Παρασκευή 8 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Από το «σκονάκι»...

Τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για το λεγόμενο «κοινωνικό κράτος» παρουσίασε την Τετάρτη η επικεφαλής του, Φ. Γεννηματά, και όση προσπάθεια κι αν κάνει κάποιος τίποτα το διαφορετικό δεν μπορεί να βρει από τις αντίστοιχες προτάσεις που παρουσιάζουν εδώ και καιρό ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. «Εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα που εξασφαλίζει επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης» - ό,τι ακριβώς προτείνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αλλά και «θεσμοί» για την ενσωμάτωση των εξαθλιωμένων που θα αυξάνονται όσο η αντιλαϊκή πολιτική βαθαίνει. Συντάξεις πείνας που βαφτίζονται «κατώτερη εγγυημένη σύνταξη» της τάξης των 500 ευρώ, ως το άλλο μισό της «ριζικής αλλαγής» του ασφαλιστικού συστήματος «με ένα δίκαιο, βιώσιμο σύστημα που θα σέβεται την ανταποδοτικότητα», που θα διαλύει δηλαδή παραπέρα τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, σπρώχνοντας στις ιδιωτικές ασφαλιστικές και στο «ό,τι πληρώνεις παίρνεις». «Αύξηση του κατώτερου μισθού, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων», ανάλογα δηλαδή με τις «αντοχές» της καπιταλιστικής κερδοφορίας, κι ενώ θα παραμένει άθικτο όλο το υπόλοιπο αντεργατικό πλαίσιο, οι «υποκατώτατοι» μισθοί, οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και πάει λέγοντας. «Επιδότηση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα» και «στροφή των προγραμμάτων που επιδοτεί το ΕΣΠΑ (...) σε Προγράμματα Εργασιακής Εμπειρίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα» για τζάμπα εργατικό δυναμικό στους επιχειρηματίες, ανακύκλωση της ανεργίας, ξήλωμα κι άλλο των εργασιακών δικαιωμάτων.

... του κεφαλαίου

Και βέβαια όλα ντυμένα με το «αφήγημα» - παραλλαγή της «δίκαιης ανάπτυξης» ότι η ανάκαμψη των κερδών μπορεί να συμβαδίσει με την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών, μέσω της «σύνδεσης πόρων από την ανάπτυξη με την κοινωνική πολιτική για σταθερό και δίκαιο μέρισμα από την επιτυχία των στόχων». Δεν είναι βέβαια ότι εκεί στο ΠΑΣΟΚ ξέμειναν από ιδέες και είπαν να αντιγράψουν από την «κόλλα» των δίπλα αστικών κομμάτων. Είναι ότι όλοι μαζί αντιγράφουν από το «σκονάκι» του κεφαλαίου, επιβεβαιώνοντας ότι τα περιβόητα «αντίμετρα» όχι μόνο δεν θα αποτελούν ανάσα για το λαό και αντίβαρο της αντιλαϊκής πολιτικής που κλιμακώνεται, αλλά αντίθετα αποτελούν απαραίτητο συμπλήρωμα της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, μηχανισμούς ενσωμάτωσης εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, ξηλώματος δικαιωμάτων και «διαχείρισης» της φτώχειας.

Επιβεβαιώσεις...

Να απαντήσει στο σημείωμα του «Ριζοσπάστη», που σχολίαζε προηγούμενο άρθρο της, επιχείρησε χτες η «Εφημερίδα των Συντακτών», στη διαδικτυακή της έκδοση. Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχαριστήσουμε τους συντάκτες της «Εφ.Συν.» γιατί το μόνο που καταφέρνουν είναι να επιβεβαιώσουν αυτό που υπογραμμίζαμε στο προχτεσινό μας σημείωμα: Οτι ο αρθρογράφος και η ίδια εφημερίδα μοιράζονται με την κυβέρνηση, και όχι μόνο, την ίδια αγωνία να προχωρήσουν γρήγορα οι σχεδιασμοί ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια. Και μάλιστα με τρόπο που βγάζει μάτι και καρφώνονται... Οσο για την άποψη ότι το ΚΚΕ κράτησε διαφορετική στάση σε σχέση με σήμερα, όταν το 2008, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, η ΠΓΔΜ έφτασε ξανά κοντά στο να πάρει το διαβατήριο για ένταξη στην ιμπεριαλιστική συμμαχία, μάλλον οι ...ιστοριοδίφες της εφημερίδας έχουν χάσει τη φόρμα τους. Ανάμεσα στις πολλές ανακοινώσεις του ΚΚΕ και σε δηλώσεις στελεχών του Κόμματος την περίοδο εκείνη, τους παραπέμπουμε ενδεικτικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ την 1/3/2008, λίγο πριν από τη Σύνοδο: «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επίσης αποκρύπτουν ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται ήδη στη FYROM με τη δική τους συμφωνία και ότι το νέο κράτος - προτεκτοράτο που δημιουργείται, το Κοσσυφοπέδιο, δημιουργείται με τη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων και με την αποστολή στρατού της ΕΕ. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί. Πρέπει με την πάλη του να βάλει βέτο σε ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ». Αυτά έλεγε τότε το ΚΚΕ, τα ίδια λέει και σήμερα. Γιατί διαμαρτύρονται λοιπόν όταν ο «Ριζοσπάστης» τούς καταλογίζει «μπαγαποντιές και ηλιθιότητες»;

Μεγάλη μπίζνα

Εκατοντάδες κάτοικοι της Δυτικής Αττικής, που ανταποκρίθηκαν την Τετάρτη στο κάλεσμα σωματείων και μαζικών φορέων, διαδήλωσαν στα Ανω Λιόσια, ενάντια στην πολιτική που υποβαθμίζει τη ζωή τους, απαιτώντας να κλείσει επιτέλους η χωματερή της Φυλής. Στις ομιλίες τους ανέλυσαν εμπεριστατωμένα τα προβλήματα και τους κινδύνους που προκύπτουν από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στην περιοχή, όπως και συνολικά από τη διαχείριση των απορριμάτων με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι τις ανάγκες του λαού. Κάτι που δε χρειαζόταν πολλά λόγια για να το καταλάβει κανείς, αφού την ίδια ώρα της συγκέντρωσης, εκεί στην πλατεία των Λιοσίων, ήταν διάχυτη η μπόχα της χωματερής! Τόσο που κάποιοι από άλλες περιοχές να αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να ζει κανείς σε τέτοιο περιβάλλον, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, που η ζέστη είναι αφόρητη και στο σπίτι δεν μπορείς ούτε τα παράθυρα να ανοίξεις. Τα συνθήματά τους, η κραυγή αγωνίας για τον αέρα που αναπνέουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους, οι καταγγελίες τους για τον εμπαιγμό που έχουν υποστεί από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις και εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης, δεν έτυχαν προβολής από την πλειοψηφία των αστικών Μέσων Ενημέρωσης. Καμιά εντύπωση δεν προκαλεί. Τα σκουπίδια είναι μεγάλη «μπίζνα» και είναι λογικό να πέφτει απαγορευτικό σε τέτοιες κινητοποιήσεις απ' όσους έχουν άμεσο ή έμμεσο συμφέρον από αυτήν.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org