Πέμπτη 8 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Τη Δευτέρα η σύσκεψη στην Αθήνα για την οργάνωση της πάλης

Στις 8 μ.μ. στην πλατεία Μητροπόλεως

Σε σύσκεψη καλούν τη Δευτέρα 12 Ιούλη τα σωματεία και τους εργαζόμενους οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Φαρμάκου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών.

Η σύσκεψη θα γίνει στις 8 μ.μ. στην πλατεία Μητροπόλεως, με θέμα τον σχεδιασμό της απάντησης των εργαζομένων στη νέα επίθεση που φέρνει το σχέδιο νόμου για τις επικουρικές, στη βάση των συμπερασμάτων των αγώνων που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι Ομοσπονδίες στο κάλεσμά τους, «οι εργαζόμενοι στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα έδωσαν μια σημαντική μάχη τους τελευταίους δύο μήνες ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης, που καταργεί εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα». Στη βάση αυτή, τονίζουν ότι η συζήτηση της πείρας και των συμπερασμάτων σε κάθε συνδικάτο και χώρο δουλειάς «είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κλιμακωθεί η πάλη των εργαζομένων, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά σε παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα».

Οσον αφορά την Κοινωνική Ασφάλιση, σε συνέχεια των νόμων που ψήφισαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις «φέρνει νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης και την παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης συνολικά στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα. Το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετατρέπεται σε "ατομική υπόθεση" και προϊόν "τζόγου"», καταγγέλλουν οι Ομοσπονδίες.

«Τα συνδικάτα, με την πείρα όλου του προηγούμενου διαστήματος και των ελπιδοφόρων αγώνων που οργάνωσαν ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας, πρέπει και τώρα να δώσουν αποφασιστική απάντηση στους νέους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς. Να οργανώσουν την πάλη ώστε να μείνει στα χαρτιά ο νόμος - έκτρωμα Χατζηδάκη και να ξηλωθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν.

Στην ίδια κατεύθυνση, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία οργανώνουν το άνοιγμα και τις πρωτοβουλίες τους. «Η αντιλαϊκή επίθεση σε όλες τις πτυχές της ζωής μας δεν επιτρέπει σε κανέναν να έχει ψευδαισθήσεις ότι τα πράγματα θα καλυτερέψουν χωρίς να πάρουμε στα ίδια μας τα χέρια την υπόθεση της προστασίας της ζωής μας, χωρίς να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των αναγκών των δικών μας και των οικογενειών μας», τονίζει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Σε ανακοίνωσή του ενημερώνει τους εργαζόμενους για τη νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση και απευθύνει κάλεσμα αγώνα: «Να μη μείνει κανένας χώρος όπου δεν θα φτάσει το αγωνιστικό μήνυμα των συνδικάτων, να δημιουργηθούν επιτροπές αγώνα και σωματειακές επιτροπές σε μεγάλες επιχειρήσεις, πυρήνες, εστίες αντίστασης και διεκδίκησης για όλα αυτά που σήμερα έχουμε ανάγκη».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Κλείσιμο καταστημάτων, «οικειοθελείς» αποχωρήσεις και απολύσεις

Η μετάβαση στην ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών, που συνδέεται και με το Ταμείο Ανάκαμψης, σηματοδοτεί επίθεση στις θέσεις εργασίας και στα δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Σε κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων, προγράμματα «εθελούσιων» για το προσωπικό, πιέσεις και εκβιασμούς στους εργαζόμενους για να «αποχωρήσουν» ...οικειοθελώς, αλλά και απολύσεις, προχωρούν οι τράπεζες. Η μετάβαση στην ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών, που συνδέεται με την εκταμίευση της χρηματοδότησης προς το τραπεζικό σύστημα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, σηματοδοτεί επίθεση στις θέσεις εργασίας και στα δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το τελευταίο διάστημα έχει ανακοινωθεί το κλείσιμο 64 καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς, 25 καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας, 4 καταστημάτων της «Attica Bank». Στην «Attica Bank», όπου οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε δύο 24ωρες απεργίες, έχει ήδη απολυθεί ένας εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση ενός ακόμα, επειδή δεν δέχτηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «εθελούσιας».

Στην Τράπεζα Πειραιώς η συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων συνοδεύεται από πιέσεις στο προσωπικό για την «οικειοθελή» του απόλυση, από το στόχαστρο των οποίων δεν γλιτώνουν ούτε οι εργαζόμενοι με αναπηρίες και χρόνια προβλήματα υγείας. Ενδεικτικές περιπτώσεις καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς: Η εργοδοσία προσπάθησε να μετακινήσει εργαζόμενο με κινητικό πρόβλημα και αναπηρία 80% σε κατάστημα όπου δεν υπάρχει τουαλέτα στον ίδιο όροφο, «με απώτερο σκοπό να οδηγηθεί σε παραίτηση». Αντίστοιχα, από εργαζόμενη με σοβαρό πρόβλημα όρασης «ζητήθηκε να μετακινείται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας της», ενώ ανάλογης αντιμετώπισης έτυχαν και άλλοι εργαζόμενοι.

