Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δυο όψεις του ίδιου νομίσματος

Με το ένα χέρι απολύει εργαζόμενους και με το άλλο κάνει φιλανθρωπία, χορηγίες και δενδροφυτεύσεις για να εξωραϊστεί στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων. Ο λόγος για την επιχείρηση «Coca-Cola» που απολύει 33 εργαζόμενους από το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, καταργώντας επί της ουσίας τη διανομή, την οποία θα αναθέσει σε άλλον ιδιώτη, με μικρότερο κόστος. Με επιστολή της προς τη Λαϊκή Επιτροπή Θέρμης, που στηρίζει τους απεργούς της «Coca-Cola», «ενημερώνει» για τη στήριξη της επιχείρησης στις τράπεζες τροφίμων των Δήμων Θέρμης και Θεσσαλονίκης, σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, δενδροφυτεύσεις, ανακαινίσεις σχολείων κ.ά. Η επιχείρηση διαφημίζει τη δράση της στο πλαίσιο της Εταιρικής «Κοινωνικής Ευθύνης». Στην πραγματικότητα, εμφανίζεται να βοηθάει όσους δεν έχουν τα προς το ζην και την ίδια ώρα στερεί τα προς το ζην από τους ίδιους τους εργαζόμενους που απολύει. Εμφανίζεται να χορηγεί αθλητικές εκδηλώσεις και την ίδια ώρα κρύβει ότι η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού για λογαριασμό των χορηγών είναι αυτή που στερεί τον αθλητισμό από τα λαϊκά στρώματα. Το ίδιο ισχύει και για τα σχολεία, το περιβάλλον, για καθετί που στον καπιταλισμό υποτάσσεται στο κέρδος των μονοπωλίων. Οι απολύσεις και η «κοινωνική ευθύνη» των επιχειρήσεων, είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, που λέγεται καπιταλισμός και από το οποίο πρέπει να απαλλαγεί ο λαός με την πάλη του για να δει χαΐρι.

Μοχλός κατηγοριοποίησης και παρέμβασης

Την ώρα που ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς κανένα σχολείο δε λειτουργεί πλήρως, επανέρχεται από διάφορα στελέχη της εκπαίδευσης η προώθηση προγραμμάτων μέσα και έξω από την ευέλικτη ζώνη. Τα διάφορα προγράμματα συγκροτούν ένα σημαντικό στοιχείο του νέου σχολείου που είναι η παρέμβαση σε αυτό επιχειρήσεων, ΜΚΟ και όσων επιθυμούν να μπουν στο σχολείο και στα μυαλά των μαθητών, προωθώντας, παράλληλα, τη διαφοροποίηση ανάμεσα στα σχολεία, σπάζοντας τον ενιαίο χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Λειτουργούν αποσπασματικά, δίνοντας δεξιότητες και όχι γνώση, καλλιεργώντας παράλληλα αυταπάτες ότι μπορεί μέσα από ένα πρόγραμμα να αποκτήσουν τα παιδιά π.χ. περιβαλλοντική συνείδηση όταν όλο το άλλο πρόγραμμα διαπνέεται από αντιπεριβαλλοντική αντίληψη. Πολλά προγράμματα εισάγουν ευέλικτες μορφές εργασίας. Αλλα είναι ενταγμένα στα ΕΣΠΑ και παίρνουν επιδοτήσεις για να περνάνε τα μηνύματα της ΕΕ. Και φυσικά θα αποτελούν πλέον στοιχείο αξιολόγησης, άρα θα χρησιμοποιηθούν για την κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών.

Το 25ευρω

Τον περασμένο Αύγουστο ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης έλεγε για το 25ευρω χαράτσι για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία: «Αν, λοιπόν, επιτύχουμε τους οικονομικούς μας στόχους, αυτό το μέτρο (σ.σ. το 25ευρω) δεν θα υλοποιηθεί. Αν όχι, θα πρέπει να υλοποιηθεί»...

