Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»

-- Σε τροχιά πανεργατικού ξεσηκωμού και απεργιακής κλιμάκωσης τα σωματεία. Με συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα παίρνουν τη «σκυτάλη» από το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

-- Στην τελική ευθεία για το μεγάλο συλλαλητήριο του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη

-- Καμία ανοχή στις συνδικαλιστικές διώξεις και στην εργοδοτική τρομοκρατία

Ρεύμα φτηνό για όλο τον λαό!

Κινητοποιήσεις την Τρίτη 13 Σεπτέμβρη σε παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας

Ταυτόχρονες κινητοποιήσεις στα κεντρικά γραφεία παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, με κεντρικό σύνθημα «Ρεύμα φτηνό για όλο τον λαό», οργανώνουν σωματεία και φορείς από την Αττική, δίνοντας διεκδικητική απάντηση στη ζοφερή κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά, με τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος να ροκανίζουν το πετσοκομμένο εισόδημα, ενώ πολλαπλασιάζονται οι διακοπές λόγω χρεών.

Οι κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 13 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στους εξής παρόχους: ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30, Αθήνα), «Protergia» (Αρτέμιδος 8, Παράδεισος Αμαρουσίου), NRG (Λεωφόρος Κηφισίας και Σοφοκλέους, Μαρούσι), «Watt & Volt» (Αγίου Μελετίου 162, Αθήνα), «Volterra» (Αμαρουσίου Χαλανδρίου 16, Μαρούσι), «Elpedison» (Αμαρουσίου Χαλανδρίου 18-20, Μαρούσι), «Φυσικό Αέριο Αττικής» (Λ. Κηφισίας 108, Αθήνα), «Ηρων» (Λ. Κηφισίας 124, Αθήνα).

Καμία οικογένεια δεν θα κρυώνει στο ίδιο της το σπίτι

Το μήνυμα του ΠΑΜΕ στην ανακοίνωση - κάλεσμα στις κινητοποιήσεις είναι ξεκάθαρο για όλους: «Τα ψέματα τελείωσαν! Καμία οικογένεια δεν θα υπάρξει που θα κρυώνει μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Κανείς μαθητής δεν θα ξεπαγιάζει την ώρα που θα κάνει μάθημα. Κανένας άνθρωπος δεν θα αθλείται σε συνθήκες Ανταρκτικής. Δεν θα τους το επιτρέψουμε και ξέρουμε τον τρόπο. Η ισχυροποίηση της οργάνωσής μας, η μαζικοποίηση των σωματείων μας, η ανάπτυξη της πάλης, είναι η δύναμή μας».

Αναδεικνύει τις αιτίες των αυξήσεων στην Ενέργεια, δηλαδή τη στρατηγική για τη στήριξη των κερδών του κεφαλαίου που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ, η οποία τάχα ετοιμάζει τώρα «ευρωπαϊκή λύση», και απευθυνόμενο στους εργαζόμενους τονίζει ότι λύση δεν μπορούν να δώσουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις. Γι' αυτό «τώρα είναι ανάγκη όσο ποτέ να εμπιστευτούμε τη δική μας δύναμη, να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας. Για να γίνουν η κατοικία, η Ενέργεια, το νερό, αγαθά προσβάσιμα από όποιον τα έχει ανάγκη και όχι πανάκριβα εμπορεύματα, όπως είναι σήμερα».

Σωματεία και φορείς απαιτούν: Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε καύσιμα και Ενέργεια. Να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να το πληρώσουν και να επανασυνδεθούν κομμένα ρεύματα, με μόνη προϋπόθεση τη συμφωνία σε διακανονισμό, χωρίς προκαταβολή και με πολλές χαμηλές δόσεις για αποπληρωμή των λογαριασμών. Καμία διακοπή παροχής ρεύματος και φυσικού αερίου στις σχολικές μονάδες.

Συνταξιούχος χωρίς ρεύμα 7 μήνες!

Το τραγικό περιστατικό συνταξιούχου γυναίκας, της Β. Θ., που ζει στις Εργατικές Κατοικίες του Προφήτη Ηλία στο Μενίδι και είναι 7 μήνες χωρίς ρεύμα (!), καταγγέλλει το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αχαρνών.

Αναφέρει ότι το χρέος της προς τη ΔΕΗ, μετά από πρόστιμα και τόκους, έχει φτάσει τα 3.500 ευρώ. Η συνταξιούχος προσπάθησε για έναν λογικό διακανονισμό, όμως «η ΔΕΗ ζητούσε 1.000 ευρώ προκαταβολή και δόση των 420 ευρώ, που εξαρχής ήταν γνωστό ότι δε θα μπορούσε να αποπληρώσει, αφού το μοναδικό εισόδημα της συναδέλφισσας ήταν το επίδομα ΚΕΑ (σ.σ. Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), δηλαδή 200 ευρώ, το οποίο όμως και αυτό κόπηκε, λόγω της πενιχρής σύνταξης που παίρνει, 350 ευρώ».

Μάλιστα, «παρότι ζει στα σκοτάδια εδώ και 7 μήνες, οι λογαριασμοί συνεχίζουν να έρχονται, αποτελούμενοι από τις πάγιες χρεώσεις, δηλαδή τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τα δημοτικά τέλη, τα τέλη για τις ΑΠΕ κ.λπ., και μάλιστα πάνω από 150 ευρώ ο κάθε λογαριασμός».

Τέτοιες καταστάσεις, τονίζει το Σωματείο, «δείχνουν τη βαρβαρότητα απέναντι στον λαό τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και από τον δήμο, την Περιφέρεια και τις επιχειρήσεις Ενέργειας. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για συνανθρώπους μας που η ζωή τους έχει γίνει κόλαση. Ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση μέσω επιδοτήσεων δίνει πακτωλό χρημάτων στις επιχειρήσεις Ενέργειας». Το Σωματείο τονίζει πως «το αν ζει, όπως ζει, η συναδέλφισσά μας οφείλεται στη λαϊκή αλληλεγγύη» και απαιτεί «να διαγραφεί το χρέος και να αποκατασταθεί άμεσα η ηλεκτροδότηση, παίρνοντας υπόψη ότι η συγκεκριμένη γυναίκα ανήκει σε ευπαθείς ομάδες».

ΣΗΜΑ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΑΠΟ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Ολοι στον αγώνα για να μην πληρώσει ο λαός τα σπασμένα!

