Τρίτη 8 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Κόλαφος για τα εργασιακά δικαιώματα - αιτία πολέμου για την εργατική τάξη

Ακόμα πιο αντιδραστικό το τερατούργημα που κατέθεσε η κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή. Σήμερα ξεκινάει η συζήτηση στις Επιτροπές

Η κατάθεση του αντεργατικού σχεδίου νόμου στη Βουλή από την κυβέρνηση, αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, επιβεβαίωσε πέρα για πέρα την εκτίμηση των συνδικάτων ότι πρόκειται για ένα νομοθετικό τερατούργημα, πραγματικό οδοστρωτήρα των εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει. Μετά και τη «διαβούλευση», με τις εποικοδομητικές προτάσεις εργοδοτικών φορέων αλλά και της ίδιας της ΓΣΕΕ, που συνδιαμόρφωσε με την κυβέρνηση το νομοσχέδιο, τελικά αυτό το αίσχος που κατατέθηκε στη Βουλή είναι ακόμα πιο αντιδραστικό από αυτό που αρχικά είχε παρουσιάσει (στις 12 Μάη) ο Κ. Χατζηδάκης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση δίπλα στη νέα επίθεση του απεργιακού δικαιώματος, που εξασφαλίζεται με αλλεπάλληλες διατάξεις, πρόσθεσε και την απαγόρευση να επαναπροκηρύσσεται μια απεργία ενός πρωτοβάθμιου σωματείου που κρίθηκε παράνομη από τα δικαστήρια, αυτήν τη φορά από δευτεροβάθμιες ή τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Παράλληλα, κλιμακώνοντας την επίθεση στην οργάνωση και συλλογική έκφραση των εργαζομένων, τα συνδικάτα, με άλλη διάταξη που προστέθηκε, φόρτωσε σε αυτά και στους συνδικαλιστές και την αστική ευθύνη για μια απεργία, υπό το πρόσχημα «βίαιων ενεργειών», δίνοντας πρόσθετα όπλα στην εργοδοσία να τα εξοντώσουν και οικονομικά και παρέχοντας κάλυψη σε κάθε είδους προβοκάτορες και τσιράκια της εργοδοσίας για να ποινικοποιείται η συνδικαλιστική δράση.

Το σχέδιο νόμου λοιπόν που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει την κατάργηση του 8ωρου, την επιβολή 10ωρης απλήρωτης δουλειάς με το πιστόλι στον κρόταφο των εργαζομένων (ατομικές συμβάσεις), την αύξηση του αριθμού των υπερωριών που γίνονται και φθηνότερες για τον εργοδότη, ανοίγοντας το δρόμο ακόμα και για τη νομιμοποίηση της 12ωρης εργασίας, την κατάργηση σε δεκάδες κλάδους και για χιλιάδες εργαζόμενους της κυριακάτικης αργίας, την αύξηση της ευελιξίας, την ασυδοσία των επιχειρήσεων να απολύουν ελεύθερα και πιο φθηνά, την επέκταση και μονιμοποίηση της τηλεργασίας.

Σημειώνεται ότι σε κενό γράμμα μετατρέπεται το απεργιακό δικαίωμα για μεγάλους κλάδους μέσα από την «ελάχιστη παροχή υπηρεσιών», ενώ με πλήθος διατάξεων ορθώνονται ανυπέρβλητα εμπόδια τόσο κατά τη λήψη της σχετικής απόφασης από τους εργαζόμενους, όσο και κατά την πραγματοποίησή της, ενώ τίθεται υπό διωγμό συνολικά η συνδικαλιστική δράση, στοχοποιούνται οι συνδικαλιστές.

Με μια κουβέντα, η κυβέρνηση νομοθετεί την πλήρη ασυδοσία της εργοδοσίας, κάνει καθεστώς την εργασιακή ζούγκλα, αναγορεύει σε «νομιμότητα» την χωρίς όρια εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.

Και γι' αυτό παίρνει μέτρα ποινικοποίησης της οργανωμένης και συλλογικής πάλης, προσπαθεί να απονευρώσει τα συνδικάτα και τη λειτουργία τους, τόσο μέσα από το ηλεκτρονικό φακέλωμα όσο και με τη στοχοποίηση των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αφού τους αφαιρεί, όπως προαναφέρθηκε, να καλύπτουν απεργιακά τους εργαζόμενους που δίνουν μάχη με την εργοδοσία.

Κάθε άρθρο κι ένα συντριπτικό χτύπημα στα εργατικά δικαιώματα

Ειδικότερα το νομοσχέδιο, και εκτός από την επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα, προβλέπει μεταξύ άλλων:

 • Προωθείται το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων μέσα από το «Ηλεκτρονικό Μητρώο» που θα τηρείται με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας, προσθέτει εμπόδια στην απρόσκοπτη δράση των συνδικάτων.
 • Υπονομεύεται η ζωντανή διαδικασία των σωματείων, η Γενική Συνέλευση και η συζήτηση ανάμεσα στους εργαζόμενους με τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ενώ παράλληλα ανοίγει και ο δρόμος για την πιο άμεση παρέμβαση της εργοδοσίας στη λειτουργία των σωματείων.
 • Με τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, καταργείται το 8ωρο, επιβάλλεται 10ωρο, οι δύο τουλάχιστον επιπλέον ώρες εργασίας θα είναι χωρίς αμοιβή και η υπερωριακή εργασία θα «ανταλλάσσεται» με ρεπό σε χρονική στιγμή που βολεύει την επιχείρηση. Το νέο καθεστώς θα μπορεί να επιβάλλεται με ατομική σύμβαση, ακόμα κι αν το συνδικάτο του χώρου διαφωνεί και δεν υπάρχει συλλογική συμφωνία.
 • Οι υπερωρίες αυξάνονται σε 150 ετησίως (από 96 στη μεταποίηση και 120 στις υπηρεσίες σήμερα) τις οποίες μονομερώς θα μπορούν να επιβάλλουν οι επιχειρήσεις, ενισχύοντας το οπλοστάσιο της υπερεκμετάλλευσης και της δουλειάς «ήλιο με ήλιο», όμως και αυτό το όριο μπορεί να ξεπερνιέται όταν επικαλούνται «επείγουσας φύσης εργασία». Μάλιστα, η αύξηση των υπερωριών θα έρχεται στους εργοδότες και πιο φθηνά, καθώς μέχρι τις 150 ώρες ο εργαζόμενος θα αμείβεται με προσαύξηση μόλις 40%, ενώ με το ισχύον καθεστώς για πάνω από τις 120 ώρες η προσαύξηση είναι 60%. Ταυτόχρονα τίθεται ως ημερήσιο όριο νόμιμης υπερωρίας οι 3 ώρες, που αθροιζόμενο με τη μία (1) υποχρεωτική ώρα υπερεργασίας και το 8ωρο, θα οδηγήσει σε 12ωρη εργάσιμη μέρα, κάτι που άλλωστε προβλέπεται στις σχετικές ευρωπαϊκές Οδηγίες.
 • Επιβάλλεται πρόσθετη απασχόληση και στους μερικώς απασχολούμενους, που όχι μόνο πρέπει να την παρέχουν αν τους ζητηθεί από την επιχείρηση, αλλά θα μπορεί να γίνει όχι συνεχόμενα στη βάρδιά τους, αλλά αφού μεσολαβήσει κενό. Ετσι, ο εργαζόμενος θα προσλαμβάνεται για 4ωρο με αμοιβή ένα ξεροκόμματο και θα είναι αναγκασμένος να βρίσκεται στο δρόμο όλη μέρα με διακεκομμένες «υπερωρίες»!
 • Παράλληλα, ορίζεται ρητά ότι «το διάλειμμα δεν αποτελεί χρόνο εργασίας», ενώ την ίδια στιγμή και με το νόμο δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερο από τα 30 λεπτά.
 • Ξηλώνεται παραπέρα το δικαίωμα στην κυριακάτικη αργία, αφού δεκάδες κλάδοι και χιλιάδες εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται να εργάζονται και αυτή τη μέρα, δίπλα σε όσους ήδη ισχύει.
 • Κατοχυρώνεται η ασυδοσία στις επιχειρήσεις να απολύουν κατά το δοκούν και πιο φθηνά. Με μια σειρά διατάξεις, αίρεται οποιαδήποτε προστασία των θέσεων εργασίας. Ακόμα και στην περίπτωση που ο απολυμένος δικαιωθεί από τα δικαστήρια, δίνεται στον εργοδότη η δυνατότητα, έναντι κάποιου γλίσχρου αντιτίμου, να μην ξαναπροσλάβει τον απολυμένο. Μάλιστα, εκτός της απώλειας της εργασίας του εργαζόμενου, αυτό σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει και σε χρηματικές απώλειες συγκριτικά με τους μισθούς υπερημερίας που θα λάμβανε έπειτα από μια θετική δικαστική απόφαση. Επιπλέον ο απολυμένος χάνει και το δικαίωμα στην ασφαλιστική κάλυψη για την περίοδο της υπερημερίας. Σε πιο φθηνές απολύσεις για τις επιχειρήσεις οδηγεί και η διάταξη με την «προμήνυση καταγγελίας» της σύμβασης.
 • Βαθιά αντεργατικές είναι και οι διατάξεις για την τηλεργασία, καθώς το «δικαίωμα στην αποσύνδεση», που υποτίθεται ότι διασφαλίζεται στον εργαζόμενο, είναι ο φερετζές για να περάσει όλο το νομοθετικό πλαίσιο που μονιμοποιεί και επεκτείνει στο έπακρο τη νέα αυτή μορφή «ευελιξίας», που ωφελεί τους εργοδότες και αυξάνει την εντατικοποίηση της εργασίας, σβήνοντας τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου. Μάλιστα, το νομοσχέδιο δεν κατοχυρώνει την υποχρέωση του εργοδότη να παρέχει τον εξοπλισμό, αφού δίνει τη «δυνατότητα» στον εργαζόμενο να τον παρέχει αυτός..! Επιπλέον, πρόβλημα υπάρχει και με τον ασαφή όρο περί «τηλετοιμότητας» του εργαζόμενου, ενώ με μια πρωτοφανή διάταξη αφαιρείται από τον εργοδότη η ευθύνη για την προστασία της Υγείας και της επαγγελματικής ασφάλειας του εργαζόμενου με τηλεργασία και φορτώνεται στον ίδιο τον εργαζόμενο. Οπως προκλητικά αναφέρεται στη σχετική διάταξη: «Ο τηλεργαζόμενος υποχρεούται να εφαρμόζει τη νομοθεσία για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία και να μην υπερβαίνει το ωράριο εργασίας του. Κατά την παροχή τηλεργασίας από τον τηλεργαζόμενο τεκμαίρεται ότι ο χώρος τηλεργασίας πληροί τις παραπάνω προδιαγραφές και ότι ο τηλεργαζόμενος τηρεί τους κανόνες περί υγιεινής και ασφάλειας...». Η ευθύνη του εργοδότη; Ο ρόλος του κράτους στην τήρηση των προϋποθέσεων ασφάλειας για τους εργαζόμενους; Τίποτα απ' αυτά δεν υπάρχει. Ολα είναι «ατομική ευθύνη» του ίδιου του εργαζόμενου.
 • «Ψαλιδίζει» και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Σύμφωνα με σχετική διάταξη, οι όροι Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ή Διαιτητικών Αποφάσεων που δεν θα κωδικοποιηθούν σε μια νέα ΣΣΕ ή ΔΑ παύουν να έχουν ισχύ. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση «μηδενίζει το κοντέρ» για λογαριασμό της εργοδοσίας και όροι παλιότερων συμβάσεων που εφαρμόζονται από χρόνια, σταματούν να έχουν ισχύ αν δεν συνομολογούνται σε κάθε νέα σύμβαση. Με τον τρόπο αυτό δίνεται όπλο στους εργοδότες να θέσουν υπό αμφισβήτηση οποιοδήποτε όρο εργασίας είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι στην πορεία χρόνων.
 • Καταργεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και στη θέση του συγκροτεί μια «Ανεξάρτητη Αρχή» ώστε οι κυβερνήσεις να μην είναι υπόλογες για τις πράξεις και τις παραλείψεις μιας τέτοιας υπηρεσίας, την ίδια στιγμή που η εργοδοσία έχει απεριόριστες προσβάσεις σε τέτοιου είδους κρατικούς μηχανισμούς.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους θα πετάξουν στο «καλάθι των αχρήστων» το αντεργατικό τερατούργημα

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για το αντεργατικό νομοσχέδιο:

«Οι εργαζόμενοι, με τον αγώνα τους, θα πετάξουν στο "καλάθι των αχρήστων" το αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης, που καταργεί τον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, την κυριακάτικη αργία και "βάζει στον γύψο" το απεργιακό δικαίωμα και τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων.

Η επιτυχία της πανεργατικής απεργίας, στις 10 Ιούνη, θα είναι η πρώτη απάντηση στον "πόλεμο" που κήρυξε η κυβέρνηση της ΝΔ και το κεφάλαιο στους εργαζόμενους».

Δεν πείθει κανέναν ο υπουργός Εργασίας

Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του υπουργού Εργασίας και στην προσπάθειά του να παρουσιάσει ως «φιλεργατικό» το νομοσχέδιο, το ΚΚΕ σημείωσε χθες:

«Οσο θράσος κι αν επιστρατεύσει ο υπουργός Εργασίας για να παρουσιάσει ως δήθεν φιλεργατικό το νομοθετικό του έκτρωμα, δεν πείθει κανέναν. Οταν ο αριθμός των νόμιμων υπερωριών αυξάνεται από τις 120 -που ισχύει σήμερα- στις 150 ώρες, όταν ταυτόχρονα ορίζεται ως ημερήσιο όριο νόμιμης υπερωρίας οι 3 ώρες, οι οποίες αν αθροιστούν στο οκτάωρο και στη μία ώρα υπερεργασίας φτάνουν τις 12 ώρες δουλειάς την ημέρα, τότε οι εργαζόμενοι έχουν μία επιλογή: Να πετάξουν το νομοσχέδιο Χατζηδάκη στα σκουπίδια και να συμμετέχουν μαζικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις!».

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Απεργιακές συγκεντρώσεις στις 10 Ιούνη έχουν ανακοινωθεί στις εξής πόλεις:

Αθήνα, 10 π.μ., Προπύλαια.

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου.

Πειραιάς, 10 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη.

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., μπροστά από το δημαρχείο.

Αλιβέρι, 10 π.μ., Αγαλμα Λιγνιτωρύχου.

Αμφισσα, 11 π.μ., πλατεία Λαού.

Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου.

Αρτα, 10 π.μ., πλατεία Κιλκίς.

Βέροια, 11 π.μ., πλατεία Ωρολογίου.

Βόλος, 10 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου.

Γιάννενα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ.

Γρεβενά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Ελασσόνα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Ελευσίνα, 10 π.μ., πλατεία Ηρώων.

Ζάκυνθος, 10 π.μ., πρώην Νομαρχία.

Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πλατεία Δημαρχείου.

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Θήβα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Ικαρία, 12 μ., πλατεία Αγίου Κηρύκου.

Καβάλα, 10.30 π.μ., πλατεία Καπνεργάτη.

Καλαμάτα, 10 π.μ., πλατεία 23ης Μάρτη.

Καρδίτσα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία.

Κάρυστος, 10.30 π.μ., πλατεία.

Καστοριά, 10.30 π.μ., έναντι παλιάς Νομαρχίας.

Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Κέρκυρα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία Αργοστολίου.

Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης.

Κοζάνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Κόρινθος, 10.30 π.μ., Περιβολάκια.

Κορωπί, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Λαμία, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Λάρισα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία.

Λευκάδα, 11 π.μ., στον Αγιο Μηνά.

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Μυτιλήνη, 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς.

Νάξος, 11 π.μ., πλατεία Παλιού Δημαρχείου.

Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Ναύπακτος, 10.30 π.μ., Κεφαλόβρυσο.

Ξάνθη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Πολύγυρος, 10.30 π.μ., Ηρώον.

Πρέβεζα, 10.30 π.μ., παλιό ΚΤΕΛ.

Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., παλιό πάρκο.

Ρέθυμνο, 10 π.μ., δημαρχείο.

Ρόδος, 10.30 π.μ., πλατεία Κύπρου.

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Σέρρες, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Σιάτιστα, 10.30 π.μ., στο Κέντρο Υγείας.

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία.

Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού.

