Σάββατο 8 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ μπροστά στις εξελίξεις

Από κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ
Από κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ
Με ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ απευθύνεται πλατιά στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, μπροστά στις εξελίξεις και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζουν κυβέρνηση και «θεσμοί». Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση.

***

Συνάδελφοι - συναδέλφισσες,

Εμείς και οι οικογένειές μας, το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα αντιλαϊκή καταιγίδα.

Η ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων ως ορεκτικό, αλλά και το «κυρίως πιάτο» που θα ακολουθήσει με το 3ο μνημόνιο, οδηγούν σε νέα κλιμάκωση της επίθεσης εις βάρος μας, προκειμένου να ανακάμψει ακόμα περισσότερο η κερδοφορία των ντόπιων και ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων σε συνθήκες κρίσης και γενικευμένων μεταξύ τους αντιπαραθέσεων.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και τα κόμματα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ έχουν μεγάλη ευθύνη για τα νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα, πολλαπλασιάζοντας τα προβλήματά μας.

  • Τα χαράτσια των 2 πρώτων μνημονίων παγιώνονται.
  • Η φοροληστεία συνεχίζεται και εντείνεται.
  • Το τσάκισμα των συντάξεων προχωράει σταθερά.
  • Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης μάς οδηγεί από τη δουλειά στον τάφο.
  • Η εκμηδένιση των όποιων εναπομεινάντων κοινωνικών παροχών, στο όνομα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ματωμένων πλεονασμάτων, μας οδηγεί στην εξαθλίωση.
  • Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων θα χαρίσει μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας στους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Η προώθηση της λεγόμενης απελευθέρωσης επαγγελμάτων και υπηρεσιών (κυριακάτικη αργία, Φάρμακα, Μεταφορές κ.λπ.) θα χαρίσει ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς στα μονοπώλια, σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων.

Ολα τα παραπάνω μέτρα που ανέλαβε να υλοποιήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναβαθμίζουν τον καθημερινό Γολγοθά που ζούμε εμείς και οι οικογένειές μας.

Την ίδια στιγμή, σφίγγει ακόμα περισσότερο η θηλιά γύρω από την καταχρεωμένη μικρή επιχείρηση, που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την κυριαρχία των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων επιχειρήσεων που επεκτείνεται με τα νέα μέτρα.

Η συνεχόμενη αναδουλειά (αναπόφευκτη λόγω της οικονομικής κατάστασης της λαϊκής οικογένειας στην οποία στηριζόμαστε) μαζί με τα προαναφερθέντα μέτρα, μας μετατρέπουν σε άμεσο στόχο πλειστηριασμών και κατασχέσεων (που θεσμοθετήθηκε η επιτάχυνσή τους), οδηγούν στο λουκέτο και όσους άντεξαν έως τώρα, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο τα τραγικά αδιέξοδα που ήδη βιώνουμε.

Να μη χαθεί πλέον άλλος χρόνος! Εχουμε αποκτήσει πείρα!

Κανένας να μην εξαπατηθεί από τα θρασύτατα ψέματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Οχι μόνο δεν εκβιάστηκε στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης, αντίθετα έβαλε υποθήκη από την πρώτη στιγμή τα δικαιώματά μας, προκειμένου να εξασφαλίσει πρόσβαση σε αναπτυξιακά πακέτα και σε ζεστό χρήμα από τη διευθέτηση του χρέους για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων της χώρας μας.

Από την πρώτη στιγμή διαπραγματευόταν για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και όχι για την ανάκτηση των βαρύτατων απωλειών που είχαμε στα χρόνια της κρίσης.

Η τοποθέτηση της κυβέρνησης ότι η συμφωνία είναι επώδυνη αλλά έχει και θετικά σημεία είναι στάχτη στα μάτια του λαού.

Τα λαϊκά στρώματα, οι αυτοαπασχολούμενοι δεν θα δουν ούτε ένα ευρώ από αυτά τα χρήματα. Αντίθετα, θα φορτωθούν, όπως και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, νέο δυσβάσταχτο λογαριασμό 85 δισ. στις πλάτες τους.

Τα δήθεν αναπτυξιακά μέτρα (π.χ. απελευθέρωση) και προγράμματα είναι και αυτά ήδη δοκιμασμένα, στοχευμένα στη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Προσφέρουν ζεστό χρήμα, ανοίγουν και αυτά νέα πεδία κερδοφορίας για τους μεγάλους, επιταχύνοντας τον βίαιο εκτοπισμό χιλιάδων συναδέλφων.

