5 στρέμματα έπαιρναν επιδότηση, σήμερα ακόμη και με 10 στρέμματα τους κόβουν, γιατί δεν πιάνουν τα όρια που έχουν τεθεί, με στόχο να αποκλειστούν τα πιο φτωχά στρώματα των αγροτών. Παράλληλα, διαπίστωσε ότι με τους δασικούς χάρτες, το κτηματολόγιο και σειρά άλλων μέτρων οι αγροτοκτηνοτρόφοι εκτοπίζονται από τον τόπο τους για να «φυτευτούν» οι εκτάσεις γης με φωτοβολταϊκά. Τέλος επεσήμανε ότι δεν παραιτούνται από τον αγώνα για την επιβίωσή τους, τονίζοντας ότι θα δώσουν συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους ενάντια στα μέτρα κυβέρνησης και ΕΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