Τετάρτη 8 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Τέρμα οι «δυσάρεστες εκπλήξεις» από μας εντός ΕΕ

Υπεραμύνθηκε του βαλκανικού «μπλόκου» στην πτήση Λαβρόφ προς τη Σερβία

«Εχουμε σαφείς κυρώσεις για τις ρωσικές πτήσεις. Δεν θα γίνουμε εμείς εκείνοι που παράνομα θα αφήσουμε έναν ξένο υπουργό (να περάσει) απλά επειδή θεωρεί ότι είναι σωστός. Υπάρχει νόμος, υπάρχουν κανόνες και η χώρα μας θα τους ακολουθήσει. Από δω και στο εξής θα είμαστε εταίρος στην ΕΕ από τον οποίο κανείς δεν θα μπορεί να περιμένει δυσάρεστη έκπληξη»...

Τα παραπάνω δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κ. Πετκόφ, υπεραμυνόμενος της απόφασης της κυβέρνησης της Βουλγαρίας, μαζί με αυτές του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας, να μην δώσουν άδεια σε αεροπλάνο που θα μετέφερε τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σ. Λαβρόφ για επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι. Το αποτέλεσμα ήταν να ματαιωθεί η επίσκεψη Λαβρόφ στη σερβική πρωτεύουσα, κάτι που η Μόσχα χαρακτήρισε «αδιανόητο», «σκανδαλώδες και πρωτοφανές».

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρέσβης στη Σόφια Β. Μοσκαλένκο επανέφερε (με διπλωματικό σημείωμα στις 3/6) το αίτημα του Κιέβου να χορηγήσει η βουλγαρική κυβέρνηση βαρέα όπλα στην Ουκρανία. Το νέο ουκρανικό αίτημα απέρριψε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομίας της Βουλγαρίας Κορνέλια Νίνοβα, που προέρχεται από το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (που έχει απειλήσει ακόμα και με αποχώρηση από την κυβέρνηση αν σταλούν όπλα στην Ουκρανία). Ο ίδιος ο Πετκόφ παρέπεμψε σε πρόσφατη συνεδρίαση της βουλγαρικής βουλής, όπου για να διασφαλιστεί η «συνοχή» του κυβερνητικού συνασπισμού, προτάχθηκε η στήριξη της κυβέρνησης Ζελένσκι με επισκευές οπλικών συστημάτων, προς το παρόν. «Δεν θεωρώ ότι κάθε δύο βδομάδες πρέπει να "ξανανοίγουμε" το ίδιο θέμα», είπε ο Πετκόφ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν είχε προχτές τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βούλγαρο Πρόεδρο Ρ. Ράντεφ και το πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ντ. Κοβατσέφσκι. Οπως ανακοινώθηκε, οι επαφές έγιναν στο πλαίσιο των προσπαθειών της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ να λυθούν οι διμερείς διαφορές για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια. Ο Μακρόν μετέφερε την προθυμία του Παρισιού να φιλοξενήσει διμερή συνάντηση με στόχο μια συμφωνία που θα συμβάλει στη δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας και τον σεβασμό των δικαιωμάτων πολιτών από μειονότητες.

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σε πρώτο πλάνο η παραπέρα ενίσχυση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη

Συνεχίστηκαν χτες οι μάχες στο Σεβεροντονέτσκ, με τις ρωσικές δυνάμεις να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης

Copyright of Los Angeles Times

Συνεχίστηκαν χτες οι μάχες στο Σεβεροντονέτσκ, με τις ρωσικές δυνάμεις να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης
Με παραπέρα ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη εξελίσσεται και εντείνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα το Κίεβο αναμένει από τη Δύση βαρύτερο εξοπλισμό, μεγάλου βεληνεκούς, για να ενισχύσει τη θέση του.

Με βασική ατζέντα την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής, συναντήθηκαν χτες στο Βίλνιους οι Πρόεδροι της Λετονίας και της Λιθουανίας, με τον Γερμανό καγκελάριο, Ολ. Σολτς. Στη συνέχεια ο Σολτς επισκέφτηκε τους Γερμανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στη βάση Ρούκλα στη Λιθουανία, όπου ο γερμανικός στρατός διοικεί μια μονάδα του ΝΑΤΟ.