Φλώρινα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Χαλκίδα, 10 π.μ., πλατεία Αγοράς.

Χανιά, 10 π.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Χίος, 10.30 π.μ., πλατεία Βουνακίου.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μαζική συνέλευση μπροστά στην απεργία, στην υπογραφή ΣΣΕ και τις αρχαιρεσίες

Με ομόφωνη απόφαση η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας ενέκρινε, την περασμένη Κυριακή, το προσχέδιο ΣΣΕ στη Ναυπηγοεπισκευή, την υπογραφή του οποίου διεκδικεί το Συνδικάτο, διασφαλίζοντας μια σειρά από δικαιώματα των εργαζομένων και βάζοντας εμπόδια στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας στο ωράριο και τους μισθούς. Επίσης ομόφωνα, η συνέλευση επικύρωσε την απόφαση συμμετοχής στην απεργία την Πέμπτη 10 Ιούνη, ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο.

Η συνέλευση έγινε μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, με μαζική συμμετοχή εργαζομένων από δεκάδες χώρους δουλειάς. Εκτός από τις παραπάνω αποφάσεις, οι εργαζόμενοι εξέλεξαν εφορευτική επιτροπή που θα διεξαγάγει το επόμενο διάστημα τις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου.

Τον απολογισμό της δράσης του Συνδικάτου παρουσίασε εισηγητικά ο πρόεδρός του, Σωτήρης Πουλικόγιαννης. Οι παρεμβάσεις για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, η δράση ενάντια σε απολύσεις, η μάχη κόντρα στα αντεργατικά μέτρα που επιβλήθηκαν στο όνομα της πανδημίας, οι πρωτοβουλίες στο μέτωπο της Υγείας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δράση που ξεδιπλώθηκε για την επαναλειτουργία του «Θριάσιου» ως γενικού νοσοκομείου, είναι μερικές πλευρές που υπενθύμισε. Ιδιαίτερα στάθηκε στον αγώνα που έδωσε το Συνδικάτο για την καταδίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και την απομόνωση των αντιλήψεών της, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν εφησυχάζουν.


Τόσο η εισήγηση του προέδρου όσο και οι τοποθετήσεις εργαζομένων που ακολούθησαν, ανέδειξαν τη σημασία της υπογραφής νέας ΣΣΕ στη Ναυπηγοεπισκευή, με κατοχύρωση μιας σειράς δικαιωμάτων.

Οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν πως βρίσκονται σε ετοιμότητα να απαντήσουν με νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες στην περίπτωση που οι εργοδότες δεν προχωρήσουν στην υπογραφή της, αθετώντας την αρχική συμφωνία. Επίσης, προετοιμάζουν από τώρα τη δράση τους για την εφαρμογή της ενώ στην κατεύθυνση αυτή ξεχωριστή βαρύτητα έχει η ενίσχυση του Συνδικάτου στις προσεχείς αρχαιρεσίες.

Χαιρετισμό στη συνέλευση απηύθυνε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Ναυπηγοξυλουργών, Σταύρος Τουμανίδης.

Τι προβλέπει η Σύμβαση

Μέσα σε δύσκολες συνθήκες, με την επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας να εντείνεται και να επιβάλλουν περισσότερες ώρες δουλειάς, χαμηλότερους μισθούς, απλήρωτες υπερωρίες, η οργάνωση και ο αγώνας στη Ζώνη έχουν φέρει τους εργαζόμενους μπροστά σε μια σημαντική νίκη.

Η Σύμβαση που ενέκρινε η συνέλευση κατοχυρώνει το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, προβλέπει ότι το διάλειμμα υπολογίζεται στον χρόνο εργασίας, ορίζει πως η υπερωρία δεν μπορεί να «πληρώνεται» με ρεπό ή οποιοδήποτε είδος αλλά αμείβεται με 100% προσαύξηση από την πρώτη ώρα. Διατηρεί την πρόβλεψη πως για 5 μέρες δουλειάς τη βδομάδα οι εργαζόμενοι λαμβάνουν 6 μεροκάματα. Απαγορεύει την απόλυση εργαζόμενου λόγω ασθένειας για τις 20 πρώτες τουλάχιστον μέρες της ασθένειας. Οσον αφορά τα μεροκάματα προβλέπει αυξήσεις από 4% έως 4,6%. Συγκεκριμένα, σε ορισμένες ειδικότητες το μεροκάματο φτάνει τα 90,5 ευρώ (μεικτά) ενώ η κατώτερη αμοιβή του ανειδίκευτου εργαζόμενου ανέρχεται σε 52,5 ευρώ (μεικτά).

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
«Ανοιξε η όρεξη» στην εργοδοσία με το αντεργατικό νομοσχέδιο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο ενάντια στις πρόσθετες αντεργατικές αξιώσεις της εργοδοσίας κατά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο της Αθήνας οργανώνει αύριο Τετάρτη στις 10 π.μ. το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, καταγγέλλοντας την αξίωση της εργοδοσίας της «Goldair Handling» να εδραιώσει όρους σύγχρονης σκλαβιάς για το προσωπικό στην επίγεια εξυπηρέτηση. Συγκεκριμένα, με τις «προτάσεις» που έκανε η εταιρεία στη δημόσια διαβούλευση, ζητά μεταξύ άλλων «ειδικώς για τις επιχειρήσεις επίγειας εξυπηρέτησης» να παρέχεται η δυνατότητα στον εργοδότη «να εφαρμόσει με απόφασή του (διευθυντικό δικαίωμα) σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας».

«Το απαράδεκτο νομοσχέδιο - τερατούργημα της άνοιξε την όρεξη», σχολιάζει το Εργατικό Κέντρο, «και θέλει να τσακίσει περαιτέρω τη ζωή των εργαζομένων». Την ίδια στιγμή, καταγγέλλει τη διοίκηση του αεροδρομίου για την παρεμπόδιση των συνδικαλιστών να ενημερώσουν τους εργαζόμενους, σε περιοδεία που πραγματοποίησαν στον χώρο την περασμένη βδομάδα. Με πρόσχημα τον κίνδυνο του συγχρωτισμού και τα μέτρα για την πανδημία, η διοίκηση δεν επέτρεψε στην αντιπροσωπεία να επισκεφθεί τον χώρο όπου κάνουν το διάλειμμά τους οι εργαζόμενοι στην πίστα του αεροδρομίου.

Στην κινητοποίηση καλεί και το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ». Μαζί με το Εργατικό Κέντρο, το Σωματείο έκανε χτες παρέμβαση στην εργοδοσία με αφορμή τη συρροή κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφηκαν σε λίγες μόλις μέρες και την έλλειψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς. «Οι εργαζόμενοι που είχαν έρθει σε επαφή με όσους ήταν θετικοί στον κορονοϊό δούλευαν κανονικά χωρίς να έχει βγει το αποτέλεσμα του τεστ στο οποίο κάποιοι υποβλήθηκαν», τα όποια τεστ «δεν είχαν γίνει στο σύνολο των εργαζομένων» και «καμία απολύμανση δεν είχε γίνει στους χώρους εργασίας και αποδυτηρίων», καταγγέλλει. Μετά τη χτεσινή παρέμβαση η εργοδοσία «πιέστηκε και τελικά έκλεισε τα καταστήματα για απολύμανση, οι εργαζόμενοι βγήκαν σε καραντίνα και θα κάνουν τεστ με ευθύνη της εργοδοσίας».

Αλλες κινητοποιήσεις και δραστηριότητες

Σε μηχανοκίνητη κινητοποίηση επίσης αύριο, στις 12 μ. στο υπουργείο Εργασίας, με αφορμή τα συνεχόμενα εργατικά «ατυχήματα» διανομέων, καλεί το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Σε Γενική Συνέλευση προχωρά ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ) αύριο στις 9.30 π.μ., στον υπαίθριο «Πολυχώρο Λιπάσματα» (είσοδος Υδατόπυργος) του δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας.

Σωματεία του Ηρακλείου οργανώνουν σήμερα Τρίτη κινητοποίηση στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, με αφορμή την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στις Επιτροπές της Βουλής. Με την πρωτοβουλία αυτή καταδικάζουν το αντεργατικό έκτρωμα και απευθύνουν πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους να δώσουν το «παρών» την Πέμπτη στην απεργία και στη συγκέντρωση (10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας).

