Παρασκευή 8 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Απιαστη» συναίνεση

Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν περνάει μέρα που να μη γίνει δήλωση αξιωματούχου της τρόικας (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ) για το «ελληνικό πρόβλημα» και σε αυτή να μην αναδεικνύεται με έμφαση το ζήτημα της συναίνεσης των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να υλοποιηθούν τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου που κάνουν κόλαση τη ζωή του λαού. Το «παράδοξο» είναι ότι συνεχίζεται το μπαράζ αυτών των δηλώσεων και μετά την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου, όπου επιβεβαιώθηκε, για ακόμα μία φορά, πως η συναίνεση μεταξύ κυβέρνησης, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΔΗΣΥ, είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη. Ομως, αυτό δεν τους αρκεί, γιατί αυτό που θέλουν είναι τη συναίνεση του λαού, δηλαδή το σκύψιμο του κεφαλιού και την υποταγή στο «μονόδρομο» του κεφαλαίου. Οσο αυτή η συναίνεση δεν επιτυγχάνεται τόσο η πλουτοκρατία, η κυβέρνηση και οι ξένοι σύμμαχοί τους αισθάνονται ανασφάλεια. Το είπε ευθέως στο ευρωκοινοβούλιο ο επίτροπος Ο. Ρεν: «Η πολιτική αυτή συναίνεση είναι κρίσιμη για την επιτυχία του προγράμματος, δεδομένου ότι μόνο η ευρεία πολιτική υποστήριξη μπορεί να εγγυηθεί σε βάθος χρόνου την απαρέγκλιτη υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων οικονομικής προσαρμογής και συνεπώς να πείσει τις αγορές ότι η Ελλάδα βάζει τάξη στην οικονομία και στα δημόσια οικονομικά της». Στο ίδιο μήκος, η Κρ. Λαγκάρντ στην πρώτη συνέντευξη Τύπου ως γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κάλεσε τα «ελληνικά κόμματα να εμπνευστούν από τις γενναίες αποφάσεις που έλαβαν τα πολιτικά κόμματα στην Πορτογαλία»...Ο,τι όμως και να κάνουν, τη συναίνεση του λαού δεν πρόκειται ποτέ να την έχουν. Το ζήτημα όμως είναι ο λαός να οργανώσει την πάλη του, στοχεύοντας κατευθείαν στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

«Διατεταγμένες» εκθέσεις

Κοινότοπες, πασίγνωστες και μονότονα επαναλαμβανόμενες εδώ και χρόνια διαπιστώσεις περί διαφθοράς και κακοδιοίκησης περιλαμβάνει η φετινή έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η έκθεση παραμένει σκόπιμα στο επίπεδο των εντυπωσιοθηρικών διαπιστώσεων, δίχως να αγγίζει τα αίτια που γεννούν τα φαινόμενα της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης. Γιατί τότε, θα έπρεπε να αναδείξει τη διαπλοκή κράτους και μονοπωλίων και το πώς η εφαρμοζόμενη πολιτική, που θέλει το κράτος «αρωγό της επιχειρηματικότητας», επιδρά σε κάθε πτυχή της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού. Για παράδειγμα, η έκθεση διαπιστώνει την «αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών» του Δημοσίου, αλλά δεν απαντά στο «γιατί» συμβαίνει αυτό και φυσικά όχι τυχαία. Η υπηρεσία, λοιπόν, που προσφέρει η εν λόγω έκθεση είναι η επανάληψη των γνωστών διαπιστώσεων και στοιχείων περί διαφθοράς που χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει το τσάκισμα των μισθών και την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στο Δημόσιο, καθώς και τις νέες αντιδραστικές «τομές» στη Δημόσια Διοίκηση, δηλαδή την κατάργηση, συγχώνευση και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών. Είναι, άραγε, τυχαίο ότι «τα φώτα» φέτος στράφηκαν στην «ανικανότητα» των εφοριών να εισπράξουν τους βεβαιωμένους φόρους, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προωθεί την εκχώρηση της είσπραξης των χρεών σε ιδιωτικές εταιρείες; Δεν νομίζουμε...