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα στη Μαδρίτη θα πάρει αποφάσεις σχετικά με την παραπέρα ανάπτυξη στρατευμάτων στην ανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας, με φόντο και τον πόλεμο στην Ουκρανία που οξύνει τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

Τόσο ο Λιθουανός Πρόεδρος, Γκ. Ναουσέντα, όσο και ο Λετονός ομόλογός του, Εγκ. Λέβιτς, κάλεσαν το ΝΑΤΟ να αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα στην περιοχή.

«Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη θα πρέπει να είναι μία σύνοδος αποφάσεων», δήλωσε ο Ναουσέντα στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει της επίσκεψης του Σολτς, ενώ πρόσθεσε ότι η Λιθουανία ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία με τους συμμάχους της «για να περάσουμε από την αποτροπή στην ενεργή άμυνα, από τα τάγματα στις ταξιαρχίες, από την αστυνόμευση του εναέριου χώρου στην αεροπορική άμυνα».

Γερμανοί στρατιώτες στη ΝΑΤΟική μονάδα στη Λιθουανία, λίγο πριν τη χτεσινή άφιξη του Ολαφ Σολτς

Copyright 2022 The Associated

Γερμανοί στρατιώτες στη ΝΑΤΟική μονάδα στη Λιθουανία, λίγο πριν τη χτεσινή άφιξη του Ολαφ Σολτς
Την ετοιμότητα της Γερμανίας να ενισχύσει τη στρατιωτική της αποστολή στη Λιθουανία και να την αναπτύξει «σε μια ισχυρή ταξιαρχία μάχης» δήλωσε ο Ολ. Σολτς από το Βίλνιους. Το Βερολίνο απέστειλε εκατοντάδες επιπλέον στρατιώτες στη Λιθουανία αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχει αναπτύξει περίπου 1.000 στρατιώτες εκεί στο πλαίσιο μονάδας μάχης του NATO, υπό γερμανική ηγεσία.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Λιθουανίας, οι ηγέτες της Γερμανίας και των χωρών της Βαλτικής συμφώνησαν ότι πρέπει να ενισχυθεί η άμυνα στην περιφέρεια της Βαλτικής, αυξάνοντας τον αριθμό των στρατιωτών και προσθέτοντας αεροπορικά και θαλάσσια αμυντικά μέσα.

Η πολυεθνική μονάδα του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία ενισχύθηκε με επιπλέον στρατεύματα από τη Γερμανία και τη Νορβηγία πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ΝΑΤΟικών στρατιωτών σε 1.600 από 1.200. «Είμαστε ευγνώμονες για τη συνεισφορά τους στην ασφάλεια της χώρας μας και όλης της περιοχής. Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε περισσότερα στρατεύματα προσφέροντάς τους κάθε απαραίτητη στήριξη και υποδομές», τόνισε ο Ναουσέντα.

Την ίδια ώρα, πάνω από 20 πλοία του ρωσικού στόλου της Βαλτικής αναπτύχθηκαν και συμμετέχουν σε ναυτικές ασκήσεις από χτες, εν μέσω των μεγάλης κλίμακας ασκήσεων του ΝΑΤΟ στο κεντρικό και νότιο τμήμα της Βαλτικής. Οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ «Baltops 2022» (Baltic Operations) διεξάγονται το διάστημα 5 - 16 Ιούνη σε παράκτια πεδία εκπαίδευσης στη Γερμανία, στη Σουηδία, στην Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής.

Αλλά και στη Λευκορωσία, που έχει ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορά της, ξεκίνησε μια σειρά ασκήσεων «μετάβασης από την ειρήνη στον πόλεμο», ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας...

Μεντβέντεφ: «Μισώ τους Δυτικούς...»

Ενδεικτικές της οξυμένης ιμπεριαλιστικής γεωπολιτικής αντιπαράθεσης είναι και οι χτεσινές δηλώσεις του Ντμ. Μεντβέντεφ, αντιπροέδρου του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην Προέδρου της χώρας, ότι μισεί τους Δυτικούς και θέλει να τους εξαφανίσει.