Οι προσυγκεντρώσεις σε Αθήνα και Πειραιά

Οι προσυγκεντρώσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των μαζικών φορέων για την απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Ιούνη, στις 10 π.μ., στα Προπύλαια στην Αθήνα έχουν καθοριστεί για τις 9.30 μ.μ., ως εξής:

-- Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία, Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και του δημόσιου τομέα

-- Ομόνοια: ΟΒΣΑ και σωματεία αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, η ΟΓΕ, Σύλλογοι συνταξιούχων, μαζικοί φορείς των δήμων της Αθήνας.

-- Πλατεία Κοραή: Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα Φοιτητών, Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ.

Πούλμαν για τα Προπύλαια

Πούλμαν για τη συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια θα αναχωρήσει την Πέμπτη στις 8.30 π.μ. από την Καλλιθέα (πλατεία Δαβάκη).

Στον Πειραιά

Στον Πειραιά, οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη έχουν οριστεί στις 9.30 π.μ. στα εξής σημεία:

-- Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Σωματεία και Συνδικάτα εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, συνταξιουχικά σωματεία και μαζικοί φορείς της Α' Πειραιά.

-- Ηλεκτρικός Σταθμός Πειραιά: Συνταξιουχικά Σωματεία και Μαζικοί φορείς των δήμων της Β' Πειραιά.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Να παραλύσει η χώρα απ' άκρη σ' άκρη! Κανένας για δουλειά την Πέμπτη!

Στις 10 π.μ. στα Προπύλαια η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Μαζική εξόρμηση στην Καρδίτσα
Μαζική εξόρμηση στην Καρδίτσα
Στην τελική ευθεία μπροστά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία την Πέμπτη 10 Ιούνη, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα εντείνουν τη δράση τους, προετοιμάζουν την απεργιακή απάντηση και τις συγκεντρώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο - οδοστρωτήρα για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Με αγωνιστικές πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τις επιπτώσεις των αντεργατικών ανατροπών στη δουλειά και τη ζωή των εργαζομένων, με πλατύ άνοιγμα στους χώρους δουλειάς που μεταφέρει τις απεργιακές αποφάσεις, με πρακτικά μέτρα για την οργάνωση της συμμετοχής στην απεργία, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν έναν στόχο: Να «νεκρώσουν» μεθαύριο εργοστάσια και καταστήματα, εργοτάξια και γραφεία, να μην κινηθούν πλοία και Μέσα Μεταφοράς. Να ακουστεί δυνατά και καθαρά η φωνή των εργαζομένων που απορρίπτουν το νομοσχέδιο και διεκδικούν την απόσυρσή του.

Εκατοντάδες αποφάσεις συνδικάτων

Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τους εργαζόμενους να βγουν στον αγώνα για το ξήλωμα όλου του οπλοστασίου νόμων και διατάξεων για τη «διευθέτηση», το χτύπημα στην κυριακάτικη αργία, στη συνδικαλιστική δράση και τα δικαιώματα, στις ΣΣΕ, τις απολύσεις, που χρόνια τώρα διαμορφώνουν όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Με τις αποφάσεις τους κάνουν δική τους υπόθεση την προετοιμασία της κινητοποίησης, ενισχύονται το απεργιακό μέτωπο και το αίτημα για την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Από το συλλαλητήριο στη Λάρισα την περασμένη Παρασκευή
Από το συλλαλητήριο στη Λάρισα την περασμένη Παρασκευή
Τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις για να μην κατατεθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο έχουν εκφράσει Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών. Εχουν αποφασίσει να δώσουν το «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση, ενώ οργανώνουν και συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 16 Ιούνη.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια της χώρας

Σε 24ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων προχωρούν την Πέμπτη 10 Ιούνη οι ναυτεργάτες. Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ καλούν σε απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη και στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά (10 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη). «Να μην πάει μέρα και ώρα χαμένη για τη μαζική συμμετοχή των ναυτεργατών, μέσα και έξω από τα καράβια, στην περιφρούρηση στους καταπέλτες των πλοίων, για την επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας», αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση.

Απεργία σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, τρόλεϊ

Απόφαση συμμετοχής στην 24ωρη απεργία έχουν πάρει και τα σωματεία των αστικών συγκοινωνιών στα μέσα σταθερής τροχιάς. Ετσι, τη μέρα εκείνη θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ. Ομόφωνη απόφαση για απεργία έχει επίσης πάρει η Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ).

Εξόρμηση στο εργοστάσιο της «Coca-Cola» στα Οινόφυτα
Εξόρμηση στο εργοστάσιο της «Coca-Cola» στα Οινόφυτα
Τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ., καθώς οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας στην έναρξη και τη λήξη της βάρδιας.

Επίσης, σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι σιδηροδρομικοί.

ΟΕΝΓΕ: Η βαρβαρότητα δεν εκσυγχρονίζεται, δεν διευθετείται!

Να μην κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο - έκτρωμα απαιτεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική γενική απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, την Πέμπτη 10 Ιούνη. Hδη αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία ΚΑΤ, «Θριάσιο» (αναχώρηση πούλμαν στις 9 π.μ. από το δημοτικό πάρκινγκ Ελευσίνας), Σάμου (συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο ΕΚ Σάμου).

Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Πέμπτη και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Κάλεσμα στα συνδικάτα και τους εργαζόμενους του κλάδου να παλέψουν μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να αποσυρθεί το αντεργατικό τερατούργημα απευθύνει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους «να πάρουμε την υπόθεση της απεργίας και της επιτυχίας της στα δικά μας χέρια».

Στους δρόμους καλούν ΜΑΣ, ΟΓΕ, ΕΕΔΥΕ

Τις αντεργατικές ανατροπές που στοχεύουν με μεγαλύτερη ένταση τη νέα γενιά των εργαζομένων καταγγέλλει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. «Δεν θα δεχτούμε να γίνουμε σκλάβοι στον 21ο αιώνα!», τονίζει και καλεί στον αγώνα στο πλάι των εργαζομένων.

Στις απεργιακές συγκεντρώσεις καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας όλες τις γυναίκες της βιοπάλης. Με το νομοσχέδιο «γίνεται και τυπικά νόμιμη η δουλειά όπου, όσο, όπως θέλει ο εργοδότης, που διαλύει τη ζωή της εργαζόμενης γυναίκας και την κάνει "λάστιχο"», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

Σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις καλεί η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Εμποροϋπάλληλοι: «Εκσυγχρονισμός» σημαίνει εργαζόμενοι χωρίς προβλήματα υγείας και ικανοποιητικοί μισθοί

Μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, κλιμακώνεται η δράση των σωματείων στη Θεσσαλονίκη και τους άλλους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας για να φτάσει παντού το κάλεσμα του απεργιακού ξεσηκωμού. Να μπουν νέες δυνάμεις στη μάχη για να φρενάρουν τα ολέθρια σχέδια κυβέρνησης - εργοδοτών.

Κοινό απεργιακό κάλεσμα απευθύνουν στους εργαζόμενους η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Σκλαβενίτης» στη Βόρεια Ελλάδα, το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Σωματείου Εργαζομένων στην «Praktiker», το Εργατικό Σωματείο στη «Lidl Hellas» «Η Συναντίληψη» και το Σωματείο Εργαζομένων στη NOTOS.

Τους καλούν με μια φωνή να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να μην καταθέσει το νομοσχέδιο - ταφόπλακα στα δικαιώματά τους. «Εκσυγχρονισμός στη δουλειά σημαίνει εργαζόμενοι χωρίς μυοσκελετικά προβλήματα, με μισθό που θα γεμίζει το ψυγείο. Σημαίνει οι εργαζόμενοι να έχουν το δικαίωμα να οργανώνονται στα σωματεία τους, να διεκδικούν πραγματικά σύγχρονες συνθήκες εργασίας. Σημαίνει κανένας εργαζόμενος να μη μένει χωρίς δουλειά, χωρίς εισόδημα», σημειώνουν.