Καημό που τον έχει...

Δήλωσε χτες στον ρ/σ του ΑΝΤ1 η Ρ. Δούρου, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ: «Σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για το ίδιο το μέλλον της ευρωζώνης, με το ενδεχόμενο διάλυσής της να είναι ορατό αν συνεχιστούν οι ίδιες πολιτικές (...) εμείς ασχολούμαστε με τον κ. Καρχιμάκη που διασύρει πολίτες (...) Και βέβαια δεν γίνεται καμία συζήτηση για τη λειτουργία ΟΛΩΝ των θεσμών. Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς εδώ και πολλά χρόνια έχει καταθέσει προτάσεις (...) για τη θωράκιση των θεσμών».

Εδώ ο κόσμος καίγεται, τσακίζεται η ζωή κάθε εργατικής λαϊκής οικογένειας και η ηγεσία του ΣΥΝ ολοφύρεται για την κρισιμότητα των στιγμών που διανύει η ευρωζώνη! Οπως και για τη λειτουργία και τη θωράκιση των θεσμών του αστικού κράτους. Τους οποίους διατηρεί για να κάνει καλύτερα τη δουλίτσα του σε βάρος του λαού και προς όφελος της πλουτοκρατίας. Βεβαίως, ο καθείς εφ ω ετάχθη! Και ο οπορτουνισμός έχει ταχθεί εξαρχής με την ευρωένωση των μονοπωλίων και τη διαχείριση του συστήματος. Κι αν δεν το ομολογεί ευθέως, το κάνει διά της πλαγίας, με τοποθετήσεις όπως η παραπάνω.

Βαθιά ιμπεριαλιστική στρατηγική

Την ενιαία στρατηγική του κεφαλαίου ενάντια στους λαούς εκφράζουν τα κάθε λογής μνημόνια και συμφωνίες που συνάπτει η κυβέρνηση με το ΝΑΤΟ. Χαρακτηριστικές είναι οι τέσσερις συμφωνίες - «εφαρμοστικοί νόμοι» του νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ και της νέας δομής του, που την Τετάρτη πέρασαν από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Αφορούν στην αναβάθμιση και επέκταση της βάσης της Σούδας ως «προωθημένης βάσης Διοικητικής Μέριμνας» για τις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην Αν. Μεσόγειο, στην καλύτερη λειτουργία της «Πολυεθνικής Ειρηνευτικής Δύναμης Νοτιοανατολικής Ευρώπης», ώστε να μπορεί να καλύπτει την «ανάπτυξη του Στρατηγείου της Ταξιαρχίας ΝΑ Ευρώπης (NQ SEEBRIG) στο Αφγανιστάν», στη διευκόλυνση της Μ. Βρετανίας για διεξαγωγή ασκήσεων επί του ελληνικού εδάφους, προσφέροντας απαλλαγές από φόρους, δασμούς, διόδια κ.λπ. και στη συνεργασία με τη Ρουμανία για την «Εκτέλεση Επιχειρήσεων και Ασκήσεων του ΝΑΤΟ».