Η κόντρα ανάμεσα στα επιχειρηματικά συμφέροντα, που εκφράζεται και στην επιλογή νομίσματος, δεν αφαιρεί από εμάς τον τίτλο του διαρθρωτικού προβλήματος, που μας έχει αποδοθεί εδώ και χρόνια, δεν μας βγάζει από τη θέση του μόνιμου υποζυγίου, ούτε εμάς, ούτε και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα.

Καμιά εμπιστοσύνη δεν πρέπει να έχουμε σ' αυτές τις δήθεν «εναλλακτικές» προτάσεις, που αφήνουν στο απυρόβλητο όλους τους παράγοντες που μας οδηγούν στη φτώχεια, τα μονοπώλια και τη στρατηγική που τα θωρακίζει και ματώνει καθημερινά τις λαϊκές οικογένειες.

Είτε με το ένα είτε με το άλλο σχέδιο, αν δεν αντιδράσουμε, αν δεν διαμορφώσουμε το δικό μας σχέδιο δράσης, οδηγούμαστε στη χρεοκοπία.

Γι' αυτό και πρέπει να απορριφθεί συνολικά αυτός ο μονόδρομος, που τρέφεται από τις σάρκες των πολλών για να ζουν σε απίστευτη χλιδή οι λίγοι.

Γι' αυτό και πρέπει να δυναμώσει η αμφισβήτηση της ΕΕ και των μνημονίων διαρκείας που τη συνοδεύουν.

Γι' αυτό και πρέπει να καταδικαστούν οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που στηρίζουν αυτό τον μονόδρομο σε όλες του τις παραλλαγές, αναπαράγοντας τα ίδια εκβιαστικά διλήμματα, όπως κάνει και η νέα κυβέρνηση.

Μαζί τους συμπαρατάσσονται και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ, που τούτες τις κρίσιμες ώρες επιβεβαίωσαν τον τίτλο του Δούρειου Ιππου, τον οποίο επάξια έχουν κερδίσει αυτά τα χρόνια, στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Εχουν και αυτοί μερίδιο στη διόγκωση των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν ότι η νέα κυβέρνηση δήθεν θα ανακόψει τον αντιλαϊκό κατήφορο των τελευταίων χρόνων. Εχουν μερίδιο στην αναπαραγωγή των εκβιαστικών διλημμάτων, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

Η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ φώναζε σε όλους τους τόνους ότι η κυβερνητική εναλλαγή θα δώσει λύσεις. Συνιστούσε υπομονή, «να δούμε τι θα κάνει η κυβέρνηση», την ίδια ώρα που η κυβέρνηση εφάρμοζε μνημονιακά μέτρα και χαράτσια.

Υιοθέτησε την κυβερνητική προπαγάνδα για πατριωτικό καθήκον, βάζοντας την υπογραφή της στην καταλήστευση ταμειακών διαθεσίμων που προορίζονταν για λαϊκές ανάγκες, προκειμένου να πληρωθούν οι δανειστές.

Σήμερα, η ίδια ηγεσία «θρηνεί» για τις συνέπειες μιας πολιτικής που στήριξε για χρόνια, την πολιτική της ανταγωνιστικότητας, του ευρωμονόδρομου και των μνημονίων. Συνεχίζει να κοροϊδεύει τους συναδέλφους, ξαναζεσταίνοντας την ξινισμένη σούπα μιας δήθεν καλύτερης διαπραγμάτευσης, που δήθεν δεν θα περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα.

Παρά τις δήθεν διαφωνίες της για τα σκληρά μέτρα, είναι έκθετη, αφού προτάσεις της (π.χ. ελεύθερη επιλογή κλάσης) βρίσκονται ήδη στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς (σύνδεση εισφοράς με το εισόδημα) και θα αξιοποιηθούν εις βάρος μας.

Η ηγεσία της ΕΣΕΕ αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Μάστορας στην κινδυνολογία, αναπαρήγαγε τον εκβιασμό «ή συμφωνία ή χρεοκοπία», δίνοντας πολύτιμο χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση που χρησιμοποιεί το ίδιο επιχείρημα.

Αμφότερες οι συνδικαλιστικές ηγεσίες αποδείχθηκαν χρήσιμα δεκανίκια στον εγκλωβισμό χιλιάδων συναδέλφων, στη μέγγενη αυτού του αντιλαϊκού μονόδρομου, που δεν έχει τέλος.

Συνάδελφοι - συναδέλφισσες,

Σήμερα, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την πείρα μας.