«Αντί η "ψηφιακή μετάβαση" να εξασφαλίζει λιγότερες ώρες σταθερής δουλειάς για τους τραπεζοϋπαλλήλους, αφού πια υπάρχουν η τεχνολογία και η επιστήμη, αντί να μειώνει την εντατικοποίηση της εργασίας, να αναδιανέμεται το προσωπικό σε άλλες υπηρεσίες ή άλλες κοντινές περιφέρειες για την επαρχία, κάνουν το αντίθετο!», καταγγέλλει το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην ΟΤΟΕ (συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), αναδεικνύοντας τις εξελίξεις στον χώρο των τραπεζών με την ψηφιοποίηση. Οπως εξηγεί, οι τράπεζες «ξεφορτώνονται το προσωπικό με συγκροτημένα δικαιώματα και ό,τι ανάγκη προκύπτει την καλύπτουν με ελαστικά εργαζόμενους».

Εκτός από την επίθεση στους εργαζόμενους, μια από τις επιπτώσεις των σχεδίων των τραπεζών είναι το γεγονός ότι ολόκληρες περιοχές μένουν χωρίς τραπεζικό κατάστημα και όσοι μέχρι πρότινος εξυπηρετούνταν από κάποιο τοπικό κατάστημα αναγκάζονται πλέον να ταξιδέψουν δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιόμετρα για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

  • Το ζήτημα έχουν αναδείξει βουλευτές του ΚΚΕ με Ερωτήσεις που έχουν καταθέσει προς τον αρμόδιο υπουργό.
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»

-- Σύσκεψη της ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών Αττικής του ΚΚΕ: «Ισχυρό ΚΚΕ, δύναμη για τους αγώνες του επόμενου διαστήματος»

-- Σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα αποτιμούν τη δράση τους και οργανώνουν την απάντησή τους στην ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων

-- Ρεπορτάζ από τη σύσκεψη του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας με σωματεία του κλάδου

-- Εργαζόμενοι στις Τράπεζες: «Ψηφιακή μετάβαση» με κλείσιμο καταστημάτων, «οικειοθελείς» αποχωρήσεις και απολύσεις

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σε θέσεις μάχης ενάντια στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση

Πλατιά σύσκεψη χτες για την οργάνωση της πάλης, με τη συμμετοχή πλήθους συνδικαλιστικών οργανώσεων

MotionTeam

Η προετοιμασία της εργατικής τάξης να αντιδράσει άμεσα, καθολικά και ενιαία, όποτε κι αν η κυβέρνηση επιχειρήσει το χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση, με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης, αλλά και για να εμποδίσει στην πράξη την εφαρμογή του αντεργατικού νόμου που ψηφίστηκε, βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής σύσκεψης που οργάνωσαν τα Σωματεία της Θεσσαλονίκης και πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο «Τεσσάρων Εποχών» στη νέα Παραλία.

Ανακοινώθηκε η οργάνωση κινητοποίησης των σωματείων μέσα στον Ιούλη για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην Κοινωνική Ασφάλιση και τονίστηκε η ανάγκη αγωνιστικής επαγρύπνησης, καθώς η κυβέρνηση μαζί με τους τραπεζίτες ετοιμάζεται να χτυπήσει με τους πλειστηριασμούς τη λαϊκή κατοικία, ενώ την ίδια ώρα προχωρά σε νέα αντιδραστική μεταρρύθμιση στην Εκπαίδευση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η ΠΟΕΕΠ, δεκάδες Σωματεία από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, Σωματεία κλάδων της Βιομηχανίας (χαρτί, Μέταλλο, Φάρμακο, Τρόφιμα - Ποτά κ.ά.), των Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, του Εμπορίου, της κατεργασίας ξύλου, του Επισιτισμού - Τουρισμού, των Κατασκευών, το Σωματείο των εργαζομένων στο Μετρό, τα Σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία «Γ. Παπανικολάου», ΑΧΕΠΑ, «Θεαγένειο», «Παπαγεωργίου», η ΕΝΙΘ, αλλά και δεκάδες εκλεγμένοι συνδικαλιστές των ΕΛΜΕ και των Διδασκαλικών Συλλόγων, εκπρόσωποι των Φοιτητικών Συλλόγων του ΑΠΘ, αλλά και των σπουδαστών των ΕΠΑΣ - ΟΑΕΔ.


MotionTeam

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο.

Τόσο εισηγητικά όσο και μέσα από τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των Σωματείων εκφράστηκε η απόφαση των εργαζομένων να μην αφήσουν την ανάπτυξη του κεφαλαίου να περάσει ακόμη μια φορά σαν οδοστρωτήρας πάνω από τις ζωές τους.

Δοκιμαστήκαμε και τα καταφέραμε στην οργάνωση της εργατικής απάντησης

Παρουσιάζοντας την εισήγηση ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στη σημαντική μάχη που δόθηκε μέσα σε σύνθετες και δύσκολες συνθήκες, που έδειξε ότι «το ταξικό κίνημα και τα συνδικάτα που συσπειρώνονται σε αυτό μπορούμε να δουλεύουμε σε όλες τις συνθήκες στηριζόμενοι στην οργάνωσή μας, τα δίκαια αιτήματα και διεκδικήσεις μας, να αναπτύσσουμε κοινό βηματισμό. Δεν ήταν δεδομένο. Μια μάχη που μπήκαμε με σχέδιο, καλή προετοιμασία, με γραμμή αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα, την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ. Η προπαγάνδα μας, τα συνθήματά μας συνέβαλαν καθοριστικά κόντρα στη γραμμή ήττας της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Δόθηκε έντονα η αντιπαράθεση με την εργοδοσία σε μεγάλα εργοστάσια στο Μέταλλο αλλά και σε άλλους κλάδους. Μπορούμε να πούμε ότι δοκιμαστήκαμε και ότι τα καταφέραμε στο να οργανώσουμε, στο βαθμό που μας αναλογεί, την απάντηση των εργαζομένων, της εργατικής τάξης σε κυβέρνηση, εργοδοτικές ενώσεις σε νέους κλάδους και χώρους δουλειάς, σε εργοστάσια και επιχειρήσεις, σε εμπορικά κέντρα, γραφεία, σχολεία, μαγαζιά, εκεί που οι εργαζόμενοι βλέπουν κατάματα την εκμετάλλευση, την αδικία και τα αδιέξοδα αυτού του συστήματος».