Η κυβέρνηση, μαζί με την κατεδάφιση μισθών, συντάξεων, Παιδείας, Υγείας, εργασιακών σχέσεων, προωθεί με γοργούς ρυθμούς τις νομοθετικές ρυθμίσεις που επιβάλλονται στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ, αλλά και της νέας πιο «σφιχτής» δομής της διοίκησής του. Βάσει αυτών των συμφωνιών αποτελεί το «μνημόνιο συναντίληψης» ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την ευρωπαϊκή διοίκηση του ΝΑΤΟ (SHAPE), που «πέρασε» από τη Βουλή το 2009, την τελευταία μέρα κοινοβουλευτικού βίου της ΝΔ, με βάση το οποίο η Ελλάδα μετατρέπεται σε μόνιμο ορμητήριο και βάση ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων και μπαίνουν υπό ΝΑΤΟική διοίκηση οι στρατηγικές εγκαταστάσεις και το έμψυχο υλικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εφαρμογή αυτού του μνημονίου αποτελεί η ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο κατά της Λιβύης. Ενδεικτικό του πόσο σχετίζονται όλα αυτά με τις εξελίξεις και στο εσωτερικό των χωρών - μελών της λυκοσυμμαχίας, αλλά και πέρα απ' αυτές, είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε ομολογήσει μετά τη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής στη Λισαβόνα ότι στις νέες απειλές για την ασφάλεια περιλαμβάνονται οι «ακραίες πολιτικές θέσεις - κινήματα ανά τον κόσμο», ενάντια σ' αυτές θα δρα το ΝΑΤΟ. Κοινός παρονομαστής των διευθετήσεων, που αφορούν στο ΝΑΤΟ, είναι η εξυπηρέτηση της ομογενοποίησης του ΝΑΤΟικού χώρου, με στόχο την επιβολή ενός ενιαίου πλαισίου λειτουργίας των στρατιωτικών δυνάμεων εντός των χωρών - μελών του, κάτω από κοινή κεντρική διοίκηση και κοινούς κανόνες. Αυτή τη λογική υπηρετούν και οι τέσσερις συμφωνίες που ήρθαν στη Βουλή, όπως και άλλες που θα ακολουθήσουν.

Κύριος στόχος είναι η διευκόλυνση της συγκρότησης, από τις χώρες - μέλη, ευέλικτων και ταχυκίνητων δυνάμεων, αλλά και η καθιέρωση τέτοιων δομών διοίκησης που θα υπηρετούν τον ενιαίο επιχειρησιακό χώρο του ΝΑΤΟ, όπου δε θα υπάρχουν εθνικοί περιορισμοί. Σημειώνεται πως μια τέτοια δομή αποτελεί η δύναμη ταχείας αντίδρασης (NRF), τη διοίκηση της οποίας θα αναλάβει η Ελλάδα για το 2012, μέσω του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Θεσσαλονίκης HQ-NDC/GR, (πρώην Γ' Σώμα Στρατού). Τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, τα κόμματα της πλουτοκρατίας βάζουν το λαό σε ρόλο θύτη και θύματος, στα ευρύτερα σχέδιά τους. Η απάντηση είναι μία: Αντιιμπεριαλιστική πάλη για αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, απαλλαγή από την εξουσία του κεφαλαίου.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Αγρια επίθεση στο λαϊκό εισόδημα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ αυτή που έχει ξεκινήσει με τις - υποτίθεται - ανίκανες ΔΟΥ που φέρονται ότι δεν μπορούν να εισπράξουν τους οφειλόμενους φόρους ώστε το κράτος να έχει έσοδα.

Τις εμποδίζει - μας λένε - η τεμπελιά των υπαλλήλων τους, η διαφθορά, η έλλειψη μηχανοργάνωσης, η κακή οργάνωση και κατάτμηση των υπηρεσιών και η απουσία διάθεσης.

Γι' αυτό άλλωστε και η κυβέρνηση «ψήνει», όπως παραδέχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τη μερική ιδιωτικοποίηση της εφορίας.

Υπάρχει μία μικρή λεπτομέρεια, όμως, που δεν μας την λένε. Οτι οι εφορίες εμποδίζονται στην είσπραξη φόρων από την ισχύουσα νομοθεσία. Αυτή που προβλέπει ρυθμίσεις οφειλών για τις μεγάλες επιχειρήσεις, φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, «κόλπα» με δωρεές και επανεπενδυόμενα κέρδη.

Η ίδια νομοθεσία που επιτρέπει την ασύδοτη δράση των παράκτιων εταιρειών και όχι απλά δεν αλλάζει, αλλά ενισχύεται ακόμη περισσότερο σε αυτή την κατεύθυνση: Οσο περισσότερα κέρδη έχει κανείς τόσο λιγότερο πληρώνει.