Χτες ο ίδιος υπουργός Υγείας ο Αδωνις Γεωργιάδης είπε στο ραδιόφωνο του REAL: «Είναι δύο τα μέτρα. Το 1 ευρώ στη συνταγή και το 25ευρω. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση που διαπραγματευόμαστε με την τρόικα. Ο δικός μου αρχικός στόχος είναι να εξαιρεθούν μέχρι 11.000 ατομικό και 25.000 οικογενειακό. Οι άνεργοι εάν είναι κάτω από αυτό το όριο θα εξαιρεθούν. Εάν έχουν περιουσίες, όχι. Εάν έχουν τεκμαρτό εισόδημα, όχι».

Να εξαπατήσει προσπαθούσε τον Αύγουστο ο υπουργός ως προς τις πραγματικές διαθέσεις της κυβέρνησης, αφού το πρόβλημά τους δεν είναι οι οικονομικοί τους στόχοι αλλά η λειτουργία των νοσοκομείων σαν επιχειρήσεις.

Αλλά προκύπτει το ερώτημα: Εάν κάποιος μακροχρόνια άνεργος έχει αποκτήσει στο παρελθόν ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο, αλλά δεν έχει τώρα - ως άνεργος χωρίς κανένα εισόδημα - ούτε ένα ευρώ, θα γίνεται δεκτός για νοσηλεία; 'Η θα του παίρνουν το σπίτι; 'Η θα τον εξαναγκάζουν να το πουλήσει, για να νοσηλευτεί; Ολα αγοραία για την κυβέρνηση. Και η εξαθλίωση...

Τη θέλουν στο παιχνίδι

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη Χρυσή Αυγή τροφοδότησαν μια συζήτηση που είχε ήδη ανοίξει για το ρόλο της λεγόμενης ακροδεξιάς στο αστικό πολιτικό σύστημα, στο πλαίσιο των διεργασιών αναμόρφωσής του και της αναζήτησης «νέων» πολιτικών δυνάμεων ικανών να απορροφήσουν μέρος της λαϊκής δυσαρέσκειας, να συμβάλουν στη διαμόρφωση αστικών κυβερνήσεων.

Απότοκη των γενικότερων επιδιώξεων της αστικής τάξης η προπαγάνδα από τα ιδιόκτητά της ΜΜΕ που περιελάμβανε ως και συστάσεις στη Χρυσή Αυγή να... σοβαρευτεί για να της ανατεθεί κι ένας πιο σοβαρός ρόλος στα πράγματα. Κατά το «όλοι οι καλοί χωράνε», τα αστικά ΜΜΕ επιμένουν ότι μια... φρόνιμη ακροδεξιά, με όποιο όνομα κι αν εμφανίζεται, έχει χώρο σε ένα μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα. Ας μην περνά απαρατήρητη η συγχρονισμένη «απόσυρση» στελεχών της Χρυσής Αυγής και «ανάσυρση» στελεχών του ΛΑ.Ο.Σ...

Αλίμονο βέβαια αν τέτοιου είδους μορφώματα δεν είχαν θέση στο σύστημα που τα γεννάει με αποστολή το χτύπημα του λαού, του εργατικού λαϊκού κινήματος και της οργανωμένης πολιτικής του πρωτοπορίας, απ' όποιο πόστο τους ανατεθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, σε μια σειρά απ' αυτές εκφράζοντας γραμμή κριτικής ή αμφισβήτησης της ΕΕ ή της ΟΝΕ, το λεγόμενο ρεύμα του «ευρωσκεπτικισμού», απηχώντας τα συμφέροντα τμήματος της αστικής τάξης των χωρών τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις πριμοδοτήθηκαν ανοιχτά από τη σοσιαλδημοκρατία π.χ. Γαλλία, σε άλλες προάγονται σε δυνάμει κυβερνητικούς εταίρους όπως συμβαίνει σήμερα στη Νορβηγία και την Αυστρία. Κι αν στις χώρες αυτές τηρούν τα προσχήματα ως προς τη δημόσια εικόνα τους, παραμένουν δυνάμεις μαχητικά αντικομμουνιστικές, ακραία εθνικιστικές, ρατσιστικές εντεταλμένες από τους αστούς στο χτύπημα του εργατικού κινήματος.

Η αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό έχουν ανάγκη αυτά τα μορφώματα για να χειραγωγούν και με το φόβο εκείνο το τμήμα του λαού που δε χειραγωγείται με σοβαντίσματα του αστικού πολιτικού συστήματος.