Με καθημερινές εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς συνεχίζει την παρέμβασή του το Συνδικάτο Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), που τις προηγούμενες μέρες, μέσα στη μάχη προετοιμασίας της απεργίας, ολοκλήρωσε και τις αρχαιρεσίες του με χαρακτηριστικό τη μαζικότερη συμμετοχή των εργαζομένων. Η «Ταξική Ενότητα» στο ΣΕΤΕΠΕ υπογραμμίζει τη συμμετοχή των εργαζομένων από δεκάδες μικρούς χώρους όσο και μεγαλύτερες επιχειρήσεις αλλά και το γεγονός ότι για άλλη μια φορά την ανέδειξαν πρώτη και αυτοδύναμη, αυξάνοντας τις ψήφους της αλλά και τους αντιπροσώπους που εξέλεξε για το ΕΚ Θεσσαλονίκης και την Ομοσπονδία.

«Στο πόδι» τα σωματεία στη Θεσσαλία για να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο!

Στη Λάρισα, το απόγευμα της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο. Στη συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία μίλησε ο Δημήτρης Τζιμούλης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων: «Οσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση απαντώνται από την εργατική τάξη με μια πρόταση: Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε! Οσα ανακοίνωσε ο υπουργός της εργοδοσίας απαντώνται με έναν μονάχα τρόπο: Ολοι στο δρόμο! Ολοι στον αγώνα για να μη ζήσουμε τον εφιάλτη που μας ετοιμάζουν!».

Στην Καρδίτσα, τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων, Οικοδόμων και ο Σύλλογος Γυναικών πραγματοποίησαν, την Παρασκευή, μαζική παρέμβαση στην κεντρική πλατεία, ενώ στα Τρίκαλα τα Συνδικάτα Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και Οικοδόμων, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Λογιστών και το Παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου καλούν σήμερα σε κινητοποίηση στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, ενάντια στο μπαράζ κατασχέσεων στο οποίο έχει προχωρήσει ο δήμος.

Σε Στερεά και Εύβοια

Κλιμάκια του Εργατικού Κέντρου Λαμίας και σωματείων της περιοχής πραγματοποίησαν χτες εξορμήσεις σε εργοστάσια στην Ανατολική Φθιώτιδα και τη ΒΙΠΕ Λαμίας (ΠΑΚΟ, «Agroinvest», FERRO), στο αμαξοστάσιο του δήμου Λαμιέων και στα εργοτάξια του Ε65. Οι εξορμήσεις στα εργοστάσια της ΒΙΠΕ θα συνεχιστούν και σήμερα, Τρίτη, ενώ στις 7 μ.μ. θα γίνει μαζική εξόρμηση στο κέντρο της Λαμίας.

Εξόρμηση στις εγκαταστάσεις της «Coca-Cola» στα Οινόφυτα, δίνοντας συνέχεια στη δραστηριότητα των συνδικάτων στη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων - Σχηματαρίου, πραγματοποίησε χτες το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Βοιωτίας, καλώντας τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία αλλά και τη συγκέντρωση που διοργανώνουν τα κλαδικά συνδικάτα Μετάλλου, Τροφίμων και Ποτών, Χημικής Βιομηχανίας «Ο Σπάρτακος» και Φαρμάκου της περιοχής στην κεντρική πλατεία της Θήβας την Πέμπτη 10 Ιούνη στις 10.30 το πρωί.

Την ίδια στιγμή οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Θήβας εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την απόφαση που πήραν οι υπόλοιπες παρατάξεις της διοίκησης (ΣΑΕΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΣΚ) να μην καλέσουν συγκέντρωση στην πόλη της Θήβας και να αποφασίσουν να μετακινηθούν στην Αθήνα και στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ. Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι η απόφαση αυτή είναι αντιφατική, καθώς, από τη μία, σωστά μιλά για απόρριψη του αντεργατικού νομοσχεδίου και, από την άλλη, καλούν στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, η ηγεσία της οποίας συνέταξε από κοινού με το υπουργείο το αντεργατικό νομοσχέδιο, έκανε ό,τι μπορούσε για να καθυστερήσει την αντίδραση των εργαζομένων και τώρα μιλάει για θετικές διατάξεις και περιθώρια βελτίωσης. Επίσης, σημειώνουν ότι η ευρύτερη περιοχή της Θήβας, των Οινοφύτων και του Σχηματαρίου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές περιοχές της χώρας και παράλληλα τη μέρα της απεργίας μπορεί να προκύψουν ζητήματα σε χώρους δουλειάς που θα απαιτούν την διά ζώσης παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου. Στο πλαίσιο αυτό απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους για συμμετοχή στη συγκέντρωση που διοργανώνουν τα συνδικάτα της περιοχής στην κεντρική πλατεία της Θήβας.

ΑΤΑΛΑΝΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Εργάτης σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας

Ενας 48χρονος εργαζόμενος έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας σε εργατικό «δυστύχημα» που σημειώθηκε στο εργοστάσιο «ATLAS TAPES» στην Αταλάντη Φθιώτιδας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας (ξημερώματα Δευτέρας), με τον 48χρονο να τραυματίζεται θανάσιμα από το μηχάνημα παραγωγής στο οποίο ήταν χειριστής. Την έρευνα για τα αίτια έχει αναλάβει το ΑΤ Λοκρίδας, ενώ συνελήφθησαν τρία άτομα ως υπεύθυνα της βάρδιας.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λαμίας εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του 48χρονου και απαιτεί τη διαλεύκανση των αιτιών και την απόδοση ευθυνών.

Παράλληλα τονίζει ότι τα εργατικά «ατυχήματα» δεν αποτελούν εξαίρεση τους χώρους δουλειάς αλλά συχνό φαινόμενο και αποτέλεσμα της εντατικοποίησης και της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Τονίζει επίσης ότι στο συγκεκριμένο χώρο εργασίας η υπερεντατικοποίηση αποτελεί τον κανόνα και οι εργαζόμενοι δουλεύουν 7ήμερα, κάτω από συνθήκες μεγάλης πίεσης και φόρτου εργασίας. Ζητά μάλιστα να γίνει έλεγχος για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Προειδοποιεί ακόμα ότι η κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς θα γίνει ακόμα χειρότερη με το νομοσχέδιο - έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση, τσακίζοντας τον σταθερό εργάσιμο χρόνο και βάζοντας μεγαλύτερα εμπόδια στη συλλογική διεκδίκηση και δράση.

Νέο «Podcast της ΚΝΕ» αύριο με θέμα το νομοσχέδιο - έκτρωμα

Το «Podcast της ΚΝΕ» επιστρέφει με νέο επεισόδιο, αφιερωμένο στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά, με το οποίο η κυβέρνηση ικανοποιεί τα πιο «τρελά όνειρα» της μεγαλοεργοδοσίας, βάζοντας στο στόχαστρο τη ζωή και το μέλλον των εργαζομένων και της νέας γενιάς.

Αφορά τους μαθητές και τους φοιτητές το νομοσχέδιο αυτό; Τι περιλαμβάνει; Ποια είναι τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου; Πώς επηρεάζει τη ζωή μας; Γιατί να συμμετάσχει η νέα γενιά στην απεργία; Ποια η εναλλακτική που προτείνουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ;

Αυτά και άλλα πολλά θα συζητηθούν στο Podcast της ΚΝΕ, αύριο Τετάρτη 9 Ιούνη, στις 8 μ.μ.

Καλεσμένοι οι: Αντώνης Κωσταδήμας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και Αλέκος Περράκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και της διοίκησης του Σωματείου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Αττικής.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκεντρώσεις - συσκέψεις - περιοδείες

Με το σύνθημα: «Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα. Η εκμετάλλευση δεν "διευθετείται" - Καταργείται! Με το ΚΚΕ περνάμε στην αντεπίθεση»

Σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ. στον Αγιο Δημήτριο στους Αμπελόκηπους, με τον Μαρίνο Μακρή, Γραμματέα της ΤΟ Α' Αθήνας.

Αύριο Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στην Ηλιούπολη, στο Πάρκο Χαλικάκι, με ομιλητή τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή.

Την Παρασκευή 11 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στην Ηλιούπολη, στο αμφιθέατρο του Πάρκου Καλαβρύτων, με ομιλήτρια την Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ.

Στη Θεσσαλονίκη

Αύριο, Τετάρτη:

-- Στις 7.30 μ.μ., στο πάρκο Κρήτης (Μηνά Πατρικίου), θα μιλήσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης.