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη δουλειά των σωματείων μέσα στους χώρους δουλειάς, τις μαζικές συνελεύσεις, τις συσκέψεις των σωματειακών επιτροπών και Επιτροπών Αγώνα εργαζομένων, όπως για παράδειγμα στην Πληροφορική και τον Επισιτισμό, που συνέβαλαν θετικά στην προετοιμασία νέων εργαζομένων για να δώσουν τη μάχη, στη συμμετοχή εργαζομένων και συνδικαλιστών που γύρισαν για πρώτη φορά την πλάτη στους απεργοσπάστες του ΕΚΘ. Συνέβαλε και στη μαζική παρουσία στις συγκεντρώσεις. Ολα αυτά και πολλά ακόμα είχαν αποτέλεσμα στη Θεσσαλονίκη στις 10/6 να γίνει η μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση της τελευταίας δεκαετίας.

Τόνισε ότι οι μεγάλες μάχες που έδωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα αποτελούν μια σπουδαία παρακαταθήκη για τη συνέχεια. Γιατί έγινε «ένα βήμα ακόμα προς την οργάνωση των εργαζομένων, την ενημέρωσή τους, σπάσαμε το φόβο και τη μοιρολατρία. Και σήμερα, πρέπει να οργανώσουμε τη συνέχεια, για την ανάπτυξη ενός μαχητικού, μαζικού εργατικού κινήματος.

Πρέπει να σηκώσουμε το βάρος της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και την εργοδοσία, συνεχίζοντας την αποκάλυψη των δύο κόσμων που είναι σε διαρκή σύγκρουση. Από τη μία η κυβέρνηση, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα κόμματά τους με τους αντεργατικούς - αντιλαϊκούς νόμους, κομμένους και ραμμένους στα μέτρα της ανταγωνιστικότητας και αύξησης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, από την άλλη οι εργαζόμενοι και τα Συνδικάτα τους».

Στην παραπάνω βάση θα πρέπει να ενημερωθούν πλατιά οι εργαζόμενοι ότι «η μεταρρύθμιση του συστήματος Επικουρικής Ασφάλισης» αποτελεί συνέχεια όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, ιδιαίτερα του νόμου Κατρούγκαλου, και πως κανείς δεν πρόκειται να γλιτώσει από τις νέες ανατροπές.

Το χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση κρίκος στην αντεργατική επίθεση

Ο Παναγιώτης Κολογκούνης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, ανέφερε ότι η προσπάθεια για το ξήλωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελεί «κόκκινο πανί» στον κλάδο, όπου τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες θερίζουν. Και σημείωσε ότι βρίσκεται ψηλά στην προμετωπίδα του αγώνα των εργαζομένων η πάλη για Ασφάλιση, υγεία και σύνταξη.

Ο Γιάννης Ταμβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Γραφικών Τεχνών - Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στην οργάνωση της πάλης μέσα από μαζικές συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, στη δυναμική παρέμβαση του Σωματείου για την ανάκληση απόλυσης εργαζόμενης που απολύθηκε μετά την απεργία, αλλά και στο γεγονός πως «οι εργαζόμενοι βλέπουν πλέον τη δύναμη της οργάνωσής τους στο Σωματείο».

Ο Γιάννης Ελευθεριάδης, γγ του ΣΕΤΕΠΕ, μίλησε για τις νέες δυνάμεις που μπήκαν στη μάχη από πάρα πολλούς και διαφορετικούς χώρους εργασίας, από μικρομάγαζα μέχρι μεγάλες εταιρείες του κλάδου, μεγαλοξενοδοχεία και εργαστήρια. Αναφέρθηκε στις εξελίξεις με πιο χαρακτηριστική τους χιλιάδες απλήρωτους και «ξεκρέμαστους» εργαζόμενους του ομίλου «Μουζενίδη» και τόνισε ότι σχεδιάζεται εξειδικευμένη παρέμβαση ανά χώρο δουλειάς.

Ο Διονύσης Κωφός από το ΣΕΤΗΠ ανέδειξε ότι το νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ωρου και τις απλήρωτες υπερωρίες ήρθε σαν ώριμο φρούτο να ικανοποιήσει απαιτήσεις της εργοδοσίας του κλάδου για αύξηση του εργάσιμου χρόνου και τόνισε ότι οργανωμένα, όπως δούλεψε το προηγούμενο διάστημα το Σωματείο μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, και τώρα «θα κόψουμε το βήχα» της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε κάθε εργοδότη.

Ο Χρήστος Καραχρήστος, γγ της ΕΝΙΘ, αναφέρθηκε στην πολιτική διαχείρισης της πανδημίας, το «φρένο» στην εμβολιαστική κάλυψη αλλά και τις νέες συγχωνεύσεις και λουκέτα σε περιφερειακά νοσοκομεία, τονίζοντας ότι αποτελεί κλιμάκωση της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας, που πληρώνει ακόμα και με τη ζωή του ο λαός. Και τόνισε ότι η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, η επίταξη του ιδιωτικού τομέα, τα αναγκαία μέτρα για την επίσπευση των εμβολιασμών καθώς και τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς για τη μείωση της διασποράς είναι ζωτικής σημασίας για να τα καταφέρει ο λαός.

