Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αισχροί

Η απόφαση της Δικαιοσύνης να κρίνει για μια ακόμη φορά παράνομη (ή καταχρηστική) την απεργία που κήρυξαν οι λιμενεργάτες στις προβλήτες της «Cosco» στον Πειραιά είναι πέρα για πέρα προκλητική. Τόσο η απόφαση της περασμένης Πέμπτης όσο και οι προηγούμενες (τέλη Μάη, αρχές Ιούνη) επικαλούνται διαφορετικές ή παρόμοιες νομικές διατάξεις από έναν κυκεώνα αντιδραστικών ρυθμίσεων για την απεργία, που ενισχύονται από χρόνο σε χρόνο, όπως με τον αντιαπεργιακό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση πριν από λίγους μήνες. Στην πραγματικότητα, αποδεικνύεται ότι με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο δεν είναι καθόλου δύσκολο για ένα δικαστήριο να κρίνει παράνομη, καταχρηστική ή και τα δύο την απεργία ενός σωματείου, διαλέγοντας από το «μπουκέτο» των αντιαπεργιακών διατάξεων που του προσφέρει απλόχερα η νομοθεσία όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου. Το ίδιο έγινε και την Πέμπτη, οπότε, με αστείες δικαιολογίες, το δικαστήριο έκρινε ξανά παράνομη την απεργία. Είναι φανερό ότι αποφάσεις όπως αυτή δεν αφορούν στενά το σωματείο που εμποδίζεται η κινητοποίησή του, αλλά όλη την εργατική τάξη, χτυπάνε ευθέως το δικαίωμά της να αγωνίζεται, να διεκδικεί και με απεργία. Γι' αυτό πρέπει να καταδικαστεί καθολικά η συγκεκριμένη απόφαση και να αναδειχτούν οι ευθύνες της κυβέρνησης. Αλλά και η απύθμενη κοροϊδία προς τους εργαζόμενους και το λαό, καθώς την ώρα που μιλάει για «μεταμνημονιακή εποχή», με «προτεραιότητα στον κόσμο της εργασίας», διατηρεί και επεκτείνει όλο το αντιδραστικό νομοθετικό οπλοστάσιο που αξιοποιεί η εργοδοσία για να ξεσαλώνει στους χώρους δουλειάς, προσπαθώντας με όλα τα μέσα, και με τις αποφάσεις της ταξικής Δικαιοσύνης, να επιβάλει σιγή νεκροταφείου.

Ανακαίνιση

Πολλά γράφονται και λέγονται αυτές τις μέρες, με αφορμή τη ΔΕΘ, για τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά μία από τις μεγαλύτερες φαίνεται πως είναι το έργο για την ανακαίνιση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Συνολικά 342 εκατ. δολάρια σκοπεύει να δαπανήσει το αμερικανικό κράτος για το έργο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022. Τα εγκαίνια που έγιναν προχτές, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Γ. Καμίνη, αποτέλεσαν μια ακόμα ευκαιρία για τον Αμερικανό πρέσβη να διαφημίσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, που βρίσκονται «στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο» και θα γίνουν ακόμα καλύτερες στο μέλλον. Θυμίζουμε ότι εργασίες επέκτασης της πρεσβείας είχαν γίνει και το 2003, με αποτέλεσμα σήμερα οι εγκαταστάσεις της να καλύπτουν ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και να αποτελεί μακράν τη μεγαλύτερη πρεσβεία ξένου κράτους στην Αθήνα. Δύσκολο να μάθει κανείς ποια ακριβώς έργα περιλαμβάνει η «ανακαίνιση» της πρεσβείας. Κρίνοντας πάντως από τις «δουλίτσες» που επεκτείνονται στην περιοχή και με δεδομένο τον τίτλο του «προτιμώμενου εταίρου» που αποδίδουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υποψιαζόμαστε ότι δεν θα βάψουν μόνο μερικά ντουβάρια ή θα αλλάξουν δυο - τρεις κουρτίνες...