-- Στις 6 π.μ., στο εργοτάξιο καθαριότητας του δήμου Παύλου Μελά στην Πολίχνη, με τον Μάριο Παλάντζα, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στη Λέσβο

Αύριο, Τετάρτη

-- Στις 9 π.μ. περιοδεία στους εργαζόμενους της καθαριότητας και τις υπηρεσίες του δήμου Μυτιλήνης, με την Νίκη Τσιριγώτη, δημοτική σύμβουλο και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

-- Στις 11.30 π.μ. στο «Βοστάνειο» Νοσοκομείο, με τον Κώστα Ρήγα, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. σύσκεψη των ΚΟΒ Πόλης και Ιδιωτικών Υπαλλήλων στο πάρκο Χατζηδήμου Μυτιλήνης, με ομιλητή τον Κώστα Ρήγα, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ.

«ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ» ΛΑΡΚΟ
Κάλεσμα απεργιακής συγκέντρωσης στην πύλη του εργοστασίου

Παράλληλα καταγγέλλει την υπονόμευση του αγώνα από τις άλλες παρατάξεις, που αποφάσισαν συμμετοχή στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ

Από τις εξορμήσεις αλληλεγγύης συνδικάτων στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ το περασμένο Σαββατοκύριακο
Από τις εξορμήσεις αλληλεγγύης συνδικάτων στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ το περασμένο Σαββατοκύριακο
Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 10 Ιούνη στη 1 μ.μ. στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα απευθύνουν οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο του «Εργατικού Αγωνιστικού Μετώπου» στο ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας, καταγγέλλοντας τις υπόλοιπες παρατάξεις για υπονόμευση του αγώνα και της απεργιακής κινητοποίησης.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι υπόλοιπες παρατάξεις στο ΔΣ του Σωματείου στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί απέρριψαν την πρόταση του «Εργατικού Αγωνιστικού Μετώπου» για απεργιακή συγκέντρωση στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, ώστε η απεργία της Πέμπτης ενάντια στο νομοσχέδιο - τερατούργημα να συνδυαστεί με τη συνέχιση του αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Αντίθετα, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στην Αθήνα, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσουν τη μαζική μετακίνηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

«Η υπονόμευση και οι πραγματικές διαθέσεις φάνηκαν. Ολοι οι συνδυασμοί και οι παρόντες εκλεγμένοι συνδικαλιστές (πλην του ΕΑΜ) στα λόγια "συμφωνούν" με το γεγονός ότι το εργασιακό έκτρωμα φέρνει τις ανατροπές του αιώνα. "Συμφωνούν" ότι η κύρια μάχη για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων θα δοθεί εδώ, στο εργοστάσιο. "Συμφωνούν και καταγγέλλουν" ότι η ΓΣΕΕ είναι ξεπουλημένη, ότι δεν μας έχει στηρίξει μέχρι σήμερα στον αγώνα μας, ότι έχει δημιουργήσει εμπόδια σε αυτόν. "Συμφωνούν" ότι μία κάθοδος στην Αθήνα θέλει προετοιμασία για να έχει την συμμετοχή των εργαζομένων, για να έχει επιτυχία. Στην πράξη όμως επέμεναν και ψήφισαν τελικά να μη συμμετέχουν σε μία συγκέντρωση εδώ στον χώρο της Λάρυμνας, υπονόμευσαν επί της ουσίας τον αγώνα που δίνουμε 18 μήνες. Αποφάσισαν κατά πλειοψηφία να κατέβουν όσοι εργαζόμενοι μπορούν και με ό,τι μέσο μπορούν στη συγκέντρωση των χαρτογιακάδων της ΓΣΕΕ», τονίζουν οι εκλεγμένοι του «Εργατικού Αγωνιστικού Μετώπου».

Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και στον λαό της περιοχής για μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας, ώστε να δοθεί δυναμική απάντηση στο εργασιακό έκτρωμα, όπως βέβαια και στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και στις απολύσεις.

Αλληλεγγύη συνδικάτων

Στο μεταξύ, την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τη στήριξη στον δίκαιο αγώνα που δίνουν εδώ και 18 μήνες εξέφρασαν αντιπροσωπείες Συνδικάτων και Εργατικών Κέντρων από τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την Εύβοια, με την παρουσία τους στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο στην πύλη του εργοστασίου, δηλώνοντας στους εργαζόμενους ότι δεν είναι μόνοι τους στον αγώνα που δίνουν απέναντι στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Παράλληλα απηύθυναν κάλεσμα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ για απεργιακό ξεσηκωμό στις 10 Ιούνη ενάντια στο νομοσχέδιο - τερατούργημα που φέρνει η κυβέρνηση για τα Εργασιακά.

Την ίδια στιγμή το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, με εξορμήσεις στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας και στα χωριά της γύρω περιοχής, απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ για συνέχιση του πολύμηνου αγώνα τους και παράλληλα στον λαό της περιοχής να δώσει συνέχεια στην πλατιά αλληλεγγύη και στήριξη.

Με τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ να βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να μην πέσουν στις παγίδες της κυβέρνησης και με ενότητα και αποφασιστικότητα να δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους για τη διασφάλιση της συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Τονίζει μάλιστα ότι μέσα από τον αγώνα κατάφεραν να βρίσκονται ακόμα στις δουλειές τους, να αποτρέψουν απολύσεις και περαιτέρω περικοπές, και μόνο μέσα από τη συνέχισή του θα μπορέσουν να αναμετρηθούν με την κυβέρνηση επί ίσοις όροις και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗ ΔΑΣ ΣΤΟ ΓΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
Παρέμβαση ενάντια στην εγκύκλιο φίμωσης των δημόσιων υπαλλήλων

Παρέμβαση ενάντια στην εγκύκλιο φίμωσης των δημόσιων υπαλλήλων πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εκλεγμένοι με τη «Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ) στην Εκτελεστική Επιτροπή και το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, καθώς και πρόεδροι Ομοσπονδιών και Σωματείων του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, κατήγγειλαν την απαράδεκτη εγκύκλιο που εξέδωσε το Γραφείο Νομικού Συμβούλου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η εξέταση δημόσιων υπαλλήλων ως μαρτύρων σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, σε δίκες με διάδικο το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς, όπως προκλητικά αναφέρεται, ...συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και ποινικό αδίκημα, ενώ επιτρέπεται να καταθέσουν μόνο όταν πρόκειται να υπερασπιστούν τους ισχυρισμούς του Ελληνικού Δημοσίου. Στη διάρκεια της παρέμβασης, αντιπροσωπεία τους επιδίωξε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, για να εισπράξει αρνητική απάντηση από τους αστυνομικούς της φρουράς του, γεγονός το οποίο κατήγγειλαν.

Σε δηλώσεις της η Βέτα Πανουτσάκου, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ με τη ΔΑΣ, τόνισε ότι μαζί με την αρνητική απάντηση, τους ζητούσαν και τα στοιχεία ταυτότητας, «για να κλείσουμε ...ραντεβού με mail».

Οπως εξήγησε, «το επείγον του ζητήματος δεν προέκυψε με δικιά μας πρωτοβουλία, αλλά από τις ενέργειές τους, που έστειλαν αυτήν την εγκύκλιο προς τους εργαζόμενους», που τους λένε «απαγορεύεται να πείτε την αλήθεια στα δικαστήρια, γιατί αλλιώς θα διώκεστε πειθαρχικά και ποινικά.

Ηταν φυσικό και αναμενόμενο ότι ο αυταρχισμός, η τρομοκρατία και η καταστολή εκφράζονται σε όλες τις διαδικασίες. Δεν μας παραξενεύει γιατί ακριβώς με αυτόν τον αυταρχισμό και την καταστολή θέλουν να τρομάξουν, να φοβίσουν τους εργαζόμενους να σκύψουν το κεφάλι απέναντι και στα καθημερινά ζητήματα που συναντάμε, όπως αυτά τα συγκεκριμένα, που τους καλεί να μην καταθέτουν, αλλά και απέναντι σε όλα τα ζητήματα που χτυπούν τη ζωή και τα δικαιώματά τους. Δεν είναι, λοιπόν, πρωτοφανές, ήταν αναμενόμενο, παραμονές πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας αυτή η στάση απέναντι και σε αυτό το ζήτημα», σημείωσε και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εμπρηστική επίθεση στο αυτοκίνητο του Εργατικού Κέντρου

Εμπρηστική επίθεση στο αυτοκίνητο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που ήταν σταθμευμένο μπροστά στην είσοδο του κτιρίου του, σημειώθηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής. Η φωτιά, που προκλήθηκε από το υλικό που τοποθέτησαν άγνωστοι στο όχημα, κατασβέστηκε χωρίς ευτυχώς να επεκταθεί.