Αρα μάλλον όλη αυτή η ιστορία με τις «ανίκανες» και «διεφθαρμένες» εφορίες (χωρίς να αρνούμαστε ότι υπάρχουν τέτοια φαινόμενα φυσικά) αλλού αποσκοπεί. Είναι ένα «μαστίγιο» προς το μηχανισμό για να καταδιώξει ανηλεώς εργαζόμενους και μικροεπαγγελματίες.

Βλέπετε, τελευταία έχει παρέλθει η περίοδος των «καρότων» για όλους, οπότε οι κυβερνώντες ακολουθούν το μόνο δρόμο που τους μένει για να επιτεθούν στο λαϊκό εισόδημα.

ΒΡΕ ΠΩΣ ΜΑΣ ΤΑ ΕΙΠΕ έτσι η διάδοχος του Ντ. Στρος Καν, Κριστίν Λαγκάρντ! Πρέπει, λέει, να «βάλουμε στην άκρη τα ατομικά μας συμφέροντα» κι αυτό για «χάρη του εθνικού συμφέροντος» της χώρας μας!

Δηλαδή το ΔΝΤ, που εκπροσωπεί πλέον, σκίζεται για το ...συμφέρον της Ελλάδας; Εμείς πώς είχαμε την εντύπωση ότι τόσο αυτός ο οργανισμός όσο και η ΕΕ ασχολούνται αποκλειστικά με τη διασφάλιση των κερδών των τραπεζικών ομίλων (που διαπλέκονται με το κεφάλαιο γενικώς);


Γρηγοριάδης Κώστας

Μήπως γιατί αυτό είναι το μόνο αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζουν;

Τον ενοχλούν οι ταξικοί αγώνες

Γρηγοριάδης Κώστας

Στο τηλεοπτικό μεϊντάνι βγήκε πάλι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και, όπως συνήθως, επιτέθηκε στους αγώνες του ταξικού κινήματος. Σχολιάζοντας την παρέμβασή του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Παναγόπουλος, στην εκπομπή της ΝΕΤ "Πρωινή Ενημέρωση", μεταξύ άλλων ανέφερε πως τα συνθήματα περί λαϊκής οικονομίας συμβάλλουν στο κλείσιμο επιχειρήσεων. Στοιχίζεται για μια ακόμα φορά με τους κεφαλαιοκράτες και τα φερέφωνά τους, που κατηγορούν τους εργαζόμενους που διεκδικούν, που απεργούν και αγωνίζονται, για το κλείσιμο των επιχειρήσεων και για τις απολύσεις.

Οι πάνω από 40.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα καθημερινά λουκέτα που βάζουν δεκάδες εμπορομάγαζα, οι χιλιάδες απολύσεις, το θέριεμα της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, οι συγχωνεύσεις και το κλείσιμο νοσοκομείων, για τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό οφείλονται είτε σε στρεβλώσεις της αγοράς είτε στη δράση του ΠΑΜΕ και των ταξικών δυνάμεων και όχι στις νομοτέλειες της καπιταλιστικής οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση βγαίνει λάδι το σύστημα που υπηρετεί με πάθος ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, όπως αντίστοιχα αθώα βγαίνει και η κυβέρνηση, αφού κατά τη ΓΣΕΕ υποκύπτει σε ξένα οικονομικά κέντρα και αναγκαστικά ακολουθεί τις εξελίξεις. Οι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη στις ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Να ενισχύσουν, να δυναμώσουν το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, την οργάνωση στους τόπους δουλειάς.

Η λαϊκή οικονομία είναι η λύση, η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Η λαϊκή εξουσία αποτελεί αναγκαιότητα για την ευημερία του λαού όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε κάθε καπιταλιστική χώρα».

