Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει και στηρίζει τον δίκαιο αγώνα του λαού του δήμου Μονεμβασιάς εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ.

Θυμίζουμε ότι εδώ και μερικές μέρες οι κάτοικοι έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις για να αποτρέψουν την εγκατάσταση πάρκου ανεμογεννητριών δίπλα από τα σπίτια τους και παρά την ισχυρή αστυνομική δύναμη που υπάρχει στην περιοχή, δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής τους, την οποία επιφέρουν οι «πράσινες» μπίζνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οι έξι ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 5,4 MW, προβλέπεται να εγκατασταθούν ανάμεσα σε τρία χωριά του δήμου, την Κρυόβρυση, τα Κουλέτια και την Παντάνασσα, σε απόσταση μεταξύ 500 και 600 μέτρων από τον οικιστικό ιστό, και παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που εύλογα έχει προκαλέσει το έργο στους κατοίκους, το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος δεν δίστασε να δώσει την έγκρισή του στο εν λόγω «επενδυτικό πλάνο».

Στην ανακοίνωσή της η ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Η περιοχή των Κουλεντίων, με γρήγορους ρυθμούς, μετατρέπεται σε ένα απέραντο αιολικό πάρκο, ως αποτέλεσμα του κυβερνητικού ενεργειακού σχεδιασμού. Ο σχεδιασμός αυτός έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο, αλλά και της ευρύτερης στρατηγικής της ΕΕ για τις ΑΠΕ, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες που έχει για το περιβάλλον και τις ζωές των κατοίκων της περιοχής η άναρχη διασπορά ανεμογεννητριών.

Καλούμε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα του δήμου Μονεμβασιάς και γενικότερα του νομού Λακωνίας, να απομονώσουν τις φωνές της συναίνεσης και της υποταγής και οργανωμένα να διεκδικήσουν:

Την απαγόρευση εγκατάστασης ΑΠΕ κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Την αυστηρή οριοθέτηση με κεντρικό επιστημονικό σχέδιο και τήρηση μέγιστου επιτρεπόμενου ποσοστού κάλυψης γης από εγκαταστάσεις ΑΠΕ.

Την άμεση υπογειοποίηση του δικτύου σύνδεσης των αιολικών πάρκων με τους υποσταθμούς της ΔΕΗ. Τη συντήρηση και ανανέωση του δικτύου μεταφοράς, ώστε να μην αποτελεί αιτία για πυρκαγιές, σε διάφορα σημεία της περιοχής και του νομού συνολικά που έχει πληγεί από καταστροφικές πυρκαγιές.

Την κατάργηση των πράσινων τελών ΑΠΕ και την άμεση μείωση των τιμολογίων οικιακού και αγροτικού ρεύματος κατά 50% για κάθε λαϊκή οικογένεια».

Διεκδικεί μαζί με τους εργαζόμενους η δημοτική αρχή της Πάτρας

Στο πλευρό των εργαζομένων που πραγματοποίησαν στάση εργασίας και μαζική συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ στην Πάτρα, την περασμένη Πέμπτη, είναι η δημοτική αρχή. Θυμίζουμε ότι κλαδικά Συνδικάτα Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Αχαΐας, το Σωματείο Εργαζομένων Καθαριότητας, το Σωματείο Οδηγών - Χειριστών και η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, με την κινητοποίησή τους διεκδικούν σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Στην κινητοποίηση βρέθηκε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος μιλώντας στους εργαζόμενους, εξέφρασε για μια ακόμα φορά τη στήριξη της δημοτικής αρχής στον αγώνα που δίνουν για ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, που είναι και αιτήματα της δημοτικής αρχής, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου. «Θέλουμε - τόνισε - δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα και μισθό που να καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Διεκδικούμε την πρόσληψη 1.000 εργαζομένων στο δήμο μας, που η μισθοδοσία τους θα καλύπτεται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους συμβασιούχους των δήμων έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Το μόνιμο προσωπικό των δήμων, κυρίως από το 2009, αντικαταστάθηκε από συμβασιούχους και εργαζόμενους μέσω προγραμμάτων που δουλεύουν σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας και με μισθούς πείνας. Τελικός τους στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση κρίσιμων υπηρεσιών του δήμου».

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους όταν τελειώσει το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Μισθό σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ανάλογα την ειδικότητα. Να σταματήσει ο απαράδεκτος διαχωρισμός στο μεροκάματο με βάση την ηλικία, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους, προστασία της λαϊκής κατοικίας, κανένα σπίτι λαϊκής οικογένειας στα χέρια τραπεζίτη, Να σταματήσουν τώρα οι διακοπές ρεύματος από τη ΔΕΗ σε οικογένειες που αντικειμενικά αδυνατούν να πληρώσουν.

Πυρκαγιά στην Αρκαδία

Σε εξέλιξη βρισκόταν την Παρασκευή μεγάλη πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Χιράδες στην Αρκαδία. Η πυρκαγιά έκαιγε μέσα σε χαράδρα και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων η κατάσβεσή της ήταν δύσκολη. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που επιχειρούσαν μέχρι το βράδυ, κινητοποιήθηκαν άμεσα με 32 πυροσβέστες, 14 οχήματα, ένα ελικόπτερο και έξι αεροσκάφη.

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή στη δασική περιοχή Κυμισάλα, η οποία βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Ρόδου. Η φωτιά ξεκίνησε από άγνωστη αιτία, ωστόσο η κινητοποίηση των δασοπυροσβεστικών δυνάμεων του νησιού ήταν έγκαιρη και τέθηκε υπό έλεγχο. Στην περιοχή παρέμεναν πυροσβέστες και εθελοντές για να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις. Παράλληλα, εκδηλώθηκε και δεύτερη εστία λίγα χιλιόμετρα μακριά, στο φράγμα της Απολακκιάς.

ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τα βάσανά τους συνεχίζονται παρά τα επικοινωνιακά κόλπα της κυβέρνησης

Copyright 2018 The Associated

Αλυτα παραμένουν μια σειρά από πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι κάτοικοι στο Μάτι και τις άλλες περιοχές που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιούλη. Παρά τις επικοινωνιακές φανφάρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, του τύπου «το Μάτι δεν θα ξεχαστεί», «είναι στοίχημα να αναγεννηθεί» που ακούστηκαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Μάτι τη βδομάδα που πέρασε, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Επτά βδομάδες από την 23η Ιούλη, οι πυρόπληκτοι κάτοικοι στο Μάτι συνεχίζουν να ζουν με την αβεβαιότητα για το εάν θα μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

Συγκεκριμένα:

-- Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για ανθρώπους που δεν έχουν πού να μείνουν και αναγκάζονται να ζουν φιλοξενούμενοι ή να πληρώνουν υπέρογκα ποσά σε σπίτια ή ξενοδοχεία.

-- Παιδιά πυρόπληκτων οικογενειών κόβονται από τους παιδικούς σταθμούς ή τους δίνεται ένα κουπόνι από άλλα παιδιά - μη πυρόπληκτων οικογενειών - που θα αναγκαστούν να μετακινηθούν αρκετά χιλιόμετρα για να πάνε σε κάποιον άλλο παιδικό σταθμό. Επίσης, υπάρχουν οικογένειες πυρόπληκτων από τις οποίες ζητούν να πληρώσουν τροφεία.

-- Η διαδικασία της απορρύπανσης της περιοχής προχωρά με αργούς ρυθμούς (στην Κινέτα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα...). Στο Μάτι, μάλιστα, τα μπάζα εναποτίθενται σε σημεία ακατάλληλα που δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας.


Eurokinissi

-- Οι πυρόπληκτοι - παρά τις αρχικές υποσχέσεις - καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ εάν το σπίτι τους δεν έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Πρέπει δηλαδή αποδεδειγμένα να έχει γίνει στάχτη ένα σπίτι για να απαλλαγεί ο ιδιοκτήτης από τον φόρο. Και αυτό μόνο για την τρέχουσα χρονιά, αφού για το 2019 ακόμα κι αν δεν έχει κατεδαφιστεί καν το σπίτι, θα πρέπει να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ.

-- Οι πυρόπληκτοι καλούνται να πληρώσουν ακόμα και για το συσσίτιό τους στις κατασκηνώσεις στις οποίες διαβιούν.

Τα παραπάνω είναι ορισμένα από τα πιο χτυπητά προβλήματα και είναι αποκαλυπτικά για τον Γολγοθά που συνεχίζουν να βιώνουν οι κάτοικοι στο Μάτι αλλά και στην Κινέτα. Είναι αλήθεια λοιπόν ότι το κράτος δεν ξέχασε το Μάτι. Το θυμούνται πολύ καλά το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση για να ζητήσουν ΕΝΦΙΑ, ο δήμος και το υπουργείο Εσωτερικών για να ζητήσουν τροφεία, άλλοι φορείς για να ζητήσουν συσσίτιο με το κεφάλι...

Η κυβέρνηση σπρώχνει τους πυρόπληκτους στις τράπεζες

Η κυβέρνηση, με τη δέσμη μέτρων που έχει ανακοινώσει για την ανακατασκευή ή επισκευή των σπιτιών, ουσιαστικά σπρώχνει τους πυρόπληκτους στα νύχια των κερδοσκόπων. Σε εκείνους που θέλουν να αγοράσουν τα σπίτια ή τα οικόπεδα για ένα κομμάτι ψωμί, πατώντας πάνω στη δυστυχία. Τα μέτρα για τη στεγαστική συνδρομή όχι μόνο δεν φαίνονται ικανά να καλύψουν το εύρος των καταστροφών, αλλά είναι «βούτυρο στο ψωμί» των τραπεζών που θα δώσουν δάνεια στους πληγέντες. Θυμίζουμε πως σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, όχι μόνο δεν υπήρξε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, αντίθετα, οι τράπεζες πήραν τελικά τις ιδιοκτησίες, εξαιτίας της αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων. Μάλιστα, η κυβέρνηση αφήνει να αιωρείται το εάν θα αποπληρώσει για το σύνολο των καταστροφών ή για ένα μέρος, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη ανασφάλεια στους ιδιοκτήτες.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να σπείρει ψεύτικες προσδοκίες στους πυρόπληκτους και να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της για την κατάσταση. Γι' αυτό οι πληγέντες στο Μάτι, την Κινέτα, τη Μάνδρα, δεν πρέπει να τρέφουν αυταπάτες ότι θα γίνουν πράγματα χωρίς αγώνα, διεκδίκηση και πάλη για να μπορέσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους. Οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες, ανεξάρτητα αν έχουν άμεσα πληγεί ή όχι από αυτές τις καταστροφές, οφείλουν να πυκνώσουν τις γραμμές των αγωνιστικών επιτροπών που έχουν συγκροτηθεί και να διεκδικήσουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ζωής τους και των κόπων τους. Είναι ο μόνος τρόπος, ο μόνος δρόμος για να επιβάλουν μέτρα προστασίας και ανακούφισης για τις οικογένειές τους, τα παιδιά τους, είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να τους οδηγήσει στη ζωή που δικαιούνται.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