Καμιά «πρωτοτυπία»

Με μια λεπτή ειρωνεία σχολιάζει η «Εφημερίδα των Συντακτών» την πρόσφατη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ραδιόφωνο «24/7», χαρακτηρίζοντας «πρωτότυπη» την απάντηση του Δ. Κουτσούμπα σε σχετική ερώτηση, ότι ο Μ. Βορίδης, με τις δηλώσεις του ενάντια στην «αριστερά», «παίζει το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ». Για να δούμε όμως τι ακριβώς είπε ο Δ. Κουτσούμπας: «(...) Οσο για τη ΝΔ κι αυτά που λέει για την αριστερά. Κοιτάξτε να δείτε, καταρχήν χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ ένα πράγμα που δεν είναι. Παίζει το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βορίδης και άλλοι της ΝΔ - δεν ξέρω, πρέπει προφανώς να είναι και η επίσημη γραμμή της ΝΔ - ουσιαστικά παίζουν το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που δυσφήμησε - λέμε εμείς κι αυτή είναι η αλήθεια - και την αριστερά και τους ηρωικούς αγώνες του λαού μας. Αυτός "ξέπλυνε" όλα όσα εκπροσωπούσε η ΝΔ από τα γεννοφάσκια της, την ΕΕ, την ΕΟΚ πριν, το ΝΑΤΟ, τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Ποιος έφερε το ξήλωμα της απεργίας; Ηταν πάγιο αίτημα της ΝΔ και του μεγάλου κεφαλαίου. Ποιος συγκυβέρνησε με αντιδραστικές, με συντηρητικές δυνάμεις, όπως είναι οι ΑΝΕΛ, ο κ. Καμμένος;». Καμιά «πρωτοτυπία» δεν διεκδικεί η άποψη αυτή του ΚΚΕ, που επιβεβαιώνεται άλλωστε από την πολιτική και την καθημερινή πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Το πραγματικό τους πρόβλημα είναι ότι τους χαλάει το «αφήγημα» της «αριστερής - προοδευτικής» κυβέρνησης και τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές που στήνουν με τη ΝΔ για να εγκλωβίσουν το λαό. Εξ ου και η αντίδρασή τους στο συγκεκριμένο σημείο της συνέντευξης...

Πίσω από τα πανηγύρια

Με αφορμή τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την ανεργία, η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι τα τελευταία τρία χρόνια βρήκαν δουλειά 300.000 άνεργοι. Δεν λέει όμως ότι αυτή η δουλειά είναι κατά κανόνα με συμβάσεις υποαπασχόλησης, ο μισθός δεν ξεπερνά τα 400 ευρώ μεικτά, δηλαδή κάτω και από το όριο της φτώχειας, ενώ παρά τη σχετική μείωση της ανεργίας οι άνεργοι ξεπερνούν σταθερά το 1 εκατομμύριο. Ενδεικτικά μόνο, από τις νέες προσλήψεις το 2017, το 54,87% είναι με συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης και το 45,13 με πλήρη απασχόληση, στην οποία όμως περιλαμβάνονται και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Σε ό,τι αφορά επίσης το εισόδημα των μισθωτών, το οποίο η κυβέρνηση λέει ότι στηρίζει τάχα με την πολιτική της, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τα 1.230,5 ευρώ μεικτά που ήταν ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα τον Ιούνη του 2011, τον ίδιο μήνα του 2017 διαμορφώθηκε στα 905 ευρώ μεικτά. Εννοείται βέβαια ότι η συντριπτική πλειοψηφία αμείβεται με πολύ λιγότερα κι απ' αυτά. Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι ότι ο ...κόσμος της εργασίας παραμένει στο επίκεντρο της πιο σκληρής εκμετάλλευσης, δουλεύοντας με πολύ χειρότερους όρους κι απ' αυτούς που δούλευε πριν από την κρίση. Ολα τα άλλα είναι προπαγανδιστικές πομφόλυγες, με στόχο να αποκρύψουν τον ταξικό χαρακτήρα που έχει και η δική τους πολιτική σε βάρος των εργαζομένων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 8 Σεπτέμβρη

1941 Αρχίζει από τις δυνάμεις του Αξονα (Γερμανία, Ιταλία και Φινλανδία) η πολιορκία του Λένινγκραντ, που διήρκεσε 872 μέρες, έως τις 27 Γενάρη 1944.

