Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Υπερασπίζεται προκλητικά τις περικοπές στις συντάξεις

Ομολογεί ότι οι μειώσεις στις επικουρικές έφτασαν και το 40%, αλλά επικαλείται γι' αυτό την «αναντιστοιχία» εισφορών - παροχών

Εκδηλη η αγανάκτηση των συνταξιούχων στην προχτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας
Εκδηλη η αγανάκτηση των συνταξιούχων στην προχτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας
«Αυτές τις συντάξεις αντέχει να δίνει τώρα η οικονομία...»! Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Εργασίας επιχείρησε να δικαιολογήσει τη νέα σφαγή στις επικουρικές συντάξεις και παρέπεμψε στην ανάπτυξη της οικονομίας στο μέλλον, μέσα από την οποία - όπως είπε - θα έχουμε αυξήσεις... Μιλώντας χτες σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, ο Γ. Κατρούγκαλος ομολόγησε ότι υπήρξαν επικουρικές συντάξεις που κόπηκαν μέχρι 40%, γεγονός που πλέον το διαπίστωσαν ήδη στην τσέπη τους δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, παρά τις μέχρι τώρα διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι οι περικοπές δεν θα είναι μεγάλες και σε κάθε περίπτωση δεν θα ξεπεράσουν το 10-12%.

Την ίδια στιγμή, όμως, κατά την πάγια τακτική της κυβέρνησης, ο υπουργός επιτέθηκε στα ασφαλιστικά δικαιώματα των συνταξιούχων, ισχυριζόμενος προκλητικά ότι οι περικοπές στις επικουρικές έγιναν σε αυτούς που οι συντάξεις τους δεν δικαιολογούνταν από τις εισφορές τους. Πρόκειται, βέβαια, για άλλη μια συκοφαντία της κυβέρνησης, που ψάχνει τρόπους για να ξεφύγει από τη δίκαιη αγανάκτηση των συνταξιούχων, όταν είναι γνωστό ότι οι μεγάλες περικοπές επιβλήθηκαν σε συνταξιούχους που είχαν την «ατυχία» να έχουν εργαστεί πολλά χρόνια με σχετικά υψηλούς μισθούς και αντίστοιχα υψηλές εισφορές.

Αλλωστε, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι οι συντάξεις που αποδίδονται σήμερα είναι χαμηλές, κατά συνέπεια υπολείπονται των εισφορών που έχει δώσει η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, που βίαια η σημερινή κυβέρνηση - όπως και οι προηγούμενες - τις περιέκοψαν.

Μάλιστα, όπως εξήγγειλε, επειδή ακριβώς οι περικοπές σε πολλούς συνταξιούχους είναι πολύ μεγάλες και από τον Οκτώβρη θα επιβληθεί και η παρακράτηση των αναδρομικών από το μήνα Ιούνη, οπότε άρχισε να ισχύει ο νόμος, το υπουργείο Εργασίας προτίθεται να επιμηκύνει την παρακράτηση σε περισσότερες δόσεις, ώστε το ποσό που θα παρακρατείται για τα αναδρομικά σε κάθε επικουρική σύνταξη να μην ξεπερνά το 10%.

Ο Γ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε, επίσης, ότι αναμένεται να κατατεθεί διάταξη με την οποία μειώνεται η έκπτωση του 15% για την εξαγορά πλασματικού χρόνου ασφάλισης όταν ο ασφαλισμένος πληρώνει εφάπαξ το ποσό της εξαγοράς. Το νέο μειωμένο ποσοστό έκπτωσης στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμής των πλασματικών ετών θα καθοριστεί στο 2% για κάθε έτος εξαγοράς. Επιπλέον, καταργούνται και οι μειωμένες εισφορές (σε σχέση με τα νέα αυξημένα ποσοστά) για τον κλάδο Υγείας που είχαν δοθεί με τον πρόσφατο νόμο για τα επόμενα χρόνια σε αγρότες (ΟΓΑ) και νέους επιστήμονες (ΕΤΑΑ). Ετσι κι αυτοί από την 1.1.2017 θα πληρώνουν 6,95% για τον κλάδο Υγείας.