Γι' αυτούς και άλλους λόγους συντηρείται από τα αστικά ΜΜΕ η συζήτηση περί «συνταγματικής ακροδεξιάς» που να καλύπτει το χώρο «δεξιά» της ΝΔ, απεμπολώντας τη βία και υιοθετώντας το αστικό «σαβουάρ βιβρ». Ομως όση «αναμόρφωση» κι αν υποστούν αυτές οι δυνάμεις για να συμβάλουν αποτελεσματικότερα στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού και στην ευόδωση των γενικότερων σχεδιασμών της αστικής τάξης, δε θα πάψουν να είναι δυνάμεις που επιδιώκουν τον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας και αγανάκτησης σε ένα «κίνημα» με αντιδραστικά χαρακτηριστικά.

Το κεφάλαιο και τα γεννήματά του φίλοι δεν πιάνονται. Ο λαός δεν έχει να προσδοκά άλλο πέρα από βάσανα από τα κόμματα της διαχείρισης μιας εξουσίας τόσο σάπιας και βάρβαρης που στήνει εγκληματικές φασιστικές συμμορίες για να τις παρατάξει απέναντί του, απέναντι στη διεκδίκηση του δίκιου του. Αφοβα να τους αντιμετωπίσει, συγκροτώντας τη δική του λαϊκή συμμαχία, ισχυροποιώντας το ΚΚΕ μπορεί να τους συντρίψει, ανοίγοντας δρόμο για το μέλλον που του αξίζει.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Δεν έχουν τέλος...

Επιπλέον βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων ύψους τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014.

Αλλά μην στεναχωριέστε. Αυτά είναι τα... «τελευταία μέτρα», που λέει κι ο πρωθυπουργός. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτά τα «τελευταία μέτρα» έχουν μια αξιοθαύμαστη ιδιότητα: Δεν τελειώνουν ποτέ. Οπως και τα ψέματα άλλωστε. Ούτε αυτά έχουν τέλος.

(Φασιστικής) γελοιότητας το ανάγνωσμα

Την προβοκάτσια που επιχείρησαν να στήσουν σε βάρος του ΚΚΕ οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες (όπως αποκαλύπτεται και από τις συνομιλίες τους, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν) ώστε να «φορτώσουν» το δολοφόνο του Π. Φύσσα ως τάχα πρώην κομμουνιστή, επανέλαβε ο τρισάθλιος χρυσαυγίτης βουλευτής Αρβανίτης. Μάλιστα, μετά τον Καρατζαφέρη, που όπου σταθεί κι όπου βρεθεί επαναλαμβάνει αυτήν την χρυσαυγίτικης κοπής άθλια συκοφαντία (ξέρει αυτός από συκοφαντίες...) ο Αρβανίτης ισχυρίστηκε ότι «ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα δεν ήταν χρυσαυγίτης. Ηταν κομμουνιστής, ο οποίος διείσδυσε στις τάξεις του κόμματός μας με σκοπό να διαπράξει φόνο και να συλληφθεί»! Μιλάει ο εκπρόσωπος των ναζί χρυσαυγιτών, των πολιτικών απόγονων δηλαδή των ναζί που έχουν πάρει ντοκτορά στις προβοκάτσιες!

Φυσικά, αυτά που λέει ο χρυσαυγίτης Αρβανίτης δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και αυτό έχει αποδειχθεί. Δεν μας προξενεί εντύπωση η βλακώδης επιμονή στην αναπαραγωγή ενός ψέματος. Οι χρυσαυγίτες κάνουν ό,τι δίδαξε ο Γκέμπελς: «πες πες ψέματα κάτι θα μείνει». Δεν μας προξενεί εντύπωση ούτε το τερατώδες ψέμα που επιστρατεύουν. Πάλι κάνουν ό,τι δίδαξε ο Γκέμπελς, ο οποίος έλεγε ότι όσο πιο εξωφρενικό είναι ένα ψέμα, τόσο πιο εύκολα γίνεται πιστευτό. Ούτε μας προξενεί καμία εντύπωση το θράσος και η μανία των ναζί χρυσαυγιτών να στήσουν προβοκάτσιες εναντίον των κομμουνιστών. Εξάλλου, οι πολιτικοί τους πρόγονοι, οι ναζί του Χίτλερ είχαν κάψει το Ράιχσταγκ με στόχο να κατηγορήσουν για τον εμπρησμό τους κομμουνιστές, όμως η προβοκάτσιά τους κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος στα ίδια τα δικαστήρια των ναζί! Τι κάνει ο χρυσαυγίτης Αρβανίτης; Επιχειρεί να εφαρμόσει τις μεθόδους εξαπάτησης που εφάρμοζαν οι ναζί, αντίστοιχες με αυτές του Γκέμπελς, αλλά και του Γκέρινγκ ο οποίος ήταν εμπνευστής και καθοδηγητής της προβοκάτσιας με τον εμπρησμό! Τι περισσότερο ή λιγότερο θα μπορούσε να περιμένει κανείς από έναν τύπο που ισχυρίζεται ότι δεν υπήρχε ολοκαύτωμα και πως οι κρατούμενοι στα κολαστήρια των ναζί, ανάμεσά τους και Ελληνες, δε δολοφονούνταν μαζικά από τους ναζί, αλλά ...πέθαναν από επιδημία τύφου και άλλων ασθενειών... Ο λαός έχει μνήμη και γνώση.