«Οι άνθρωποι με ρωτούν συχνά γιατί οι αναρτήσεις μου στο Telegram είναι τόσο σκληρές. Απαντώ - τους μισώ τους Δυτικούς. Είναι καθάρματα. Θέλουν τον θάνατο της Ρωσίας. Και όσο είμαι ζωντανός, θα κάνω τα πάντα για να τους εξαφανίσω», έγραψε σε ανάρτησή του.

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Λουίτζι Ντι Μάιο, χαρακτήρισε «πολύ σοβαρές και επικίνδυνες» τις δηλώσεις Μεντβέντεφ. «Πρόκειται για απαράδεκτα λόγια, που μας ανησυχούν πολύ. Δεν είναι ένα σήμα διαλόγου, δεν είναι ένα άνοιγμα προς την κατάπαυση του πυρός, δεν είναι μια προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής λύσης, αλλά είναι απειλητικά λόγια προς όσους αναζητούν επίμονα την ειρήνη», σχολίασε.

Ουκρανία: Η νίκη «πρέπει να επιτευχθεί στο πεδίο της μάχης»

Παράλληλα το Κίεβο περιμένει νέα βαρέα όπλα και πυραύλους με μεγαλύτερο βεληνεκές ως 80 χλμ. από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ζητώντας παράλληλα κι άλλους τύπους βαρέος εξοπλισμού, προκειμένου να έχει εδαφικά κέρδη στο πεδίο (στην πραγματικότητα να ανακτήσει κάποιες από τις μεγάλες εδαφικές απώλειες που έχει αυτήν τη στιγμή) και να διαπραγματευτεί από καλύτερη θέση, όταν επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Σε ερώτηση για τις πληροφορίες ότι η Ισπανία προγραμματίζει να αποστείλει γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης «Leopard» στην Ουκρανία, ο Ολ. Σολτς απάντησε ότι το Βερολίνο δεν έχει λάβει ακόμη αίτημα εξαγωγής από την κυβέρνηση της Μαδρίτης, αλλά ένα τέτοιο αίτημα θα πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «El Pais», η Ισπανία σκοπεύει να προμηθεύσει την Ουκρανία με αντιαεροπορικούς πυραύλους και άρματα μάχης «Leopard».

Το αδιέξοδο στον πόλεμο με τη Ρωσία «δεν αποτελεί επιλογή» για την Ουκρανία και «η νίκη πρέπει να επιτευχθεί στο πεδίο της μάχης», ξεκαθάρισε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, μιλώντας σε συνέδριο των «Financial Times», ενώ ζήτησε εκ νέου στρατιωτική υποστήριξη από τη Δύση για την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

«Είμαστε κατώτεροι από άποψη εξοπλισμού και επομένως δεν είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε», είπε. Μια «σοβαρή προσωρινή νίκη» για την Ουκρανία, υποστήριξε ο Ζελένσκι, θα ήταν η ώθηση των ρωσικών δυνάμεων πίσω στις θέσεις που κατείχαν πριν από τη ρωσική εισβολή. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο απώτερος στόχος του είναι η πλήρης κυριαρχία στο έδαφος της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου δηλαδή του Ντονμπάς, σημαντικό μέρος του οποίου έλεγχαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές και πριν από τη ρωσική εισβολή.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο «M109A3» που είχε προμηθεύσει η Νορβηγία και δύο οβιδοβόλα (howitzer) «M777» των ΗΠΑ, ανακοίνωσε χτες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα ρωσικά πλήγματα κατέστρεψαν επίσης «πάνω από 400 εθνικιστές», συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης «Grad», εκτοξευτές αντιαεροπορικών πυραύλων «S-300» κ.ά., κοντά στο Kραματόρσκ.

Η Βρετανία «προειδοποιεί» για μια «κακή ειρηνευτική συμφωνία»

Με φόντο τις αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα για το μάκρος και την έκβαση του πολέμου, όπως και τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, περί «μη ταπείνωσης της Ρωσίας», ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπ. Τζόνσον, δήλωσε ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος δεν πρέπει να «πιεστεί» να αποδεχθεί μια κακή ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία.