Κανένας «σωτήρας» δεν θα λύσει τα προβλήματά μας.

Κανένας μας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του το μαύρο μέτωπο ΕΕ - κομμάτων - μονοπωλίων που βρίσκεται απέναντί μας.

Απέναντί τους αντιτάσσουμε τη δική μας συμμαχία!

Με τη δική μας οργάνωση και συμμετοχή έχουμε τη δύναμη να τους αντιμετωπίσουμε. Οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ μπήκαν μπροστά σε κάθε αγώνα του προηγούμενου διαστήματος, υπεράσπισαν με κάθε τρόπο τα δικαιώματά μας.

Ταυτόχρονα, δεν είμαστε μόνοι μας.

Εχουμε δίπλα μας όλους όσοι πλήττονται από αυτή την πολιτική. Η δική μας συμμαχία με τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα είναι το μόνο αντίπαλο δέος, είναι το δικό μας οχυρό.

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας!

Πυκνώνουμε τις γραμμές του κινήματός μας!

Να αναγεννήσουμε τα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες μας, απαλλάσσοντές τες από τις ηγεσίες - βαρίδια που τα έχουν οδηγήσει στον εκφυλισμό. Να ενισχύσουμε το διεκδικητικό χαρακτήρα τους, να υψώσουμε τη σημαία υπεράσπισης των δικών μας δικαιωμάτων, ανάκτησης των απωλειών μας.

Σήμερα, έχουμε ανάγκη από ένα κίνημα που θα στοχεύει τον πραγματικό ένοχο για την κατάσταση που βιώνουμε, τα μονοπώλια και την κυριαρχία τους που διαρκώς επεκτείνεται, την ΕΕ, τα κόμματα που τη στηρίζουν.

Η συμφιλίωση μαζί τους, που προτείνουν όλες οι άλλες δυνάμεις, στη λογική ότι κάτι θα κερδίσουμε και εμείς, αποδείχθηκε εξαιρετικά ζημιογόνα.

Η δική μας θέληση, συμμετοχή και δράση, η δική μας ενημέρωση και συνειδητοποίηση ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, μπορεί να εξασφαλίσουν ένα τέτοιο κίνημα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, αμφισβήτησης αυτού του μονόδρομου, βρίσκεται και η προοπτική κάλυψης των δικών μας σύγχρονων αναγκών.

Οι ανάγκες μας, οι ανάγκες των παιδιών μας δεν μπορεί να είναι λίπασμα σε μια οικονομία που αναπαράγει την απίστευτη χλιδή, τον αμύθητο πλούτο που απολαμβάνουν μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες.

Η οργάνωση της οικονομίας με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία είναι η μόνη που μπορεί να αξιοποιήσει και να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, που σήμερα είναι αλυσοδεμένες στα μονοπωλιακά συμφέροντα.

Σε αυτήν την προοπτική μπορεί να εξασφαλιστεί σταθερή δουλειά για όλους, ποιότητα ζωής για εμάς και τις οικογένειές μας, να καμφθούν τα τεράστια αδιέξοδα που βιώνουμε σήμερα.

Σας καλούμε να απορρίψετε αποφασιστικά αυτούς που μας λένε ότι «αυτά δεν γίνονται», ότι «τώρα πρέπει να σώσουμε τη χώρα και μετά βλέπουμε».

Τα λένε εκ του πονηρού.

Είναι οι ίδιοι που μας θέλουν με σκυμμένο το κεφάλι, που κινούν γη και ουρανό για να είμαστε γονατισμένοι και ανήμποροι να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας και τις οικογένειές μας.

Η αναμονή και η ανοχή όμως που μας προτείνουν, δοκιμάστηκαν με τραγικά αποτελέσματα.

Ο δρόμος αυτός που προτείνουμε, αν και δύσκολος, είναι ο μόνος που οδηγεί σε ξέφωτο, γι' αυτό προσπαθούν να μας απομακρύνουν από αυτόν.

Τώρα είναι η ώρα να περάσουμε στην αντεπίθεση.

Η Λαϊκή Συμμαχία των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, με τη δραστήρια συμμετοχή των νέων και των γυναικών που βιώνουν ακόμα πιο έντονα τη σημερινή κατάσταση, είναι η μόνη εγγύηση για να ανοίξει αυτός ο δρόμος.

Εδώ είναι το δικό μας μετερίζι

Εδώ υψώνεται η σημαία των δικών μας συμφερόντων.

Μαζί με την ΠΑΣΕΒΕ και τη Λαϊκή Συμμαχία υπάρχει προοπτική.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org