Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Συναντήσεις με φορείς μπροστά στη νέα σχολική χρονιά

Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Πατρέων πραγματοποιήθηκαν στο δημαρχείο συναντήσεις της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνας Γεροπαναγιώτη, και του Αντιδημάρχου Παιδείας και Αθλητισμού, Ανδρέα Αθανασόπουλου, με τα ΔΣ της Ενωσης Γονέων Δήμου Πατρέων, της ΕΛΜΕ Αχαΐας και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών.

Στις συναντήσεις επιβεβαιώθηκε ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με οξυμένα προβλήματα. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκαν στην οικονομική επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και στη συνεχή μείωσή του, τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικό παράδειγμα, στο Δήμο Πατρέων, η μείωση της επιχορήγησης για τις ανάγκες λειτουργίας και συντήρησης των σχολείων, που έχει υπερβεί το 60% σε σχέση με το 2009.

Οι εκπρόσωποι του Δήμου ενημέρωσαν τους φορείς, για μια σειρά πρωτοβουλίες στήριξης της λαϊκής οικογένειας και του δικαιώματος των παιδιών της στη μόρφωση. Ξεχωρίζει ανάμεσά τους η οργάνωση των λαϊκών φροντιστηρίων, που, όπως δήλωσαν και οι φορείς, θα συμβάλουν ενεργά για τη στήριξή τους.

Οι συναντήσεις της Δημοτικής Αρχής Πατρέων θα συνεχιστούν και με άλλους φορείς τις επόμενες μέρες και ήδη για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με το Σωματείο Σχολικών Καθαριστριών.

Διαμαρτυρία επιτυχόντων του ΑΣΕΠ

Στο υπουργείο Παιδείας βρέθηκαν χτες επιτυχόντες εκπαιδευτικοί του ΑΣΕΠ του 2008 καθώς από τον περασμένο Μάη έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ η απόφαση για κατανομή 456 επιτυχόντων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στην παράσταση διαμαρτυρίας, από πλευράς υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Παιδείας ειπώθηκε πως θα προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για το διορισμό τους, με ορίζοντα αποκατάστασης του ζητήματος τον Οκτώβρη. Ωστόσο, ήδη τα σχολεία έχουν ανοίξει και οι ίδιοι ζητούν να μπει τέλος στο καθεστώς αναμονής και να γίνει άμεσα ο διορισμός τους, στο πλαίσιο της γενικότερης ανάγκης για μαζικούς μόνιμους διορισμούς που έχει ανάγκη η Εκπαίδευση.

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ
Απαίτησαν απόσυρση των ρυθμίσεων για τα νηπιαγωγεία

Σε ομόφωνες εισηγήσεις των σχολικών συμβούλων στηρίχτηκαν οι ρυθμίσεις, σύμφωνα με το υπουργείο

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
«Μαζικοί διορισμοί νηπιαγωγών, όχι στην Παιδεία των περικοπών», φώναξαν χτες το μεσημέρι νηπιαγωγοί κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία σωματείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης («Γ. Σεφέρης», «Σωκράτης», «Θουκυδίδης», «Μακρυγιάννης», «Ελλη Αλεξίου», «Δ. Γληνός», Αιγάλεω), ενώ την πρωτοβουλία στήριξε η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ. Αίτημα αιχμής της χτεσινής κινητοποίησης ήταν η απόσυρση της υπουργικής απόφασης για το λεγόμενο «Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Νηπιαγωγείου» και της εγκυκλίου για τη «Λειτουργία του Νηπιαγωγείου και την κατανομή τμημάτων για το σχολικό έτος 2016 - '17», που τσακίζουν τη λειτουργία του Νηπιαγωγείου, τις ανάγκες των νηπίων και, κυρίως, τα εργασιακά δικαιώματα των νηπιαγωγών.

Αντιπροσωπεία των σωματείων και εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ συναντήθηκαν με την Μ. Μπατσούτα, σύμβουλο του υπουργού Παιδείας και υπεύθυνη Προσχολικής Αγωγής, όπου μετέφεραν την αντίδρασή τους στην υλοποίηση των παραπάνω «ρυθμίσεων». Από τη μεριά της, η εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι το πρόγραμμα λειτουργίας των νηπιαγωγείων στηρίχθηκε εξολοκλήρου στις ομόφωνες εισηγήσεις των σχολικών συμβούλων, ενώ επιχείρησε ανεπιτυχώς να αποδομήσει τα δίκαια αιτήματα των νηπιαγωγών.

Για απαξιωτική στάση απέναντι στις νηπιαγωγούς κατήγγειλαν το υπουργείο - μετά το τέλος της συνάντησης - οι πρόεδροι των Συλλόγων «Γ. Σεφέρης», Κ. Κατημερτζόγλου και «Σωκράτης», Απ. Παπαγιαννόπουλος, που ταυτόχρονα αναφέρθηκαν στις σοβαρές ευθύνες που αναλογούν στις σχολικές συμβούλους και κατήγγειλαν την πλειοψηφία της ΔΟΕ, η οποία με νύχια και με δόντια σαμποτάρισε τη χτεσινή κινητοποίηση, ενώ σταθερά «βάζει πλάτη για να περάσουν όλα τα νομοσχέδια».