Οπως είπε ο Τζόνσον, «οι κακές ειρηνευτικές συμφωνίες δεν έχουν διάρκεια» και πρέπει να αποφευχθεί οποιοδήποτε αποτέλεσμα το οποίο «δείχνει ότι η αδικαιολόγητη επιθετικότητα του Πούτιν έχει αποδώσει». Ξεκαθάρισε δε ότι η Βρετανία θα «παραμείνει στην πρώτη γραμμή» της υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Νωρίτερα ο Ζελένσκι είχε χαρακτηρίσει «εξαιρετικά νέα» την ψήφο εμπιστοσύνης που εξασφάλισε προχτές ο Βρετανός πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιο της χώρας του.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός Πρόεδρος εκτίμησε πως οι δυτικές κυρώσεις «δεν επηρέασαν πραγματικά τη ρωσική θέση», ενώ απέρριψε τις προτάσεις από ορισμένα κράτη της Δύσης για κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση χωρίς να καθοριστεί ως όρος η απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων από την ουκρανική επικράτεια.

«Ολοι συμπεριφέρονται σαν ανδρείκελα. Υποστηρίζουν την Ουκρανία, αλλά τσεκάρουν επίσης τι μπορεί να γίνει για να αποδυναμωθούν οι κυρώσεις ώστε να μην υποφέρουν οι επιχειρήσεις», είπε ο Ζελένσκι. «Πώς μπορούμε να επιτύχουμε κατάπαυση του πυρός στο έδαφος της Ουκρανίας χωρίς να ακούσουμε τη θέση αυτής της χώρας; Αυτό είναι πολύ περίεργο», συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί ότι προχτές ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, είχε δηλώσει πως το Κίεβο αρνείται να διαπραγματευτεί λαμβάνοντας «οδηγίες της αγγλοσαξονικής ηγεσίας του δυτικού κόσμου».

Σε ένα άλλο «μέτωπο» όπου εκφράζονται αντιθέσεις ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε ιμπεριαλιστικού κέντρου, ο Β. Ζελένσκι εξέφρασε στο διάγγελμά του τη βεβαιότητα πως η Ουκρανία θα αποκτήσει καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ εντός εβδομάδων, παρά τον «σκεπτικισμό» κρατών όπως η Γαλλία, η Γερμανία κ.ά.

«Θα πρόκειται για μια απόφαση όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για ολόκληρο το ευρωπαϊκό σχέδιο», που θα κρίνει εάν η ΕΕ έχει «μέλλον» ή όχι, είπε ο Ζελένσκι.

Το Κίεβο ευελπιστεί ότι η ΕΕ θα χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία, στη Σύνοδο Κορυφής στις 23 - 24 Ιούνη.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, ωστόσο, έχει καταστήσει σαφές πως δεν πιστεύει ότι πρέπει να επιταχυνθεί η ενταξιακή διαδικασία στην περίπτωση της Ουκρανίας, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος έχει προτείνει μια «ευρωπαϊκή πολιτική διαδικασία» που θα φέρει πιο κοντά στην ΕΕ την Ουκρανία, τη Μολδαβία, εκτιμώντας παράλληλα ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα απαιτούσε πιθανότατα δεκαετίες.

«Δεν περιμένουμε ένταξη από την πίσω πόρτα ούτε εσπευσμένη διαδικασία για την Ουκρανία», είπε ο Ουκρανός υπουργός Επικοινωνιών και Ανάπτυξης των Περιφερειών, Ολ. Τσερνίσοφ, που βρίσκεται στο Βερολίνο σε ρόλο ειδικού απεσταλμένου, για να πιέσει τη γερμανική κυβέρνηση.

Κάλεσε την ΕΕ «να αγκαλιάσει την Ουκρανία», προσθέτοντας ότι το Κίεβο δεν ενδιαφέρεται για καμία άλλη μορφή σύνδεσης με την ΕΕ πέρα από πλήρη ένταξη.