Την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη η συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών. Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις

«Κλιμακώνουμε τον αγώνα - προετοιμάζουμε μεγάλη απεργιακή απάντηση των εργαζομένων, κόντρα στα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης και εργοδοτών»: Με το σύνθημα αυτό εργατικά συνδικάτα της Αττικής ετοιμάζονται να πάρουν τη σκυτάλη από το μεγάλο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ και καλούν σε συγκέντρωση την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα. Αιτήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο είναι αυτά για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κατάργηση φόρων, μείωση τιμών και διαγραφή χρεών, μέτρα προστασίας από την πανδημία, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ενάντια στο χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης και των δημοκρατικών ελευθεριών.

Το κάλεσμα υπογράφουν μέχρι στιγμής: Τα Συνδικάτα Οικοδόμων, ΟΤΑ, Τύπου και Χάρτου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Φαρμάκου, Μετάλλου. Οι Σύλλογοι Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής. Τα Σωματεία Χρηματοπιστωτικού, Νοσοκομείου «Θριάσιο», Ενέργειας. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών. Το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Μέλλον».

«Τώρα ήρθε η ώρα να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας!Να οργανώσουμε την πάλη μας για αυξήσεις στους μισθούς, για είδη πρώτης ανάγκης και ρεύμα - καύσιμα φτηνά για τον λαό», απαντούν τα σωματεία στις προετοιμασίες για «δύσκολο χειμώνα» που κάνουν η κυβέρνηση και η εργοδοσία.

Σύσκεψη σήμερα, στις 20 Σεπτέμβρη συγκέντρωση στην Πάτρα

Μαζικό κάλεσμα συμμετοχής στους εργαζόμενους της πόλης, στον λαό και τους φορείς του να συμμετάσχουν στη σημερινή σύσκεψη στις 7.30 μ.μ. (στο ισόγειο των γραφείων του, Κολοκοτρώνη 20), για την οργάνωση της πάλης, την κλιμάκωση του αγώνα και με απεργιακή απάντηση, κόντρα στα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης και εργοδοτών, απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, που έχει εξαγγείλει και συγκέντρωση για την Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη (7 μ.μ., έξω από τα γραφεία του).

Στο Αγρίνιο

Σειρά αγωνιστικών πρωτοβουλιών για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους με την ακρίβεια αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

Ο συνδικαλιστικός φορέας αποφάσισε να προχωρήσει σε συγκεντρώσεις, στην Πάλαιρο την Πέμπτη 15 (7.30 μ.μ.) και στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου την Τρίτη 20 Σεπτέμβρη (7 μ.μ.), ενώ για την προετοιμασία των δράσεών του καλεί σε πλατιά σύσκεψη τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και τους λαϊκούς φορείς τη Δευτέρα 12 του μήνα (7 μ.μ., στα γραφεία του).

Ειδικά για την απόφαση πραγματοποίησης της κινητοποίησης στην κωμόπολη της Παλαίρου, όπου θα δρομολογηθούν και λεωφορεία απ' το Αγρίνιο (αφετηρία το ΕΚΑ στις 5.30 μ.μ.), ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Ντουντούμης, μας λέει: «Πρόκειται για μια περιοχή όπου συγκεντρώνεται μεγάλο κομμάτι εργαζομένων στον νομό, τόσο απ' τα έργα της Αμβρακίας οδού, όσο και σε άλλους κλάδους, όπως στον Τουρισμό και τις ιχθυοκαλλιέργειες. Εχουν ήδη αγοραστεί μεγάλες εκτάσεις για την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων και προβάλλονται στον λαό της περιοχής από κυβέρνηση, τοπικές αρχές, κόμματα τα οράματα των μεγαλοεπιχειρηματιών για την ανάπτυξη που αυτοί θέλουν. Κρύβουν ότι αυτή στηρίζεται στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, οι οποίοι, για παράδειγμα, στον Τουρισμό δουλεύουν με πάνω από 14 διαφορετικές εργασιακές σχέσεις για να αυγατίζουν τα κέρδη τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου. Την ίδια ώρα, ένας στους δύο εργαζόμενους δεν μπορεί να κάνει ούτε μια μέρα διακοπές».

Τονίζοντας ότι η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο του νομού λόγω αυτών των εξελίξεων, ανέφερε την ανάγκη να οργανωθεί αντίστοιχα και η πάλη των εργαζομένων, μεταξύ άλλων, για ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, πάνω από το ύψος του πληθωρισμού, για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, για κατάργηση όλων των ληστρικών φόρων στα καύσιμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης κ.α. «Απ' αυτό μας το κάλεσμα δεν περισσεύει κανείς εργαζόμενος, κανένας άνθρωπος του μόχθου, λόγος και για τον οποίο απευθυνόμαστε πλατιά οργανώνοντας τον αγώνα μας και με διαφορετικές δράσεις όπως αυτή στην Πάλαιρο», είπε ο Γιώργος Ντουντούμης, καλώντας και στη σύσκεψη της Δευτέρας.

Συσκέψεις και εκδηλώσεις για την οργάνωση του αγώνα

Σε Γενική Συνέλευση καλεί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής αύριο, Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη, στις 2 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Novotel» (Μιχαήλ Βόδα 4). Προκειμένου να διευκολύνει τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, το Συνδικάτο έχει προκηρύξει στάση εργασίας (από τη 1 μ.μ. έως τις 5 μ.μ.). Το θέμα της συνέλευσης είναι η οργάνωση του αγώνα στα ξενοδοχεία και τις επισιτιστικές επιχειρήσεις για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, με διασφάλιση του 5ήμερου - 8ωρου.

Το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία «Μέλλον» καλεί σε συγκέντρωση αύριο, Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη, στις 8.30 μ.μ., έξω από την έδρα της εταιρείας.

Στο 3ο Εργατικό Φεστιβάλ, αύριο, Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Εθνοσυνελεύσεως - Πρόνοιας Ναυπλίου, καλεί το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αργολίδας - Κορινθίας.

Τη Δευτέρα 12 Σεπτέμβρη, στις 10.30 π.μ., παράσταση διαμαρτυρίας οργανώνουν τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας και ΟΑΕΕ Αγρινίου και περιχώρων στον ΕΦΚΑ της πόλης.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Θαύμα» με 100% πληρότητα - 100% εκμετάλλευση

«Οι τσέπες γεμίζουν - οι "κοιλιές" φουσκώνουν - οι εργάτες πεινάνε»: Με αυτόν τον εύστοχο τρόπο σχολιάζει το Σωματείο Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) τα πανηγύρια για 100% πληρότητα των ξενοδοχείων την περίοδο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Οπως αναφέρει, «για άλλη μια φορά η ΔΕΘ μετατρέπεται σε εφιάλτη για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία της πόλης. Με ενδιαφέρον παρακολουθούμε ξενοδόχους, δημάρχους, τοπικούς άρχοντες κ.λπ. να πανηγυρίζουν για τις κρατήσεις και την κινητικότητα που υπάρχει, με την πληρότητα στα ξενοδοχεία να φτάνει το 100% και να έρχεται σε συνέχεια μιας γεμάτης σεζόν που άγγιξε τα επίπεδα του 2019.