Η Λίτσα Μάγγου, πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων Συμβολαιογραφείων, αναφέρθηκε στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας που πλέον βρίσκονται προ των πυλών και τις εκρηκτικές διαστάσεις που αναμένεται να πάρει το φαινόμενο και των εξώσεων και σημείωσε την ανάγκη η Επιτροπή κατά των πλειστηριασμών, που λειτουργεί από το 2019, και τα Σωματεία να σχεδιάσουν την παρέμβασή τους για την προστασία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Στην πείρα του αγώνα των εκπαιδευτικών απέναντι στις αλλεπάλληλες αντιδραστικές αλλαγές στο χώρο της Παιδείας αναφέρθηκε η Ελένη Μαυροπούλου, μέλος του ΔΣ της Δ' ΕΛΜΕ, και τόνισε ότι το νέο νομοσχέδιο αφορά το σύνολο των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και πρέπει να βρει σύσσωμο τον λαό απέναντί της η κυβέρνηση.

Με σχέδιο και αδιάκοπη δράση μέσα στους χώρους δουλειάς

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση από τον Γιώργο Πέρρο, ο οποίος ανέδειξε την ανάγκη τα Σωματεία να δουλέψουν με σχέδιο αδιάκοπα, να μπουν μπροστά στην οργάνωση του αγώνα και με τις παρεμβάσεις τους στους χώρους δουλειάς να αποκαλύψουν ότι η επίθεση στο Ασφαλιστικό είναι συνέχεια του Εργασιακού, όπως και το νομοσχέδιο για την Παιδεία, και οδηγεί σε ζωή χωρίς δικαιώματα.

Αναφέρθηκε στην αποφασιστική μεγάλη μάχη που έδωσαν τα συνδικάτα το προηγούμενο διάστημα, όπου αποκαλύφθηκε ότι οι εργαζόμενοι έχουν απέναντί τους την ενιαία στρατηγική και στάση όλων των αστικών κομμάτων σε όλα τα ζητήματα που έβαζαν οι καπιταλιστές, το ενιαίο μπλοκ των εργατοπατέρων, που πάντα κινείται στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας της κερδοφορίας του κεφαλαίου, κ.ά.

Τόνισε ότι η συνέχεια του αγώνα απαιτεί να πάρουμε μέτρα, να δράσουμε με μαχητικότητα, με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη, με σχέδιο και με υπομονή και κυρίως με σωματεία ανοιχτά και ζωντανά.

Και συμπλήρωσε ότι η αντιπαράθεση για το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο πρέπει να δοθεί με όλες τις δυνάμεις στη μάχη, ενώ σημείωσε ότι τα σωματεία πρέπει να δουλέψουν με σχέδιο και μεθοδικά, γιατί «το να γκρεμίσεις έναν νόμο στους χώρους δουλειάς δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Μπορούμε στην πράξη να τον καταργήσουμε, αρκεί εμείς να είμαστε κοντά στις αγωνίες, στα χνώτα και στις ανάγκες που έχει η τάξη μας, να δείξουμε το δρόμο», είπε.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφόδιο η πείρα από τη δράση ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά

Ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ με εκπροσώπους επιχειρησιακών σωματείων και εργαζόμενους σε επιχειρήσεις του κλάδου

Από την απεργιακή συγκέντρωση στη Χαλκίδα στις 10 Ιούνη
Από την απεργιακή συγκέντρωση στη Χαλκίδα στις 10 Ιούνη
Πλούσια πείρα και συμπεράσματα από τον αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο τερατούργημα της κυβέρνησης για τα Εργασιακά αναδείχθηκαν στην ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ του κλαδικού Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι επιχειρησιακών σωματείων και εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις του κλάδου.

Κοινή διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Ιούλη, ήταν ότι η δράση και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν αποτελούν παρακαταθήκη για την οργάνωση και ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος, τόσο στις επιχειρήσεις του κλάδου όσο και σε επιχειρήσεις άλλων κλάδων στην περιοχή. Δόθηκαν παραδείγματα από συγκεκριμένες επιχειρήσεις, όπου οι εργαζόμενοι έκαναν σημαντικά βήματα μέσα από την οργάνωση και τη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις, κατατέθηκε πείρα από τον τρόπο δουλειάς.

«Και μόνο το γεγονός ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε εν μέσω μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων, χωρίς τη συναίνεση των εργαζομένων και χωρίς να περάσει η κυβερνητική προπαγάνδα ότι δήθεν είναι προς όφελός μας, αποτελεί μια μεγάλη νίκη. Αποτελεί παρακαταθήκη για την περαιτέρω ανάπτυξη της οργάνωσης στους χώρους δουλειάς και του αγώνα για να εμποδίσουμε την εφαρμογή του», τόνισε χαρακτηριστικά στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Γιάννης Τζαβάρας, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας. Σημείωσε επίσης ότι η δράση που αναπτύχθηκε στους χώρους δουλειάς, με συνελεύσεις των σωματείων, συσκέψεις, εξορμήσεις αλλά και τη συζήτηση εργαζόμενο τον εργαζόμενο, βοήθησε στο να αποκαλυφθεί το πραγματικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου και να σπάσει η λογική που επιχείρησε να περάσει η κυβέρνηση, ότι έρχεται δήθεν να ρυθμίσει τον εργασιακό χρόνο προς όφελος των εργαζομένων.