1943 Ανακοινώνεται από τους Συμμάχους η συνθηκολόγηση της Ιταλίας (η συνθηκολόγηση είχε γίνει 5 μέρες νωρίτερα). Ο ΕΛΑΣ αφοπλίζει την ιταλική μεραρχία «Πινερόλο» και άλλες ιταλικές μονάδες. Πολλοί Ιταλοί προσχωρούν στον ΕΛΑΣ.

1944 Εκτελείται από τις δυνάμεις κατοχής η Λέλα Καραγιάννη, επικεφαλής της αντιστασιακής οργάνωσης «Μπουμπουλίνα».

1946 Γεννιέται ο καθηγητής εγκληματολογίας και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ευγένιος Τριβιζάς.

1949 Πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης Ρίχαρντ Στράους.

1949 Ο Ν. Ζαχαριάδης στέλνει στο ΠΓ της ΚΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκοι) της ΕΣΣΔ το κείμενο με τα πρώτα συμπεράσματα από τη δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

1964 Ιδρύεται η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη από τη συγχώνευση της Νεολαίας ΕΔΑ και της νεοσύστατης Δημοκρατικής Κίνησης Νέων - Γρηγόρης Λαμπράκης.

1966 Πραγματοποιείται η πρώτη απεργία των ναυτεργατών από το 1947, με αίτημα την αύξηση των μισθών. Παρά την επιστράτευση, η απεργία κράτησε 11 μέρες και έληξε με νίκη.

1980 Ο «Μεγαλέξανδρος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου βραβεύεται στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας με το «Χρυσό Φοίνικα».

1991 Οι πολίτες της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) ψηφίζουν με συντριπτική πλειοψηφία (95,5%) υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους.

Κυριακή 9 Σεπτέμβρη

1941 Ιδρύεται στην Αθήνα ο Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος (ΕΔΕΣ) με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Ν. Ζέρβα.

1944 Λαϊκή εξέγερση στη Σόφια ανατρέπει τη φασιστική κυβέρνηση. Την εξουσία αναλαμβάνει το Πατριωτικό Μέτωπο, το οποίο κηρύσσει άμεσα τον πόλεμο στη Γερμανία.

1945 Τρεις μέρες αφότου συγκροτήθηκε η Προσωρινή Κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ αποβιβάζονται στην Κορεατική Χερσόνησο διορίζοντας χωριστή στρατιωτική κυβέρνηση στο νότιο τμήμα της.

1950 Εκδίδεται απόφαση για τους 118 συνδικαλιστές που δικάζονταν από τις 13 Αυγούστου στο Στρατοδικείο Αθηνών (παραμονές του 10ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ). Από αυτούς καταδικάστηκαν σε θάνατο οι Ν. Βοργίας, Ε. Μπαϊράμογλου, Ν. Μπαϊράμογλου, Γ. Δαλέζιος, Ν. Μπαζίγου, Β. Καλαϊτζής, Γ. Καβουλάκου και Α. Βενεδίκογλου.

1955 Συγκρούσεις ξεσπούν στην ΚΟ του ΚΚΕ στην Τασκένδη ανάμεσα στους φραξιονιστές και την πλειοψηφία των πολιτικών προσφύγων που υποστήριζε τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ. Αμεση ήταν η ανάμειξη κομματικών και κρατικών αξιωματούχων του Ουζμπεκιστάν υπέρ των φραξιονιστών. Οι συγκρούσεις κράτησαν έως τις 11 του Σεπτέμβρη.

1976 Πεθαίνει ο Μάο Τσε Τουνγκ, ηγέτης της Κινεζικής Επανάστασης, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Κίνας (1943 - 1976) και Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (1949 - 1976).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