Το πανηγύρι τους για άλλη μια φορά θα στηθεί στις πλάτες μας. Με εξοντωτικά ωράρια, χωρίς ρεπό, χωρίς ανάσα κυριολεκτικά αφού όλα τα ξενοδοχεία της πόλης λειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Με τις καμαριέρες να φτάνουν τα 30 (!) δωμάτια καθημερινά, με τους εργαζόμενους στις κουζίνες να καταρρέουν από την εντατικοποίηση, τους γκρουμ και τις υπόλοιπες ειδικότητες να δουλεύουν χωρίς διάλειμμα, χωρίς ρεπό, χωρίς στοιχειώδη ξεκούραση!».

Και όλα αυτά για να γεμίζουν οι τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών, αφού ακόμα και οι μισθοί πείνας που προβλέπονται από την κλαδική Σύμβαση δεν δίνονται. Το Σωματείο θυμίζει και τις ευθύνες της διοίκησης της Ομοσπονδίας, που έτρεξε και εξασφάλισε 7ήμερο χωρίς καμία προσαύξηση για τις επιπλέον μέρες δουλειάς, ενώ με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που κυριαρχούν θα στείλουν ξανά πίσω στην ανεργία τους ξενοδοχοϋπαλλήλους μόλις «πέσει η δουλειά».

«Αυτό είναι το "θαύμα" τους! Εμείς που χρόνια πριν πληρώναμε την ανάπτυξή τους, δύο χρόνια πληρώσαμε τη χασούρα τους, τώρα θέλουν να πληρώσουμε ξανά την ανάπτυξή τους. Σαν σύγχρονοι σκλάβοι να δουλεύουμε για να πλουτίσουν μια χούφτα άνθρωποι», σημειώνει το ΣΕΤΕΠΕ.

Καλώντας σε μαζική συμμετοχή τους εργαζόμενους του κλάδου στο συλλαλητήριο του Σαββάτου σημειώνει: «Φέτος στη ΔΕΘ δεν μοιρολατρούμε, δεν συμβιβαζόμαστε, δεν περιμένουμε τις εξαγγελίες τους, στέλνουμε το δικό μας μήνυμα. Κάθε χώρος δουλειάς, κάθε ξενοδοχείο να μετατραπεί σε εστία αντίστασης στον δύσκολο χειμώνα που μας ετοιμάζουν. Με συνελεύσεις, με συζητήσεις κ.λπ. να μπει και ο τελευταίος συνάδελφος στη μάχη».

Οργανώνουν την πάλη τους φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια

Σύσκεψη φοιτητικών συλλόγων ενόψει της ΔΕΘ σε μαχητικό κλίμα

Από τη σύσκεψη των φοιτητικών συλλόγων
Από τη σύσκεψη των φοιτητικών συλλόγων
Σε σχέδιο κοινών δράσεων, παρεμβάσεων και αγωνιστικής ετοιμότητας κατέληξε η σύσκεψη που πραγματοποίησαν το απόγευμα της περασμένης Τρίτης για την προετοιμασία της συμμετοχής στο συλλαλητήριο των σωματείων στη ΔΕΘ, στην πλατεία ΧΑΝΘ, οι φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ, συμμετείχαν με αποφάσεις τους 18 σύλλογοι φοιτητών από το ΑΠΘ και το ΔΙΠΑΕ, ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Θεσσαλονίκης καθώς και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού ΑΠΘ και των Συλλόγων Διοικητικών Υπαλλήλων του ΠΑΜΑΚ, του ΑΠΘ και του ΔΙΠΑΕ.

Επίσης, παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν από τον Γιώργο Λιάκα, γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», τον Μάριο Καρεκλά, πρόεδρο του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ), τον Δημήτρη Ραπτάκη, αντιπρόεδρο του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ, και τον Γιάννη Κουρμούλη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΠΘ.

Το σχέδιο περιλαμβάνει συγκέντρωση αλληλεγγύης των φοιτητικών συλλόγων προς τους απεργούς της «Μαλαματίνα» σήμερα Πέμπτη στις 10 π.μ., ενώ συγκεντρώθηκε και οικονομική ενίσχυση για τους απεργούς. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης και συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα της φοιτητικής στέγης αύριο, Παρασκευή 9/9. Επίσης, οι φοιτητές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποίηση στις εισόδους του ΑΠΘ σε περίπτωση προσπάθειας εγκατάστασης της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές.

Οργάνωση και αγώνας ενάντια στο «Πανεπιστήμιο ΑΕ» και την ένταση της καταστολής

Στη σύσκεψη τονίστηκε η ανάγκη οργάνωσης του συντονισμένου αγώνα φοιτητών, εργαζομένων και διδασκόντων των πανεπιστημίων για αναβαθμισμένες και δωρεάν σπουδές, ενάντια στην εφαρμογή του νέου νόμου - πλαίσιο που μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε επιχείρηση αλλά και στην είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές.

Παράλληλα συζητήθηκε και η ανάγκη να αναλάβουν οι φοιτητικοί σύλλογοι πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα για τους πρωτοετείς φοιτητές, ενημέρωσης και οργάνωσής τους, επαφής τους με τη δράση των Συλλόγων, για τη σύσταση επιτροπών μετεγγραφέντων, πρακτικάριων και αιτούντων δωμάτιο στην εστία.

Την εισηγητική ομιλία στη σύσκεψη έκανε η Χριστίνα Σταμούλη, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Χημικού, ενώ με το σύνθημα «Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά» υποδέχθηκαν οι φοιτητές τον Γιώργο Λιάκα, γραμματέα του Σωματείου στη «Μαλαματίνα». Οπως είπε ο συνδικαλιστής, «το μεγαλύτερο όπλο είναι το σωματείο. Για να μπορεί ο εργάτης να διεκδικεί και να κερδίζει, γιατί δεν του χαρίζεται τίποτα». Πρόσθεσε ότι και οι φοιτητές το βλέπουν ήδη και στο πανεπιστήμιο πως χωρίς οργάνωση στους συλλόγους τους δεν τους χαρίζεται τίποτα.