Παράλληλα, ο Γιάννης Τζαβάρας προσδιόρισε ότι με το πλαίσιο πάλης άνοιξε η συζήτηση για αιτήματα όπως η κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων των τελευταίων ετών, για υπογραφή κλαδικών συμβάσεων εργασίας, για αυξήσεις στους μισθούς, 7ωρο - 35ωρο - 5ήμερο και σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, για εργασία και ζωή με βάση τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα η παραγωγικότητα της εργασίας και η ανάπτυξη της τεχνολογίας. Επισήμανε επίσης ότι στον αγώνα αυτό οι εργαζόμενοι είχαν απέναντί τους την ηγεσία της ΓΣΕΕ, που στηρίζει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα αναδείχθηκαν οι σοβαρές ευθύνες κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, που ψήφισαν πάνω από τα μισά άρθρα του νομοσχεδίου και τις παραμονές της απεργίας έλεγαν πως έτσι κι αλλιώς το νομοσχέδιο θα περάσει, καλώντας σε απεργοσπασία.

Βήματα μπροστά στη συλλογική οργάνωση και πάλη...

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός πως στις 10 και 16 Ιούνη απήργησαν μαζικά οι περισσότεροι χώροι του κλάδου στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας, όπως οι μονάδες της Καστέλλας, της KEGO και του Πράσινου του ομίλου ιχθυοκαλλιεργειών «AVRAMAR», τα εργοστάσια «Αλλατίνη» (όμιλος Φιλίππου) και «Αργοζωή» («ΠΙΝΔΟΣ»).

Ακόμη και σε περιπτώσεις επιχειρήσεων χωρίς συνδικαλιστική οργάνωση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την «ΜΙΜΙΚΟΣ», με τη στήριξη του κλαδικού Συνδικάτου και άλλων σωματείων της περιοχής, εκφράστηκε μαζική συμμετοχή στην απεργία και οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι απήργησαν για πρώτη φορά.

Σε κάποιους από αυτούς τους χώρους δουλειάς το κλαδικό Συνδικάτο απέκτησε καλύτερες επαφές και δεσμούς με τους εργαζόμενους, έγιναν νέες εγγραφές και καταγράφηκαν βήματα στην οργάνωση.

«Οπου υπήρξε οργανωμένη παρέμβαση και δουλειά όλο το προηγούμενο διάστημα, υπήρξε και θετικό αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Ντούρμας, μέλος της διοίκησης του κλαδικού Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας και εργαζόμενος στην επιχείρηση «Κελαϊδίτης» ΕΠΕ. Προσδιόρισε μάλιστα ότι σημαντικό ρόλο στην οργάνωση του αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα έπαιξε και η δράση που είχε αναπτυχθεί τη διάρκεια της πανδημίας με τις παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς και τη διεκδίκηση μέτρων πρόληψης και προστασίας των εργαζομένων.

Στη σύσκεψη του κλαδικού σωματείου μεταφέρθηκε η προσπάθεια της εργοδοσίας να τρομοκρατήσει εργαζόμενους, ώστε να αποτρέψει την οργάνωσή τους στα σωματεία με το παλιό πια επιχείρημα πως «οι αγώνες και τα σωματεία κλείνουν τα εργοστάσια». Ενδεικτική ήταν η απάντηση μέλους της διοίκησης του κλαδικού σωματείου: «Ο όμιλος που εργάζομαι είχε δυο μονάδες, μία στη Ριτσώνα και μια στη Θήβα. Στη μονάδα της Ριτσώνας εκφράζαμε διεκδικήσεις απέναντι στην εργοδοσία, συμμετείχαμε στις απεργίες. Αντίθετα, οι συνάδελφοι στη μονάδα της Θήβας επέλεξαν δυστυχώς το δρόμο του συμβιβασμού. Η μονάδα που έκλεισε πριν λίγα χρόνια ήταν αυτή της Θήβας, αποδεικνύοντας πως οι επιχειρήσεις κλείνουν και ανοίγουν αν υπάρχει κέρδος για τον εργοδότη».

Την ανάγκη να δοθεί συνέχεια στη δράση που αναπτύχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που πρωτοστάτησαν στην οργάνωση της πάλης και να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να μην εφαρμοστεί και να καταργηθεί στην πράξη το αντεργατικό νομοσχέδιο, επισήμαναν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι που πήραν το λόγο, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα και στο να μην περάσει το κλίμα μοιρολατρίας και η λογική τού ότι «δεν γίνεται τίποτα».

...που αφήνουν πολύτιμη παρακαταθήκη

Για την πείρα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας στην Εύβοια αναφέρθηκε ο Σπύρος Λοξός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ομίλου «AVRAMAR» (πρώην Νηρέα - Σελόντα - Ανδρομέδα), τονίζοντας ότι αποτελούν παρακαταθήκη για το συνδικαλιστικό κίνημα και την προσπάθεια ανασύνταξής του.

«Δεν πέρασε στη συνείδηση των εργαζομένων και του λαού. Αν δεν υπήρχε η δράση των σωματείων οι εργαζόμενοι δεν θα μάθαιναν τίποτα. Ισως είναι η πρώτη φορά που συζητήσαμε μέσα στο χώρο δουλειάς τόσο αναλυτικά ένα νομοσχέδιο.

Τώρα δεν θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τις αντεργατικές διατάξεις στα κρυφά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Λοξός, επισημαίνοντας παράλληλα ότι σε εγκαταστάσεις του ομίλου στην περιοχή η εργοδοσία επιδίωξε να διαφημίσει το πόσο θετικό είναι το νομοσχέδιο, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στο παρελθόν. Πρόσθεσε επίσης ότι το σωματείο φρόντισε να επεξεργαστεί ανακοίνωση που μοιράστηκε στους εργαζόμενους και στην οποία γινόταν εξειδίκευση των επιπτώσεων του νομοσχεδίου σε κάθε πόστο και με συγκεκριμένα παραδείγματα.