Η «Εργατική Ενότητα» (το ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) σε ανακοίνωσή της καταδικάζει απερίφραστα την απόπειρα εμπρησμού. Οπως σημειώνει, «τέτοιες πρακτικές είναι όχι μόνο ξένες αλλά και εχθρικές για το εργατικό κίνημα». Επίσης αναφέρει ότι «προβληματισμό προκαλεί η επιλογή της στιγμής για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας ενέργειας, που μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει στην προσπάθεια μαζικής και οργανωμένης απάντησης στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική».

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Απολύσεις εργολαβικών στο μεταλλείο Μαύρες Πέτρες

Στην ανεργία σε μια νύχτα βρέθηκαν περίπου 40 εργαζόμενοι της εταιρείας «Τεχνοχημική», οι οποίοι εργάζονταν στο μεταλλείο Μαύρες Πέτρες για λογαριασμό της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ». Οι εργαζόμενοι της εργολαβικής εταιρείας βρέθηκαν στην ανεργία, ενώ οι εργασίες στο μεταλλείο συνεχίζονται και θα μπορούσαν να απορροφηθούν απευθείας από την «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», δείχνοντας στην πράξη τι σημαίνουν οι δήθεν «νέες καλοπληρωμένες» θέσεις εργασίας που φέρνει η «χρυσή» επενδυτική συμφωνία κυβέρνησης - «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ».

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ) σημειώνει ότι «το απαράδεκτο καθεστώς αναμονής και ομηρίας των συναδέλφων πρέπει να σταματήσει ΤΩΡΑ, οι εργαζόμενοι δεν είμαστε "σκουπίδια να μας πετάτε στο δρόμο"». Και απαιτεί όλοι οι απολυμένοι να απορροφηθούν στο έργο με ευθύνη της εκμεταλλεύτριας εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», με διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους.

Το Συνδικάτο ζητά συνάντηση με την «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» προκειμένου να συζητηθούν και τα υπόλοιπα προβλήματα των εργαζομένων. Συγκεκριμένα ζητά:

Αμεση επαναπρόσληψη στην «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», επίδομα ανεργίας σε όλους τους απολυμένους, να υπογραφεί Εργοταξιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τα μεταλλεία Κασσάνδρας με κατοχυρωμένα δικαιώματα, η οποία να είναι υποχρεωτική για όλους τους εργολάβους.

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους ενωμένοι να αγωνιστούν για την προστασία της εργασίας των απολυμένων συναδέλφων τους αλλά και ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα που ανατρέπει εργατικές κατακτήσεις αιώνων.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Το πραξικόπημα κυβέρνησης - εργοδοσίας - νόθων δεν θα περάσει!

Κάλεσμα μάχης στα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της Πάτρας ενόψει της απεργίας και κόντρα στα σχέδια μπλοκαρίσματος των συλλογικών διαδικασιών του ΕΚ

«

Το πραξικόπημα κυβέρνησης - εργοδοσίας - νόθων δεν νομιμοποιείται!»: Το μήνυμα αυτό έστειλε η έκτακτη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Πάτρας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, δίνοντας άμεση απάντηση στη νέα προσπάθεια να μπλοκαριστούν οι συλλογικές του διαδικασίες, να μπουν εμπόδια στη δράση και τη λειτουργία του.

Οι εργαζόμενοι, τα ζωντανά σωματεία της Πάτρας προειδοποίησαν για μια ακόμα φορά ότι το Εργατικό Κέντρο θα παραμείνει στα χέρια των εργατών και όχι των εργοδοτών. Καταγγέλθηκαν οι μεθοδεύσεις μηχανισμών και νόθων, που θέλησαν με την απόφαση του Πρωτοδικείου να βάλουν εμπόδια στη δράση και τη λειτουργία του Εργατικού Κέντρου, ώστε να μην μπορούν να παρθούν αποφάσεις μπροστά στη λαίλαπα αντεργατικών μέτρων και στο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή, δύο μέρες μετά την απόφαση του Εφετείου, που δεν δικαίωσε τις επιδιώξεις της, η ομάδα των απαξιωμένων συνδικαλιστών που ευθυγραμμίζονται με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση και την απόφασή της για αρχαιρεσίες. Χείρα βοηθείας έτεινε στην προσπάθειά τους το Μονομελές Πρωτοδικείο, με μια προκλητική απόφαση, χωρίς καν να μπει στην ουσία των γελοίων και ψεύτικων ισχυρισμών των εργατοπατέρων.

Η συνέλευση του Σαββάτου επιβεβαίωσε την απόφαση για την οργάνωση της απεργίας στις 10 Ιούνη, σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, προκειμένου να δοθεί ηχηρή απάντηση στους μηχανισμούς κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία ξεκαθαρίζουν πως η δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση θα παραμείνει στα χέρια των εργατών, πως οι νόμοι και οι αποφάσεις δεν θα ανατρέψουν την πραγματική βούληση και θέληση των εργατών, που μέσα από πραγματικές, συλλογικές διαδικασίες μετέτρεψαν το Εργατικό Κέντρο Πάτρας σε πραγματικό όπλο τους. Στη διαδικασία συμμετείχαν όλες οι παρατάξεις που είχαν καταθέσει ψηφοδέλτιο για να πάρουν μέρος στις αρχαιρεσίες.

Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι της Πάτρας είναι οι πρωταγωνιστές, σε αυτούς απολογούμαστε!

«Τρία χρόνια τώρα κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια. Εχουμε μπει μπροστά για να δυναμώσει ο αγώνας και η διεκδίκηση της εργατικής τάξης κόντρα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία. Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο αυτούς. Δώσαμε μάχες κόντρα στη νοθεία και την απάτη, για να γίνει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας το αποκούμπι των εργαζομένων. Για να είναι ένας ζωντανός οργανισμός αγώνα, αντίστασης και διεκδίκησης», σημείωσε στην εισηγητική του ομιλία ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Δημήτρης Μαρμούτας.«Η προσπάθειά μας αυτή αναγνωρίστηκε από πλατιά τμήματα εργαζομένων, από συνδικάτα αλλά και δεκάδες μαζικούς φορείς της Πάτρας. Αυτοί άλλωστε είναι οι πρωταγωνιστές και σε αυτούς απολογούμαστε», υπογράμμισε.

«Δεν μας κάνει εντύπωση που αντί να τα βάλουν με την κυβέρνηση και την εργοδοσία επιτίθενται σε όλους εμάς», σχολίασε, επισημαίνοντας ότι με τα νέα νομικά τερτίπια στα οποία καταφεύγουν οι εξαφανισμένοι από τους χώρους δουλειάς και απαξιωμένοι από τους εργαζόμενους συνδικαλιστές στρέφονται ενάντια «στους δεκάδες αντιπροσώπους, στις 5 παρατάξεις που με τους υποψηφίους τους διεκδικούν θέση ή θέσεις στο ΔΣ σε μία απόλυτα δημοκρατική και νόμιμη διαδικασία». Είναι άλλωστε οι ίδιοι «που λένε ότι έχει θετικά στοιχεία το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και ότι στις 10 του Ιουνίου θα απεργήσουμε για να το βελτιώσουμε», ανέφερε. «Την απάντησή τους θα την πάρουν με την απεργία και τη συγκέντρωσή μας στις 10 Ιουνίου», τόνισε και πρόσθεσε πως οι εργάτες και οι εργάτριες θα στείλουν το μήνυμα «ότι είμαστε εδώ και δυναμώνουμε, είμαστε εδώ και θα μείνουμε εδώ μέσα από τις συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες μας, χωρίς νόθους».