Πλεόνασμα ευαισθησίας

«Ξέρω πώς είναι να ζεις με 500 ευρώ. Υπάρχουν άνθρωποι στο οικογενειακό μου περιβάλλον που ζουν με πολύ λίγα λεφτά. Η μητέρα μου, ο πεθερός μου, η πεθερά μου... Γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει αυτό». Η δήλωση έγινε απο τον υπουργό Οικονομικών στη συνέντευξή του στο «Σταρ».

Και προς απόδειξη ότι ο υπουργός όχι μόνο ξέρει τι σημαίνει να ζεις με 500 ευρώ αλλά και δίνει εντολές στις υφιστάμενές του υπηρεσίες να πράττουν αναλόγως, η παρακάτω είδηση: «Πρόστιμο 72 ευρώ έκοψαν ελεγκτές του ΟΑΣΑ σε μακροχρόνια άνεργη και την ανάπηρη μητέρα της, καθώς αδυνατούσαν να πληρώσουν 1,20 που κοστίζει το εισιτήριο. Αν δεν πληρωθεί το πρόστιμο σε 20 ημέρες, θα δεκαπλασιαστεί, θα γίνει 720 ευρώ» (η είδηση στην «Ημερησία»). Πού κολλάει ο Στουρνάρας; Στο γεγονός ότι αν δεν πληρωθεί έγκαιρα το πρόστιμο των 72 ευρώ στον ΟΑΣΑ αυτό μεταβιβάζεται στην Εφορία και αυτόματα ανεβαίνει στα 720 ευρώ. Εξέλιξη στην οποία προσβλέπει ο ευαίσθητος υπουργός για να εμφανίσει πλεόνασμα το κρατικό ταμείο.

Ας ψαχτούν μεταξύ τους...

Πολλά τα όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή του προέδρου του σωματείου των εργαζομένων στη «Σωτηρία», που συνελήφθη για «εκβίαση, παράνομη οπλοκατοχή και αντίσταση» και κατηγορείται ότι πήρε 50.000 ευρώ για να συναινέσει σε συμφωνία της διοίκησης του νοσοκομείου με το Ινστιτούτο Ακαδημίας Αθηνών. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν πιστόλι, δύο πτυσσόμενα μαχαίρια και ένα ζευγάρι χειροπέδες, σιδερένιο πτυσσόμενο γκλοπ, κυνηγετική καραμπίνα και μαγνητόφωνο καταγραφής ήχου. Για όποιον έχει την απορία, σημειώνουμε ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος και συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ, δούλευε στην ασφάλεια του νοσοκομείου, έχοντας μάλιστα και σχετική προϋπηρεσία, πριν προσληφθεί στο «Σωτηρία». Ας ψαχτούν μεταξύ τους ο υπουργός Υγείας, η κυβέρνηση και οι συνδικαλιστικές τους παρατάξεις και ας αφήσουν την σπέκουλα και τη συκοφαντία σε βάρος των εργαζόμενων και συνολικά του συνδικαλιστικού κινήματος...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καμία στοίχιση πίσω από τους στόχους των αστών