Στα αποτελέσματα της έντασης της επιχειρηματικής δράσης στα πανεπιστήμια με αφορμή το παράδειγμα του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ στάθηκε η Κωνσταντίνα Ξυνή, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών. Οπως ανέφερε, χαρακτηριστική είναι η εικόνα από τα εργαστήρια, όπου τα 2 από τα 4 από αυτά στον Κατασκευαστικό τομέα κινδυνεύουν να κλείσουν επειδή δεν υπάρχουν καθηγητές να διδάξουν τα μαθήματα και λεφτά για να επισκευαστούν και να αγοραστούν μηχανήματα στο μηχανουργείο, ενώ την ίδια στιγμή το εργαστήριο της εφαρμοσμένης θερμοδυναμικής επεκτείνεται, «στο οποίο βέβαια δεν μπαίνουν ποτέ οι φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους γιατί σε αυτό δραστηριοποιείται ένας μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος κατασκευής οχημάτων».

Στο ζήτημα της φοιτητικής στέγης στάθηκαν ο Μάριος Καρεκλάς, πρόεδρος του ΣΜΤ, και ο Γιώργος Κυριακίδης, μέλος του ΔΣ του ΣΟΦΕΘ, ενώ ο Κώστας Τσεχελίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών της Σχολής Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ, μετέφερε την πλούσια πείρα του νεοσύστατου συλλόγου από τους αγώνες που έδωσαν οι φοιτητές ενάντια στις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις τμημάτων, τονίζοντας πως συμπέρασμα το οποίο οι φοιτητές διατηρούν ως κόρη οφθαλμού, είναι ότι ο μόνος δρόμος απέναντι στα προβλήματά τους είναι η οργάνωση, η αλληλεγγύη και ο αγώνας χωρίς την αναμονή «σωτήρων».

Τα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων:

-- Να ανοίξουν άμεσα οι αιτήσεις για τα κενά δωμάτια στις εστίες ώστε να ξεκινήσουν οι εισδοχές πριν από την έναρξη του εξαμήνου. Ενοικίαση ξενοδοχείων όπου δεν επαρκούν τα δωμάτια των εστιών για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.

-- Να καλυφθούν με ευθύνη του κράτους τα έξοδα για τη μετακίνηση των φοιτητών προς τον τόπο σπουδών τους.

-- Να δοθεί σταθερή μηνιαία επιδότηση φοιτητικής κατοικίας 300 ευρώ για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι. Αμεση καταβολή του ετήσιου φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος με διεύρυνση των δικαιούχων.

-- Αμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εισδοχή στις εστίες των πυρόπληκτων φοιτητών χωρίς άλλα κριτήρια και «κόφτες».

-- Να ολοκληρωθεί άμεσα η ανακαίνιση των εστιών όλων των ιδρυμάτων με προτεραιότητα στα αναξιοποίητα δωμάτια. Να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ιδρυμάτων αλλά και αχρησιμοποίητων κτιρίων του Δημοσίου για δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια.

-- Κατάργηση των δημοτικών τελών και ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Δωρεάν ίντερνετ για όλους τους φοιτητές.

-- Δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς για όλους τους φοιτητές.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν με αποφάσεις τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Χημικού, Μαθηματικού, Φυσικού, Βιολογικού, Φαρμακευτικής, Παιδαγωγικού, Θεολογίας, Γεωπονίας, Δασολογίας, Ιατρικής, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών, Χωροτακτών, Εικαστικού, Νομικής, Φιλολογικού, του ΑΠΘ, ο ΣΟΦΕΘ και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των Σχολών Επιστημών Υγείας και Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ.

Σήμερα η συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ, αύριο συγκέντρωση στη ΔΕΗ

Το σχέδιο και το πλαίσιο πάλης για να απαντήσει η εργατική τάξη στην επίθεση που δέχεται θα παρουσιαστούν από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ σε συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη στις 6 μ.μ. έξω από το εργοστάσιο της επιχείρησης «Μαλαματίνα» στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, εκεί όπου οι εργαζόμενοι δίνουν τη μάχη για να γυρίσουν πίσω οι απολυμένοι και για να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Επίσης, στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ την περασμένη Πέμπτη, ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση κινητοποίησης αύριο Παρασκευή στις 10 π.μ. στη ΔΕΗ της ΧΑΝΘ, ενάντια στις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια και για ρεύμα φτηνό για τον λαό.

Οργανωμένη μετακίνηση με λεωφορεία για το συλλαλητήριο της ΔΕΘ

Οργανωμένη μετακίνηση εργαζομένων για το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ προετοιμάζουν τα εργατικά σωματεία σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Μέχρι χθες είχε ανακοινωθεί ότι λεωφορεία θα αναχωρήσουν για τη Θεσσαλονίκη από:

Βέροια, 3.30 μ.μ., από την πλατεία Ωρολογίου.

Κατερίνη, 4 μ.μ., από την κεντρική πλατεία.

Νάουσα, 3.30 μ.μ., από το Εργατικό Κέντρο.

Σέρρες, 4 μ.μ., από το Εργατικό Κέντρο.

ΠΑΜΕ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Ολοι στους δρόμους, όλοι στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

Στο «φουλ» η προετοιμασία για το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ. στη ΧΑΝΘ

Δύο μέρες έμειναν για το μεγάλο συλλαλητήριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ, και τα εργατικά σωματεία με περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές μεταφέρουν το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για να δοθεί αγωνιστική απάντηση στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή των εργατών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και προσπαθεί να τη στριμώξει «σε voucher και pass».

Καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά και να εκφράσουν την απόφασή τους να παλέψουν για αυξήσεις στους μισθούς, για ρεύμα και καύσιμα φθηνά για τον λαό, για ζωή με δικαιώματα.

Αναδεικνύουν την αναγκαιότητα το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ να αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης για οργάνωση των αγώνων, ενάντια στα αντεργατικά μέτρα, συνολικά στην πολιτική που τους καταδικάζει σε φτώχεια - πολέμους - κρίσεις.

Τους καλούν να γυρίσουν την πλάτη σε όλες εκείνες τις δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα που καλούν τους εργαζόμενους να κάνουν υπομονή, να ελπίζουν σε «σωτήρες» και να παλεύουν να πάει καλά το αφεντικό μήπως και περισσέψει τίποτα και για τους ίδιους.

Να στρέψουν τα βόλια τους σε όσους μιλάνε για «ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη για όλους, συναίνεση, εργασιακή ειρήνη», και την ίδια ώρα ανοίγουν τον δρόμο για να μείνουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες χωρίς θέρμανση τον χειμώνα, για να κινδυνεύουν τα σπίτια τους από τους τραπεζίτες, για να μην μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα βασικά για την επιβίωσή τους.

Επίσης, καλούν να δυναμώσει η στήριξη στον σπουδαίο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα», κόντρα στην εργοδοσία, κόντρα στους νόμους όλων των κυβερνήσεων και στις δυνάμεις καταστολής, για την ανάκληση των απολύσεων, για υπογραφή ΣΣΕ.