«Η δράση αυτή του Σωματείου είχε ως αποτέλεσμα να εκφραστεί μαζική απεργία στις περισσότερες μονάδες του ομίλου έστω μια φορά, ενώ ήταν αρκετοί οι εργαζόμενοι που για πρώτη φορά απήργησαν. Μετά την απεργία επικρατεί μία άλλη κατάσταση στις εγκαταστάσεις του χώρου. Θα πρέπει να δουλέψουμε με πιο δυναμικούς και μαζικούς όρους. Να αποτυπωθούν αποτελέσματα στη μαζικοποίηση του Σωματείου μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αλλος εργαζόμενος στις ιχθυοκαλλιέργειες μετέφερε την πείρα από τη συγκρότηση του επιχειρησιακού σωματείου του Νηρέα, λέγοντας: «Ξεκινήσαμε 20 εργαζόμενοι και όταν μου έλεγαν δεν φαντάζεσαι τι σημασία έχει το βήμα που κάνεις σήμερα, είχαν δίκιο. Η εργοδοσία φοβάται ακόμη κι αν απεργήσει ένας, πόσο μάλιστα αν είμαστε ενωμένοι και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας. Σήμερα το σωματείο μας έχει μαζικοποιηθεί, διεκδικούμε για πρώτη φορά κλαδική σύμβαση στις ιχθυοκαλλιέργειες, αυτό μπορεί να γίνει και σε άλλους χώρους δουλειάς στην περιοχή».

Να αποφεύγετε εσείς και οι συγγενείς σας δραστηριότητες «ενάντια στα συμφέροντα της εταιρείας»

Σχεδόν αμέσως μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά, η εργοδοσία του ομίλου «ΑVRAMAR» ανάρτησε στους χώρους δουλειάς έγγραφο με θέμα τη «σύγκρουση συμφερόντων», το οποίο αποτελεί ουσιαστικά νουθεσία - προειδοποίηση προς τους εργαζόμενους ώστε «να μην έρχονται τα συμφέροντά τους σε σύγκρουση με την εταιρεία!».

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ΝΗΣΕΛΑΝ (όμιλος «AVRAMAR») απαιτεί την απόσυρση του συγκεκριμένου εγγράφου και επισημαίνει ότι «ανοίγει επικίνδυνους, για τους εργαζόμενους, δρόμους».

«Το συγκεκριμένο κείμενο μιλάει για επιχειρηματικές, προσωπικές, κοινωνικές και πολιτικές δραστηριότητες ή σχέσεις, όχι μόνο των ίδιων των εργαζομένων, αλλά και συγγενών τους (!), που μπορεί να είναι ενάντια στα συμφέροντα της εταιρείας. Ζητάει από τους εργαζόμενους να αποφεύγουν τέτοιες δραστηριότητες και να ενημερώνουν σχετικά τους προϊσταμένους τους! (...) Το κείμενο είναι μια ξεκάθαρη ομολογία πως η εταιρεία, σε συνδυασμό και με το συμφωνητικό εμπιστευτικότητας, ζητάει να ελέγχει την προσωπική ζωή των εργαζομένων», τονίζει το Σωματείο.

Και προσθέτει: «Από πότε οι εργαζόμενοι λογοδοτούν για προσωπικές τους δραστηριότητες ή σχέσεις; Η κοινωνική δραστηριότητα του εργαζόμενου ελέγχεται από τον εργοδότη; Η εταιρεία θα αποφασίζει για το ποια πολιτική δράση είναι επιτρεπτή; (...) Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: Θέλουν τον εργαζόμενο διαθέσιμο ολοκληρωτικά στον εργοδότη. Θέλουν να μη διεκδικεί τα δικαιώματά του και να μένει μακριά από το σωματείο του, γιατί κάτι τέτοιο προφανώς είναι ενάντια στα συμφέροντα της εταιρείας. Θέλουν να μη στηρίζει πολιτικές απόψεις που ενοχλούν την εταιρεία και τις σχέσεις της με κυβερνήσεις και την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Απαιτούμε, προσθέτει το σωματείο, «να σταματήσει αμέσως κάθε τέτοια λογική και πρακτική. Ο εργαζόμενος δεν είναι δούλος να οφείλει πίστη σε κανέναν εργοδότη. Το μόνο που οφείλει είναι να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του στα πλαίσια της εργατικής νομοθεσίας και των συλλογικών ρυθμίσεων».

Αλλωστε, συνεχίζει το Σωματείο, «η εταιρεία, όπως και κάθε εταιρεία, δεν είναι κοινωφελής οργανισμός, λειτουργεί για το κέρδος των μετόχων της. Οταν απολύει, δίνει χαμηλούς μισθούς, αφαιρεί δικαιώματα, κινείται ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων για να υπερασπίσει τα κέρδη της».

Αντίστοιχα οι εργαζόμενοι, συμπληρώνει, «έχουμε δικαίωμα να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα δικαιώματά μας, να προσπαθήσουμε να τα διευρύνουμε παίρνοντας υπόψη τις τεράστιες πραγματικά δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για καλύτερους όρους αμοιβής και εργασίας. Οσο για την προσωπική μας ζωή, αυτή μας ανήκει ολοκληρωτικά και δεν θα τη μοιραστούμε με την εταιρεία».

Ζητάμε από την εταιρεία, καταλήγει το Σωματείο, «να αποσύρει το κείμενο και να αφαιρεθεί οτιδήποτε παρόμοιο από κανονισμούς δεοντολογίας κ.λπ. Να μην υπάρξει η παραμικρή ενόχληση σε εργαζόμενο για οποιαδήποτε δραστηριότητά του εκτός της εταιρείας».