Αγανάκτηση από τους συνταξιούχους

Σε συνέχιση του αγώνα, με επόμενο βήμα τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στην Αθήνα την Παρασκευή και τη Θεσσαλονίκη το Σάββατο, καλούν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις. Μετά την παράσταση διαμαρτυρίας, την περασμένη Τρίτη, και τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, όπου, όπως καταγγέλλουν, άκουσαν για άλλη μια φορά τα «επιχειρήματα» για τη «σωτηρία» της χώρας, την «προστασία» των χαμηλών συντάξεων και τις μειωμένες αντοχές των Ταμείων, τονίζουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών, απαιτώντας την επιστροφή όσων έχουν αφαιρέσει οι αλλεπάλληλες περικοπές από τους συνταξιούχους.

Κεντρικές περιοδείες στελεχών του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη

Συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΜΕ, που θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τις κινητοποιήσεις του ταξικού κινήματος για τη ΔΕΘ, θα συμμετέχουν στις εξής περιοδείες:

Ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, σήμερα Πέμπτη, στις 12.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Capsis» και στις 1.30 μ.μ. στο «Grand hotel Palace». Αύριο Παρασκευή, στα ξενοδοχεία «The MET Hotel» και «Porto Palace». Ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, σε εργοτάξια του Μετρό.

Ο Θανάσης Γκόγκος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και ο Γιάννης Κομνηνός, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, σήμερα Πέμπτη στα σουπερμάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος» στις ανατολικές συνοικίες, καθώς και σε «Cosmos», «Πράκτικερ», ΙΚΕΑ, «Hondos Center», «Leroy Merlin». Αύριο Παρασκευή, το πρωί στις αποθήκες του «Μαρινόπουλου» και στο κατάστημα Ευκαρπίας και το απόγευμα στα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» και στο εμπορικό κέντρο ONE SALONICA.

Ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, αύριο Παρασκευή σε ΜΕΛ, ΧΑΡΤΕΛ, MONDI SCA - PACKING και Χατζόπουλο. Το απόγευμα θα μιλήσει σε σύσκεψη της Ομοσπονδίας με τα Σωματεία του κλάδου. Η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), σήμερα Πέμπτη στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Αύριο Παρασκευή, στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Περιοδείες θα γίνουν σήμερα και στα εξής νοσοκομεία της πόλης: «Αγιο Δημήτριο» (9 π.μ.,) και «Γεννηματά» (12.30μ.) με την Ελένη Μπακιρλή, μέλος Γενικού Συμβουλίου ΠΟΕΔΗΝ. «Παπαγεωργίου» (11.30π.μ.,) με τον Γιώργο Πρέντζα, συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ στο χώρο της Υγείας. Ιπποκράτειο (11.30 π.μ.,) με την Ολγα Σιάντου, μέλος ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ. «Παπανικολάου» (11.30 π.μ.) με την Ιουλία Νάρη, μέλος Γενικού Συμβουλίου ΠΟΕΔΗΝ.

Πανθεσσαλική σύσκεψη στη Λάρισα

Σε πανθεσσαλική σύσκεψη με θέμα «Πλαίσιο αιτημάτων και οργάνωση της πάλης ενάντια στην ανεργία και για την προστασία του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος» καλεί η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας τα ΔΣ των εργατοϋπαλληλικών σωματείων, καθώς και τα ΔΣ των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και ΕΒΕ των θεσσαλικών νομών, σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου.

Σήμερα η συνέντευξη Τύπου

Σήμερα Πέμπτη, στις 12 μ., στο ΕΚΘ, είναι προγραμματισμένη η συνέντευξη Τύπου της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, των αυτοαπασχολούμενων (ΠΑΣΕΒΕ), των γυναικών (ΟΓΕ), της νεολαίας (Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών), όπου θα παρουσιάσει το πρόγραμμα δράσης και τους στόχους του ταξικού κινήματος για το επόμενο διάστημα.

Ολοι αύριο στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια

Για αύριο Παρασκευή, 9 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην Ομόνοια, είναι προγραμματισμένο το παναττικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Οι προσυγκεντρώσεις των σωματείων και των Λαϊκών Επιτροπών για το συλλαλητήριο της Αθήνας έχουν οριστεί στις 6.30 μ.μ. στα εξής σημεία:

  • Πλατεία Βάθης: Εργαζόμενοι σε Μέταλλο, Φάρμακο, Τύπο - Χαρτί, Χημική Βιομηχανία, Ενέργεια, Τρόφιμα - Ποτά, Κλωστοϋφαντουργία, Μεταφορές, Χρηματοπιστωτικό, Τηλεπικοινωνίες, Ταχυδρομεία - Ταχυμεταφορές και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
  • Πλατεία Κάνιγγος: Εργαζόμενοι σε Κατασκευές, Εμπόριο, Λογιστές, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Επισιτισμός - Τουρισμός, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στο Δημόσιο, σωματεία από το χώρο της Υγείας, Σύλλογοι Φοιτητών και Σπουδαστών, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, εργαζόμενοι στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, Καλλιτέχνες, τα κλαδικά σωματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Α' Αθήνας, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς των Ανατολικών Συνοικιών της Αθήνας, του Γαλατσίου, της Λαυρεωτικής και των Μεσογείων, η ΟΓΕ.
  • Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά): Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς από το Νότιο Τομέα της Αττικής, τον Πειραιά και τις Συνταξιουχικές Οργανώσεις.
  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Δυτικού Τομέα Αθήνας, Θριασίου - Μεγαρίδας και του Βόρειου Τομέα Αττικής.

Μετά την ΠΑΣΕΒΕ και την ΟΓΕ, κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνει σε φοιτητές και σπουδαστές το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, υπογραμμίζοντας ότι «κυβέρνηση - ΕΕ - μεγαλοβιομήχανοι ετοιμάζουν νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώματα μας!». Αποφάσεις για το αυριανό συλλαλητήριο έχουν πάρει οι εξής φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας: Φυσικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ, Ιατρικής ΕΚΠΑ, Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να προστεθούν και νέες αποφάσεις.

Ο Δ. Κουτσούμπας στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στην Ομόνοια. Το Σάββατο 10/9, θα παρευρεθεί στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ και άλλοι φορείς του κινήματος, στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερωτήσεις στην Κομισιόν για Εργασιακά και επίδομα ανεργίας

Ερωτήσεις στην Κομισιόν για τις σχεδιαζόμενες αντεργατικές ανατροπές και την πρόθεση της κυβέρνησης να παραδώσει το επίδομα ανεργίας στα σαγόνια των εργοδοτών, κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στην πρώτη απ' αυτές, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος σημειώνει:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙZA - ANΕΛ προκλητικά πανηγυρίζει για την αύξηση των θέσεων απασχόλησης την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2016 αποκρύπτοντας την επώδυνη για τους εργαζόμενους πραγματικότητα ότι το 51,2% των νέων θέσεων ήταν μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας με μισθούς κάτω των 400 ευρώ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της δεύτερης "αξιολόγησης" μεθοδεύεται από κυβέρνηση και ΕΕ νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα με οριστική, ουσιαστική κατάργηση των ΣΣΕ και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, υιοθετώντας τις λεγόμενες "βέλτιστες πρακτικές", δηλαδή ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου καθώς και δραστικό περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος. Πρόκειται για διακηρυγμένες - πριν ακόμα την κρίση - απαιτήσεις του κεφαλαίου που εντάθηκαν και υιοθετούνται παντού με σκοπό την ανάκαμψη της κερδοφορίας του σε βάρος των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Σε προηγούμενη Ερώτησή μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί ότι δεν αναγνωρίζει ως δικαίωμα τη μόνιμη και σταθερή δουλειά (αρ. ερωτ. E-012949-15). Επίσης, η επίτροπος Απασχόλησης Thyssen σε πρόσφατες δηλώσεις της ανέφερε ότι "οι απεργίες μπορεί να είναι ένα σημάδι της αποτυχίας του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων".

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι όλα τα παραπάνω τεκμηριώνουν ότι η ΕΕ κι οι κυβερνήσεις της προωθούν την πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας, το χτύπημα των εναπομεινάντων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων συμπεριλαμβανομένου του απεργιακού δικαιώματος;».

Στην Ερώτηση για το επίδομα ανεργίας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρει: «Τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε "επίδομα" εργασίας προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οι επιχειρήσεις θα λαμβάνουν επιδότηση - από κονδύλια του ΟΑΕΔ που προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων - για να προσλαμβάνουν επιδοτούμενους ανέργους σαν δωρεάν εργατικό δυναμικό.