Δεν περιμένουν «κάτι να γίνει», αλλά βγαίνουν μπροστά και οι υγειονομικοί

Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, αλλά και η απόφαση των γιατρών να οργανώσουν την πάλη τους για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ενίσχυση των δομών με τις αναγκαίες υποδομές και εξοπλισμό, αναδείχθηκαν μέσα από την περιοδεία που πραγματοποίησε κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, με επικεφαλής την πρόεδρό της, Αφροδίτη Ρέτζιου, σε Πέλλα, Ημαθία και Κοζάνη.

Οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ κάλεσαν τους γιατρούς να δώσουν μαζικό «παρών» στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, το Σάββατο 10/9, και να προετοιμαστούν για απεργιακή κλιμάκωση ενάντια στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση και προωθεί την παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Στη διάρκεια της περιοδείας, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τις αντίστοιχες Ενώσεις Νοσοκομειακών Ιατρών, συνελεύσεις με τη συμμετοχή των γιατρών των νοσοκομείων, κ.ά.

Σκοπός ήταν να αναδειχθούν τα οξυμένα προβλήματα και κυρίως να ανοίξει η συζήτηση για την οργάνωση της συλλογικής διεκδίκησης και δράσης για την ικανοποίηση των αιτημάτων των υγειονομικών, που αφορούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων σε όλα τα επίπεδα (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια), ενίσχυση και εκσυγχρονισμό υποδομών και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Οπως αναδείχθηκε, η πανδημία και η διαχείρισή της από την κυβέρνηση έχουν αφήσει ένα τραγικό αποτύπωμα στο σύνολο των δομών, καθώς η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι χειρότερη από πριν και διαρκώς τα κενά σε προσωπικό αυξάνονται, κλινικές κλείνουν ή υπολειτουργούν, τα Κέντρα Υγείας έχουν αποδεκατιστεί από προσωπικό για να καλυφθούν ανάγκες των νοσοκομείων και τα Περιφερειακά Ιατρεία, για τον ίδιο λόγο, ουσιαστικά έχουν κηρύξει παύση λειτουργίας. Στις συνταξιοδοτήσεις του προσωπικού έρχονται να προστεθούν οι παραιτήσεις που αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της απίστευτης εντατικοποίησης της δουλειάς (υπερεφημέρευση με 10 και 15 εφημερίες τον μήνα) και φυσικά των μετακινήσεων γιατρών από δομή σε δομή και από νομό σε νομό για την πρόσκαιρη κάλυψη αναγκών, που όμως δεν είναι προσωρινές αλλά χρόνιες.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, εκφράστηκε η διάθεση των υγειονομικών να μην περιμένουν πλέον «κάτι να γίνει» αλλά να βγουν οι ίδιοι μπροστά και να διεκδικήσουν, σε συντονισμό και κοινή πάλη με τους ασθενείς, τον λαό και τους φορείς του.

Η εικόνα που αποκαλύφθηκε, είναι ενδεικτική της διάλυσης που προωθείται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις.

Στο Νοσοκομείο Νάουσας δεν λειτουργούν η Οφθαλμολογική, η ΩΡΛ και η Γυναικολογική κλινική.

Στο Νοσοκομείο Βέροιας έχει αυξηθεί η αναμονή και έχει μειωθεί ο αριθμός των τακτικών χειρουργείων που γίνονται. Π.χ. τακτικό ορθοπαιδικό χειρουργείο δεν έχει προγραμματιστεί εδώ και δύο χρόνια. Στην ΩΡΛ κλινική, μειώθηκαν οι μέρες των χειρουργείων από 8 σε μόλις 1 τον μήνα. Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι με κλειστή την ΩΡΛ στο Νοσοκομείο Νάουσας και αποδεκατισμένη την κλινική ΩΡΛ στο Νοσοκομείο Βέροιας, τα περιστατικά των ΩΡΛ ασθενών στον νομό Ημαθίας σπρώχνονται στις ιδιωτικές δομές ή σε δημόσιες δομές άλλων νομών, αν και όποτε βρεθεί διαθέσιμο χειρουργείο.

Στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών απειλείται με αναστολή η λειτουργία του Ογκολογικού Τμήματος. Εχουν παραιτηθεί δύο ογκολόγοι, έμεινε μία, η οποία το επόμενο διάστημα λόγω άδειας κυήσεως πιθανόν να μην μπορεί να εργάζεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο αριθμός των ογκολογικών επισκέψεων να έχει μειωθεί κατά 90%, αφού από 1.000 που πραγματοποιούνταν το προηγούμενο διάστημα μειώθηκαν στις 400 και τώρα στις 100. Στο Χειρουργικό τμήμα από τις 5 αίθουσες λειτουργούν μόλις 2, με αποτέλεσμα τεράστιες αναμονές για τους ασθενείς.

Στο Νοσοκομείο Κοζάνης η Παιδιατρική κλινική λειτουργεί χωρίς επιστημονικά υπεύθυνο και χωρίς διευθυντή. Ενώ προβλέπονται 5 οργανικές θέσεις, οι 4 παραμένουν κενές και η κλινική λειτουργεί με μία μόνιμη παιδίατρο και έναν επικουρικό. Στη ΜΕΘ, υπάρχουν 4 κενές οργανικές θέσεις και στα δύο χρόνια της πανδημίας προκηρύχθηκαν μόνο δύο θέσεις μόνιμων γιατρών.

Δραματική σε όλα τα νοσοκομεία είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων και ακτινολόγων. Ενδεικτικά, το Νοσοκομείο Γρεβενών για 12 μέρες έμεινε να εφημερεύει χωρίς ακτινολόγο και για 10 μέρες χωρίς αναισθησιολόγο. Στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών υπάρχουν 3 ακτινολόγοι και ο ένας κάνει 13 εφημερίες τον μήνα.

Σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία λειτουργεί μόλις μία μονάδα επεμβατικής καρδιολογίας, στο Νοσοκομείο Βέροιας. Ετσι, ασθενείς που έπαθαν έμφραγμα και χρειάζεται να υποβληθούν σε επέμβαση για μπαλονάκι, στερούνται μια κατάκτηση της επιστήμης και της τεχνολογίας που μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές.