Σενάρια για «ειρηνευτικές» δυνάμεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία

Στο μεταξύ, τόσο ο επικεφαλής της Επιτροπής Αμυνας της ρωσικής Βουλής (Κρατική Δούμα), Aντρ. Καρτάπολοφ, όσο και φιλορώσος αξιωματούχος του Λουγκάνσκ δήλωσαν πως στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, όσο και τα «απελευθερωμένα εδάφη» στην Ουκρανία (Χερσώνα, Ζαπορίζια κ.ά.) θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ειρηνευτικές δυνάμεις του Οργανισμού Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO), αφότου τα εδάφη έχουν εκκαθαριστεί πλήρως από τα ουκρανικά στρατεύματα.

Ο CSTO είναι το «αμυντικό σύμφωνο» στο οποίο ηγείται η Ρωσία και συμμετέχουν η Λευκορωσία, η Αρμενία, το Κιργιστάν, το Καζακστάν και το Τατζικιστάν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας πως δεν έχει «πληροφόρηση».

Ο ίδιος πάντως διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Izvestia» ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να συζητήσει το καθεστώς της Χερσώνας και της Ζαπορόζια με το Κίεβο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ουκρανικές περιφέρειες Χερσώνα και Ζαπορόζια, που ελέγχονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από τις ρωσικές δυνάμεις, δεν θα συμπεριληφθούν σε μια ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εάν ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής υποστηρίζει τη Ρωσία.

Την αντίθεσή της σε μια επίσκεψη του διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, όσο αυτός τελεί υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, εξέφρασε η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας «Energoatom», υπενθυμίζοντας πως η Ουκρανία τού έχει αρνηθεί στο παρελθόν να πραγματοποιήσει μια τέτοια επίσκεψη, καθώς θα νομιμοποιούσε την παρουσία των δυνάμεων κατοχής εκεί.

Ο επικεφαλής της IAEA είχε προαναγγείλει αποστολή διεθνούς αποστολής ειδικών στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη και εκεί εργάζονται Ουκρανοί υπό ρωσικές εντολές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση στη Ζαπορίζια συνιστά «σαφή και υπαρκτό κίνδυνο για την ασφάλεια και τις ασφαλιστικές δικλίδες στον πυρηνικό σταθμό».

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες για τον έλεγχο της πόλης Σεβεροντονέτσκ στο Λουγκάνσκ. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Αμυνας, Σ. Σόιγκου, ο ρωσικός στρατός έχει «απελευθερώσει πλήρως τις κατοικημένες ζώνες του Σεβεροντονέτσκ» και «η κατάληψη της βιομηχανικής ζώνης και των γειτονικών κωμοπόλεων συνεχίζεται».

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Χερσαίο δρόμο και ουκρανικά λιμάνια ανοίγει η Ρωσία για εξαγωγές σιτηρών

ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανία κατηγορούν τη Μόσχα ότι κλέβει ουκρανικά σιτηρά

Σε όλο και μεγαλύτερη γεωπολιτική αντιπαράθεση, που κινδυνεύει να καταδικάσει σε λιμό εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, εξελίσσεται καθημερινά η κόντρα Δύσης - Ρωσίας για τις εξαγωγές σιτηρών και αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία. Το ζήτημα εκμεταλλεύονται όλες οι πλευρές για γεωπολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα.

Η Ρωσία ετοιμάζεται να εξάγει μέσω στεριάς και θάλασσας ουκρανικά σιτηρά από τις περιοχές που κατέχει, ενώ ΕΕ, ΗΠΑ και Βρετανία σηκώνουν τους τόνους, καταγγέλλοντας τη Μόσχα για κλοπή. Παράλληλα η Τουρκία διεκδικεί πρωταγωνιστικό διαμεσολαβητικό ρόλο και σε αυτό το μέτωπο.

Οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν δημιουργήσει τις «απαραίτητες προϋποθέσεις για πλήρη αποκατάσταση της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ Ρωσίας, Ντονμπάς, Ουκρανίας και Κριμαίας» και έχει ξεκινήσει η παράδοση φορτίων στις ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη, Μπερντιάνσκ και Χερσώνα, δήλωσε χτες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σ. Σοϊγκού, υπενθυμίζοντας ότι έχει ολοκληρωθεί η αποναρκοθέτηση του λιμανιού της Μαριούπολης, το οποίο «λειτουργεί κανονικά και έχει υποδεχτεί τα πρώτα εμπορικά πλοία».

Η δημιουργία ενός «χερσαίου διαδρόμου» μεταξύ της Ρωσίας και της Χερσονήσου της Κριμαίας, η οποία ενσωματώθηκε στη Ρωσία στο 2014, αποτέλεσε σημαντικό τμήμα της στρατηγικής της Ρωσίας από τότε που ξεκίνησε η επίθεση στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν υιοθέτησε τις καταγγελίες της Ουκρανίας ότι η Ρωσία «κλέβει» τα ουκρανικά σιτηρά που προορίζονται για εξαγωγή, με σκοπό να τα πουλήσει για δικό της όφελος. «Ολα αυτά είναι σκόπιμα», είπε ο Μπλίνκεν, κατηγορώντας τον Ρώσο Πρόεδρο ότι «εκβιάζει» με σκοπό να αρθούν οι ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Αντίστοιχα, η Βρετανίδα υπουργός Γεωργίας ζήτησε χτες να διεξαχθεί άμεση έρευνα για τις καταγγελίες ότι η Ρωσία κλέβει σιτηρά από την Ουκρανία. Οπως είπε σε διάσκεψη του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC) στο Λονδίνο, άκουσε από πρώτο χέρι τις καταγγελίες για κλοπή σιτηρών από τη Ρωσία στην περιοχή της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία, τις οποίες χαρακτήρισε «πολύ σοβαρές».

Το Κίεβο κατήγγειλε ότι η Ρωσία στέλνει κλεμμένα σιτηρά στην Τουρκία από την Κριμαία και ότι έστειλε 100.000 τόνους κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών στη Συρία.

Στην Αγκυρα σήμερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ

Η Τουρκία συντονίζεται στενά με τη Ρωσία και την Ουκρανία για να συμφωνηθεί ένα σχέδιο στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την επανεκκίνηση των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ, ο οποίος χτες είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του σχετικά με την «ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα».

Ο Ακάρ δήλωσε ότι Ρωσία, Ουκρανία, ΟΗΕ και Τουρκία εξετάζουν πώς θα εξουδετερωθούν οι νάρκες που βρίσκονται έξω από το λιμάνι της Οδησσού και σε άλλες περιοχές κατά μήκος των ακτών της Ουκρανίας, ποιος θα αναλάβει την εξουδετέρωσή τους και ποιος θα είναι υπεύθυνος για την προστασία του διαδρόμου αυτού. «Εχει σημειωθεί πολλή πρόοδος σε αυτό το θέμα» και συνεχίζεται ο τεχνικός σχεδιασμός, πρόσθεσε.

Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να αναλάβει ρόλο εντός ενός «μηχανισμού παρατήρησης» εφόσον επιτευχθεί συμφωνία.

Με βασική ατζέντα τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία συναντιούνται σήμερα στην Αγκυρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, και της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ. Ο τελευταίος θα συνοδεύεται και από στρατιωτικό κλιμάκιο.

Να σημειωθεί ότι καθώς η Τουρκία συνεχίζει πολύμορφα παζάρια για ενίσχυση της θέσης της, χτες βρέθηκε στην Αγκυρα ο Στιάν Γιένσεν, διευθυντής του γραφείου του γγ του ΝΑΤΟ, και συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και με τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάντ Ονάλ. Σύμφωνα με τουρκική ανακοίνωση, στη συνάντηση συζητήθηκαν η συμβολή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, οι διαδικασίες ένταξης Σουηδίας - Φινλανδίας στη λυκοσυμμαχία και οι τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Σε ό,τι αφορά τα παζάρια για τα ουκρανικά σιτηρά, η Ρωσία ζητάει από την Ουκρανία να φροντίσει για την αποναρκοθέτηση στο λιμάνι της Οδησσού και τις ουκρανικές ακτές, ενώ παζαρεύει και την άρση ορισμένων αντιρωσικών κυρώσεων που εμποδίζουν την εξαγωγή ρωσικών σιτηρών, αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων.