Μαζί με ανάλογα προγράμματα για "κοινωφελή εργασία", "πρακτική άσκηση", "κατάρτιση", "επιταγή εισόδου", η κυβέρνηση με το πρόγραμμα "επιδοτούμενων ανέργων" αυξάνει όσους εργάζονται δωρεάν για την εργοδοσία, καταστρατηγώντας τη σταθερή εργασία και τα εργατικά δικαιώματα κι οδηγώντας σε νέο κύμα απολύσεων ήδη εργαζόμενων όπως και σε νέες εκβιαστικές μειώσεις μισθών. Ετσι ανοίγεται ουσιαστικά ο δρόμος για την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας που σήμερα λαμβάνει μόλις ένας στους 10 ανέργους. Ηδη σε πολλά κράτη - μέλη της ΕΕ το επίδομα ανεργίας συνδέεται με την παροχή "κοινωφελούς εργασίας".

Δεδομένου ότι εντός του β' εξαμήνου του 2016 αναμένεται να ολοκληρωθεί μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με ένα "ευρωπαϊκό σύστημα επιδομάτων ανεργίας", ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Αυτή η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης εντάσσεται στο "ευρωπαϊκό σύστημα επιδομάτων ανεργίας" που απεργάζεται η ίδια και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών; Πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι το επίδομα ανεργίας, το οποίο προέρχεται από εισφορές - ιδρώτα των εργαζομένων, θα χαρίζεται σε επιχειρήσεις προκειμένου να αυξάνουν την κερδοφορία τους προσλαμβάνοντας πάμφθηνους εργαζόμενους;».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κορυφώνεται η βδομάδα αγωνιστικής δράσης για τη ΔΕΘ

Το Σάββατο, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους το συλλαλητήριο από το ΠΑΜΕ και τους άλλους φορείς του κινήματος

Με κινητοποιήσεις έξω από την ΕΥΑΘ, το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το ΙΚΑ της Αριστοτέλους συνεχίστηκε χτες η βδομάδα αγωνιστικής δράσης των ταξικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη, που θα κορυφωθεί με το μεγάλο συλλαλητήριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους.

Εξω από την ΕΥΑΘ, οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που μετατρέπει το νερό σε πανάκριβο εμπόρευμα και το στερεί από χιλιάδες οικογένειες, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους προς την ΕΥΑΘ. Απαίτησαν πάγωμα των χρεών των ανέργων και των απλήρωτων εργαζομένων και απαλλαγή τους από την υποχρέωση πληρωμής των τιμολογίων για όσο οι ίδιοι και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ, αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και του σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης») απαίτησε να ανασταλούν τα χρέη και οι πληρωμές προς την ΕΥΑΘ των εργαζομένων της επιχείρησης που είναι απλήρωτοι εδώ και 8 μήνες. Στελέχη του ΠΑΜΕ έκαναν, επίσης, μαζική εξόρμηση στους χώρους δουλειάς της ΕΥΑΘ.

Εξω από το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ένα από τα «στρατηγεία» του μεγάλου εμπορικού και βιομηχανικού κεφαλαίου, διαδήλωσαν αργότερα εργαζόμενοι στο Εμπόριο, μαζί με συναδέλφους τους από άλλους κλάδους και μικρούς αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ. Τέλος, έξω από το ΙΚΑ της Αριστοτέλους, οι συνταξιούχοι κατήγγειλαν την άθλια κατάσταση στο χώρο της Υγείας και τις δραματικές περικοπές στις συντάξεις, που οδηγούν ολοένα και περισσότερους στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Σήμερα, στις 9 το πρωί προγραμματίζουν κινητοποίηση στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».

Πλούσια δράση στους κλάδους

Η κινητοποίηση έξω από την ΕΥΑΘ
Η κινητοποίηση έξω από την ΕΥΑΘ
Στο πλαίσιο των δράσεων για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου, σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο του «Ιπποκράτειου» (μπλε κτίριο), προγραμματίζεται σύσκεψη του ΠΑΜΕ Υγείας για τις «εξελίξεις στην Υγεία», με ομιλήτρια την Ολγα Σιάντου, μέλος της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ. Αντίστοιχες κλαδικές συσκέψεις θα γίνουν σήμερα στον κλάδο του Εμπορίου και το Σάββατο 10/9 στον κλάδο των Εκπαιδευτικών.