Τραγικό είναι επίσης το γεγονός ότι σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία υπάρχει μόνο ένας γιατρός αιματολόγος για ογκολογικά περιστατικά (λευχαιμία κ.λπ.) σε δημόσιο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Την ίδια ώρα οι μαζικές προσλήψεις που διαφημίζει η κυβέρνηση, αποτελούν μια τρύπα στο νερό. Αφού οι θέσεις που εγκρίθηκαν και προκηρύχθηκαν ήταν πολύ λιγότερες από όσες είχαν ζητηθεί από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και οι οποίες ήταν υποπολλαπλάσιες των οργανικών κενών. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Νοσοκομείου Βέροιας, όπου προβλέπονται 82 γιατροί, υπηρετούν 55, με τις 27 θέσεις να παραμένουν κενές και τελικά προκηρύχθηκαν μόλις 7 - 8 θέσεις.

Πλούσιο πρόγραμμα περιοδειών σήμερα και αύριο

Μπροστά στο συλλαλητήριο συνεχίζεται το πλούσιο πρόγραμμα περιοδειών και εξορμήσεων από συνδικαλιστικές οργανώσεις:

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά νομού Θεσσαλονίκης προγραμματίζει περιοδείες με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννη Τασιούλα, σήμερα Πέμπτη 8/9 στα έργα του μετρό (σκάμμα Βενιζέλου, αμαξοστάσιο) και αύριο Παρασκευή 9/9 σε κατασκευαστικά έργα της περιοχής (στο εργοτάξιο στο διαβαλκανικό και στο εργοτάξιο στη Βίλκα).

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Κεντρικής Μακεδονίας προγραμματίζει περιοδείες με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Γιώτα Ταβουλάρη, σήμερα Πέμπτη στις φαρμακαποθήκες ΣΕΛΦΑΡ, «Vassilakos», «Αλτσεχ» και αύριο Παρασκευή σε «Liafarm», «Vitafarm» και «ΣΥΦΑ».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Θεσσαλονίκης θα περιοδεύσει στους δήμους Χαλκηδόνας, Θέρμης, Θερμαϊκού, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Ευόσμου.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας θα περιοδεύσει σε «Consortis», Ομιλο Σαμαρά, EDIL.

Οι δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καθημερινά πραγματοποιούν περιοδείες σε γυμνάσια, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, ημερήσια και νυχτερινά, όλων των δήμων.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής σήμερα, Πέμπτη 8/9, στις 7 μ.μ., οργανώνει πικετοφορία στην Ανω Τούμπα.

Το Σωματείο Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Β. Ελλάδος σήμερα θα περιοδεύσει σε ISOMAT και «Agrohellas».

Το Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας σήμερα θα περιοδεύσει σε «Maxi», «Smurfit», «Kappa» και αύριο Παρασκευή σε «Nova Packaging», «Unipak hellas», «North Ds Smith» και ΜΕΛ.

Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας σήμερα θα περιοδεύσει στη Σκύδρα στη βιομηχανία κομπόστας ΚΡΟΝΟΣ, στα Γιαννιτσά στην ΑΛΤΕΡΑ και στον ΠΑΥΛΙΔΗ.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης σήμερα θα περιοδεύσει στο «Cosmos» και αύριο Παρασκευή στις 10.30 π.μ., θα προχωρήσει σε μαζική προπαγάνδιση του συλλαλητηρίου στα καταστήματα της οδού Τσιμισκή.

Η Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης σήμερα θα περιοδεύσει σε λογιστικά γραφεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Το Σάββατο 10/9, θα συμμετάσχει στην πανελλαδική σύσκεψη των εργαζομένων στην «Deloitte», που θα γίνει στις 12 μ., στο ΕΚΘ.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης σήμερα προγραμματίζει εξορμήσεις στο ΚΔΑΥ Κωνσταντινίδη στη Θέρμη και το απόγευμα θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με εργαζόμενους από εταιρείες logistics.

Στις Σέρρες, σωματεία και φορείς σήμερα μεταφέρουν το κάλεσμα σε πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ, στην αγορά της πόλης και σε επισιτιστικά καταστήματα.

Αύριο, Παρασκευή, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών θα πραγματοποιήσει εξόρμηση στο Νοσοκομείο Σερρών και το Σωματείο Εργαζομένων μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Κάτω τα χέρια από τη συνδικαλιστική δράση!

Σε θέσεις μάχης ενάντια στις εκδικητικές απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία

Μία από τις κινητοποιήσεις με αφορμή την απόλυση του προέδρου του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου
Μία από τις κινητοποιήσεις με αφορμή την απόλυση του προέδρου του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου
Τη μάχη ενάντια στις απολύσεις συνδικαλιστών, εργαζομένων που αγωνίζονται και διεκδικούν, δίνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις σε διάφορους κλάδους και χώρους δουλειάς. Σε μια περίοδο που η εργοδοσία έχει τα χέρια της λυμένα από τους αντεργατικούς νόμους και ιδιαίτερα από τον πιο πρόσφατο απ' αυτούς, τον νόμο Χατζηδάκη, ώστε να προχωρά σε απολύσεις εκλεγμένων συνδικαλιστών, Ομοσπονδίες, σωματεία και επιτροπές υψώνουν τείχος αγωνιστικών πρωτοβουλιών απέναντι στο κύμα των συνδικαλιστικών διώξεων.

Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε την απόλυση του συνδικαλιστή

Στις αρχές Αυγούστου, η επιχείρηση «Up Press» στη Μεταμόρφωση απέλυσε τον πρόεδρο του κλαδικού Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου και γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας του κλάδου, Θανάση Φωτόπουλο. Η εταιρεία προχώρησε σε εμπορική συμφωνία για την πώληση του εκτυπωτικού τμήματος σε άλλη εταιρεία του κλάδου, την «Ink, Paper & Print». Η συμφωνία μεταπώλησης προέβλεπε ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα προσλάμβανε όσους εργαζόμενους ήθελε. Στην πράξη, οι εργαζόμενοι είτε μεταφέρθηκαν στη νέα εταιρεία είτε συνεχίζουν να εργάζονται σε άλλο πόστο στον προηγούμενο εργοδότη, με μοναδική και ...συμπτωματική εξαίρεση τον συνδικαλιστή. «Παρά τις προσπάθειες και συναντήσεις του Συνδικάτου με τους ιδιοκτήτες και των δύο επιχειρήσεων, η εργοδοσία αρνήθηκε κάθε πρόταση», αναφέρει ο Θανάσης Φωτόπουλος, καθώς στόχος της ήταν με τη συγκεκριμένη μεθόδευση να ξεφορτωθεί τον συνδικαλιστή, να βάλει εμπόδια στην παρέμβαση του Συνδικάτου.