Με ισχυρό ΚΚΕ και δυνατό εργατικό κίνημα περνάμε στην αντεπίθεση

Σε σύσκεψη της ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών Αττικής του Κόμματος μίλησε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

«Συζητάμε την πείρα από τους αγώνες ενάντια στις αντεργατικές ανατροπές του αιώνα. Οργανώνουμε την αντεπίθεση με δυνατό ΚΚΕ για τις σύγχρονες ανάγκες μας»: Με το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Τομεακής Οργάνωσης Εμπορίου - Υπηρεσιών Αττικής του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής δράσης που αναπτύσσουν οι Οργανώσεις του Κόμματος το τελευταίο διάστημα. Τόσο από την εισηγητική ομιλία που έκανε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά, όσο και από τη συζήτηση δόθηκε το έναυσμα να τεθούν ερωτήματα και να εκφραστούν προβληματισμοί, με τους εργαζόμενους να στρέφουν το βλέμμα και την προσοχή τους στην «επόμενη μέρα» και στα καθήκοντα που αυτή φέρνει.

«Η δράση του Κόμματος και της ΚΝΕ τους τελευταίους μήνες, τόσο στις συνθήκες της πανδημίας όσο και στους πιο πρόσφατους απεργιακούς αγώνες με κορύφωση τη μεγάλη απεργία στις 10 Ιούνη, πρόσφερε ακόμα περισσότερες αποδείξεις σε πλατύτερα τμήματα εργαζομένων και νεολαίας ότι μόνο το ΚΚΕ και ένα ισχυρό εργατικό κίνημα μπορούν να αντιπαλέψουν και υπό ορισμένες προϋποθέσεις να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, να ανοίξουν τον δρόμο της αντεπίθεσης, των μεγάλων αναμετρήσεων και των μεγάλων ανατροπών για την ανάπτυξη προς όφελος του λαού», τόνισε ο Ν. Μαυροκέφαλος.

Υπενθυμίζοντας το περιεχόμενο του πρόσφατου νόμου Χατζηδάκη, ανέδειξε το στόχο των ρυθμίσεων που καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που δεν είναι άλλος από το να κάνουν πιο φθηνή την εργατική δύναμη και να εντείνουν την εκμετάλλευση. «Ο στόχος ήταν και παραμένει η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Η προώθηση των επενδύσεων σε νέους κλάδους, όπως της ψηφιακής οικονομίας και της πράσινης ανάπτυξης, που εξασφαλίζουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους για τους επιχειρηματικούς ομίλους από την εκμετάλλευση περισσότερου ειδικευμένου δυναμικού, νέων επιστημόνων. Το νομοσχέδιο αυτό, όπως και τα επόμενα, είναι προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης», υπογράμμισε.

Στην ίδια κατεύθυνση ευθυγραμμίζονται, όπως εξήγησε, και τα επόμενα νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση: Το νομοσχέδιο για την Παιδεία που ενισχύει τις ταξικές ανισότητες και «διαμορφώνει από τις πιο μικρές ηλικίες τις προϋποθέσεις της ευελιξίας», αλλά και το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης που ολοκληρώνει τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και «μετατρέπει την ασφάλιση σε τζόγο και τον ασφαλισμένο σε επενδυτή, που ξέρει πολύ καλά τι θα πληρώνει κάθε μήνα αλλά δεν θα ξέρει ποτέ τι σύνταξη θα πάρει, τι παροχές θα έχει».

Στην ίδια γραμμή με την κυβέρνηση, όπως ξεκαθάρισε, κινούνται και τα άλλα αστικά κόμματα. Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε τις πρόσφατες προσπάθειές του να χειραγωγήσει τους εργατικούς αγώνες και να μετατρέψει το κίνημα «σε σκαλοπάτι της κυβερνητικής εναλλαγής», αλλά και τη στάση συνδικαλιστών του που καταψήφισαν σε μια σειρά περιπτώσεις την απεργία στις 16 Ιούνη «ώστε να μπορεί το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει το μισό νομοσχέδιο».

Σημαντικό το αποτύπωμα της δραστηριότητας των κομμουνιστών στο κίνημα και στα συνδικάτα

«Η δράση του ΚΚΕ και των κομμουνιστών στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα ήταν η βασική προϋπόθεση για να υπάρξει και να κλιμακωθεί ο αγώνας των εργαζομένων απέναντι στον νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη. Να διαμορφωθεί ένα μεγάλο απεργιακό μέτωπο Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Συνδικάτων, ύστερα από το κάλεσμα που έκαναν τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ», υπογράμμισε ο Ν. Μαυροκέφαλος. Η δράση αυτή αποτυπώθηκε σε καθημερινές παρεμβάσεις, εξορμήσεις, περιοδείες και συσκέψεις, αλλά και σε πρωτοβουλίες όπως η συγκέντρωση που οργανώθηκε στο Σύνταγμα, ενισχύοντας τη μαχητικότητα των εργαζομένων, εξοπλίζοντας με επιχειρήματα και αντιμετωπίζοντας την προπαγάνδα της κυβέρνησης - την οποία σιγοντάρισε η ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ - ότι το νομοσχέδιο είναι «θετικό» για τους εργαζόμενους.