Επίσης, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, προετοιμάζοντας τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο, οργανώνει σύσκεψη αύριο Παρασκευή με εργαζόμενους από επιχειρήσεις Ανακύκλωσης. Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού υλοποιεί καθημερινά πρόγραμμα εξορμήσεων σε επισιτιστικές επιχειρήσεις και σε ξενοδοχεία και αύριο οργανώνει σύσκεψη ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων καθημερινά πραγματοποιεί εξορμήσεις και περιοδείες σε καταστήματα του Εμπορίου και το Σάββατο οργανώνει πανεξόρμηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Για την ίδια μέρα έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 3.30 μ.μ. έως τις 8.30 μ.μ. και καλεί σε προσυγκέντρωση στις 5.30 μ.μ., στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους.

Στη διαμόρφωση κλίματος μαχητικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο συμβάλλουν και οι Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης. Χτες, οι Λαϊκές Επιτροπές της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν παρέμβαση στον ΟΑΕΔ της Νεάπολης.

Κινητοποίηση έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΣΘ οργάνωσαν ακόμα οι Επιτροπές Ανέργων Κεντρικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Απαίτησαν διαγραφή όλων των προστίμων, να σταματήσει η αποστολή τους στην εφορία και αυτά που στάλθηκαν ήδη να μη γίνουν απαιτητά. Δωρεάν μετακινήσεις με τα ΜΜΜ για όλους τους ανέργους, φοιτητές και μαθητές. Τέλος, πικετοφορίες από τις Λαϊκές Επιτροπές θα γίνουν στα εξής σημεία:

  • Σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στη Θεσσαλονίκη, από το Αγαλμα Βενιζέλου και από Μπότσαρη με Παπαναστασίου.
  • Αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., πικετοφορίες θα ξεκινήσουν από Καλαμαριάς (πεζόδρομο), Πολίχνη (πλατεία Δημαρχείου), Συκιές (γραφεία ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), Εύοσμο (πλατεία), Μενεμένη (πλατεία), Κορδελιό (γραφεία ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), Σταυρούπολη (συμβολή Μπουμπουλίνας - Μακρυγιάννη).

Σύσκεψη - συζήτηση ενόψει του συλλαλητηρίου οργανώνει και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ, αύριο Παρασκευή, στις 8 μ.μ., Εγνατία 6 (1ος όροφος), με ομιλητή τον Μπάμπη Μαυροθαλασσίτη, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας.

Προετοιμασίες στους άλλους νομούς

Με συσκέψεις, περιοδείες, εξορμήσεις και άλλες δράσεις, οι ταξικές δυνάμεις, και στους υπόλοιπους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, προετοιμάζουν τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 10 Σεπτέμβρη. Η οργανωμένη μετακίνηση στη Θεσσαλονίκη από Εργατικά Κέντρα και τοπικές Γραμματείες από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας θα γίνει ως εξής:

Από τη Λάρισα, λεωφορεία θα αναχωρήσουν στις 2.30 μ.μ., μπροστά από το Τεχνικό Επιμελητήριο. Από την Κατερίνη, στις 4 μ.μ., από την κεντρική πλατεία. Από Σέρρες, στις 4 μ.μ., από την πρώην Νομαρχία. Από Κιλκίς, στις 3.30 μ.μ., από πλατεία Ειρήνης. Από την Πέλλα λεωφορεία θα αναχωρήσουν: από Εδεσσα, στις 4 μ.μ., από την πλατεία Ελευθερίας, από Σκύδρα - Μαυροβούνι, στις 4.15 μ.μ. και από Γιαννιτσά (Εγνατία) στις 4.45 μ.μ. Από Βέροια, στις 4 μ.μ., από πλατεία Ωρολογίου.

Από τη Νάουσα, στις 4 μ.μ., από το Εργατικό Κέντρο. Από την Καβάλα, στις 2.30 μ.μ., από το Δημοτικό Κήπο. Από τη Δράμα, στις 2.30 μ.μ., από την κεντρική πλατεία. Από την Ξάνθη, στις 2 μ.μ., από την πλατεία Ελευθερίας. Από την Κοζάνη, στις 3 μ.μ., από την κεντρική πλατεία. Από Πτολεμαΐδα, στις 3 μ.μ., από το Δημαρχείο. Από Φλώρινα, στις 3 μ.μ., από ΚΤΕΛ. Από Γρεβενά, στις 3 μ.μ., από πλατεία Λαχαναγοράς. Από Καστοριά, στις 2 μ.μ., από του «Μασούτη».

  • Συγκέντρωση οργανώνει αύριο, Παρασκευή, η Γραμματεία Χίου του ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ., στην είσοδο της Απλωταριάς.Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org