Από τη στάση εργασίας και τη Γενική Συνέλευση στο εργοστάσιο «Παπαστράτος» ενάντια στις απολύσεις
Από τη στάση εργασίας και τη Γενική Συνέλευση στο εργοστάσιο «Παπαστράτος» ενάντια στις απολύσεις
Αντίστοιχα, το υπουργείο Εργασίας «ένιψε τας χείρας του» και προσπάθησε να αποφύγει κάθε ανάμειξη. Στη συνάντηση που έγινε κάτω από την πίεση του Συνδικάτου, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «δεν μπορεί να παρέμβει» στην απόφαση του κάθε επιχειρηματία για το ποιους εργαζόμενους θα προσλάβει και ποιους θα απολύσει.

«Η εξέλιξη αυτή έχει αντίκτυπο σε όλους τους συναδέλφους, καθώς στρώνει το έδαφος για όξυνση της επίθεσης στα δικαιώματά τους», επισημαίνει ο Θ. Φωτόπουλος. Ετσι, παρά τον φόβο και την τρομοκρατία, στήριξαν την παρέμβαση του Συνδικάτου με αίτημα την ανάκληση της απόλυσης. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου υπενθυμίζει ότι η δική του δεν ήταν η μόνη απόλυση που έγινε μέσα στον Αύγουστο, καθώς στην ανεργία πετάχτηκαν άλλες δύο εργαζόμενες, πρωτοπόρα μέλη του Συνδικάτου, σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου. «Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στο θέμα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Συνεχίζουμε να παλεύουμε σε κάθε χώρο εργασίας για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις, πάνω από το ύψος του πληθωρισμού. Καλούμε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την πάλη, να οργανωθούν στο Συνδικάτο, να βάλουμε εμπόδια στην επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης», τονίζει.

«Κοινός παρονομαστής στις επιχειρήσεις του κλάδου είναι η επίθεση στους εργαζόμενους, οι μειώσεις στους μισθούς, οι ατομικές συμβάσεις, οι συνδικαλιστικές διώξεις. Οι απολύσεις βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος της εργοδοσίας», διαπιστώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, Παναγιώτης Κατάρας.

Στον αντίποδα, συνεχίζει, «οι εργαζόμενοι έχουμε το δικό μας όπλο, την οργάνωσή μας στους χώρους δουλειάς. Σε αυτή βρίσκεται η δύναμή μας». Και υπενθυμίζει ότι στον κλάδο υπάρχει η πείρα από τη δεκαήμερη απεργιακή κινητοποίηση με την οποία οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Αφοί Βλάχου», πριν λίγο καιρό, επέβαλαν την επιστροφή στη δουλειά απολυμένου συναδέλφου τους και εκλεγμένου συνδικαλιστή. «Η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την πρόσφατη απόλυση. Θα δώσουμε τη μάχη για να επιστρέψει στη δουλειά, κλιμακώνοντας τις πρωτοβουλίες μας», υπογραμμίζει ο Π. Κατάρας.

Διώξεις για να διαλυθεί η Επιτροπή των εργολαβικών

Σε κινητοποιήσεις ενάντια στην απόλυση ενός και στη μετακίνηση άλλων δύο συναδέλφων τους βρίσκονται και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της εταιρείας «Παπαστράτος» στον Ασπρόπυργο. Με τις εκδικητικές της ενέργειες η εργολαβική εταιρεία «Active Business Services» (ABS) στρέφεται ενάντια στη Σωματειακή Επιτροπή που έχουν δημιουργήσει οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στην επιχείρηση, με τη βοήθεια του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Οι εργολαβικοί αποτελούν σημαντικό μέρος του προσωπικού. Απασχολούνται σε θέσεις στην παραγωγή και στις αποθήκες, σημαντικοί κρίκοι στη λειτουργία ενός εργοστασίου που διαφημίζεται χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις ως «πρότυπος» χώρος δουλειάς, πάντα με τα σχετικά εγκώμια στον ιδιοκτήτη του. Βέβαια, τώρα η «πρότυπη» αυτή εργοδοσία πετάει το μπαλάκι στην εργολαβική εταιρεία.

«Οι συνάδελφοι δημιούργησαν τη Σωματειακή Επιτροπή τον περασμένο Ιούνη. Εκαναν συνέλευση, συζήτησαν γύρω από το πλαίσιο αιτημάτων τους και εξέλεξαν την Επιτροπή τους», αναφέρει ο Γιάννης Ανδρεόπουλος, συνδικαλιστής της ΔΑΣ εκλεγμένος στο ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου. Οπως εξηγεί, οι εργαζόμενοι με τη συγκεκριμένη εργασιακή σχέση αντιμετωπίζουν μια σειρά από ζητήματα και έχουν αντίστοιχες διεκδικήσεις. Παλεύουν για αυξήσεις στους χαμηλούς μισθούς που παίρνουν, διεκδικούν να τους χορηγούνται όλα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας, αναδεικνύουν τα προβλήματα της εντατικοποίησης και των εργατικών «ατυχημάτων». Ετσι, η δημιουργία της Επιτροπής ήταν αποτέλεσμα της ανάγκης των εργαζομένων να εκφράσουν τα αιτήματά τους, να διεκδικήσουν την ικανοποίησή τους με καλύτερους όρους.

Η εργολαβική εταιρεία, «ενοχλημένη» από την παρέμβαση της Επιτροπής, «ξήλωσε» με την απόλυση και τις μετακινήσεις τα τρία τακτικά της μέλη, προκαλώντας τη δικαιολογημένη αντίδραση των εργαζομένων. Μόλις μαθεύτηκε η συγκεκριμένη εξέλιξη, τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν το Σωματείο και τους συναδέλφους τους. Την ίδια κιόλας μέρα ξεκίνησαν παρεμβάσεις στην πύλη του εργοστασίου, που συνεχίστηκαν τις επόμενες. Το βράδυ της Δευτέρας έγιναν Γενική Συνέλευση και προειδοποιητική στάση εργασίας στη βραδινή βάρδια, με αίτημα να ανακληθούν τόσο η απόλυση όσο και οι μετακινήσεις.

«Στους συναδέλφους επικρατεί οργή και αγανάκτηση, καθώς καταλαβαίνουν ότι με τις ενέργειές της η εταιρεία προσπαθεί να διαλύσει αυτό που οι ίδιοι έφτιαξαν», υπογραμμίζει ο Γ. Ανδρεόπουλος. «Η υπόθεση δεν έχει τελειώσει», ξεκαθαρίζει και προσθέτει ότι οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε νέες πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις, μαζί με το κλαδικό και το επιχειρησιακό Σωματείο.