Η Θ. Δριμάλα, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ και της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, επισήμανε ότι όσα γίνονται στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό δεν αφορούν μόνο τους εκπαιδευτικούς, γι' αυτό και χρειάζεται «να γίνουν κοινωνοί των εξελίξεων οι γονείς και σε συμμαχία εκπαιδευτικοί και γονείς να αντιπαλέψουμε αυτή την πολιτική, που απ' ό,τι φαίνεται και η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες έχουν βάλει στο δημοσιονομικό κόφτη τα δικαιώματά μας και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών. Να βγάλουμε συμπεράσματα για τις "πλειοψηφίες", "δυνάμεις", "συντονισμούς", "συλλογικότητες", που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν μέσα - έξω στο υπουργείο και καλλιεργούσαν αυταπάτες. Σας καλούμε στις κινητοποιήσεις και τις δράσεις του επόμενου διαστήματος και με τη στάση σας στους Συλλόγους Διδασκόντων να μη νομιμοποιήσετε στη συνείδησή σας αυτές τις αλλαγές», τόνισε.

Πανηγυρίζει για τα αυτονόητα το υπουργείο Παιδείας

Την πρόσληψη 5.179 αναπληρωτών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας, ενώ αναμένονται οι προσλήψεις στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, προσλαμβάνονται 1.261 δάσκαλοι ΕΑΕ (ΠΕ71) και 223 νηπιαγωγοί ΕΑΕ (ΠΕ61 και ΠΕ60.50) για την κάλυψη λειτουργικών κενών σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) ή/και των Τμημάτων Ενταξης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Επίσης, 2.360 εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ70 - δασκάλων και 1.335 εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ60 - νηπιαγωγών για την κάλυψη λειτουργικών κενών σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι πρόκειται για τον «μεγαλύτερο αριθμό προσλήψεων για την πρώτη φάση την τελευταία 6ετία» και πριν από την έναρξη των σχολείων, συγκρίνοντας με την απαράδεκτη κατάσταση των προηγούμενων ετών. Στο μεταξύ, συνεχίζει και φέτος την πολιτική της αδιοριστίας, ενώ με μία σειρά ρυθμίσεων φέρνει τη λειτουργία των σχολείων στα μέτρα της μνημονιακής πολιτικής, καλώντας ουσιαστικά τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους να υιοθετήσουν ως ζητούμενο και «να λένε κι ευχαριστώ» για το αυτονόητο, δηλαδή να ανοίξουν απλώς τα σχολεία, αντί για την εξασφάλιση των όρων ώστε τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας να έχουν την Παιδεία που απαιτούν οι σύγχρονες πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες.

Μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων και στην απεργία των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις 15 Σεπτέμβρη, η ΔΟΕ έδωσε χτες συνέντευξη Τύπου σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως με τις ρυθμίσεις που έφερε η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, περικόπτεται ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα χρειαστούν, κάνοντας λόγο για μπαλώματα και υποβάθμιση, αντί να γίνουν διορισμοί. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, από 27 σε σύνολο 58 Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, τα λειτουργικά κενά στις 6 Σεπτέμβρη διαμορφώθηκαν σε 4.806 με βάση τις νέες ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις οποίες το υπουργείο φέτος θα χρειαστεί πολύ λιγότερους εκπαιδευτικούς. Σημειώθηκε επίσης ότι είναι θετικό βήμα που έγιναν νωρίς προσλήψεις αναπληρωτών, αλλά δεν είναι αντικείμενο πανηγυρισμού, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως οι ρυθμίσεις για τα δημοτικά σχολεία σημαίνουν περίπου 3.500 λιγότερους εκπαιδευτικούς από πέρσι.

Ανακλήσεις αδειών σε ΙΕΚ και κολέγια

Στην ανάκληση αδειών λειτουργίας ιδιωτικών ΙΕΚ και κολεγίων ανακοίνωσε ότι προχώρησε το υπουργείο Παιδείας «λόγω της απώλειας τουλάχιστον μίας εκ των σωρευτικών προϋποθέσεων αδειοδότησης». Πρόκειται για τα «ΙΙΕΚ ΞΥΝΗ» στην εταιρεία «Τοπικό Ευρωπαϊκό Ανώνυμη Εταιρεία» και MEDITERRANEAN COLLEGE στην εταιρεία «Μεσογειακό Κέντρο Εκπαίδευσης ΑΕ» με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, ανακλήθηκαν οι άδειες για τα «ΙΙΕΚ ΞΥΝΗ» στην «Πειραϊκή Εκπαιδευτική» ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία με έδρα τον Πειραιά, «ΙΙΕΚ ΞΥΝΗ» στην «Εκπαιδευτική Β. Ελλάδος» ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη, «ΙΙΕΚ ΞΥΝΗ» στην «Εκπαιδευτική Νοτίων Προαστίων» ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία με έδρα τη Γλυφάδα Αττικής.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org