Το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, λίγες μέρες μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ, εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την αναβάθμιση της θέσης της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή. Η αναβάθμιση αυτή επιδιώκεται μέσα από την ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων προς την ΕΕ, τη διασφάλιση μεριδίου από τη συνεκμετάλλευση των πλούσιων θαλάσσιων ενεργειακών κοιτασμάτων της περιοχής, τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού κεφαλαίου και τη βελτίωση της θέσης του μέσα στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, σε μια περίοδο που οι ανταγωνισμοί στην περιοχή οξύνονται. Οπως γίνεται πάντα στον καπιταλισμό, έτσι και τώρα γίνεται πολύπλευρη και πολύμορφη προσπάθεια οι στρατηγικοί αυτοί στόχοι της αστικής τάξης να παρουσιαστούν ως στόχοι «εθνικοί», ως στόχοι από την επίτευξη των οποίων θα κερδίσει και ο λαός.

Προβάλλεται το επιχείρημα ότι η συγκρότηση και η ενίσχυση του άξονα στρατηγικής συνεργασίας Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου, με αιχμή τη θαλάσσια οδό μεταφοράς ενέργειας προς την ΕΕ, αποτελεί απάντηση στην τουρκική κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Στην πραγματικότητα, όμως, αποτελεί τη συνειδητή επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης για βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον «ενεργειακό πόλεμο» που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή, προκειμένου να μη μείνουν έξω από το μοίρασμα της «πίτας» οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Η εμπλοκή αυτή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς συνεπάγεται μεγάλους κινδύνους για όλους τους λαούς της περιοχής, καθώς η όξυνση των ανταγωνισμών αυτών ανοίγει αντικειμενικά το δρόμο για το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Κανένα όφελος και καμία «σταθερότητα» δεν μπορεί να περιμένει ο λαός από τη μία ή την άλλη ιμπεριαλιστική συμμαχία στην περιοχή. Οι άξονες και οι αντιάξονες των ιμπεριαλιστών διατάσσονται και αναδιατάσσονται ανάλογα με τα συμφέροντα των αστικών τάξεων. Την ίδια ώρα που προωθείται η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία, το Ισραήλ διατηρεί σχέσεις ανταγωνισμού αλλά και συνεργασίας με την Τουρκία, διεξάγει μια σύνθετη διαπραγμάτευση μαζί της που καλύπτει μεγάλο εύρος θεμάτων, από τα ενεργειακά και την οριοθέτηση ΑΟΖ, μέχρι τα ιμπεριαλιστικά σχέδια επέμβασης σε Συρία και Ιράν, το μέλλον των κουρδικών περιοχών, αλλά και του Κυπριακού. Τα οικονομικά οφέλη για τα μονοπώλια από τις συμφωνίες Ελλάδας - Ισραήλ δε θα έχουν κανένα αντίκρισμα στη ζωή του λαού. Αυτό που διαφήμισε ο πρωθυπουργός στο Ισραήλ, αλλά και στις ΗΠΑ νωρίτερα, είναι το «φιλοεπενδυτικό περιβάλλον» που διαμορφώνουν το σμπαράλιασμα των μισθών και των εργατικών δικαιωμάτων, οι ιδιωτικοποιήσεις, η περαιτέρω παράδοση του ορυκτού πλούτου της χώρας σε εγχώρια και διεθνή μονοπώλια. Αυτό το «περιβάλλον» θα διατηρηθεί και θα ενισχυθεί, ανεξάρτητα από το μείγμα διαχείρισης που θα επιλέγεται κάθε φορά, γιατί αυτό επιβάλλει η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και για τον ίδιο λόγο κανένα «μέρισμα» δεν πρόκειται να δοθεί στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα από τα οφέλη που θα αποκομίσουν τα μονοπώλια της ενέργειας και των άλλων κλάδων.

Ο ελληνικός λαός και οι λαοί της περιοχής δεν πρέπει να στρατευτούν γύρω από τους στόχους της αστικής τους τάξης, δεν πρέπει να δώσουν καμία στήριξη σε επικίνδυνους σχεδιασμούς, ξένους προς τα συμφέροντά τους. Φιλολαϊκή ανάπτυξη και συνεργασία αμοιβαίου οφέλους μεταξύ των χωρών μπορεί να υπάρξει μόνο όταν οι λαοί γίνουν κυρίαρχοι της εξουσίας και του πλούτου που παράγουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