Οι σφοδρές κόντρες Δύσης - Ρωσίας, με αλληλοκατηγορίες για το ποιος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση, καταγράφηκαν και στην τελευταία, τεταμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προχτές το βράδυ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τις προμήθειες τροφίμων σαν «πύραυλο Stealth εναντίον αναπτυσσόμενων χωρών». Υποστήριξε ότι πριν μερικές βδομάδες είδε στις αποθήκες του λιμανιού της Οδησσού εκατομμύρια τόνους σιτηρών, επειδή «τα ρωσικά πολεμικά πλοία έπλεαν στην Μαύρη Θάλασσα», κάνοντας επιθέσεις «σε υποδομές μεταφορών και αποθήκες», και χαρακτήρισε τη Ρωσία «αποκλειστικά υπεύθυνη για την επικείμενη επισιτιστική κρίση». Ο Μισέλ δήλωσε ότι στηρίζει τις προσπάθειες του γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες στην κατεύθυνση του ανοίγματος θαλάσσιων οδών για τις εξαγωγές της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Β. Νεμπένζια, αποχώρησε από τη συνεδρίαση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κατηγορίες από τον Μισέλ.

Ο Ουκρανός πρέσβης στον ΟΗΕ Σ. Κισλίτσια - επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι βασικός ανασταλτικός παράγοντας είναι η ναρκοθέτηση του λιμανιού της Οδησσού από την ουκρανική πλευρά - είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη «να συμβάλει στις απαραίτητες συνθήκες» για επανέναρξη των εξαγωγών από την Οδησσό, αλλά «το ζήτημα είναι πώς θα εξασφαλίσουμε να μην καταχραστεί η Ρωσία το άνοιγμα του εμπορικού δρόμου για να επιτεθεί στην πόλη».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ορατός ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού

Για «σημαντικό κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού» όλη τη διάρκεια της τρέχουσας δεκαετίας λόγω των «αδύναμων επενδύσεων στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου» έκανε λόγο χτες ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντ. Μάλπας στο πλαίσιο έκθεσης για τις διεθνείς οικονομικές προοπτικές (Global Economic Prospects report).

Στην εισαγωγή της έκθεσης ο Μάλπας τόνισε πως με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται στα υψηλότερα ποσοστά εδώ και δεκαετίες σε δεκάδες χώρες και την αναμενόμενη επιβράδυνση της προσφοράς, υπάρχει κίνδυνος ο πληθωρισμός «να παραμείνει υψηλότερος για μεγαλύτερο διάστημα».

Ανέφερε ότι μεταξύ 2021-2024 ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης προβλέπεται να μειωθεί κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες, μία μείωση που θεωρείται υπερδιπλάσια από αυτή που σημειώθηκε μεταξύ 1976 - 1979.

Στην ίδια έκθεση - αναδεικνύοντας και τα αδιέξοδα των «μειγμάτων» αστικής διαχείρισης - επισημαίνεται πως οι αυξήσεις επιτοκίων που έγιναν για τον έλεγχο του πληθωρισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1970 προκάλεσαν τελικά παγκόσμια ύφεση το 1982 και μία σειρά χρηματοπιστωτικών κρίσεων σε αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Σε μια προσπάθεια να «χρυσωθεί το χάπι», ωστόσο, γίνεται λόγος και για κάποιες σημαντικές διαφορές ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, όπως η ισχύς του αμερικανικού δολαρίου, οι σχετικά χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και οι σχετικά ισορροπημένοι ισολογισμοί τραπεζικών μονοπωλίων.

Το ίδιο 24ωρο, στη Μόσχα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν διέταξε την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων έως το τέλος Ιούλη, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη και να ενισχυθεί η προστασία της οικονομίας από μια σοβαρή ύφεση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