«Ανάπτυξη» - εφιάλτης για το λαό

Ούτε μια φορά δεν αναφέρεται η λέξη «χρέος» στη γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο Β. Σόιμπλε μετά τη συνάντηση που είχε προχτές το βράδυ με τον Ευ. Βενιζέλο, γεγονός που επιβεβαιώνει περίτρανα ότι βασικός στόχος των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που προωθούνται από κυβέρνηση και τρόικα δεν είναι βέβαια η αντιμετώπιση του χρέους, αλλά η διάσωση της πλουτοκρατίας και η ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων μέσα από τη χρεοκοπία και την πτώχευση του λαού. Γι' αυτό ακριβώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δίνει έμφαση στην άμεση εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο «μεσοπρόθεσμο» και τον εφαρμοστικό νόμο, ενώ δηλώνει κυνικά ότι η «ανάπτυξη» θα γίνει με πιο ισχυρά μονοπώλια. «Η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας δεν μπορεί να υλοποιηθεί παρά μόνο με ισχυρότερο ιδιωτικό τομέα και με ιδιωτικές επενδύσεις που θα οδηγήσουν σε επιτυχή ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη γραπτή δήλωση του Β. Σόιμπλε, δίνοντας με ξεκάθαρο τρόπο το στρατηγικό στόχο των βάρβαρων μέτρων. Είναι ολοφάνερο ότι προϋπόθεση για «ισχυρότερο ιδιωτικό τομέα» είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που περνάει κυρίως από τη δραστική υποτίμηση της τιμής της εργατικής δύναμης. Η πάμφθηνη εργατική δύναμη είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ για τις «ιδιωτικές επενδύσεις» που επαγγέλλεται ο Γερμανός υπουργός, ταυτόχρονα με την ιδιωτικοποίηση των πάντων και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η ανάπτυξη αυτή, προς όφελος των μονοπωλίων, είναι εφιάλτης και φρίκη για το λαό. Ομως σήμερα υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, που θα διασφαλίζει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Αναγκαία προϋπόθεση η λαϊκή εξουσία και η αποδέσμευση από την ΕΕ.

Οι μεγιστάνες και τα νησιά

«Διερωτάται κανείς αν ένας από τους πολλούς Ελληνες μεγιστάνες που πλούτισαν από το έθνος και τους πολίτες του δεν μπορεί να αγοράσει τα προς εκποίηση νησιά... Πρέπει "σώνει και καλά" να περάσουν σε χέρια Τούρκων;», διερωτάται ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτης.

Κι από τη σύντομη δήλωσή του αυτή προκύπτουν δύο συμπεράσματα: Πρώτον, υπάρχουν πολλοί Ελληνες μεγιστάνες που πλούτισαν από το λαό! Εμείς το ξέραμε βεβαίως, ο ΛΑ.Ο.Σ., όμως, είναι αυτός που διατείνεται ότι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε γιατί ο λαός απόλαυσε προνόμια και κεκτημένα και έτρωγε με χρυσά κουτάλια. Ο λαός, βεβαίως, γνωρίζει καλά ότι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, ακριβώς γιατί ο πλούτος που παρήγαγε λεηλατήθηκε από μια δράκα άρπαγες, τους οποίους τώρα ο ΛΑ.Ο.Σ. εκλιπαρεί να αγοράσουν αυτοί τα προς πώληση νησιά. Δεύτερον, το πρόβλημα του ΛΑ.Ο.Σ. δεν είναι ότι εκποιούνται νησιά, αλλά το ενδεχόμενο αυτά να αγοραστούν από Τούρκους ...μεγιστάνες! Εξοχο δείγμα του «πατριωτισμού» του ΛΑ.Ο.Σ. για τον οποίο τόσο επαίρεται.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με τον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό

Iδιαίτερη απήχηση συναντά η πρωτοβουλία του ΚΚΕ για την αναγνώριση ανεξάρτητου, κυρίαρχου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους που εκφράζεται και με την αντιπροσωπεία του Κόμματος που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες συναντήσεις στην Παλαιστίνη. Πρόκειται για μια κίνηση που συνεχίζει την πάγια αλληλεγγύη και στήριξη του Κόμματος στην πάλη αυτού του λαού ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και για να αποκτήσει τη δική του πατρίδα.