«Επιδιώξαμε να αποκαλύψουμε όσο το δυνατόν πιο πλατιά το ψεύτικο σύνθημα της ΓΣΕΕ "Δεν υπάρχει ανάπτυξη με εξαθλιωμένους εργαζόμενους", που συσκότιζε τον μηχανισμό της εκμετάλλευσης, έδινε χείρα βοηθείας στους επιχειρηματικούς ομίλους και βοηθούσε την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της. Οσο πιο βαθιά συζητούσαμε αυτά τα ζητήματα, τόσο γονιμοποιούνταν η ανησυχία και ο προβληματισμός των εργαζομένων», ανέφερε. Αυτό το διάστημα διαμορφώθηκαν τελικά προϋποθέσεις «ώστε περισσότεροι εργαζόμενοι να καταλάβουν ότι στον καπιταλισμό "χωρίς εξαθλιωμένους εργαζόμενους δεν υπάρχει ανάπτυξη"», σχολίασε.

Από την πλούσια πείρα της δραστηριότητας αυτής, ξεχώρισε τη συμμετοχή περισσότερων νέων σε ηλικία εργαζομένων στους απεργιακούς αγώνες, τις νέες εγγραφές που μέτρησαν τα συνδικάτα, τις δυνάμεις που πήραν το «βάπτισμα του πυρός» στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, τονίζοντας πως αποτελεί μεγάλη πρόκληση η διατήρηση ζωντανών και δραστήριων δεσμών ανάμεσα στους ανθρώπους αυτούς και στα συνδικάτα.

Ισχυρό ΚΚΕ, δύναμη για τους αγώνες του επόμενου διαστήματος

Αναφερόμενος στο 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ, ο Ν. Μαυροκέφαλος επεσήμανε ότι το Κόμμα θέτει στο επίκεντρο τις προϋποθέσεις που μπορούν να ενισχύσουν την πορεία ανασύνταξης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και της οικοδόμησης της Κοινωνικής Συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

«Εχουμε συνείδηση των υποκειμενικών μας αδυναμιών, προσπαθούμε να εντοπίσουμε καλύτερα και να διορθώσουμε λάθη και κενά», τόνισε. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε, «δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε βασικά ιδεολογήματα που εδράζονται σε πραγματικές μεταβολές στην οικονομία του καπιταλισμού, με την "ψηφιακή μετάβαση" και την "πράσινη ανάπτυξη", που επιδρούν σημαντικά στη συνείδηση των εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων».

Στην κατεύθυνση αυτή, αναφέρθηκε σε μια σειρά ιδεολογήματα που κόβουν και ράβουν στα μέτρα των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεών τους την έννοια της προόδου.«Πρόοδος μας μαθαίνουν σήμερα ότι είναι να δουλεύεις χωρίς δικαιώματα, χωρίς ωράριο, με τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας να είναι ατομική υπόθεση και όχι υποχρέωση του εργοδότη. Οτι πρόοδος είναι να ταυτίζουν οι εργαζόμενοι τα συμφέροντά τους με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, να θυσιάζουν τις ανάγκες τους μπροστά στην κερδοφορία των μονοπωλίων», σχολίασε.

«Είναι κρίσιμο να αντεπιτεθούμε με τα ζητήματα των νέων δυνατοτήτων που μας δίνει η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας», τόνισε. Στον αντίποδα της αξιοποίησης των δυνατοτήτων αυτών στον καπιταλισμό «για να επιδεινώσουν τη θέση των εργαζομένων, να εντείνουν την εκμετάλλευση και την αποξένωση», ανέδειξε τη θέση του ΚΚΕ «για αξιοποίηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην υπηρεσία του λαού στη σοσιαλιστική κοινωνία, τις δυνατότητες που αντικειμενικά παρέχει οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με μειωμένο και σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και να απολαμβάνουν περισσότερα από όσα σήμερα τους στερεί το σύστημα της βαρβαρότητας».

«Με αυτόν τον προσανατολισμό μπορούμε να αναδείξουμε τα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν οι καπιταλιστές από την εκμετάλλευση δεκάδων χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων, από την εξαντλητική δουλειά που επιβάλλουν με τα ωράρια - λάστιχο, τις σπαστές βάρδιες, τη δουλειά την Κυριακή, με το προσωπικό εκτεθειμένο σε βαριές επαγγελματικές ασθένειες και στην ίδια την πανδημία», υπογράμμισε, συνοψίζοντας τη σκληρή εργασιακή πραγματικότητα στον κλάδο του Εμπορίου.

Την ίδια στιγμή, «η συγκεντρωμένη παραγωγή διατροφικών και άλλων προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης και οι μεταφορές στα χέρια της σοσιαλιστικής οικονομίας όχι μόνο θα διαμόρφωναν πολύ πιο καλούς όρους δουλειάς, αλλά θα εξασφάλιζαν πρόσβαση σε αυτά τα αγαθά στους χιλιάδες συνανθρώπους μας που στερούνται σήμερα και τα πιο στοιχειώδη, μαζί φυσικά με την εξάλειψη της ανεργίας και όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, που είναι στοιχεία ξένα στη σοσιαλιστική οικοδόμηση», σημείωσε.

«Δεν υπάρχει διέξοδος περιμένοντας λύσεις από τα πάνω και με το κίνημα σε ακινησία», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε: «Η απάντηση είναι ισχυρό ΚΚΕ και ισχυρό εργατικό κίνημα, που θα αντισταθεί σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, θα περάσει στην αντεπίθεση.

Μπροστά μας έχουμε σημαντικά καθήκοντα. Για να ξηλωθεί ο νέος αντεργατικός νόμος - έκτρωμα και να μείνει στα χαρτιά, για να ξηλωθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, για να μην περάσουν νέοι, για να έρθουν στο επίκεντρο οι δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