«Θέλουν ξανά ένα Εργατικό Κέντρο γραφειοκρατικό μηχανισμό διαχείρισης δεκάδων προγραμμάτων, αξιοποιώντας και το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ. Με σημαντικό χρηματικό όφελος, βεβαίως, των ίδιων των δυνάμεων του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού. Δηλαδή μηχανισμό εξαγοράς, διαφθοράς και φθοράς συνειδήσεων», κατήγγειλε στην παρέμβασή του εκ μέρους της ΔΑΣ ο Σωτήρης Παρίσης. Τον στόχο αυτό υπηρετούν τα πρόσφατα ασφαλιστικά μέτρα, αλλά και τα δεκάδες δικαστήρια και οι μηνύσεις που έχουν γίνει ενάντια σε συνδικαλιστές από τη συγκεκριμένη ομάδα τα τελευταία χρόνια.

«Δεν υπάρχει θέση για όλους αυτούς τους νόθους και επιχειρηματίες, τους εχθρούς της τάξης μας. Δεν υπάρχει θέση για αυτούς που επιστρατεύουν την αστυνομία και τα δικαστήρια για να τους "προστατεύσει", όπως λένε, αυτούς που βάζουν τους εργοδότες να επιτίθενται στους συνδικαλιστές που παλεύουν μέρα - νύχτα μέσα στους χώρους δουλειάς, αυτούς που βάζουν τα αφεντικά να μας απολύουν», ανέφερε. «Δεν υπάρχει θέση εδώ μέσα για όλους αυτούς που βρίσκουν σήμερα θετικά σημεία στο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης, το οποίο βάζει ταφόπλακα στα δικαιώματά μας», πρόσθεσε, καλώντας σε πανστρατιά για την επιτυχία της απεργίας στις 10 Ιούνη.

Ολοι σε θέσεις μάχης!

«Κανείς για δουλειά την Πέμπτη, νεκρώνουμε τα πάντα! Ολοι στους δρόμους!»: Με το κάλεσμα αυτό η διοίκηση του ΕΚ Πάτρας «οργώνει» τους χώρους δουλειάς, καλώντας σε ενίσχυση του απεργιακού μετώπου και δίνοντας απάντηση στις πραξικοπηματικές ενέργειες των νόθων και εργατοπατέρων.

Η διοίκηση του ΕΚΠ αυτές τις μέρες πραγματοποιεί δεκάδες περιοδείες, επισκέψεις και παρεμβάσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους της Πάτρας για το νομοσχέδιο - έκτρωμα. Και όπως σημειώνει, «είναι ελπιδοφόρο ότι δεκάδες συνδικάτα έχουν πάρει απεργιακές αποφάσεις, οργανώνουν τις απεργιακές φρουρές, δυναμώνοντας το απεργιακό κλίμα και προετοιμάζοντας τη συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση».

Ταυτόχρονα, οι συνδικαλιστές ενημερώνουν και καταγγέλλουν σε κάθε επιχείρηση και χώρο δουλειάς την προσπάθεια των νόθων και εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ στην Πάτρα να μπλοκάρουν με κάθε τρόπο τις νόμιμες, μαζικές και συλλογικές διαδικασίες του ΕΚΠ, την ίδια τη Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων, που νόμιμα αποφάσισε τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών στο ΕΚΠ.

«Ολοι αυτοί το μόνο που τους νοιάζει είναι να μπλοκάρουν μια διοίκηση που μετά από δεκαετίες στάθηκε στο πλευρό της εργατικής τάξης, μπήκε μπροστά για την οργάνωση του αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων. Κουβέντα δεν λένε για τα πραγματικά προβλήματα των εργατών, το μόνο που ξέρουν καλά να κάνουν είναι να σέρνουν στα δικαστήρια, κατ' εντολή των εργοδοτών, εργαζόμενους και συνδικαλιστές».

Το πρόγραμμα των περιοδειών των επόμενων ημερών από το ΕΚ Πάτρας έχει ως εξής:

Σήμερα Τρίτη: Σε κατασκευαστικά έργα και εργοτάξια, «ΤΙΤΑΝ», ΕΛΤΑ, τράπεζες, «ΝΟΥΝΟΥ», «Amstel», εργοστάσιο μετάλλου «Λιαρομάτης», «Hellas Can», «ΒΙΑΝΕΞ», «Σκλαβενίτης», «Zara».

Αύριο Τετάρτη: «Πατραϊκή Χαρτοποιία», εργοστάσιο «Coffee Island», εργοστάσιο μετάλλου «Φραγκοπαναγιώτη», σούπερ μάρκετ «Ανδρικόπουλος» και «Βασιλόπουλος», εμπορικά κέντρα.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ
Η μάχη των αρχαιρεσιών δίνεται μέσα στους χώρους δουλειάς

Η κάλπη στήνεται στους χώρους δουλειάς
Η κάλπη στήνεται στους χώρους δουλειάς
Σε κάθε μεριά της Αττικής, από τα Μεσόγεια μέχρι τη Δυτική Αττική και τη Δυτική Αθήνα, συνδικαλιστές, μέλη του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου «οργώνουν» τους χώρους δουλειάς στο πλαίσιο των αρχαιρεσιών του Συνδικάτου. Σε προεκτυπώσεις και εκτυπώσεις, σε βιβλιοδετεία, πιεστήρια, συσκευαστήρια, χαρτεργοστάσια και άλλες μονάδες στήνεται η κάλπη, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές του Συνδικάτου, να δώσουν δύναμη στη φωνή τους.

Η διαδικασία των αρχαιρεσιών μέσα στους χώρους δουλειάς δεν είναι μια απλή υπόθεση. Υπάρχουν πολλοί χώροι όπου η εργοδοσία βάζει εμπόδια, προσπαθεί να αποτρέψει τις εκλογές, την επαφή των εργαζομένων με το Συνδικάτο, όμως είναι ταυτόχρονα και μια ευκαιρία επαφής του εργαζόμενου με το Συνδικάτο του.

Η αποφασιστική στάση της εφορευτικής επιτροπής και της απερχόμενης διοίκησης καταφέρνει πολλές φορές να ξεπερνά τα εμπόδια. Πολύτιμο όπλο άλλωστε είναι οι μάχες που έχει δώσει το Συνδικάτο όλο το προηγούμενο διάστημα για να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων, σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν από την ασυδοσία των εργοδοτών. Η οργάνωση ακόμα και μιας απλής εξόρμησης για να γνωρίσει ο εργάτης το Συνδικάτο του και το Συνδικάτο τον εργάτη. Η ενημέρωση των εργαζομένων για κάθε εξέλιξη που αφορά τον κλάδο τους, συνολικά τη ζωή τους. Οι προσπάθειες για την οργάνωση του αγώνα τους.

Ολα τα παραπάνω είναι ο λόγος που τώρα στις εκλογές, κάθε φορά που φτάνει το Συνδικάτο σε έναν χώρο δουλειάς, έρχονται οι εργαζόμενοι να χαιρετήσουν, να μιλήσουν για τα προβλήματά τους και να ψηφίσουν, για να ενισχύσουν το αποκούμπι τους. Ειδικά τώρα με το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά η μάχη των αρχαιρεσιών είναι ένας αποφασιστικός κρίκος ώστε την Πέμπτη να βρεθούν ακόμα περισσότεροι στο δρόμο της απεργιακής κινητοποίησης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της χτεσινής μέρας η επιχείρηση «Veridos Matsoukis», στους Αγίους Αναργύρους, με την εργοδοσία να μην επιτρέπει στο Συνδικάτο να μπει μέσα στον χώρο δουλειάς επικαλούμενη τον κορονοϊό. Την καλύτερη απάντηση σε αυτήν την ενέργεια έδωσε η μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στις εκλογές, με το Συνδικάτο να έχει στήσει την κάλπη έξω ακριβώς από την επιχείρηση. Η συμμετοχή ήταν τόσο μεγάλη ώστε ψήφιζαν επί μιάμιση ώρα ακατάπαυστα, με το Συνδικάτο ωστόσο να κρίνει ότι μπορούν να ψηφίσουν ακόμα περισσότεροι.

Οι αρχαιρεσίες ξεκίνησαν στις 29 Μάη και ολοκληρώνονται στις 19 Ιούνη. Τις επόμενες μέρες μέχρι και την Κυριακή η κάλπη θα βρεθεί: Σήμερα σε επιχειρήσεις στον Ασπρόπυργο, αύριο στο Περιστέρι και στο κέντρο της Αθήνας, την Πέμπτη στα γραφεία του Συνδικάτου, την Παρασκευή σε Κηφισιά και Μεταμόρφωση, το Σαββατοκύριακο στα γραφεία του Συνδικάτου.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org