Ταυτόχρονα, αποκτά ιδιαίτερο χαρακτήρα σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και ενώ εκδηλώνονται αγώνες για κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα από λαϊκές δυνάμεις. Την ίδια στιγμή, γίνεται προσπάθεια και από τις αστικές δυνάμεις να εκσυγχρονίσουν τα καθεστώτα τους, ώστε να διατηρηθεί η κυριαρχία τους και οι σχέσεις τους με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Στο παλαιστινιακό ζήτημα, και παλιότερα και σήμερα, πολλοί εμφανίζονται ως «φίλοι». Ο λεγόμενος «οδικός χάρτης» που προωθείται υπό την πίεση των ιμπεριαλιστών, ΗΠΑ και ΕΕ, δεν αποσκοπεί στο να λύσει το ζήτημα της συγκρότησης του Παλαιστινιακού κράτους προς όφελος των λαϊκών δυνάμεων, αλλά κατά πως εξυπηρετεί το Ισραήλ και τα ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Η όλη πορεία από τις συμφωνίες του Οσλο (1993), του Καμπ Ντέιβιντ (2000) και της Ανάπολις (2007) μέχρι τις πρωτοβουλίες Ομπάμα, αποδεικνύει περίτρανα ότι το Παλαιστινιακό, δηλαδή η δημιουργία κυρίαρχου κράτους των Παλαιστινίων, δεν μπορεί να λυθεί στα πλαίσια που χαράζουν οι ιμπεριαλιστικές αποφάσεις, αλλά σε αντίθεση, σε σύγκρουση μ' αυτές. Μόνο σε αυτό το δρόμο ο παλαιστινιακός λαός μπορεί να επιβάλει την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ (που βγήκαν σε εποχές που υπήρχε άλλος συσχετισμός δύναμης με την παρουσία της ΕΣΣΔ και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών) και τη δημιουργία κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, κυρίαρχου και βιώσιμου, με τερματισμό της κατοχής, επιστροφή όλων των κατεχόμενων εδαφών από το Ισραήλ το 1967, εκεί όπου οι ισραηλινές κυβερνήσεις προωθούν τους εποικισμούς που πνίγουν τα παλαιστινιακά εδάφη, με επιστροφή όλων των προσφύγων, καταστροφή του διαχωριστικού τείχους, απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και εντέλει τον παλαιστινιακό λαό να κάνει κουμάντο στην πατρίδα του.

Αυτή τη συνολική πρόταση στηρίζει το ΚΚΕ και ταυτόχρονα αποκαλύπτει το ρόλο διάφορων αστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων που εμφανίζονται ως δήθεν «φιλικές» και στην πραγματικότητα εξισώνουν το θύτη και το θύμα. Γι' αυτό σθεναρά αντιπαλεύει την προσπάθεια ενοχοποίησης του κινήματος αντίστασης που εμφανίζεται ως «τρομοκρατικό» και καταδεικνύει ότι πραγματικός τρομοκράτης των λαών είναι ο ιμπεριαλισμός. Και στη συγκεκριμένη περιοχή κράτος τρομοκράτης είναι το Ισραήλ που έχει επιβάλει κατοχή σε Παλαιστινιακά εδάφη. Το ΚΚΕ στηρίζει το δικαίωμα των λαών, και του παλαιστινιακού, να αξιοποιούν όλες τις μορφές πάλης, και τον ένοπλο αγώνα κατά των κατακτητών και των εκμεταλλευτών τους. Αλλωστε, με τα όπλα κατέχει το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη. Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που ενισχύει τη στρατιωτική συνεργασία της χώρας μας με το Ισραήλ και απαιτεί να ακυρωθεί και ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει άμεσα τις ενέργειες αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους που πρόκειται να εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο του ΟΗΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