Τουρισμός: Στην ανεργία εργαζόμενοι παρά τα παράπονα για τις «ελλείψεις προσωπικού»

Από το κύμα απολύσεων δεν γλιτώνουν ούτε οι εργαζόμενοι στη λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» του Τουρισμού. Σε μια χρονιά που οι τουριστικές αφίξεις, οι εισπράξεις και τα κέρδη των επιχειρήσεων καταγράφουν νέα ρεκόρ, το τοπίο της εντατικοποίησης και των χαμηλών μισθών συμπληρώνουν οι απολύσεις και συνδικαλιστικές διώξεις. Μπορεί οι ξενοδόχοι να παραπονιούνται σε κάθε ευκαιρία για τις ελλείψεις προσωπικού, την ίδια στιγμή όμως έχουν συνεχώς στο στόχαστρο τους εργαζόμενους που αναπτύσσουν συνδικαλιστική δράση και το προσωπικό που έχει σχετικά καλύτερους όρους δουλειάς, λόγω πολύχρονης απασχόλησης στα ξενοδοχεία.

Την περασμένη Δευτέρα η ξενοδοχειακή μονάδα «Grand Resort Lagonissi» απέλυσε συνδικαλιστή, πρώην πρόεδρο του επιχειρησιακού Σωματείου και μέλος της διοίκησης του Παραρτήματος Νοτιοανατολικής Αττικής του κλαδικού Συνδικάτου. Την ίδια μέρα, οι εργαζόμενοι στο «Τιτάνια» έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στις απολύσεις συναδέλφων τους, καθώς και στα σχέδια για ανακαίνιση της μονάδας που αφήνουν «στον αέρα» το σύνολο του προσωπικού. Οι προθέσεις της εργοδοσίας να απαλλαγεί από τις φωνές αγώνα και διεκδίκησης επιβεβαιώθηκαν και από την απόλυση μετανάστριας εργολαβικής εργαζόμενης που πήρε μέρος στην κινητοποίηση.

Η ...συνταγή της επίθεσης στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα με πρόσχημα την ανακαίνιση είναι γνωστή στους εργαζόμενους και από την περίπτωση του «Hilton». Η ξενοδοχειακή μονάδα, που βρίσκεται σε διαδικασία ανακαίνισης, έχει ήδη ξεφορτωθεί με τη διαδικασία των «οικειοθελών αποχωρήσεων» τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, ώστε να απαλλαγεί από τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, τη Συλλογική Σύμβαση και να επεκτείνει μετά την ανακαίνιση τις «ευέλικτες» μορφές εργασίας. Προχτές έκανε το επόμενο βήμα, απολύοντας τους λιγοστούς εργαζόμενους που δεν δέχτηκαν να υπογράψουν «οικειοθελώς» την καταδίκη τους, ανάμεσα σ' αυτούς και εκλεγμένους συνδικαλιστές.

«Η εργοδοσία, σε μια περίοδο επαναφοράς των εσόδων και των κερδών της, απολύει εργαζόμενους που παλεύουν για αυξήσεις στους μισθούς, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για εργασιακά δικαιώματα. Το πρόβλημα των ξενοδόχων δεν είναι η έλλειψη προσωπικού. Οπως αποδεικνύεται, είναι διατεθειμένοι να απολύσουν έμπειρο προσωπικό, με χρόνια δουλειάς στον κλάδο, προκειμένου να βάλουν εμπόδια στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, να δυσκολέψουν τους αγώνες, να επιδεινώσουν τους όρους αμοιβής και εργασίας», σημειώνει ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Στο φόντο αυτό, επισημαίνει τις ευθύνες της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΕΤ), η οποία με την έναρξη της τουριστικής σεζόν «σφύριξε το τέλος του αγώνα και των κινητοποιήσεων», ενώ μια σειρά σωματεία συνέχιζαν να δίνουν τη μάχη για την υπογραφή Συμβάσεων. «Αποκορύφωμα της στάσης αυτής είναι η τοπική Σύμβαση που υπογράφηκε στη Ρόδο», σχολιάζει, μια Σύμβαση που υπογράφηκε πίσω από την πλάτη των εργαζομένων, μειώνοντας τους μισθούς και τα δικαιώματά τους.

Απέναντι στις απολύσεις το Συνδικάτο δεν μένει με σταυρωμένα χέρια. Σε κάθε συνδικαλιστική δίωξη, σε κάθε επίθεση σε εργαζόμενο που αγωνίζεται, δίνει απάντηση με παρεμβάσεις στην εργοδοσία, με κάλεσμα στους εργαζόμενους να δυναμώσουν την οργάνωσή τους, να πάρουν θέση στον αγώνα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, με διασφάλιση του 5ήμερου - 8ωρου.

Να ακυρωθεί η τρομοκρατική απόλυση εργαζόμενου στη ΣΕΚΑΠ

Για στοχοποίηση και απόλυση εργαζόμενου από την εργοδοσία της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη κάνει λόγο η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, αναδεικνύοντας ξανά το «άλλο πρόσωπο» μιας ακόμα «πρότυπης επιχείρησης». Αλλωστε η Ενωση θυμίζει ότι και η συγκεκριμένη επιχείρηση «μπορεί να προβάλλεται από τα τοπικά ΜΜΕ ως το πρότυπο εταιρείας στην αειφόρο ανάπτυξη, στην περιβαλλοντική πολιτική, στην επενδυτική στρατηγική, ως ο κορυφαίος εργοδότης μέσω του προγράμματος "Top Employers Institute", με συνεχείς δωρεές σε δημόσιους φορείς ιδιαίτερα την πρώτη περίοδο της πανδημίας, χτίζοντας ένα "κοινωνικό" προφίλ, αλλά η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι είναι τελείως διαφορετική».

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση κάνει λόγο για βαθιά εκμετάλλευση εργαζομένων μέσω εταιρειών διαχείρισης - ενοικίασης προσωπικού με συμβάσεις ενός μήνα, εντατικοποίηση της εργασίας που συνοδεύεται με σοβαρά εργατικά «ατυχήματα» (όπως ο ακρωτηριασμός δαχτύλου εργάτη πριν 10 μήνες περίπου).

Και προσθέτει: «Κάθε χώρος δουλειάς πρέπει να γίνει μετερίζι αντίστασης και αγώνα, κάθε απόλυση, κάθε πρόβλημα, κάθε εργατικό "ατύχημα" δεν πρέπει να μένει κλειστό μέσα στα ντουβάρια ενός εργοστασίου. Να βγαίνει απ' αυτά, να συζητιέται μέσα στα σωματεία και να γίνεται υπόθεση όλων των εργατών του νομού, να οργανώνεται η απάντηση, η διεκδίκηση, είτε αυτό λέγεται στάση εργασίας είτε απεργία, μέσω της αλληλεγγύης εργαζομένων και συνδικάτων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